Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Ucapan penggulungan Haji Hadi dibidas Blogger PAS

Posted: 20 Sep 2014 07:54 AM PDT


Mula-mula.. sila lihat dan dengar video yang memaparkan sebahagian dari ucapan penggulungan Presiden PAS, Tuan Guru Haji Hadi di atas..

Kemudian bacalah apa ulasan Blogger Pro PAS tentang ucapan Haji Hadi itu.. Aku malas nak mengulas pasal ramai orang PAS minta aku jangan menyibuk dalam hal ehwal PAS..

Alasan kebanyakkan mereka ialah aku bukan ahli PAS..

Berikut adalah ulasan seorang Blogger PAS yang kelihatan tidak 'wala' membabi-buta terhadap pemimpin PAS..

Ada banyak persoalan yang timbul dari ucapan penggulungan Presiden PAS.

1) Tak pelahap jawatan MB, tetapi nada yang begitu marah seolah-olah kecewa rancangan untuk "runtuhkan" kerajaan PR dan bekerjasama dengan 12 ADUN UMNO untuk kekalkan TSKI (ADUN Bebas) di Selangor gagal (?)

2) Majlis Syura PAS menyokong TSKI sedangkan TSKI yang telah mengkhianati dan tidak mematuhi arahan partinya. Tidakkah Majlis Syura PAS "mengajar" ahli parti untuk mengkhianati dan tidak mematuhi arahan parti sendiri? Jangan salahkan ahli jika mereka mengkhianati parti kerana Majlis Syura yang mengajar begitu!

3) Kes 2 orang ADUN dikatakan ada broker dan barua yang membeli mereka. Ada buktikan tuduhan berkenaan? Presiden nampaknya gemar untuk membuat tuduhan tanpa bukti seperti kes pil kuda dan komunis. Sementelah lagi, Lembaga disiplin pun belum bersidang untuk mendegar kesnya, mengapa Presiden telah "menghukum" lebih awal?

4) Baiah - Wallahi, wabillahi wataalahi.... apa yang dibaiahkan? Kenapa tak habiskan isi-isi baiah untuk mempastikan kedua-dua ADUN tersebut telah melanggarnya?

5) Baiah dan SD - mana lebih uatama? Dua-dua itu adalah perjanjian (wa'adat). Cuma SD tak disebutkan nama "Allah". Ini kerana "baiah" terpakai untuk orang Islam sedangkan Statutory Declation adalah untuk semua, Islam dan bukan Islam, tetapi Allah Maha Tahu sekalipun tidak dimulakan dengan Wallahi Wabillahi Wataalahi, sebuah "perjanjian" itu tetap perjanjian dan pelanggarnya akan tetap terima hukuman.

6) Parti rakan khianat dengan tahaluf siasi kerana mencuri ADUN PAS. Perbuatan memberi watikah untuk PAS bertanding di kawasan yang telah dipersetujui diberikan kepada parti rakan tidakkah juga khianat namanya?

7) Pencalonan Wan Azizah dipertikaikan. Bukankah di dalam Mesyuarat AJK PAS Pusat kali pertama, Presiden sendiri yang mengusulkan dua nama, pertama Wan Azizah dan kedua Azmin Ali?

8 ) "di sana ada hukum syarak, jangan hukum akal sahaja" - Hukum syarak juga adalah untuk orang berakal, bukan untuk orang gila. Dalil Al-Quran, bukan di sana terdapat ayat-ayat afala taqqilun (apakah kamu ntidak menggunakan akal)? afala tatafakkarun (apakah kamu tidak berfikir)? Dalil hadith, Rasulullah SAW pernah bersabda: Maksudnya: "Tidak ada agama bagi orang yang tidak berakal."

9) Jika hendak menggunakan hukum syarak untuk menuduh wanita tak boleh jadi pemimpin, mengapa tidak berterus terang? Kerana PAS sendiri ada pemimpin di alangan wanita seperti ahli parlimen, ADUN, exco dan sebagainya?

10) Bagaimana Presiden boleh menggunakan kuasa veto dan mengkhinati mesyuwarah dengan AJK PAS yang telah membuat keputusan dua nama, Wan Azizah dan Azmin Ali sebagai calon MB Selangor? Kita bukan sistem khalifah yang keputusan ditangan seorang pemimpin. PAS adalah sebuah parti yang ada muktamar dan muktamar telah memilikh AJK PAS PUsat. AJK PAS Pusat itu diberi mandat oleh ahli-ahli parti, bukan Presiden seorang. Bukankah jelas arahan Allah:

Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang menyahut dan menyambut perintah Tuhannya serta mendirikan sembahyang dengan sempurna; dan urusan mereka dijalankan secara bermesyuarah sesama mereka dan mereka pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepadanya. Surah Asy-Syura 38.

