Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


PANASS!! Mari Menegur @MukhrizMahathir? #KedahSerataRata

Posted: 02 Sep 2014 09:15 PM PDT


Aku tak faham bila Ayahanda Tun menegur PM Najib hari tu, ramai pula yang menegur Mukhriz tentang pentadbiran beliau di Kedah.

Jika ayahanda Tun M menegur PM Najib berdasarkan 22 tahun pengalaman menjadi PM, yang tukang tegur ni menegur Mukhriz atas dasar apa? Nak kipas lebih?

Paling aku tak boleh nak fikir, apabila Ayahanda Tun M tegur Najib, sebenarnya tiada kaitan pun dengan Mukhriz, tiba-tiba kami di Kedah diserang bertalu-talu seolah-olah kami yang bersalah?

Kenapa agaknya ya?

Jika Ayahanda Tun M menegur PM Najib untuk kebaikan Malaysia, rasanya orang yang tegur Mukhriz ni nak bagi Kedah jadi lagi baik ka atau saja nak bagi imej Mukhriz nampak teruk?

Kedah bergerak agak laju kali ni.. banyak program atau kebajikan yang dilancarkan oleh kerajaan negeri. Walaupun projek besar masih menunggu kelulusan dan kewangan, namun jika diteliti perancangan, Kedah lengkap untuk bergerak menjadi negeri maju.

Kenapa pengkritik tak kritik negeri lain?

Kenapa mesti Kedah? Dalam keadaan ekonomi dunia bergerak perlahan dan tak stabil, Kedah negeri miskin yang berteraskan pertanian, mampu membawa masuk pelaburan berbillion-billion untuk janakan ekonomi dalam jangkamasa panjang.


Kenapa tak pandang dari sudut tu?

Kebajikan rakyat pula, Kedah tak lekeh langsung, ada khiarat kematian rm250, ada kit kelahiran, ada kursus kahwin percuma, lesen percuma utk penjaja kecil, malah masa bulan puasa yang lepas, kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Islam dan Pejabat Daerah untuk MB turun ke setiap daerah bagi menyampaikan sumbangan kepada tok Imam, guru al-Quran bebas, Tok Mudim, Mak Bidan, pengurus jenazah, OKU, warga emas dan fakir miskin.


Pondok-pondok di Kedah juga sudah diberi one off RM10k setahun dan elaun RM2k untuk bulanan. Malah banyak lagi yang telah kerajaan negeri lakukan.

Apakah itu tak cukup bagus lagi bagi sebuah kerajaan negeri yang berumur 1 tahun 4 bulan?


Selangor yang kaya pun tak jaga rakyatnya sampai macam tu sekali. Ini pula negeri Kedah yang miskin, boleh jaga sampai macam tu. Itu pun masih ada bunyi-bunyi suara yang tak puashati.

Sesungguhnya aku amat pelik dengan manusia yang tak reti bersyukur. Pada yang tak tahu menahu pasal Kedah, tolong tanya, jangan main serbu ikut suka. Sebab orang yang bijak, akan bertanya dahulu sebelum buat sesuatu.

Kalau serbu ikut suka, nanti kepala pecah sebab langgar dinding, betui dak?


McTheory:
Lain la kalau ada yang kata, orang susah, mana boleh tegur orang kaya, betui dak?
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...