Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Cemburu ke Noh Omar dengan Azmin ni?

Posted: 16 Oct 2014 03:00 PM PDT


Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar mendakwa bahawa Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali menjadi Menteri Besar atas linangan air mata orang lain.

Walaubagaimanapun, dakwaan Noh itu ditentang oleh beberapa orang Ahli Parlimen Pembangkang yang lain, antaranya Ahli Parlimen Kapar, G. Manivannan.

"Ahli Parlimen Tanjong Karang cemburu," kata Ahli Parlimen Kapar itu.

Walaubagaimanpun ia dinafikan oleh Noh yang juga merupakan Ahli UMNO. Noh turut menambah bahawa beliau bersimpati dengan arkitek 'Langkah Kajang' dan juga dua ADUN PAS yang digelar broker oleh partinya sendiri.

Bahkan Noh turut menyatakan sejak Azmin menggalas tugas sebagai Menteri Besar, pelaburan di negeri Selangor semakin merudum.

"Kini pelaburan di Selangor sudah jatuh ke tangga nombor 5," katanya.

Dalam pada masa yang sama, Noh turut meminta penjelasan daripada Azmin mengenai perancangannya untuk membangunkan universiti milik kerajaan negeri Selangor iaitu Unisel.

"Mampukah Azmin menaikkan taraf Unisel di Selangor ini?" soalnya.

Persoalan Noh itu langsung dijawab oleh Azmin dengan menyatakan bahawa jawatan sebagai Menteri Besar ini bukannya satu keistimewaan tetapi adalah satu tanggungjawab.

"Beri saya peluang untuk bentangkan Belanjawan 2015. Dalam Belanjawan 2015 itu nanti, saya akan tumpukan kepada salah satu teras utama iaitu pendidikan," kata Azmin yang juga merupakan Ahli Parlimen Gombak lapor Free Malaysia Today

Apa punya bodoh kenyataan Noh ni... Azmin baru berapa hari saja jadi Menteri Besar dia dah kata pelaburan di Selangor semakin merudum sejak Azmin jadi Menteri Besar..

Kalau nak buat penilaian sekalipun bagilah masa sikit...

Jawap Azmin...

"Tiada siapa yang menangis," demikian reaksi Mohamed Azmin Ali berhubung krisis berpanjangan kedudukan jawatan menteri besar Selangor yang disandangnya kini.

Dalam nada gembira dan tenang, Azmin yang juga ahli parlimen Gombak bersyukur krisis politik di Selangor berjaya diselesaikan dengan baik.

"(Krisis) Selangor sudah selesai secara baik. Alhamdulillah tak ada siapa pun yang menangis. Yang menangis sebelah sana (Barisan Nasional)," katanya sinis pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Khamis.

Terdahulu ketika menyertai perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2015, Datuk Seri Noh Omar (BN-Tanjong Karang) cuba 'mengusik' Menteri Besar Selangor yang baharu itu supaya menyelesaikan beberapa isu ekonomi di negeri yang ditadbirnya.

Bagaimanapun menurut Azmin, beliau yakin dapat menguruskan pentadbiran kerajaan negeri dengan baik.

"Tugas ini adalah tanggungjawab, bukan keistimewaan. Bagi peluang untuk saya bentang Belanjawan 2015 Selangor nanti.

"InsyaAllah saya akan beri perhatian soal pendidikan dan ekonomi negeri termasuk pelaburan. Ini baru tiga minggu (jadi menteri besar)," katanya. Konflik pelantikan menteri besar Selangor akhirnya berjaya diselesaikan selepas Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail terpaksa akur dengan keputusan Istana Selangor memilih Azmin.

Dr Wan Azizah sebelum ini diangkat oleh partinya sendiri sebagai calon tunggal jawatan berkenaan walaupun mendapat tentangan daripada sekutu Pakatan Rakyat iaitu PAS lapor mStar

Bumbung koperasi Kolej Tunku Kurshiah dan bumbung Surau An-Nur pulak yang runtuh...

