Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Gambar intim palsu, Zairil akan saman mereka yang cipta gambar itu...

Posted: 19 Oct 2014 08:30 AM PDT


Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap mereka yang mencipta gambar intim dia dengan ahli DAP Dyana Sofya Mohd Daud sambil menambah gambar-gambar itu adalah palsu.

"Ini benar-benar politik longkang pada tahap paling rendah.

"Saya tidak tahu bagaimana gambar-gambar ini muncul, kami sedang berbincang apa sahaja pilihan undang-undang yang kita ada," katanya.

Dyana, 27, berkata dia merasa jijik pada politik longkang yang diamalkan terhadap pembangkang tetapi berkata beliau tidak akan tunduk ke tahap yang rendah dengan mengulas mengenai perkara itu.

Menurutnya, ini bukan kali pertama gambar palsu digunakan untuk menyerang beliau.

"Ia menjijikkan bagaimana mereka terus menggunakan politik longkang... Sebagai seorang wanita, saya sasaran yang mudah dan saya sangat marah.

"Ini adalah politik longkang dan saya yakin ia tidak akan menjadi kali terakhir," katanya dalam mesej teks kepada The Malaysian Insider hari ini.

Gambar yang mereka dakwa palsu dimuatnaik ke dalam akaun Facebook yang didakwa dimiliki oleh Zairil awal pagi ini.

Pengguna media sosial ini juga terbawa-bawa dengan berita tentang mereka berdua dalam gambar bersama-sama, dengan pengguna Twitter, @Amshar_Aziz berkata:

"Jadi gambar Zairil mencium Dyana tersebar seperti api di Internet. Satu lagi usaha yang buruk untuk pembunuhan karakter."

Satu lagi pengguna @azizisafar berkata: "Politik longkang? Kelihatan seperti dia dan dia, tapi bukan mereka? Telefon digodam? Dicuri?"

Dyana pun ternyata mengulas mengenai perkara itu di bawah akaun Twitter beliau @dyanasmd: "Sigh. Tidak lagi."

Dia juga menulis tweet: "Masa untuk mengambil gambar bikini sebenar!", sambil menambah, "Okay saya main-main... "

Dyana, yang merupakan calon DAP di pilihan raya kecil Teluk Intan yang kalah kepada calon Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong dengan 238 undi pada bulan Mei.

Dalam tempoh kempennya, beliau juga diserang dengan isu kewanitaan dan blogger BN yang berkata beliau memakai bikini ~ The Malaysian Insider

Mafia bermaharajalela di Kuala Sepetang?

Posted: 19 Oct 2014 05:30 AM PDT


Gambar yang di atas menunjukkan beberapa buah bangunan berwarna biru yang dijadikan tempat pengumpulan sarang burung. Namun menurut sumber, ia kelihatan mencurigakan kerana dibina di atas tanah kerajaan yang diceroboh dan dipercayai terlibat dengan kegiatan judi haram secara aktif..


Kita mungkin tidak percaya. Kawasan yang terkenal de­ngan mi udang di barat-tengah negeri Perak itu didakwa lubuk penjenayah yang dikawal sepenuhnya oleh kumpulan mafia.

Tiga rangkaian kawasan itu di pekan Kuala Sepetang, Bagan Panchor dan Pulau Kuala Sangga dipercayai tersembunyi aktiviti jenayah daripada penceroboh tanah kerajaan, penyeludupan, pengedaran dadah, perjudian haram sehingga kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) secara beramai-ramai.

Siasatan Mingguan Malaysia mendapati, kegiatan haram itu dipercayai dilakukan oleh sindiket yang cukup berpengaruh sehingga mampu menutup mulut seluruh penduduk tempatan daripada mendedahkan perbuatan mereka kepada pihak berkuasa.

Lebih parah, satu sumber men­dedahkan, walaupun pihak berkuasa menyedari hal tersebut, namun mereka sendiri sama ada tidak berani mengambil tindakan atau sengaja membiarkan sindiket-sindiket tersebut bermaharajalela kerana didakwa telah 'dibeli'.

