Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Ucapan Perpisahan Tan Sri Khalid Ibrahim.. (Video Inside)

Posted: 22 Sep 2014 09:43 AM PDT


Selepas hampir enam tahun menjadi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mengosongkan pejabat yang dihuninya sejak 18 Mac 2008 pada petang 22 September 2014.

Sambutan majlis perpisahan juga dilihat meriah apabila kakitangan kerajaan negeri mula dilihat turun membanjiri foyer SUK sejak pukul 4 petang sambil memegang bendera Selangor dan sepanduk "We love Tan Sri Khalid" dan "Tan Sri Khalid Terbaik".


Mereka kemudian memberi sorakan gemuruh sebaik sahaja Khalid turun daripada pejabatnya di tingkat 21 ke lobi SUK dan bersalaman serta bergambar dengan penjawat awam.

Khusrin yang mewakili penjawat awam dalam ucapannya turut terima kasih kepada Khalid di atas tunjuk ajar yang diberikan selain memuji kejayaan Khalid kerana berjaya mengembalikan semula aset air kepada rakyat Selangor.

"Saya dah 30 tahun dan berkhidmat dengan beberapa menteri besar dan ini majlis perpisahahan yang amat luar biasa bagi saya," katanya yang berjanji untuk menyambung legaasi yang ditinggalkan Khalid.

Sementara itu, Khalid dalam ucapannya turut melahirkan rasa bertuah dapat menjalankan tugas memegang amanah rakyat.

"Walaupun ada kalanya exco dan pegawai kerajaan nampak saya agak keras dan terlalu cepat mencelah, tetapi saya ikhlas kerana saya pemegang amanah rakyat Selangor," katanya.

Beliau turut menasihati kakitangan kerajaan negeri supaya mempertingkatkan prestasi kerja dan berhenti daripada melakukan kerja salah.

"Ini bukan masanya ucapkan selamat tinggal. Ini juga bukan masanya kenang-mengenang.

"Ada yang betul kita pertingkatkan. Ada benda yang salah kita hentikan. Dengan itu Selangor akan dapat jadi negeri termaju," katanya....

Disaat-saat akhir perkhidmatannya.. Faekah tutup Pejabat penasihat ekonomi Selangor?

Posted: 22 Sep 2014 08:26 AM PDT


Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini bersetuju supaya Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor di Plaza Perangsang ditutup berkuatkuasa serta merta bagi menjimatkan kos pentadbiran kerajaan negeri.

Kerajaan negeri berpendapat urusan melibatkan hal ehwal ekonomi boleh dilakukan Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC), kata CEO Menteri Besar Selangor Pemerbadanan (MBI), Faekah Husin.

Dalam satu kenyataan hari ini, Faekah berkata, SSIC merupakan pusat sehenti dan memiliki pegawai-pegawai terlatih serta berpengalaman terutama melibatkan urusan pentadbiran, prosedur dan promosi.

Menurutnya, pejabat Penasihat Ekonomi Selangor ditubuhkan pada 2009 dan diletakkan di bawah MBI.

Tambahnya, ia bertujuan untuk memanfaatkan pengalaman dan kepakaran Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam bidang ekonomi dan kewangan sebagai bekas timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

"Kita mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas sumbangan dan perkhidmatan beliau sepanjang menjadi Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.

"Semenjak penubuhannya, pelbagai fitnah dan kontroversi telah timbul antara lain tohmahan gaji yang diterima oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim serta peranan dan sumbangan yang beliau berikan kepada Kerajaan Selangor sesuai dengan jawatan yang disandang.

"Sehubungan itu, kita berpendapat adalah wajar Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor ditutup supaya peranannya tidak bertindih dengan tugas dan tanggungjawab pegawai-pegawai kerajaan negeri yang dikhususkan untuk menjaga hal ehwal ekonomi dan pelaburan Negeri Selangor," katanya lapor Malaysiakini

Kenyataan Media dari Presiden Keadilan mengenai lantikan Azmin sebagai MB..

Posted: 22 Sep 2014 06:09 AM PDT


"Saya menerima dengan hati yang terbuka keputusan yang dibuat Tuanku Sultan Selangor yang memperkenankan Azmin, timbalan presiden PKR, sebagai menteri besar Selangor yang baharu," kata Dr Wan Azizah dalam satu kenyataan.

