Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Ahli Badan Perhubungan PAS Selangor dedahkan sebab sebenar PAS pertahankan Khalid... (Video Inside)

Posted: 26 Sep 2014 08:52 AM PDT


Apa yang aku dengar dari beberapa sahabat dari Selangor mengenai GLC dan PAS selama ini akhirnya disahkan oleh Ahli Badan Perhubungan PAS Selangor, Ir. Izham Hashim..

Malam semalam beliau telah mendedahkan bahawa pemimpin tertentu di parti itu tidak mahu Tan Sri Khalid Ibrahim digantikan sebagai menteri besar Selangor kerana ada kepentingan peribadi.

Beliau berkata demikian di dalam satu forum bertajuk "PAS, Ke Mana Selepas Muktamar?" anjuran Lensa Anak Muda Malaysia di ibukota malam tadi.

Berikut adalah transkrip ucapannya..

0:01 ~ Sepatutnya kita rakan dalam Pakatan Rakyat, kita bantu dia untuk menyelesaikan masalah, itulah kawan!Semangat setia kawan.

Adakah Islam ajar kita, untuk jadi parti Islam atau pejuang Islam ni, istilah wala' sahaja...wala' sahaja, feqah...apa lagi ustaz? ...Taat, yang tu saja Islam? Setiakawan bukan Islam ker?

0:23 ~ Tak bohong bukan Islam ker? Cakap bahasa elok-elok bukan Islam ker? Islam kalau nak perjuangkan Islam, semua benda kena ikut yang Islam ler...baru boleh klem kita berjuang Islam.

0:36 ~ Rakan kita sedang ada masalah, ini masa dia ada masalah, kita kena tolong dia...nanti kita suatu hari ada masalah, dia tolong kita pula!Itulah semangat setiakawan! Jadi bila isu timbul dah masalah, patut yang pertamanya ialah, kita jumpa mesyuarat Pakatan Rakyat, ini mesyuarat tak pergi....mesyuarat tak nak pergi....tak nak pergi....tak taulah... Mesyuarat Pakatan Rakyat tak mau pergi lepas tu buat keputusan sendiri.

1:02 ~ Dia; pergilah mesyuarat, itulah gunanya mesyuarat - syura bainahum, syuralah kamu.9Nanti kita bincang-bincang,,tapi tak pergi, bincang macam mana? Bincanglah dalam mesyuarat elok-elok ... bincang apa masalah nak tukar Khalid...OK, kalau kita setuju, siapa calunnya...tak berlaku benda tu!Kalau berlaku benda tu, bulan tiga dah selesai dah!Tak akan timbul isu kemelut nih! Mungkin ada hikmahnya ustaz, benda ni berlaku; nak tunjukkan kita ni ada masalah... PAS ni sebenarnya yang masalah nih!

1:36 ~ Dia kata "Oh, PKR ni buat taik, kita yang masala!" Kalau PKR buat taik kau, engkau tau taik, kau pergi main buat apa? Sekarang terpalit semua orang!9 Betul tak? Tak payahlah main kalau tau tu taik!

1:49 ~ Tapi saya rasa PKR bukan main taik, dia memang ada masalah betul.Kita tolong selesaikan isu Menteri Besar. kalau dah selesai tak timbul! Ni pergi sekejap, kita pun Selangor dah bagi pandangan, bagi pandangan dah dua kali jumpa lagi bagi tau kita tak nak.

2:06 ~ Tapi ada dikalangan PAS dalam Selangor ni, yang cara diam-diam pi jumpa pimpinan pi lobbi, kita nak Khalid Ibrahim; saya tahu siapa dia... pergi lobi, kita buang mai, orang pejabat agong mai bagi tau, lobi kita nak juga!melanggari keputusan kita.Dia nak kekal juga Khalid Ibrahim. Kalau saya tak jadi Khalid Ibrahim, Kalau Khalid Ibrahim dah tak jadi lagi Menteri Besar, saya ganti, saya jaga adat-adat Melayu saja nanti...Tak dapat exco lain.Nampak kepentingan diri!

2:37 ~ Saya cakap terus terang. Ini, saya cakap fakta.Cuma saya tak nak sebut nama ...fakta benda ini berlaku.

2:44 ~ Kau pergi, nak kekalkan Khalid Ibrahim juga pasal apa nak kekalkan Khalid Ibrahim, saya tanya...

Sebab utama dia ialah kerana PAS mempunyai Kenapa nak kekalkan Khalid Ibrahim? Sebab utama ialah kerana PAS mempunyai kawalan yang kuat kepada GLC Selangor melalui Raja Idris.