Pencerobohan tanah kerajaan negeri yang diwartakan sebagai ri­zab hutan bakau misalnya berlaku di Perkampungan Tersusun Bagan Panchor Tambahan di Mukim Su­ngai Tinggi, yang didakwa diteroka untuk dibangunkan dengan pe­nempatan haram.

Kerajaan negeri bukan sahaja kerugian berjuta-juta ringgit akibat pengelakan cukai tanah malah tanah rizab yang disimpan bagi memulihara keseimbangan ekosistem untuk dinikmati generasi akan datang, dimusnahkan.

Sudahlah menceroboh tanah, sindiket ini didakwa berani pula menjalankan aktiviti penyeludupan dan pengedaran dadah serta kegiatan jenayah lain.

Menurut sumber, beliau mendapat maklumat terdapat satu gudang di perkampungan tersebut yang dipercayai sama ada menjadi tempat penyimpanan dadah seludup atau tempat pemprosesan dan pengedaran dadah.

Sumber itu mendakwa, kawasan tersebut dikawal rapi sehinggakan apabila terdapat orang luar dikesan cuba memasukinya, mereka akan diekori dan jika tersilap langkah mungkin tidak dapat keluar dari situ.

Wartawan Mingguan Malaysia sendiri yang ditemani sumber dalaman yang mahir dengan selok-belok kawasan tersebut berkali-kali diingatkan supaya sentiasa berwaspada.

Pekan Kuala Sepetang turut didakwa menjadi antara pusat penyeludupan terbesar di negara ini. Antara kegiatan penyeludupan yang dipercayai berlaku di situ ialah dadah, senjata api, rokok, arak dan diesel.

Di Bagan Panchor, Kuala Sepetang juga keadaannya sama dipercayai dikuasai oleh sindiket berpengaruh sehinggakan pihak berkuasa dikatakan tidak berani mengacau kawasan berkenaan.

Berdekatan Kuala Sepetang, tepatnya di Pulau Kuala Sangga pula didakwa dijadikan pusat perjudian haram selain merupakan lokasi penyeludupan.

Soalnya, sampai bila aktiviti jenayah ini dibiar berterusan? Kebal sangatkah sindiket-sindiket ber­kenaan sehingga pihak berkuasa tidak berani mengambil tindakan?

Jika demikianlah halnya, maka generasi masa depan akan hidup diancam bahaya dek perangai penguat kuasa undang-undang dikawal dan 'dicucuk hidung' oleh penjenayah ~ Mingguan MalaysiaSurat Bersaralah Anwar tu hanya sakarstik laa...

Posted: 19 Oct 2014 03:00 AM PDT


Lensa Anak Muda Malaysia (LENSA) menjelaskan, gesaan mereka sebelum ini agar ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara dari politik hanyalah sakarstik semata-mata.

Koordinatornya, Ekhsan Bukharee berkata, gesaan itu juga bertujuan supaya masyarakat mula berfikir tentang kenyataan mereka itu.

"Ya, berbentuk sakarstik," katanya ketika dihubungi Malaysiakini. Selain itu, Ekhsan berkata, surat gesaan yang ditujukan kepada Anwar itu juga mempunyai beberapa tujuan.

Antaranya, katanya, surat tersebut bertujuan supaya Pakatan Rakyat sedar bahawa kenyataan mereka itu merupakan persepsi golongan muda yang berada di luar Pakatan Rakyat.

Menurut Ekhsan, persepsi golongan muda terhadap Pakatan mula berubah selepas krisis yang melibatkan menteri besar Selangor.

Malah, tambahnya, surat tersebut juga bertujuan supaya golongan muda menilai semula apa yang telah berlaku kepada Anwar dan sistem kehakiman negara.

"Ia sindiran kepada Pakatan supaya Pakatan tahu ini persepsi sebenar anak muda di luar lingkungan Pakatan serta mereka yang sokong (lebih-lebih lagi selepas krisis Selangor)

"Ia juga untuk menyindir anak muda supaya menilai semula apa yang berlaku kepada Anwar serta sistem kehakiman negara. Harus teliti balik isu.