Beliau sebelum itu menghadiri satu mesyuarat tergempar di ibu pejabat PKR petang tadi yang turut dihadiri Azmin dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada 29 Adun PKR dan DAP, serta 2 Adun PAS yang menyokongnya sebelum ini sebagai calon MB baharu.

"Saya menghargai kesepakatan 29 Adun ini yang meletakkan kepentingan menjaga mandat rakyat mengatasi kepentingan peribadi mereka," katanya.

Dr Wan Azizah berkata, beliau sebelum ini sudah membuat keputusan menarik diri daripada pencalonan sebagai menteri besar Selangor yang baharu dan keputusan muktamad tersebut diputuskan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) hari ini.

Menurutnya, MPP juga sebulat suara menyokong Azmin sebagai menteri besar Selangor..

Berikut adalah kenyataan media dari Presiden Keadilan

KENYATAAN MEDIA
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN 
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam reformasi 
Saya menerima dengan hati yang terbuka keputusan yang telah dibuat oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor yang memperkenankan YB Tuan Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN sebagai Menteri Besar Selangor yang baru. 
Saya mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada 29 ahli Dewan Negeri Selangor dari KEADILAN, DAP dan PAS yang telah memberikan sokongan kepada saya sejak 14 Ogos 2014 dan membolehkan Pakatan Rakyat kekal sebagai kerajaan di Selangor. 
Saya menghargai kesepakatan 29 ahli Dewan Negeri Selangor ini yang meletakkan kepentingan menjaga mandat rakyat mengatasi kepentingan peribadi mereka. 
Atas semangat itu, saya telah membuat keputusan untuk menarik diri dari pencalonan sebagai Menteri Besar Selangor. 
Saya telah mencadangkan kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) agar YB Tuan Mohamed Azmin Ali, Ahli Dewan Negeri Kawasan Bukit Antarabangsa diangkat sebagai calon Menteri Besar Selangor. 
Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang bermesyuarat pada hari ini telah juga sebulat suara bersetuju dengan cadangan itu. 
Saya mengambil keputusan ini demi kepentingan rakyat atas kesedaran bahawa krisis ini perlu diselesaikan secepat mungkin. Saya yakin bahawa KEADILAN telah kekal mempertahankan prinsip demokrasi raja berpelembagaan. 
Walaupun proses perlantikan ini pada hemat saya tidak menepati peruntukan Undang-undang Tubuh Negeri Selangor, saya percaya tumpuan perlu dikembalikan kepada usaha membela rakyat di Selangor. 
Oleh itu, saya telah menyatakan pandangan saya kepada pimpinan parti mengenai beberapa program khusus yang perlu dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri untuk mengangkat martabat dan kebajikan rakyat Selangor. 
DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden KEADILAN
22 September 2014

Macai tentu kecewa... ha.. ha...

Sah!! Azmin Ali MB Selangor baharu

Posted: 22 Sep 2014 03:48 AM PDT


Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dilantik sebagai menteri besar Selangor yang ke-15, menurut sepucuk surat yang dikeluarkan Setiausaha Sulit Sultan Datuk Mohamad Munir Bani petang ini.

Surat pelantikan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai menteri besar Selangor yang bertarikh hari ini.

Azmin, yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, akan mengangkat sumpah di hadapan Sultan Selangor di Istana Alam Shah, Klang pada jam 10.30 pagi esok.

Menurut surat itu, Sultan Sharafuddin Idris Shah memperkenankan pelantikan Azmin menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Surat daripada istana itu dihantar ke kediaman Azmin di Ampang hari ini dan jawatannya akan berkuatkuasa esok.

"Sehubungan itu, Tuan diminta hadir ke Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Ikrar Aku Janji serta Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Yang Amat Berhormat Datuk Menteri Besar Selangor yang akan diadakan pada 23 September, jam 10.30 pagi di Istana Alam Shah, Klang," surat itu dipetik.

Pemimpin tertinggi PKR kini sedang bermesyuarat di Ibu Pejabat di Petaling Jaya, dipercayai sama ada mahu 'merestui' pelantikan Azmin sekali gus melupakan hasrat mahu menjadikan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai pengganti Khalid lapor The Malaysian Insider


Tahniah diucapkan kepada Azmin.. dengan ucapan sifat elit tu kurangkanlah sikit...

