Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


HOT!! Ayahanda Tun Dr Mahathir Perkenalkan Proton IRIZ!!

Posted: 26 Sep 2014 01:26 AM PDT


PROTON yang kini dibawah pengerusi terbarunya Tun Dr. Mahathir Mohamed telah melancarkan model terbaru iaitu PROTON IRIZ yang berkonsepkan kereta compact hari ini, dan kereta ini dikatakan bakal menjadi antara yang terlaris dipasaran kelak.

Untuk menutup mulut pengkritik tegar PROTON yang tak habis-habis mengutuk PROTON. Admin akan menerangkan kepada pembaca semua ciri-ciri IRIZ dan pembaca boleh menilai adakah IRIZ ini kereta yang mahal atau sesuai dengan harganya.

Pertama, kita tengok dari segi kelengkapan keselamatan. Model IRIZ yang paling murah dan basic
iaitu 1.3L Standard MT dilengkapi dengan (Anti-Lock Braking System (ABS), Electronic Brakeforce Distribution (EBD), Brake Assist, Electronic Stability Control, Hill-Hold Assist dan Traction Control System (TCS) dan minimum 2 air bag.

IRIZ diiktiraf mencapai taraf 5 bintang dari segi keselamatan oleh ASEAN NCAP.

Kedua, dari segi saiz. IRIZ adalah lebih besar dan luas. IRIZ berukuran 3,905mm panjang, 1,720mm lebar dan 1,550mm tinggi dimana ia 215mm lebih panjang, 55mm lebih lebar.

Perbandingan saiz interior pula, ruang belakang bagi IRIZ adalah lebih lebar dan luas yang memberikan keselesaan kepada penumpang. PROTON juga memperkenalkan sokongan peha kepada tempat duduk belakang Iriz dengan asas yang lebih panjang.

Ketiga, dari segi enjin, IRIZ menjana 110 kuasa kuda (hp) dan daya kilas (torque) sebanyak 148 Nm selain mampu mencecah kelajuan lebih 180 kilometer sejam.

Keempat, dari segi Fuel Consumption pula, model manual IRIZ boleh mencecah FC sebanyak 16km/liter dan bagi model IRIZ auto pula sebanyak 13-14km/liter.

Kelima, dari segi harga pula, model IRIZ basic bernilai sekitar RM43,000. Amatlah murah jika kita membandingkan IRIZ dengan spec kereta keluaran lain.

Kesimpulannya, PROTON IRIZ merupakan kereta compact yang lebih baik dari yang ada dipasaran sekarang. Harus diingat bahawa PROTON membangunkan projek kereta compact IRIZ ini dengan kepakaran jurutera-jurutera mereka yang merupakan anak tempatan Malaysia, dan kita harus berbangga dengan usaha PROTON ini.

Dijangkakan kualiti model PROTON kali ini adalah jauh lebih baik dari model2 sebelumnya. Kualiti adalah kunci utama bagi IRIZ untuk mendiamkan mulut pengutuk-pengutuk PROTON selama ini. Malah Ayahanda Tun M sendiri telah menjamin kualiti model PROTON kali ini akan jauh lebih baik daripada model sebelumnya.

Dengan keterangan seperti ini, saya rasa harga PROTON IRIZ ini adalah sangat berpatutan kerana spec kereta ini adalah jauh lebih baik daripada beberapa kereta lain. Dengan
beza harga tidak sampai RM1,000, saya pasti akan memilih IRIZ. Value for money.

Sangat sesuai dijadikan kereta pertama bagi kalangan remaja yang baru bekerja dan ingin memiliki kereta dengan spec yang memuaskan.

Syabas #PROTON!

#MMFC #IRIZ

HOT!! BN dedah punca menang besar? #PengkalanKubor?

Posted: 25 Sep 2014 09:19 AM PDT


Tan Sri Muhyiddin Yassin dilapor memberi jaminan bahawa semua janji yang dibuat semasa kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kubor akan ditunaikan.

Timbalan perdana menteri juga menyifatkan kemenangan mereka kali ini sebagai keputusan luar biasa yang tidak mereka jangkakan.

Beliau juga mengambil peluang mengucapkan terima kasih kepada Pengerusi BN Kelantan Datuk Seri Mustapha Mohamed kerana bertindak cemerlang dan jenteranya yang bersungguh-sungguh.

"Tok Pa (Mustapha) menjangkakan (majoriti) undi melebihi 2,000, ternyata keputusan ini luar biasa," katanya.

BN menang dengan 9,961 undi manakala PAS mendapat 7,326 undi dan bebas pula hilang deposit apabila hanya mendapat 38 undi.

Jumlah majoriti kali ini menyaksikan pertambahan berbanding majoriti dalam pilihan raya umum lalu dengan 1,736 undi.

Sementara itu, calon BN Mat Razi Mat Ail mengucapkan terima kasih kepada pengundi yang memilihkan dan parti yang memberi kepercayaan padanya.

"Saya kira ini satu hadiah kepada pengundi-pengundi DUN Pengkalan Kubor dan mereka nak melihat pucuk pimpinan yang beri bantuan kepada Pengkalan Kubor, untuk membangunkan Pengkalan Kubor ," katanya.

INFO! Polis Kelantan Nafikan Pengundi Hantu! #PengkalanKubor

Posted: 25 Sep 2014 09:10 AM PDT


Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim menafikan individu yang ditangkap Pemuda PAS hari ini semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Pengkalan Kubor ialah pengundi hantu.

"Individu itu bukan rakyat Thailand, tetapi warga Malaysia yang menjalankan tugasnya sebagai seorang warganegara, mengundi di Sekolah Rendah Bendang Pak Yong," katanya kepada The Malaysian Insider.

"Tiada isu pengundi hantu seperti dakwaan Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Pemuda PAS. Pemeriksaan individu itu tidak menjumpai sebarang dokumen menunjukkan dia warga Thailand.

"Isu pengundi hantu tidak timbul," kata Mazlan dalam mesej melalui sistem pesanan ringkas.

Terdahulu hari ini, Pengarah Juham Noorazmir Zakaria berkata peguam yang mereka tugaskan di Unit Peti Undi (UPU) Bendang Pak Yon menahan dan menyoal siasat seorang pengundi yang disyaki bukan warganegara Malaysia.

"Suspek tidak kelihatan seperti pengundi Malaysia, tetapi mempunyai kad pengenalan dan pasport Malaysia," katanya di dalam satu kenyataan itu.

"Pengundi tersebut asalnya diiringi penghulu Kampung Bendang Pak Yong, namun setelah menyedari kehadiran peguam Juham, penghulu terus melarikan diri dan meninggalkan pengundi tersebut," kata Noorazmir lagi.

Tambahnya, keraguan semakin memuncak apabila disoal peguam Juham, pengundi tersebut langsung tidak tahu nombor kad pengenalannya, umur dan alamatnya di Pengkalan Kubor sebagaimana tertera pada kad.

Proses pengundian di PRK Dewan Undangan Negeri Pengkalan Kubor bermula jam 8 pagi melibatkan 11 pusat mengundi, 45 saluran dan 23,929 pengundi lapor The Malaysian Insider
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...