"Jangan hakimi tanpa tahu mereka hanya lihat persepsi media kemudian boikot," katanya ~ Malaysiakini

Pesara jelaskan sebab beliau letak selipar di atas gambar Najib..

Posted: 19 Oct 2014 01:08 AM PDT


Tentu ramai yang tertanya-tanya kenapakah lelaki ini kelihatan marah sekali hingga sanggup meletakkan selipar kepada gambar Najib..

Tindakannya itu boleh ditakrifkan sebagai satu perbuatan biadap kerana meletakkan selipar kepada gambar pemimpin negara..

Tapi tentu ada sebabnya beliau berkelakuan begitu dan ini bukanlah yang pertama kali dilakukannya malah sudah kali ke dua..

Berikut adalah penjelasan beliau mengenai perbuatannya itu..

Pesara M Krishnan seorang lelaki yang marah terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN)....

Dan kemarahan membuak-buak inilah yang mendorongnya meletakkan selipar di atas wajah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di satu poster semasa membuat protes terkini terhadap pemotongan subsidi bahan api di luar bangunan Parlimen minggu lalu.

Dia kemudian ditangkap kerana perbuatan itu.

"Kehadiran saya hari itu tidak ada kena mengena dengan pemotongan subsidi. Saya marah dengan kerajaan, mereka melakukan sesuatu yang salah, mereka menyalahguna undang-undang kerana mereka tidak memahaminya, mereka menjadi bahan lawak dunia, dan saya mahu mereka tahu itu," kata Krishnan kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur minggu ini.

Kisah Krishnan adalah cerita tentang kekecewaan terhadap sistem penyampaian awam yang dialami golongan berpendapatan rendah sepertinya.

Beliau bergantung kepada pembayaran Perkeso untuk hidup, mengalami kecederaan di tempat kerja, dan tinggal di rumah kos rendah awam di mana suasananya memeritkan.

Gambar dia memegang selipar di atas muka Najib dalam poster itu diterbitkan di Facebook melalui laman "Friends of BN - Barisan Nasional".

Kerana tindakan itu, bekas pengendali kren berusia 56 tahun itu ditahan.

Tetapi ia bukan kali pertama. Dia membuat tindakan yang sama bulan Mei lalu ekoran kerosakan pada flat kos rendahnya, dan berkata akan melakukannya sekali lagi.

"Saya melakukannya berkali-kali sebelum ini dan saya sudahpun ditahan kerananya, tetapi saya akan melakukannya sekali lagi dan sekali lagi sehingga mereka dapat mesej bahawa kita ingin dilayan sama rata sebagai warganegara," kata Krishnan.

Penangkapan terbarunya pada 11 Oktober, tiga hari setelah protes anti kenaikan harga minyak dibuat di luar Parlimen. Putrajaya mengurangkan subsidi minyak pada 2 Oktober, menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter.

Krishnan ditahan lebih 24 jam kerana polis mahu menyiasatnya atas penghinaan yang disengajakan dengan niat membuat provokasi terhadap keamanan dan ugutan jenayah. Dia kemudian dibebaskan dengan jaminan polis.

Kisah kekecewaannya terhadap Putrajaya bermula sejak zaman kanak-kanak lagi, dia seorang yang tidak bernegara, dilucutkan kewarganegaraan, sehingga umur 12 tahun.

Sejak itu, setiap sedikit "kesalahan" atau "ketidakadilan" oleh Putrajaya memberi kesan mendalam terhadap Krishnan, yang lahir di Kajang, Selangor, termasuk fakta bahawa dia disenaraikan sebagai "keturunan India" dalam dokumen rasminya.

"Mengapa saya 'keturunan India'? Saya tidak dilahirkan di India.

"Saya mahu dikenali sebagai keturunan bangsa Malaysia, saya orang Malaysia," katanya yang fasih bercakap dalam Bahasa Melayu.

Berikutan berita penangkapannya, penasihat DAP Lim Kit Siang mempersoalkan sistem keadilan yang menyebabkan Krishnan ditangkap hanya kerana meletakkan selipar di atas gambar Najib.