Di Pengkalan Kubor.. senjata dah makan tuan..

Posted: 22 Sep 2014 03:04 AM PDT


Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memantau dan menurunkan kain rentang yang memaparkan tulisan "broker dan barua".

Beliau bimbang kain rentang dan poster provokasi dan tidak berkaitan dengan pilihan raya kecil (PRK) DUN Pengkalan Kubor dikhuatiri akan menimbulkan sentimen yang tidak baik di kalangan pengundi di kawasan itu.

Antara tulisan kain rentang itu bertulis: "Kito jange sokong parti hok ado brokar dan barua".

"Kain rentang yang provokasi ini, kita harap pihak SPR boleh pantau dan dapat laksanakan tanggungjawab dan tugas bagi pastikan tidak ada kain rentang yang menimbulkan sentimen tidak baik di kalangan pengundi.

"Kita jangka tiga hari terakhir ini mungkin cuaca politik lebih panas dari biasa," katanya yang pengarah PRK itu dalam sidang media di markas PAS DUN itu hari ini.

Beberapa kawasan di Pengkalan Kubor turut dinaikan kain rentang antara lain memaparkan wajah ADUN Salor Datuk Husam Musa dan Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din.


Kain rentang itu antara lain memaparkan petikan kata-kata dua tokoh itu yang mengkritik kerajaan negeri dan PAS Kain rentang itu bertulis: "Haron Din kecewa keputusan Majlis Syura PAS diperlekeh oleh golongan pro Anwar", "Bukan rahsia lagi kepimpinan ulama diserang bertubi-tubi. Orang jual kacang, orang jual cendol pun sudah tahu".


Sebelum ini juga, PAS dan NGO pro-royalti 'R' menggantung beberapa kain rentang mengenai isu royalti minyak antaranya bertulis "Undi calon untuk royalti, tolak pengkhianatan rakyat Kelantan". 

Malah terdapat juga papan tanda daripada Urus setia Penerangan Kerajaan Negeri yang bertulis "Royalti perjanjian sama, jarak lebih dekat, royalti tak dapat".

Bagi membalas serangan itu, BN turut menaikkan satu papan tanda besar bagi menangkis dakwaan PAS.

Papan tanda itu bertulis "RM12 bilion fitnah besar PAS. Tetapi demi rakyat, mulai tahun depan wang ehsan akan disalurkan 50% kepada Majlis Agama Islam Kelantan dan 50% disalur terus kepada rakyat Kelantan" ~ Malaysiakini


Bukan Azmin tapi Iskandar.. Rafizi kata

Posted: 21 Sep 2014 11:59 PM PDT


Menteri Besar Selangor yang baharu akan menerima surat watikah atau surat perlantikan jawatan itu pada Isnin tetapi nama yang dipilih masih menjadi teka-teki.

Istana berahsia mengenai identiti yang menjadi pilihan antara tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada minggu lalu.

Timbalan Presiden PKR dan Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali dianggap sebagai calon yang diberikan keutamaan berikutan kepimpinan PAS mengakui bahawa jawatan menteri besar adalah milik PKR.

Difahamkan Sultan telah membuat keputusan selepas "menemuduga" Azmin, Adun Chempaka, Iskandar Samad dan Adun Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi secara berasingan.

Iskandar dan Dr Ahmad Yunus dari PAS, dan kedua-duanya juga merupakan exco kerajaan negeri. 

Berbeza dengan beberapa laporan, Sultan tidak perlu mengadakan mesyuarat Majlis Dewan Diraja Selangor untuk membuat keputusan dan semuanya dikatakan telah dilaksanakan.

Tiada pengumuman rasmi mengenai siapa yang telah dipilih di kalangan tiga calon berkenaan meskipun terdapat laporan yang menyatakan istana akan membuat pengumumannya pada Isnin. 

Majlis angkat sumpah bagi menteri besar baharu bakal berlangsung pada pagi Selasa, yang diharapkan dapat mengakhiri kemelut perebutan kuasa dalam Pakatan Rakyat bagi mengisi kerusi tersebut.

Perkembangan pada minggu lalu jelas menunjukkan bahawa Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak dipertimbangkan oleh istana sebagai calon menteri besar baharu.