Dan bukankah Rasulullah saw pernah bersabda : " المستشار مؤتمن " "Orang yang bermesyuarat pasti akan disentosakan". Mengapa pakai kuasa veto?

11) Bagaimana kisah pertemuan di Manchester? Bagaimana dengan menantu sendiri menjadi ahli Majlis Syura? Bagaimana dengan ahli Majlis Syura dan kroni-kroni Presiden yang mendapat saham dengan nilai ratusan ribu ringgit yang lansung tidak diketahu oleh ahli-ahli PAS biasa?

12) Tukang sorak menyambut gembira ucapan penggulungan Tuan presiden, memberi lampu hijau kepada kumpulan yang sama bersorak dan mengejek perwakilan. Apakah Tuan presiden ingin menyemarakkan budaya ini di dalam parti?

Ulasan seterusnya silalah baca di ( SINI )

Siapa pulak yang Haji Hadi label sebagai 'Barua' ni?.. (Video Inside)

Posted: 20 Sep 2014 04:50 AM PDT


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata PAS tidak ingin merebut jawatan menteri besar Selangor tetapi tidak senang dengan layanan PKR kepada parti tersebut.

Katanya, PKR tidak patut "mencuri" dua wakil rakyatnya untuk menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar.

Usaha PKR untuk menukar Tan Sri Khalid Ibrahim melalui operasi 'Langkah Kajang' itu juga tidak disenangi PAS, katanya.

"Takut majoriti tak dapat, curi wakil rakyat kita, beli wakil rakyat. Adakah ini etika bertahaluf? Kita tidak memandang ringan, dua wakil rakyat yang sanggup menyeberang, yang jadi broker, yang jadi barua, semua ada.

"Tidakkah setiap wakil rakyat kita berbaiah, macam jadi calon (sebut) wallahi, wabillahi, watallahi, berbai'ah, mana besar dengan baiah dengan aku janji?," katanya Abdul Hadi katanya ketika menyampaikan ucapan pengulungan.

"Langkah Kajang yang tidak menyenang kita. Saya menegaskan PAS tidak berebut jawatan menteri besar. PAS tidak pelahap jawatan menteri besar.

"Walaupun tidak ada persefahaman untuk menentukan menteri besar, tak ada perjanjian bertulis," katanya.

Dua ADUN PAS Selangor yang menandatangani pengakuan berkanun bagi menyokong Wan Azizah itu ialah Saari Sungib (Hulu Kelang) dan Hasnul Baharuddin (Morib).

Hormati sultan

Hadi turut mengemukakan hujah bahawa PAS perlu "campur tangan" berhubung pelantikan calon menteri besar demi menghormati peranan raja yang menjaga Islam dan umat Melayu di negeri itu.

Beliau melandaskan hujah tersebut dengan sepotong hadis Nabi Muhammad yang menganjurkan agar seseorang pemimpin dilantik berdasarkan amanah dan kelayakan dan bukannya kecenderungan tertentu.

Katanya, para pemimpinnya bakal berdepan dengan kemurkaan Allah iaitu diseret ke neraka jahanam.

"Tetapi ingat ada hukum hakam sahaja, ada ikut hukum akal sahaja. Kita tidak boleh biarkan, raja yang menjaga agama Islam dan Melayu yang ada peranan di negeri itu.

"Oleh itu ita kena campur tangan dalam hal ini. Jangan pandang mudah dan remeh nak beri begitu sahaja. Ada amanahnya.

"Strategi politik mesti ada amanah dan reda-Nya. Saya tak pasti mahu bawa ahli PAS ke neraka?" kata Abdul Hadi.

Boleh dimaafkan

Dalam ucapannya itu, Abdul Hadi turut menegur anggota parti yang tidak menunjukkan ketaatan kepada pemimpin dan menghilangkan jati diri sebagai ahli PAS.

Beliau turut mensasarkan teguran pada pemimpin parti yang membocorkan rahsia parti dan juga golongan yang membawa agenda pihak laiin ke dalam PAS.

Bagaimanapun, beliau berkata perkara itu dapat dimaafkan.

Katanya, beliau mengambil teladan dari kisah Hatim bin Balta'ah, seorang sahabat Nabi yang membocor rahsia perang.