3:09 ~ Dikalangan pegawai-pegawai kerajaan dikatakan, Raja Idris ini disebut sebagai Timbalan Menteri Besar sebenarnya di Selangor.Ini cara tidak resmi disebut kerana apa? Dia menjadi orang yang sangat dipercayai oleh Khalid Ibrahim dan Raja Idris ini adalah orang kepercayaan, rapat dengan Tuan Guru Presiden PAS!

3:30 ~ Jadi dia berkeyakinan, melalui Raja Idris ini, banyak agenda-agenda yang ... mungkin agenda yang baik, saya tidak nafikan itu, tapi atas ikatan emosi. Ikatan begini menyebabkan Khalid Ibrahim perlu dikekalkan kerana kalau naik orang lain, Raja idris tidak akan mendapat tempat yang sewajarnya kepada Menteri Besar yang baru, itu saja saya sebutkan.

3:55 ~ Dia bukan sahaja CEO Perangsang, dia juga adalah board of director kepada KDEB dan juga executif konsaltan kepada MBI.

Transkrip disusun oleh Al-Husseyn di ( SINI )

Manakala berikut pula adalah videonya dari KiniTVJangan marah YB Halimah.. Azmin hanya akur saranan Hj Hadi dan Majlis Syura PAS sajee...

Posted: 26 Sep 2014 05:30 AM PDT


Nampak marah dan kecewa bekas Exco Negeri Selangor ini bila disoal wartawan mengenai barisan Exco Selangor yang dilantik oleh Menteri Besar Selangor yang baru..

Ditanya mengenai barisan exco baru itu, respon awal ADUN PAS Selat Klang, Halimah Ali adalah, "Apa lagi yang saya boleh komen?

"...Itu bermakna nama-nama (dalam barisan exco)... tidak ada semangat Pakatan, itu pemahamannya," katanya..

Selain itu beliau juga mengucapkan kepada Exco-exco yang baru dilantik. "Selamat maju jaya. Tunaikan tanggungjawab anda,"

Tak wajar rasanya jika YB Halimah melepaskan kemarahannya itu kepada Menteri Besar Selangor yang baru itu.

Aku yakin Azmin Ali pun rasanya berat hati untuk menggugurkan YB Halimah dari senarai Exconya kerana Halimah dikatakan telah melaksanakan tanggung jawabnya sebagai Exco dengan baik sekali selama ini..

Halimah dipercayai cuma digugurkan sebagai tanda penghormatan Azmin kepada pemimpin-pemimpin PAS yang tidak menggalakkan Wanita diangkat sebagai Ketua.

Azmin dipercayai menggugurkan YB Halimah dari senarai Exconya setelah mengambil kira pandangan Tuan Guru Haji Hadi, Dato Harun Din dan Majlis Syura PAS sendiri mengenai kedudukan Wanita sebagai pemimpin.

Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas Pusat, Datuk Nik Zawawi Nik Salleh pernah menjelaskan berhubung pemilihan wanita sebagai pemimpin,

Terdapat dua keadaan dalam Islam berdasarkan wilayah 'ammah (lingkungan umum) dan wilayah khosoh (lingkungan khas).  
Jelasnya, wilayah khosoh seperti pelantikan exco dan wakil rakyat dalam kalangan wanita dibenarkan dalam Islam walaupun ada mazhab tidak membenarkannya seperti Mazhab Hambali.  
"Dia tidak benarkan wanita terlibat dalam kepimpinan kerana kelemahan semula jadi. 
"Wilayah 'ammah (pelantikan wanita sebagai pemimpin tertinggi) ini jumhur ulama tolak kerana wanita ini lemah dan apa yang berlaku di dalam tahalluf siyasi ini Majlis Syura Ulama hatta Pas Pusat sendiri kita tidak menerima kepimpinan daripada wanita. Itu perlu kita faham," 

Maka atas faktor itulah sebagai menghormati PAS dan juga saf kepimpinannya perkara ini diterjemahkan, tiada YB Wanita dari PAS dilantik menjadi Exco..malangnya ianya terkena pada YB Halimah.

Jadi... YB Halimah janganlah marah...

Laporan berkaitan..