Difahamkan Azmin telah memberi penjelasan pada mesyuarat biro politik PKR pada malam Jumaat mengenai beliau menghadap Sultan selepas bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sehari sebelumnya.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli bagaimanapun mendakwa beliau mendapat maklumat bahawa sebaliknya Iskandar yang akan mendapat jawatan itu.

Mesyuarat itu akhirnya memutuskan untuk mengadakan mesyuarat tergmpar untuk membincangkan secara lanjut sekiranya Azmin dinamakan sebagai menteri besar kerana beliau perlu mendapat sokongan parti.

Biro poltik turut bersetuju bahawa Dr Wan Azizah perlu mencuba sekali lagi untuk menghadap Sultan bagi memberi penjelasan bahawa beliau mendapat sokongan majoriti lapor mStar

Dalam masa yang sama mStar turut melaporkan Azmin belum menerima surat jemputan dari Istana..

AMPANG: Walaupun spekulasi mengenai pelantikan Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar Selangor bertiup kencang, beliau bagaimanapun memaklumkan belum menerima jemputan rasmi daripada pihak Istana.

Azmin yang ditemui wartawan di pekarangan rumahnya pada pagi Isnin enggan memberi sebarang komen berhubung isu berkenaan kerana tidak menerima menerima jemputan atau dihubungi pihak Istana Selangor.

"Saya maklum (mengenai pengumuman dan upacara angkat sumpah) melalui berita yang dibaca tetapi secara peribadi, saya belum menerima jemputan.

"Rasanya lebih baik saya tunggu sehingga Istana membuat keputusan," katanya.

Ditanya mengenai pemilihannya sebagai pengganti Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, beliau berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) masih dengan keputusan sejak Julai lalu untuk hanya mencalonkan presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar.

"Proses dalam parti seperti itu (keputusan dah dibuat Julai lalu), jadi kita tunggu keputusan pihak Istana," katanya tanpa mengulas lanjut.

Selain Azmin, dua lagi calon adalah wakil rakyat PAS, Iskandar Samad dan Dr Ahmad Yunus Hairi .

Menjelang tengahari Isnin, raptai upacara angkat sumpah menteri besar yang baharu diadakan di Istana Alam Shah, Klang, sebelum upacara sebenar berlangsung pada Selasa selepas pengumuman siapa yang bakal mengisi tempat yang akan dikosongkan Khalid ~ mStar

Azmin Ali dijangka menggantikan Khalid Ibrahim sebagai MB..

Posted: 21 Sep 2014 08:57 PM PDT


Kalau betul spekulasi ini.. Alhamdulillah... dan diharapkan krisis yang menjadikan Pakatan haru-biru kerananya selesai..

Krisis MB inilah yang menjadi punca pergeseran antara pemimpin PKR dan PAS..

Krisis ini jugalah yang menyebabkan pemimpin PKR bertelingkah sesama pemimpin PKR, pemimpin PAS bertelingkah sesama pemimpin PAS..

Dalam arena cyber pula penyokong PAS berperang dengan penyokong PKR.. Penyokong PKR pula berperang sesama sendiri kerana isu MB Selangor ini..

Jika krisis ini berpanjangan maka retak yang ada sudah pasti akan terbelah.. dan pihak UMNO akan ketawa berdekah-dekah...

Tetapi jika ianya adalah benar, akan ada sikit pergolakan dalam PKR  kerana ada beberapa pemimpin yang sangat tidak setuju dengan perlantikan ini..

Tapi.. mampuih pi kat depa!! Khalid yang dah ditolak sejak dua tahun selepas PRU12 lagi boleh mereka terima malah sambung lagi perlantikannya selepas PRU13.. kenapa Azmin tak boleh diberikan peluang?

Sebabnya tidak pernah dijelaskan kepada umum kenapa mereka menolak Azmin.. dan jangan juga ditanya kepada aku kenapa Azmin ditolak, sebab aku sendiripun tak tahu apa sebabnya.

Malah bukan saja aku.. malah pihak yang menentang Azmin juga tak tahu kenapa Azmin bersungguh-sungguh ditolak oleh segelintir pemimpin PKR.

Menariknya yang menolak bermati-matian itu langsung tak ada kena mengena dengan DUN Selangor dan kebanyakkan mereka adalah Ahli Parlimen..

Hinggakan ada yang sanggup berkata "Kalau Azizah tak dapat biarlah PAS yang dapat...".. hmm.. singkat sungguh cara Tuan berfikir ya...