Krishnan bagaimanapun, tetap berdegil, "Saya menolak menandatangani kenyataan 112 di balai polis kerana ia ditulis dalam bahasa Melayu, jika saya 'keturunan India', maka ia harus sekurang-kurangnya ditulis dalam Bahasa Tamil, lagipun ia satu-satunya bahasa yang saya boleh baca sebenarnya," katanya.

Katanya, dia tidak fikir dia perlukan seorang peguam, kerana dia mampu bercakap untuk dirinya sendiri dan menyedari hak-hak di bawah undang-undang.

"Saya tidak takut, saya tahu hak saya, jika mereka mendakwa saya, saya tahu mereka menyalahguna undang-undang dan saya tidak melakukan apa-apa kesalahan terhadap undang-undang.

"Saya didaftarkan sebagai OKU (orang kurang upaya). Oleh itu saya dilindungi oleh Agong," kata Krishnan yang mengalami kemalangan semasa bekerja sebagai operator kren.

Dia berkata kehadirannya di protes terhadap pemotongan subsidi minyak adalah untuk menghantar mesej kepada kerajaan – bahawa Perlembagaan dan Rukunegara melindungi warganegara Malaysia dan Putrajaya salah kerana menyalahgunakan hak rakyat.

Krishnan menegaskan bahawa dia bukan ahli mana-mana parti politik, tetapi bersimpati terhadap Hindu Rights Action Force (Hindraf), yang hilang relevansinya selepas bertelagah sesama sendiri.

Selama direman baru-baru ini, Krishnan memberitahu ketiga-tiga anaknya yang sudah dewasa dia ditahan tetapi memberitahu mereka agar tidak mengunjunginya.

"Saya tidak mahu mereka menyokong saya secara terbuka atau dikaitkan dengan saya kerana saya tidak mahu pihak berkuasa pergi mencari mereka pula," kata Krishnan yang tinggal seorang diri di flat kos rendahnya di PPR Sri Alam, Sungai Besi.

Dia juga tidak bergaul rapat dengan jiran-jirannya kerana "reputasi"nya yang selalu menyertai protes.

"Saya tidak mahu mereka merasa tidak selesa apabila bergaul dengan saya, jadi saya hanya terus bersendirian sahaja," katanya.

Dia kerap menghadiri perhimpunan protes setelah mengetahui mengenainya dalam akhbar Tamil, terutama Malaysia Nanban.

Untuk sumber pendapatan rendah dan berbelanja kecil sepertinya, cukup untuk beliau membuat protes secara tetap.

Sebagai contoh, dia selalu berulang-alik ke pejabat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bagi melaporkan kecacatan pada flat kos rendahnya itu sejak pertama kali menerima kunci tiga tahun lalu. Namun tidak ada penyelesaian terhadapnya.

"Mereka datang dan mengambil gambar dan kemudian saya tidak dengar apa-apa dari mereka, apa jenis pentadbiran itu?

"Saya juga mempunyai surat daripada Datuk M Saravanan (bekas Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan) yang mencadangkan agar saya diberikan satu unit rumah gantian tetapi mereka rasanya tidak mahu memenuhinya," katanya.

Ini juga puncanya Krishnan melakukan aksi membaling selipar yang sama pada Mei tahun ini.

Sebagai pihak yang bergantung kepada bayaran Perkeso setiap bulan, kata Krishnan, dia sepatutnya menerima RM1,100 setiap bulan kerana gajinya sebanyak RM2,200 sebulan ketika bekerja sebagai operator kren sebelum cedera, tetapi Krishnan hanya menerima RM750 sekarang.

"Untuk semua kelemahan kerajaan yang terpaksa kita hadapi, tindakan membaling selipar saya adalah sumbangan saya untuk negara ini, untuk anak-anak saya dan anak-anak mereka yang akan datang.

"Kita perlu menghantar mesej yang kuat kepada kerajaan, dan ini adalah cara saya untuk berbuat demikian," katanya lapor The Malaysian Insider
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...