Barisan baru Exco kerajaan negeri Selangor tidak dilakukan mengikut "semangat Pakatan", dakwa ADUN PAS Selat Klang, Halimah Ali. 
"...Itu bermakna nama-nama (dalam barisan exco)... tidak ada semangat Pakatan, itu pemahamannya," kata bekas ahli exco negeri itu, yang digugurkan daripada senarai exco baru Menteri Besar Azmin Ali. 
Ditanya mengenai barisan exco baru itu, respon awal beliau adalah, "Apa lagi yang saya boleh komen? 
Beliau yang juga bekas exco negeri berkata demikian sewaktu diminta mengulas senarai exco baru yang menyaksikan hanya tiga wakil rakyat PAS dilantik berbanding empat orang sebelum ini. 
Pentadbiran Selangor menyaksikan PKR kini mempunyai empat orang exco, DAP kekal dengan tiga orang sementara PAS pula dengan tiga orang sahaja. 
Sebelum itu, Halimah secara ringkas turut mengucapkan selamat maju jaya kepada exco-exco yang baru dilantik. 
"Selamat maju jaya. Tunaikan tanggungjawab anda," katanya. 
Halimah yang ditemui wartawan selepas menghadiri taklimat ringkas pembinaan jambatan ketiga Klang, tidak mahu mengulas lanjut mengenai apa yang beliau rasakan masalah dengan barisan baru itu dari segi semangat gabungan itu. 
Ketika ditemui di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor kemudian, Azmin menolak kenyataan itu Halimah dengan berkata pemimpin PAS telah bersetuju dengan barisan barisan baru Exco itu. 
"Saya secara peribadi telah berkomunikasi dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang;,Timbalan Presiden Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali, dan mereka telah bersetuju," katanya lapor MalaysiakiniBenarkah PAS kalah kerana peratus mengundi kurang?

Posted: 26 Sep 2014 01:30 AM PDT


Pengarah Operasi Induk PAS PRK Pengkalan Kubor Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man meletakkan faktor penurunan peratus mengundi dan gula-gula politik BN sebagai antara faktor kekalahan PAS di Pengkalan Kubor..

Dimana peratus keluar mengundi pada PRK Pengkalan Kubor itu ialah 72.8% berbanding 78.9% pada PRU13.

"Sebagaimana yang kita jangkakan, ia (penurunan peratusan) akan meninggalkan kesan kepada PRK ini dan kami menerima (kekalahan) dengan hati terbuka," katanya kepada pemberita semalam.

Tetapi jika kita melihat jumlah peratusan pengundi yang keluar mengundi di Pengkalan Kubor pada PRU13 dan PRK jumlahnya tetap tidak boleh dijadikan alasan menangnya BN di sini.

Pada PRU13 yang lalu kira-kira 79% dari 24,039 pengundi yang berdaftar telah keluar mengundi iaitu jumlahnya ialah 18,990 orang pengundi.

Manakala pada PRK ini pula hanya 73% yang keluar mengundi, jumlahnya ialah 17,555 orang..

Perbezaan jumlah pengundi itu ialah 1435 orang... tetapi BN telah memperolehi majoriti jauh lebih besar biarpun peratus keluar mengundi merosot..

Jumlah majoritinya ialah 2635..

Jadi... aku tak setuju dengan alasan Tuan Ibrahim ini...

Pasal gula-gula pilihanraya pulak.. tak perlu kita menuding jari kepada BN sahaja.. kerana kedua-dua pihak dikatakan menyediakannya.. cuma nilainya berbeza..


Laporan berkaitan..

PAS mengakui menjangkakan kekalahan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor ekoran penurunan peratus keluar mengundi hari ini berbanding Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13). 
Pengarah Operasi Induk PAS PRK Pengkalan Kubor Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata peratus mengundi pada PRK itu ialah 72.8% berbanding 78.9% pada PRU13. 
"Sebagaimana yang kita jangkakan, ia (penurunan peratusan) akan meninggalkan kesan kepada PRK ini dan kami menerima (kekalahan) dengan hati terbuka," katanya kepada pemberita. 
Beliau berkata faktor hari pengundian pada hari bekerja menyebabkan pengundi berdaftar DUN itu yang berada di luar kawasan tidak balik mengundi dan ia menyumbang kepada penurunan peratusan mengundi. 
"Kami juga ucapkan tahniah kepada calon BN (Barisan Nasional) dan pikul amanah yang diberikan oleh rakyat sebaik mungkin," katanya. 
Sementara itu, calon Bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary yang hilang wang pertaruhan pada PRK itu apabila hanya meraih 38 undi, berkata beliau tidak kecewa dengan kekalahan keduanya. 
Beliau berkata rakyat Pengkalan Kubor sebenarnya terpengaruh dengan janji-janji pilihan raya. 
"Saya tidak kecewa pun kalah buat kali kedua ini, tetapi saya khuatir nasib penduduk di Pengkalan Kubor yang lalai akan janji-janji yang ditaburkan itu," katanya ketika dihubungi Bernama semalam. 
Calon BN Mat Razi Mat Ail memperoleh undi sebanyak 9,981 manakala calon PAS Wan Rosdi Wan Ibrahim mendapat 7,326 undi. 
BN menang dengan majoriti 2,635 undi berbanding kemenangan parti itu pada PRU13, iaitu 1,736 undi. 
Pada PRU lalu, Izat Bukhary memperoleh 65 undi dan ketika ditanya undi yang terus merosot pada PRK ini, beliau berkata pengundi sudahpun membuat pilihan. 
"Saya tidak mahu ulas sangat perkara ini, biarlah. Pada masa yang sama juga, saya redha dengan keputusan itu," katanya. – BernamaKata Prof Agus.. Dua hari berturut-turut PAS terima berita malang kerana anak muda ..