Cuma apa yang aku tahu ialah.. Azmin ni perangainya lebih kurang saja dengan Khalid dalam hal public relation, mudah cerita dia ni berlagak.. bukan aku kata.. orang lain yang kata..

Dikatakan berlagak sebab macam Khalid juga.. susah nak bergaul mesra dengan ahli peringkat bawahan..

Tapi.. dia tak kedekut macam Khalid...

Dan beberapa tuduhan yang dilontar kepada Azmin telah beliau jelaskan kepada Ketua Umum secara terperinci menurut beberapa orang sahabat yang ada dalam MPP, malangnya tak didedahkan kepada umum.

Aku bukannya nak sokong sangat Azmin jadi MB.. tapi bagi aku ini adalah pilihan terbaik yang PKR ada selain dari Presiden.

Lagipun.. ada pimpinan PKR sendiri yang telah berkata "Jika Istana tolak nama Wan Azizah, kita akan kemukakan nama Azmin pula..."

Jadi jika benar Sultan akan memilih Azmin, kenapa pula bermati-matian nak tolak Azmin?

Kalau tak suka sekalipun.. apa kata kita berikan Azmin peluang untuk menunjukkan keupayaannya memimpin sehingga PRU14, paling lamapun 2 tahun lebih saja..

Lepas PRU14 lantiklah orang lain.. jangan diprovoke pihak Istana tu.. buang masa, buang tenaga..

Kita ni kan mentimun.. pihak Istana tu umpama durian.. menggolek kita kena, digolek lagi parahlah kita..

Dalam lain ayat... Jangan buat kerja bodoh!

Laporan berkaitan...

Timbalan presiden PKR Azmin Ali dijangka mengangkat sumpah esok sebagai menteri besar Selangor yang baru esok, beberapa sumber memberitahu Malaysiakini. 
Majlis angkat sumpah akan berlangsung di Istana Alam Shah, Klang jam 10 pagi esok. 
Sidang media dijangka diadakan oleh Azmin sebagai MB baru sejurus selepas majlis angkat sumpah. 
Beliau juga dijangka akan menemui beberapa pemimpin parti dan pemimpin tempatan esok. 
Sumber-sumber dari pejabat menteri besar menyatakan maklumat itu telah mereka diterima, namun masih menunggu hebahan rasmi. 
"Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menjalani hari terakhir beliau hari ini (Isnin)," kata sumber kepada Malaysiakini. 
Khalid dijangka mengadakan sidang media petang ini. 
Sementara itu, pihak istana pula dijangka mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung pemilihan Azmin hari ini. 
Satu lagi sumber PKR memberitahu Azmin hari ini mengadakan perbincangan dengan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberikan taklimat dan mendapatkan "restu" akhir dari beliau dan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. 
Sejak Khamis lalu, PKR setiap hari mengeluarkan kenyataan bahawa parti itu masih meletakkan Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal jawatan itu. 
Setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail menyatakan laporan bahawa Anwar bersetuju memberi laluan kepada Azmin sebagai "tidak tepat". 
Beliau menjawab spekulasi media bahawa istana memilih Azmin sebagai menteri besar - sekaligus menyelesaikan penantian lebih dua bulan mengenai pengganti Khalid. 
Malaysiakini difahamkan bahawa Azmin sebelum ini telah mengadakan pertemuan dengan Anwar secara peribadi untuk membincangkan hal itu dan mengelak salah faham antara mereka. 
Bagaimanapun butir perbincangan peribadi masih lagi tidak dapat didedahkan lagi buat masa ini. 
Difahamkan Anwar beberapa kali menyatakan kesediaannya untuk menerima calon kedua PKR sekiranya istana mengambil keputusan menolak Dr Wan Azizah. 
Naib presiden PKR Tian Chua malam tadi menegaskan calon kedua harus mendapat restu dan sokongan parti. 
"PKR berdiri teguh di belakang Dr Wan Azizah sebagai pilihan MB kami. Mana-mana nama lain yang dicadangkan, perlu datang dan disokong parti," kata beliau. 
"Saya secara khususnya berkata Pakatan Rakyat terbuka untuk menimbangkan pilihan main termasuk Azmin Ali, asalkan proses konsultasi dijalankan. 
Chua mengulas demikian sewaktu menafikan laporan The Star yang memetik beliau sebagai berkata 'Azmin tiada sokongan PKR'.