Katanya, Balta'ah dimaafkan kerana kedudukan sebagai panglima dalam perang Badar.

"Itu tidak boleh... Tetapi sikap memaafkan lebih baik," katanya sambil meminta anggota parti bersatu dalam semua perkara dan tidak berpecah walaupun berbeza pendapat lapor Malaysiakini

Ini video berkaitan...

Tabung Haji akan labur RM640Juta bagi projek perumahan di 'Bandar Hantu' Detroit, USA?

Posted: 20 Sep 2014 12:00 AM PDT


Jika benar apa yang didakwa oleh Blogger Pro UMNO mengenai pelaburan RM640Juta bagi projek perumahan di Detroit, USA ini maka ianya bolehlah dianggap sebagai 'Anak Kera disusukan, anak sendiri mati kelaparan"..

Apa faedahnya yang rakyat Malaysia terutamanya penyimpan di Tabung Haji dapat dari pelaburan itu?..

Kenapa pihak Tabung Haji tidak melabur didalam negara kita sendiri untuk membangunkan projek perumahan itu sedangkan umum tahu rakyat kini berdepan dengan masaalah pemilikan rumah?

Kenapa perlu Tabung Haji melabur di Detroit yang mana merupakan satu Bandaraya yang pernah memohon dari Mahkamah untuk diistiharkan sebagai muflis?

Apakah pelaburan itu mampu menjana keuntungan buat Tabung Haji sedangkan nilai hartanah merudum begitu teruk sekali di Detroit, ada yang mengatakan harga rumah disitu serendah USD100.00 sebuah..

Baca ulasan dari MyKmu ni..

Keputusan Tabung Haji untuk melabur sebanyak RM 640 juta dalam projek perumahan di Detroit, Amerika Syarikat, menimbulkan tanda tanya dan persoalan yang besar sama ada ia merupakan satu pelaburan berbaloi dan mengambil kira risiko perniagaan yang tulen.

Isu ini didedahkan oleh juru blog Outsyed The Box semalam dengan mendakwa Tabung Haji bakal menandatangani perjanjian dengan sebuah syarikat pelaburan rumahan bagi pembangunan hartanah di Detroit, Amerika Syarikat.

Cadangan pelaburan dalam bidang hartanah sehingga berjumlah beratus juta ini sangat misteri kerana nilai hartanah di Detroit jatuh dengan begitu mendadak sehingga terdapat rumah di jual antara USD 1,000 sahaja.


Justeru pelaburan ini dianggap oleh ramai orang sebagai sangat berisiko kerana daerah Detroit merupakan kawasan yang telah ditinggalkan oleh kebanyakan orang berikutan kejatuhan industri kereta Amerika Syarikat.

Malahan pada tahun lalu, Majlis Tempatan Detroit cuba mengisytiharkan muflis sebelum ditolak oleh Mahkamah.


Justeru keputusan Tabung Haji untuk melabur ratusan juta di kawasan yang berisiko tinggi Amerika Syarikat bukan sahaja boleh menjejaskan kepentingan penyimpan Tabung Haji.

Sungguhpun demikian, bukan semua berperasaan negatif terhadap Detroit. Bilionair terkemuka Warren Buffet misalnya telah mengisytiharkan untuk membuat ibu pejabatnya di Detroit sebagai tanda sokongan kepada pemulihan bandar tersebut.

Billionaire investor Warren Buffett signaled plans to consider investments in Detroit, praised the General Motors CEO and said the city's historic bankruptcy is a good thing. Buffett, who spoke at the Detroit Homecoming conference, said it's critical for the city to cultivate corporate headquarters. "We would buy a company in Detroit today, and we would be happy to have the headquarters here," Buffett said. 

Namun, kenyataan Buffet ini dilihat lebih kepada sentimen dan perasaan kasih sayang terhadap Detroit berbanding keputusan pelaburan kerana beliau berasal dari sana.

Datuk Bandar Detroit sendiri yakin bandar tersebut akan bangkit dari zaman kegelapan hari ini untuk kembali menjadi antara bandar terkemuka Anerika Syarikat.

Bekas Datuk Bandar New Yor, Michael Bloomberg yakin Detroit boleh mengambil iktibar dari kejatuhan New York dan pembangunan semula bandar tersebut.

"Detroit is like New York City back in the '70s," former New York Mayor Michael Bloomberg said Thursday. "When everybody had written us off, there were people who believed."

Detroit's similarities to '70s New York make for a seemingly dire environment for the small-business graduates. The city is currently involved in a federal bankruptcy trial that officials hope will allow it to shed debts and make crucial investments in crumbling services.

