Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


PAS dijangka menang, tapi...

Posted: 03 Nov 2013 08:39 AM PST


Kempen yang menyaksikan pertembungan di antara calon PAS, Mohd Azam Abd Samat dan calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim telah berlangsung selama 12 hari dan akan berakhir dalam tempoh beberapa jam.

PAS dijangka akan dapat mengekalkan penguasaan di DUN Sungai Limau dalam pilihan raya kecil kali ini, namun dengan majoriti berkurangan berbanding 2,774 undi pada 5 Mei.

Jangkaan ini antara lainnya berdasarkan kempen BN dengan jentera yang lebih agresif dan lebih tertumpu berbanding pilihan raya umum sebelum ini.

Namun, usaha ini dijangka masih belum memadai untuk memujuk penyokong tegas PAS untuk mengubah sokongan mereka.

Dalam kempen kali ini, BN dilihat berpeluang untuk melibatkan agensi kerajaan dalam kegiatan kempen untuk memujuk pengundi.

Penglibatan agensi

Pemerhatian ini berdasarkan program sewaktu kempen yang antara lainnya melibatkan agensi seperti Lembaga Pertubuhan Peladang, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, serta Yayasan Felda yang dianjurkan untuk memikat pengundi.

Program tersebut mensasarkan kepada kumpulan usahawan tani, yang membentuk sejumlah besar pengundi, seperti pada majlis 'Himpunan peladang, penternak dan nelayan Mada 2013' pada 26 Oktober lalu.

Dalam program itu mengagihkan 5 kilogram baja percuma, anak pokok jambu dan mempelam serta 20 ekor anak ayam kepada hadirin.

Tumpuan BN ke atas golongan ini juga boleh dilihat seperti dalam program 'Kami Prihatin Yayasan Felda' pada 25 Oktober lalu. Dalam program ini, Yayasan Felda menyalurkan sumbangan bernilai RM1.12 juta termasuk pemberian kaca mata.

Namun, usaha untuk menembusi kubu PAS dilihat masih menjadi cabaran besar buat BN.

Pengaruh Allahyarham Azizan

PAS telah menguasai kawasan DUN ini selama lima penggal sejak tahun 1995 lagi dan kerusi itu juga disandang oleh tokoh yang dihormati di kawasan ini – Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

Azizan menjadi orang kepercayaan parti Islam tersebut untuk mengetuai pentadbiran Kedah apabila negeri tersebut jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-12.

NONEKeputusan pilihan raya umum ke-13 sememangnya memihak kepada BN, yang kembali mentadbir negeri tersebut dengan diketuai oleh Datuk Mukhriz Mahathir – anak kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Namun, pilihan raya kecil ini terpaksa dilakukan hanya beberapa bulan selepas pilihan raya umum kerana Azizan meninggal dunia akibat komplikasi kencing manis.

Oleh yang demikian, kumpulan penyokong yang memberi kemenangan kepada Azizan, lima bulan lalu dijangka akan terus mengekalkan pendirian mereka, menurut pusat kajian ILHAM Centre.

Pengerusi eksekutifnya, Muhamad Hisommudin Bakar yang melakukan tinjauan terhadap 602 orang pengundi di Sungai Limau bermula 28 Oktober sehingga 1 November lalu.

Pengundi tak banyak ubah fikiran

Daripada hasil culaan yang dilakukan, beliau menjangkakan PAS kekal di Sungai Limau dengan majoriti sekurang-kurangnya 1,800 undi.

"Pengundi dijangka tidak banyak mengubah fikiran mereka dalam tempoh lima bulan ini," katanya kepada Malaysiakini.

Menurutnya, BN dijangka mampu menembusi beberapa daerah mengundi yang dikuasai PAS namun, Sungai Limau secara tradisinya merupakan kubu kuat PAS.

Penguasaan PAS di 13 daripada 19 daerah mengundi dalam pilihan raya lalu memberikan cabaran hebat buat jentera kempen BN.