Posted: 16 Oct 2014 08:21 AM PDTHujan lebat dan angin kuat petang tadi menyebabkan bumbung bangunan koperasi Kolej Tunku Kurshiah (KTK) di Bandar Enstek dekat sini, runtuh.

Bagaimanapun dalam kejadian jam 6.40 petang itu yang menyebabkan keseluruhan struktur bumbung dengan keluasan 731 meter itu runtuh, tidak menyebabkan sebarang kecederaan kepada warga sekolah itu.

Pegawai Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Nilai, Syahrin Simin, berkata pihaknya mendapat panggilan kecemasan pada jam 6.44 petang dan tiba di tempat kejadian pada jam 7.20 malam.

Katanya, seramai 18 pegawai dan anggota bergegas ke tempat kejadian bersama dua jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Nilai dan Seremban 2.

"Siasatan mendapati kejadian dipercayai berpunca akibat hujan lebat dan angin kuat. Hampir keseluruhan bumbung roboh," katanya di sini.


Laporan di atas datangnya dari Berita Harian dan dalam masa yang sama Berita Harian turut melaporkan bumbung surau di Seksyen 20 Shah Alam juga turut runtuh..


SHAH ALAM: Bumbung di bahagian kanan Surau An-Nur Seksyen 20, di sini runtuh mengakibatkan kerugian kira-kira RM100,000, petang tadi.

Pengerusi Surau, Mohd Khusairi Ramli, 49, berkata kejadian itu berlaku kira-kira jam 3.30 petang secara tiba-tiba tanpa disebabkan sebarang bencana.

Katanya, beliau yang berada di pejabatnya di ibu kota mendapat maklumat mengenai kejadian daripada Bilal surau, Harun Din, 67 yang kebetulan berada di rumah berhampiran surau ini.


"Bahagian sayap kanan ini baru siap selepas Raya Haji baru-baru ini. Secara tiba-tiba sebahagian daripada bumbung runtuh manakala sebahagian konkrit masih lagi tergantung.

"Ketika solat Magrib tadi, baki bahagian yang masih tergantung pula runtuh. Saya bersyukur tiada dalam kalangan jemaah yang sedang menjalankan solat sebentar tadi cedera ketika kejadian," katanya ketika ditemui pemberita di sini..

~ Berita Harian

FGV kritikal, peneroka kini tanggung hutang?

Posted: 16 Oct 2014 05:17 AM PDT


"Apa dah jadi dengan dengan Felda Global Venture (FGV) sehinggakan ramai peneroka kini hidup dalam tekanan akibat kejatuhan harga komoditi, malah ramai yang terpaksa pula menanggung hutang?"

Itu soalan yang diajukan Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Alimin pada sidang media di Kuala Lumpur pagi tadi.

Menganggap kerajaan sebagai lepas tangan dengan permasalahan yang dihadapi oleh golongan peneroka, banyak persoalan yang telah diajukan kepada pemimpin gagal mendapat respon yang diharapkan.

"Semua peneroka tahu kerajaan dengan Felda telah membuat pinjaman dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM6.5 bilion dan pembayaran balik secara ansuran selama 10 tahun.

"Sekarang khabarnya pembayaran balik pinjaman telah di struktur semula kepada 20 tahun. Apa sudah jadi dengan pinjaman tersebut dan bagaimana dengan keuntungan pelaburan yang dibuat daripada pinjaman tersebut?" soalnya.

Lebih menakutkan lagi kata Mazlan, terdapat pinjaman baharu yang dibuat oleh FGV dengan Malayan Banking Berhad yang dijamin oleh Felda sebanyak RM1.6 bilion.

"Bagaimana Felda boleh jadi penjamin dan apakah sebenar yang dicagarkan untuk menjadi penjamin pinjaman tersebut?

"Adakah aset peneroka yang akhirnya akan menjadi taruhan bagi mendapatkan pinjaman tersebut? Semua ini amat membimbangkan kami sedangkan sejak FGV di senaraikan dalam bursa saham, kami asyiklah menanggung kerugian malah kehidupan kami semakin teruk dari hari ke hari," ujarnya. 