Posted: 25 Sep 2014 11:00 PM PDT


PAS menerima nasib malang dua hari berturut-turut; semalam di negeri terkuatnya Kelantan, apabila kalah di Pengkalan Kubor, hari ini di Selangor apabila kuota ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negerinya (exco) kurang dari empat kepada tiga.

Kedua-duanya disifatkan berpunca daripada anak muda.

Bagi penganalisis politik Dr Mohammad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), kekalahan PAS di Pengkalan Kubor adalah kerana anak muda yang sudah muak dengan politik PAS dan Pakatan Rakyat (PR).

Kehilangan satu kerusi exco di Selangor juga diletakkan atas kesilapan anak muda, iaitu Pemuda PAS.

Tengahari semalam Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali mengumumkan kuota exco Selangor akan kekal empat untuk PAS. Namun pada lewat petang, Azmin sekali lagi mengumumkan 'laporan tidak tepat kerana proses rundingan masih berjalan.'

Dalam satu temubual dengan Sinar Harian Online semalam, Naib Ketua Pemuda PAS Khairil Nizam Khirudin mengatakan tidak mustahil PAS meninggalkan PR, kerana sudah lama bersabar dengan kedegilan PKR dan DAP, tetapi bukan dalam masa terdekat.

Ekoran kenyataan itu, Pengarah Komunikasi PKR yang juga Naib Ketua Pemudanya Fahmi Fadzil membuat kenyataan balas menyesali kenyataan Khairil.

Kenyataan Fahmi dibuat selepas Ketua Wanita PKR Zuraida Kamarudin menuntut PAS diberikan dua kerusi exco sahaja.

Hari ini hanya tiga exco PAS Selangor mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan – Iskandar Samad, Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Talib – berbanding empat sebelum ini.

Menurut Agus yang menulis di dalam laman media sosial Facebook, BN dalam laluan untuk menang di Pengkalan Kubor kerana anak muda sudah muak dengan cara PAS dan PR berpolitik.

"Ini bukannya kerana BN hebat, jentera BN kuat, wang BN banyak, calon BN baik atau media BN kawal, tetapi kerana anak muda sudah bosan dengan politik PAS dan PR.

"Maka, ramai anak muda yang tidak akan balik mengundi, dan mereka juga tidak kisah dengan hasil pilihan raya kecil ini," katanya.

"Mengapa anak muda bosan? Jawapan mudahnya kerana krisis Erdogan vs ulama dalam PAS dan juga kerana kerjasama dalam PR yang kacau. Maka, harapan mereka melihat PR membawa wajah politik baru negara hancur," tambahnya lapor The Malaysian Insider


Azmin dedah Komposisi Exco.. 3:3:4 bukannya 4:3:3.. PAS hilang satu EXCO

Posted: 25 Sep 2014 07:43 PM PDT


Komposisi barisan Exco Selangor akhirnya terjawab pagi ini apabila Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali mengumumkan senarai yang baharu dengan mengurangkan kuota Exco Pas.

Komposisi terbaru yang diumumkan Azmin menyaksikan jumlah kerusi PKR menjadi empat, diikuti DAP tiga dan Pas tiga.

"Kerusi Pas dikurangkan selepas mengambil kira semua pandangan PR semalam," ujar Azmin pada sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), di sini, hari ini.


Senarai terbaru yang diumumkan Azmin sebentar tadi ialah Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR), Amirudin Shari (PKR), Dr Dorayah Alwi (PKR) juga Elizabeth Wong (PKR).

Sementara barisan Exco Pas, Azmin mengekalkan nama Iskandar Abdul Samad dan Dr Ahmad Yunus Hairi dengan satu muka baharu, Adun Taman Templer, Zaidy Abdul Talib. Bagi DAP pula,

Azmin mengekalkan nama Exco terdahulu iaitu Ean Yong Hian Wah, V. Ganabatirau dengan Datuk Teng Chang Kim.


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...