260,000 Pencarum KWSP tidak dibayar dividen?

Posted: 21 Sep 2014 05:30 PM PDT


Sepatutnya polisi yang telah dikuat kuasakan ini dihebahkan kepada semua pencarum-pencarum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bukannya didiamkan..

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa bermula pada tahun 2008 semua simpanan pencarum yang telah menjangkau usia 75 tahun tidak lagi dibayar dividen.

Polisi ini jelas tidak adil buat pencarum yang berusia 75 tahun yang masih mengekalkan caruman mereka dan yang masih terus mencarum kerana masih lagi berkerja.

Jika bekas Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Tan Sri Zainal Rampak mahu dasar ini dikaji semula dengan serta-merta kerana ia adalah dasar yang 'tidak adil'..

Aku pula hendak bertanya kemanakah menghilangnya dividen dari caruman 260,000 ahli yang menjangkau 75 tahun usianya itu.

Sebabnya mana mungkin pihak KWSP meletakkan dana dari pencarum yang usianya menjangkau 75 tahun itu ketepi.. dalam lain ayat tidak dilaburkan.

Jumlahnya melibatkan jutaan ringgit..  katalah RM10 Juta.. dan dividennya pula ialah 5% ianya bersamaan dengan RM500,000..

Itu kalau RM10 Juta.. kalau lebih?.. kiralah sendiri..

Kemana hilang dividen itu???

Laporan penuh dari The Sun..
Several million ringgit in the Employees Provident Fund (EPF) accounts of some 260,000 contributors aged above 75, have been earning zero dividends.

Whether it is known to them or not, the EPF has since 2008 stopped paying dividends to account holders once they turn 75.

EPF corporate affairs unit head Nik Affendi Jaafar, who confirmed the existence of the policy, said despite this, some 260,000 members have retained their money in the fund.

"This policy should be reviewed immediately as it is an 'unfair' policy," said former Malaysian Trades Union Congress (MTUC) president Tan Sri Zainal Rampak when asked by theSun for his views on this recent discovery.

"Why should EPF stop paying dividends just because the account holder is 75 or older?" asked a bewildered Zainal, who said he is unaware of the policy.

"I am very sure most EPF contributors are also in the dark about this," said Zainal, who called on EPF to continue paying dividends to all contributors irrespective of their age, and more so if they are old and still working and contributing.

"EPF uses the contributors' money to invest and gain much more. We all know that the government uses funds from EPF for the nation's development. They owe the workers for this."

"In fact, beyond just revoking this absurd and discriminatory policy, the EPF should retrospectively credit back all the unpaid dividends to the accounts of the affected senior citizens since 2008," Zainal said.

EPF paid out dividends of 5.8% for 2007, 4.5% for 2008, 5% for 2009, 5.8% for 2010, 6% for 2011, 6.15% for 2012 and 6.35% for last year.

"Do the EPF top people understand what social security protection is?" asked Zainal, adding that there are still many people who have to work past the age of 75, some even up to 80 because they need social security.

"What about them?" he asked, stressing that money saved by the workers in EPF is for their old age or retirement, and dividends should continue to be paid to them, just like any other member who maintains an account in EPF.

"MTUC representatives sit on the EPF board ... they should have rejected this policy," said Zainal, who also urged all lawmakers and MPs to reject and reverse the policy.

MTUC president Mohd Khalid Atan, who is among those who sit on the EPF board, said they are also "unaware" of this policy.

EPF had earlier confirmed that no dividend is paid to contributors from age 75 onwards and urged members not to keep their money in the fund beyond that age.

Meanwhile, in explaining the policy, Nik Affendi said EPF contributions are meant to act as a retirement fund and not a savings account.

Nik Affendi said as of July this year, EPF had about 14 million members, of which slightly less than half – 6.57 million, are considered "contributing members."

EPF contributions are mandatory from both employers and employees until the member turns 60, after which contributions by employers are at half the rate, until the employee reaches age 75.

Beyond that, Nik Effendi said there is no compulsion for contributions by either employer or employee but if deductions and contributions are made, the money will be credited to the members' account.

However, no dividend will be paid.

"Those reaching age 75 should withdraw their funds and finance their retirement with their money and spend it wisely," he said ~ The Sun

-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...