Mengharapkan saham yang dibeli akan membawa pulangan setimpal bagi meringankan bebanan peneroka, namun apa yang diharapkan itu tak ubah seperti mimpi.

"Bila terdengar dua anak syarikat kerajaan yang menjadi pelabur iaitu KWSP dan Kumpulan Wang Amanah Pencen dah mula melepaskan pegangan saham secara beransur-ansur, kami jadi semakin gundah.

"Betul atau tidak berita tersebut dan kalau betul, adakah kedudukan FGV kini sudah di tahap yang tidak boleh diselamatkan lagi?

"Jadi bagaimana dengan janji-janji keuntungan yang telah memberi harapan menggunung kepada peneroka?" katanya.

Bercakap tentang harga sawit dan getah yang semakin merudum, Mazlan berkata, kerajaan sepatutnya mencari satu formula untuk menangani masalah tersebut.

"Kami dah beberapa kali hantar cadangan kepada menteri dan pemimpin terbabit namun sampai sekarang tidak ada maklum balas sehingga pemimpin lama sudah diganti yang baharu.

"Sekarang ni, kami tak harap pun nak jumpa pemimpin terbabit atau menteri tetapi kami amat harapkan agar ada pihak yang sedia menyelesaikan kemelut ini dan seterusnya mengeluarkan peneroka daripada bebanan hidup," katanya.

Tambahnya lagi, jika sebelum FGV di senaraikan, pendapatan peneroka boleh mencecah sehingga RM3,000 sebulan tetapi hari ini, pendapatan peneroka hanya sekitar RM500 sebulan.

"Memang harga komoditi jatuh tetapi perlu ada formula untuk menanganinya dan formula itu telah pun kami beri tetapi tidak dipedulikan.

"Nampak macam senang tetapi sebenarnya ramai peneroka kini hidup dalam hutang yang sukar untuk dibayar termasuklah kereta ditarik oleh pihak bank.

"Walaupun tidak ada perjanjian tentang dividen tetap yang akan diterima oleh peneroka, tetapi sewajarnya saham yang dilabur telah mendapat keuntungan. Malangnya apa yang sampai adalah FGV kini sudah dalam keadaan kritikal," katanya. - MalaysiaGazette

Kemana menghilang RM4 Billion untuk SRC International wahai Najib?

Posted: 16 Oct 2014 01:29 AM PDT


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didesak supaya menjelaskan status pinjaman RM4 bilion yang diberi kepada anak syarikat Kementerian Kewangan yang gagal mengemukakan penyata kewangan tahunannya, kata wakil rakyat DAP.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua berkata, SRC International Sdn Bhd mendapat pinjaman berdasarkan prinsip Islam daripada Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) yang dijamin kerajaan Malaysia.

Pinjaman disalurkan kepada SRC pada Ogos 2011 dan Mac 2012, untuk dijadikan modal permulaan, dana operasi dan modal pelaburan.

Namun, Pua berkata bukan sahaja jumlah pinjaman, tetapi penyata kewangannya turut dipersoalkan apabila kali terakhir dibentangkan pada Mac 2012.

Katanya, serahan penyata akaun Mac 2013 yang berakhir September 2013 masih belum diberikan. 

"Kenapa begitu sukar syarikat yang diberi pinjaman mega serahkan penyata kewangannya kepada pihak bertanggungjawab?" soalnya pada satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Soalan turut dikemukakan kepada Menteri Kewangan di Dewan Rakyat pada Selasa lalu, namun kerajaan dalam jawapan balasnya berkata SRC "mengendalikan beberapa projek strategik infrastruktur negara."

Kementerian Kewangan dalam jawapannya berkata, SRC adalah syarikat strategik berpandangan jauh yang akan melipatgandakan keupayaan negara dalam menjana pertumbuhan jangka panjang.

Pua berkata, menjadi persoalan apabila Menteri Kewangan dalam jawapannya gagal menjelaskan secara spesifik aktiviti perniagaan yang dijalankan SRC.