PAS sebelum ini menang di daerah mengundi Matang Buloh, Sungai Dedap, Gelam Tiga, Bukit Choras, Bukit Besar, Simpang Tiga Luar, Sungai Limau, Kabu Sepuloh, Sedaka, Ulu Sedaka, Padang Lumat, Batu Enam Belas dan Kampung Titi Batu.

BN pula menang di daerah mengundi Simpang Tiga, Selengkoh, Sungai Daun, Dulang Besar, Dulang Kechil dan Sungai Kering.

Dalam kempen kali ini, BN mengatur strategi dengan menempatkan pusat arahan serta bilik gerakan utama sayap Wanita Umno, Puteri Umno serta Pemuda Umno di kawasan kubu PAS - daerah mengundi Sungai Limau.

Beliau juga berpendapat bahawa BN mampu merampas daerah mengundi Kampung Titi Batu memandangkan rumah calon BN, Ahmad Sohaimi Lazim berada di kawasan tersebut.

Beliau juga melihat BN memusatkan aktiviti mereka di daerah Kampung Lumat, yang menimbulkan andaian bahawa ia mungkin akan dikuasai parti tersebut.

Namun, secara keseluruhannya, kempen jentera BN dilihat belum cukup untuk menumbangkan PAS, kata Hisomuddin.

"Jentera Umno di sini kekal seperti begitu sahaja. Mereka tak berkempen sepenuhnya seperti sewaktu pilihan raya kecil Kuala Besut dahulu," katanya.

90 peratus Cina undi PAS

Selain itu, pengundi Cina kali ini juga mungkin beralih sokongan kepada BN apabila parti itu memberikan bantuan berjumlah RM2.25 juta kepada tiga buah sekolah Cina serta tabung pendidikan Cina di Sungai Limau.

Jika langkah ini berjaya berjaya mengurangkan majoriti PAS seperti diramalkan, ia mungkin menjadi tanda penerimaan penduduk Sungai Limau terhadap Mukhriz yang mengetuai kempen BN di Sungai Limau.

Bagaimanapun, sejauh mana sokongan mereka akan beralih arah masih sukar dijangka kerana pengundi Cina hanya berjumlah 1,827 orang dan 90 peratus daripada mereka mengundi PAS dalam pilihan raya lalu.

Kehadiran Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng di Sungai Limau dua hari lalu serta anggota Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang semalam yang mengingatkan pengundi agar "menjaga air muka" mereka daripada mengundi BN mungkin mampu mengekang peralihan undi itu.

Jika PAS kekal mempertahankan kerusi Sungai Limau, ia akan menjadi sagu hati buat parti itu yang terlepas pentadbiran negeri selepas mentadbirnya selama satu penggal apabila menang dalam pilihan raya tahun 2008.


~ Malaysiakini

Kantoi! Kerana Terdesak Menteri Agama 'Berani Hijrah' Dari Agamawan kepada Penipu?

Posted: 03 Nov 2013 02:12 AM PST


Kerana terdesak untuk memenangkan Calon mereka dalam PRK Sungai Limau ini, Seorang pemimpin UMNO yang menerajui Jabatan Perdana Menteri yang juga Ketua Umno bahagian Jerai, Datuk Seri Jamil Khir Baharom membuktikan beliau 'Berani Hijrah' untuk menipu orang ramai..

Sebelum ini Bernama telah melaporkan kononnya sejumlah 351 orang, termasuk anggota dan penyokong Pas dari lima cawangan dekat sini menyertai UMNO..

YAN - Sejumlah 351 orang, termasuk anggota dan penyokong Pas dari lima cawangan dekat sini menyertai Umno kerana percaya parti itu mampu membawa perubahan kepada penduduk di kawasan Dun Sungai Limau.