The poverty rate is more than double the state average; the unemployment rate is the highest among the country's 50 largest cities. Detroit is also losing residents: At 700,000, the population is less than half its 1950 peak. 

Soalnya, apakah Tabung Haji mempunyai kemampuan dan keupayaan untuk bertahan dan bersama-sama membangunkan semula Detroit sehingga membolehkan pelaburan mereka sebanyak RM 640 juta tersebut bertukar menjadi berpuluh bilion dalam masa sepuluh tahun akan datang?

Laporan sepenuhnya sila baca di MyKemut


Tiga individu ini telah dipanggil untuk temuduga sebagai MB Selangor

Posted: 19 Sep 2014 08:31 PM PDT


Istana Selangor akan mengumumkan nama Menteri Besar Selangor yang baharu selewat-lewatnya Isnin ini.

Perkara itu dinyatakan Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani. "Istana (Selangor) akan umumkan siapa MB (menteri besar) baharu selewat-lewatnya Isnin ini.

"Bagaimanapun, ia (pengumuman itu) terpulang kepada perkenan Sultan Selangor," katanya ketika dihubungi Bernama pada Jumaat.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat sama ada menerusi kenyataan akhbar atau sidang media.

Mohamad Munir juga berkata setakat ini, pihak istana tidak mengutus sebarang surat kepada bakal menteri besar Selangor berhubung perkara itu.

Pada Khamis, Istana Selangor mengesahkan Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Selangor yang baharu akan diadakan pada Selasa ini di Istana Alam Shah, Klang.

Sebelum ini, beliau menyatakan nama menteri besar yang baharu akan hanya diketahui pada hari majlis angkat sumpah itu lapor mStar

Sementara itu The Star Online pula melaporkan tiga individu telah dipanggil mengadap untuk ditemuduga jawatan Menteri Besar Selangor itu.

Mereka ialah Pesuruhjaya PAS Selangor Iskandar Samad dan Dr Ahmad Yunus Hairi serta Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Baca ni...

Sultan 'interviews' MB candidates


PETALING JAYA: Three potential candidates for the Selangor mentri besar post have been granted audiences by the Sultan of Selangor for him to assess their suitability for the top job.

The three are PAS state executive councillors Iskandar Samad and Dr Ahmad Yunus Hairi and PKR deputy president Azmin Ali.

Their audiences with Sultan Sharafuddin Idris Shah took place separately at Istana Kayangan in Shah Alam earlier this week.

It is understood that the meetings were part of the final steps towards a decision on who is best able to replace outgoing Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

The swearing-in of the new mentri besar has been confirmed to take place on Tuesday with the invitation cards already sent out.

Sources said the three assemblymen were informed that the royal audience was a sort of "interview" to enable the Sultan to evaluate them and have a better idea of their capabilities and personalities.

It is learnt that the others who sat in included state secretary Datuk Mohamed Khusrin Munawi, state legal adviser Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman and two members of the Selangor Royal Council.

The sources said each audience lasted more than an hour and that the "interview panel" was very civil and cordial.

The assemblymen were advised to be on standby and told that they would be informed accordingly.

It is likely that the name of the next mentri besar will be known by Monday.

Iskandar is the state PAS chairman and Cempaka assemblyman while Dr Ahmad Yunus is the assemblyman for Sijangkang.

Azmin is Selangor PKR chairman as well as Bukit Antarabangsa assemblyman and Gombak MP.

Sources said Azmin met Datuk Seri Anwar Ibrahim on Thursday to personally inform the PKR adviser of the audience with the Sultan as he did not want Anwar to misunderstand the situation.

It is learnt that Anwar took the news positively and agreed that it was "time to move on" contrary to claims that PKR and DAP would push for a snap state election if Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail was not chosen.

The two PAS candidates were among the three names that the party presented to the palace in compliance with the Sultan's request to have more than two names for his consideration.

The palace had asked each of the three Pakatan Rakyat parties to present more than two names for the Sultan's consideration but DAP and PKR proposed only Dr Wan Azizah on the grounds that 30 state assemblymen had signed statutory declarations supporting her for the post.

The palace subsequently said the Sultan would exercise his prerogative to choose the next mentri besar from the list of PAS names or from a name outside the list.

The mentri besar crisis was sparked off by the Kajang Move, which began with the sudden resignation of assemblyman Lim Chin Cheh.

It caused a rift between PAS and the other two Pakatan parties and has dragged on for more than half a year ~ The Star
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...