"Tidak ada sebab diberikan mengapa serahan penyata kewangan ditangguhkan, cuma mereka nyatakan penyata tahun 31 Mac 2013 dan 2014 akan difailkan sebelum 31 Oktober 2014," katanya. 

Pua turut membangkitkan persoalan SRC memperoleh dana segera daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) pada Februari 2012, selepas RM4 bilion dibelanjakan sepenuhnya.

"Kenapa 1MDB menaikkan RM4 bilion pinjaman yang dijamin kerajaan melalui SRC, dan kenapa Kementerian Kewangan mengambil alih SRC sejurus selepas pinjaman RM4 bilion dibelanjakan sepenuhnya?" katanya yang turut membangkitkan soalan itu dalam Dewan Rakyat, tetapi tidak dijawab.

Katanya, kegagalan kerajaan mengemukakan jawapan telus hanya menimbulkan spekulasi wujudnya salah laku agihan kewangan pinjaman RM4 bilion kepada SRC.

"Apa terjadi dengan RM4 bilion itu sejak Mac 2012? Najib yang juga Menteri Kewangan serta Pengerusi 1MDB perlu menjawab soalan ini," katanya.

Katanya, kelemahan urus tadbir, ketelusan dan kebertanggungjawaban daripada anak syarikat kerajaan yang dipengerusikan Najib amat memalukan.

"Tindakan ini menunjukkan contoh tidak baik kepada agensi kerajaan lain."

Ini akan melambatkan penyerahan akaun 1MDB tahun Mac 2013 selain peletakan jawatan juruaudit 1MDB, KPMG Malaysia, katanya.

"Bagi menyelesaikan teka-teki ini, Kementerian Kewangan memperoleh SRC supaya masalah itu tidak akan menjejaskan akaun 1MDB.

"Namun, masalah di SRC masih kekal, syarikat itu tidak menyerahkan penyata kewangannya sejak Mac 2012," katanya.

1MDB dilaporkan hanya menyerahkan laporan tahunan bagi tahun berakhir Mac 2013 pada April tahun ini dan ia hanya diselesaikan selepas syarikat itu mengugurkan juruauditnya KPMG beberapa bulan sebelum itu, dan melantik Deloitte bagi menyiapkan audit itu lapor The Malaysian Insider

OSA sembunyikan ribuan dosa kata Ku Li..

Posted: 15 Oct 2014 10:16 PM PDT


Bekas menteri kewangan Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan agar Akta Rahsia Rasmi (OSA) dikaji semula bagi menangani masalah rasuah di negara ini.

Tokoh Umno itu juga berkata Akta Prosedur Kewangan 1957 juga perlu dikaji semula memandangkan akta tersebut memberikan kuasa mutlak kepada menteri kewangan.

"Saya minta supaya semak semula kerana OSA ada menyembunyikan ribuan dosa. Kalau benda itu melibatkan pembiayaan rasuah, saya rasa sesiapa boleh dedahkan.

"Kalau pendedahan tak betul, boleh dakwa. Janganlah segala-galanya mesti dirahsiakan.

"Saya tak marah kerajaan tapi ini adalah kelemahan yang ada dalam sistem kita, kerana kita salah guna kuasa yang ada. Saya tahu akta ini (Akta Prosedur Kewangan) kerana saya gunakan kuasa ini semasa saya di Kementerian Kewangan dulu," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama pada forum Barah Ali Baba Di Bumi Malaysia di Kuala Lumpur hari ini lapor Malaysiakini

Tamrin dedah sebab-sebab beliau keluar dari PAS

Posted: 15 Oct 2014 07:45 PM PDT


Kesabaran anak bekas timbalan perdana menteri, Mohd Tamrin Abdul Ghafar sampai ke kemuncak apabila melihat dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selangor dikenakan tindakan disiplin semata-mata kerana menyokong Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi calon menteri besar.

