CELAH GELEGAR

CELAH GELEGAR


PALSU : POLIS Buru Penyebar Berita Penahanan Captain Joseph Lakai

Posted: 18 Oct 2013 02:41 AM PDT


Pihak Polis telah mengeluarkan kenyataan akhbar bagi menafikan sebarang penangkapan Captain Joseph Lakai, pemimpin pembangkang dari Sabah. Berita itu mendakwa Capt. Joseph ditangkap dan dipukul oleh Polis hanya kerana menyiarkan slogan "Sabah For Sabahan". Pihak yang bertanggungjawab sedang dikesan oleh polis kerana cubaan menghasut rakyat Sabah.

Akaun dan page-page facebook yang menghasut dan memecahbelahkan rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak juga perlu disiasat dan dipantau kerana ternyata banyak posting mereka cuba menghasut rakyat untuk keluar dari Malaysia dan menubuhkan negara sendiri yang nyata hanya bersifat dan berkepentingan politik semata-mata.Kenyataan Media Ketua Polis Kuala Lumpur berkaitan maklumat tersebar dalam media sosial berhubung dengan tangkapan Captain Joseph Lakai dari Sabah.

Dakwaan ini telah disiasat dan maklumat ini adalah tidak berasas sama sekali. Berdasarkan kepada rekod polis tiada sebarang tangkapan dibuat sebagaimana didakwa dalam media sosial. 

Perkara ini mempunyai kecenderungan berunsur hasutan dan satu laporan polis telah dibuat untuk menjalankan siasatan di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 bagi mengesan dan mengambil tindakan undang-undang ke atas orang-orang yang bertanggungjawab berhubung perkara ini. 

Antara Page dan akaun facebook seperti dibawah yang menyiarkan berita ini.

[PAKATAN RAKYAT, KRISTIAN & SIKH BERSATU] Sikh Akan Guna ALLAH, Islam Diserang TANPA SEDAR

Posted: 17 Oct 2013 05:26 PM PDT


Serangan puak-puak Kafir sejak akhir-akhir ini dilihat sangat kuat dan seperti menggunakan seluruh kekuatan yang ada melalui media sosial seperti FB, twitter dan blog. Pemimpin-peminpin Pakatan Rakyat dan DAP boleh dikatakan masing-masing akan tweet mengenai isu ini dan menghentam keputusan Mahkamah.

Hari ini dengan cepatnya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup dan Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, yang juga Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, menegaskan bahawa keputusan mahkamah tidak terpakai bagi Sabah dan Sarawak dan mereka bebas menggunakan Allah sebagai tuhan.

Kurup dilaporkan berkata ini berikutan mesyuarat kabinet di Putrajaya semalam. Sin Chew Daily memetik beliau sebagai berkata bahawa Kabinet memutuskan untuk berpegang kepada penyelesaian 10-mata, yang membenarkan perkataan Allah digunakan di dalam Al-Kitab, terjemahan Melayu dalam kitab.

Malah Lim Kit Siang dengan biadap telah mempersoalkan adakah Sabah dan Sarawak akan menyertai Malaysia jika isu ini timbul 50 tahun yang lalu.

Tambah menyedihkan kekuatan kaum Kafir ini sebenarnya datang daripada PAS (Hj Hadi, Nik Aziz, Mat Sabu tetapi tidak termasuk golongan Ulama Pas) yang kononya sebuah parti Islam dan pengikut-pengikutnya yang fanatik membuta tuli mempertahakan pengunaan Allah oleh agama lain seolah-olah mereka itu tidak faham langsung isu yang sebenar.

Ini ditambah dengan fahaman salah Dr. Asri yang hujahnya sangat dangkal dan kelakar dengan menyatakan kita perlu tukar lirik lagu negeri jika ingin halang penggunaan Allah (tak faham isu sebenar)


Penganut Sikh pula akan gunakan khalimah Allah dalam amalan agama mereka.

Peresiden Majlis Gurdwara Malaysia, Jagir Singh berkata Sikh akan terus menggunakan perkataan Allah dalam amalan agama mereka kerana perkataan telah wujud dalam kitab-kitab suci mereka. 

" Tidak ada cara yang perkataan Allah boleh dikecualikan kerana ia dijumpai dalam Guru Granth Sahib, seperti dalam al-Quran yang suci bagi umat Islam, " katanya , sambil menambah bahawa Sikh di seluruh dunia telah menggunakan perkataan itu dalam enam abad yang lalu. 

Beliau berkata penganut Sikh seramai 350,000 di Malaysia boleh terus menggunakan perkataan yang terdapat di dalam kitab-kitab suci walaupun keputusan Mahkamah Rayuan pada hari Isnin mengharamkan perkataan Allah daripada digunakan dalam seksyen Bahasa Malaysia mingguan Katolik, Herald. 

Kitab Sikh dibacakan semasa majlis perkahwinan dan upacara pembersihan rumah. Terdapat kira-kira 180 gurdwara (kuil) di negara ini, dengan kira-kira 10 di Sabah dan Sarawak.
 

Jagir , yang juga Presiden Majlis Perundingan antara Agama Buddha, Kristian , Hindu , Sikh dan Tao, berkata keputusan Mahkamah penghakiman Rayuan itu sebagai a "wide dragnet". 

"Saya tidak tahu bagaimana kerajaan dan pihak berkuasa agama Islam mahu menguatkuasakan keputusan mahkamah," katanya. 

Beliau berkata sudah ada enakmen negeri yang mengharamkan orang bukan Islam daripada menggunakan perkataan itu sejak Islam datang di bawah kuasa kerajaan negeri. 

Jagir berkata ( Gurdwara ) Majlis juga masih menunggu untuk melihat bagaimana Kementerian Dalam Negeri itu akan bertindak balas terhadap keputusan mahkamah. 

"Tetapi kita sentiasa menegaskan bahawa tiada siapa yang mempunyai monopoli ke atas perkataan dari perspektif budaya dan agama, " katanya. - 16 Oktober 2013, TMI .


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...