Borang keanggotaan mereka diserahkan wakil setiap cawangan dari Kampung Permatang Keramat, Kampung Klinik, Kampung Sungai Limau Dalam, Kampung Titi Simen dan Kampung Tok Rama kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ketua Umno bahagian Jerai, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, di Kampung Kabu 10, dekat sini, semalam.

Wakil Kampung Tok Rama, Siti Aishah Ismail, 31, berkata mereka membuat keputusan menyertai Umno kerana mahukan pembangunan dan perubahan selepas berada di bawah kepimpinan Pas sejak pilihan raya umum 1995.

Mohd Shabri Abdul Wahab, 50, pula berkata Umno merupakan parti yang banyak memberi bantuan dan sering mendengar masalah rakyat. Beliau yang menyertai Pas sejak 30 tahun lepas berkata masalah mereka tidak pernah diambil peduli oleh Pas sehinggalah Jamil Khir turun bertemu serta menanyakan masalah yang mereka hadapi.

"Lima tahun yang lepas saya cuba membawa perkara ini kepada Pas tetapi gagal. Saya terus cari tempat saya boleh mengadu," kata Mohd Shabri dalam nada sebak. Sementara itu, Jamil Khir berkata penyertaan mereka ke dalam Umno itu merupakan momentum baharu dan petanda baik kepada BN dalam PRK Dun Sungai Limau Isnin ini.

Pada majlis itu, beliau turut mengumumkan penubuhan lima cawangan Umno baharu iaitu di Kampung Permatang Keramat, Kampung Klinik, Kampung Sungai Limau Dalam, Kampung Titi Simen dan Kampung Tok Rama ~ Bernama

Hakikatnya apa yang dinyatakan oleh Menteri Agama yang kemudiannya dilaporkan pula oleh Bernama itu adalah satu pembohongan semata-mata, kerana individu yang dimaksudkan oleh Jamil Khir telah menafikannya..


Menurutnya.. beliau telah diperalatkan oleh kenalan, malah tidak mengetahui apa-apa dan yang diberitahu isi borang serta hadir pada satu majlis untuk mendapat wang RM100 

JERAI: Pengumuman yang mengatakan terdapat beberapa kumpulan ahli PAS yang menyertai Umno pada satu program dihadiri Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Jamil Khir Baharom semalam merupakan penipuan yang memalukan.

Ismail Said, 53 tahun berkata, beliau dari Kampung Sungai Dedap diminta hadir pada majlis di Sungai Limau yang dihadiri Jamil Khir dengan janji akan diberi wang RM100.

Malah beliau yang tidak mengetahui apa-apa turut diarahkan menyerah borang kepada menteri berkenaan sebelum boleh diberi wang tersebut.

"Saya telah diperalatkan oleh kenalan, malah tidak mengetahui apa-apa dan yang diberitahu isi borang serta hadir pada satu majlis untuk mendapat wang RM100.

"Saya tetap ahli PAS dan akan terus mengundi PAS, RM100 adalah terlalu murah untuk membeli ahli-ahli PAS bagi menyertai Umno," katanya ketika hadir pada sidang media di Markaz Induk PAS hari ini.

Mengulas perkara itu, Pengarah Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau, Datuk Mahfuz Omar menjelaskan Umno terpaksa menggunakan skrip lama yang selalu digunakan setiap kali PRK.

"Skrip terakhir digunakan Umno, kalau sebelum ini bila ada PRK setiap hari akan dilaporkan ahli PAS menyertai Umno tapi kali ini agak lewat saat-saat akhir kempen baru ada. Depa baru ingat kot.

"Tapi yang paling memalukan adalah penipuan mereka tu tak betul, terdesak sampai begitu sekali Jamil Khir hendak meraih pengundi kata ada ahli PAS masuk Umno," jelasnya ~ Harakahdaily

Apahal pulak terdesak sangat hingga menipu ni.. kan culaan pihak BN mengatakan BN akan menang dengan majoriti 300 hingga 600.. tak yakin ke dengan hasil culaan tu?

-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...