Tamrin berkata, tindakan PAS yang menggantung keahlian Adun Hulu Kelang Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin (Morib) selama setahun menyebabkan beliau mengambil keputusan nekad menghantar surat letak jawatan ke Ibu Pejabat PAS semalam.

"Pada saya, tindakan PAS itu amat salah. Apa yang mereka (Adun) buat adalah mempertahankan keputusan muktamar PAS, iaitu mesti bersama dengan Pakatan Rakyat (PR).

"Tetapi PAS bertindak sebaliknya. Dua Adun ini mengambil keputusan menentukan PAS bersama PR, itu saja. Jadi apa salahnya?" katanya kepada pemberita selepas pelancaran kempen Gerakan Anti Perkauman (GAP) di Kelab Sunway Lagoon di Petaling Jaya, malam tadi.

Saari dan Hasnul pada 12 Oktober lalu dikenakan tindakan mengikut Fasal 82(6) Perlembagaan PAS kerana melanggar arahan parti.

Sepanjang tempoh penggantungan itu, mereka tidak boleh menyertai sebarang aktiviti parti, namun masih diberi ruang merayu dalam tempoh 15 hari.

Tamrin berkata, bukan saja krisis Selangor tetapi beberapa pandangan mengenai isu lain juga pernah dikemukakannya kepada pemimpin PAS, termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tetapi tidak diambil perhatian.

"Sebelum itu, masalah Pilihan Raya Umum (PRU) begitu juga.

"Ada beberapa perkara yang gagal ditunaikan PAS semasa menabur janji PRU13 lalu. PAS mungkir janji. Itu bukan stail politik saya," katanya.

Beliau berkata, dirinya juga kecewa kerana pemimpin PAS gagal menunjukkan contoh imej sebuah parti Islam yang baik.

"Saya tidak ada masalah dengan PAS. Parti tidak tersasar daripada landasannya, cuma pemimpinnya saja yang lari daripada perjuangan asal.

"Siapa pemimpin itu? Ianya jelas," katanya tersenyum.

Katanya, hasrat untuk keluar parti dinyatakan kepada beberapa pemimpin tertinggi PAS, tetapi tidak ada pertemuan empat mata dengan Hadi atau Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. 

Ditanya sama ada tindakannya itu seperti cuba mempengaruhi ahli PAS lain supaya mengikut jejak langkahnya, beliau menafikan.

Katanya, keputusan itu adalah kehendaknya sendiri dan tidak dipengaruhi sesiapa.

"Saya percaya ramai yang tidak gembira dengan apa yang terjadi dalam PAS, ia sangat ketara.

"Mungkin (ramai ahli akan keluar parti) memandangkan ada pemimpin yang membuat ramalan itu tetapi saya tidak mempengaruhi sesiapa, terpulang kepada mereka," katanya yang tidak bercadang kembali semula kepada Umno mahupun parti lain dalam PR.

Sebaliknya, beliau mahu fokus kepada GAP dan memerhatikan perjalanan dunia politik dan bebas bersuara sebagai rakyat awam.

Anak Tun Ghafar Baba itu menghantar surat kepada Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali untuk menarik diri daripada menjadi ahli parti Islam itu berkuatkuasa semalam.

Pada 2012, bekas Adun Ayer Molek dan Ahli Parlimen Batu Berendam Umno itu menyerahkan borang keahlian parti kepada Hadi dalam satu majlis di Gombak.

GAP dilancarkan Ahli Parlimen Parit Buntar Dr Mujahid Yusof Rawa yang mensasarkan agenda utama, iaitu menyelamatkan Malaysia daripada kehancuran akibat perkauman demi kesejahteraan generasi akan datang.

Menentang perkauman dan ekstremis agama, ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat itu bagaimanapun menegaskan perjuangan GAP tidak menolak prinsip Perlembagaan Persekutuan.

"Barah perkauman ini ada dalam semua budaya, dan perjuangan kami adalah agar semua dapat menyatakan 'Kata Tak Nak Kepada Perkauman'," katanya lapor The Malaysian Insider
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...