CELAH GELEGAR

CELAH GELEGAR


Gambar Wanita Malaysia Dengan Ikan Paus Bangkit Kemarahan Australia

Posted: 15 Oct 2014 09:30 PM PDT


PETALING JAYA: Gambar seorang wanita rakyat Malaysia bersama ikan paus yang dipotong kulit oleh nelayan di jeti Tanjung Gemok, dekat Pulau Tioman telah mencetuskan kemarahan di kalangan rakyat Malaysia dan Australia.

Sebuah portal dalam talian melaporkan bahawa seorang pengguna Facebook telah memuat naik beberapa gambarnya  dengan spesis dilindungi itu yang dipotong kulit oleh nelayan pada 4 Oktober lalu.

Dia didakwa menulis 'gembira' kerana ini adalah kali pertama melihat spesis tersebut. 

Dipercayai ikan itu telah dipotong untuk dijual di pasaran tempatan.

Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada ikan paus tersebut memang diburu oleh pemburu haram, tidak sengaja ditangkap oleh nelayan, atau terdampar di pantai.

Portal Australia PerthNow juga melaporkan berita tentang wanita ini yang bergambar dengan spesis tersebut yang merupakan lambang binatang laut yang baharu di Australia Barat dan membangkitkan kemarahan di kalangan warga Australia.

Komen di laman web Australia mempersoalkan keperluan untuk membunuh ikan paus, dengan beberapa orang menyeru agar pendakwaan dikenakan terhadap pemburu.

Gambar-gambar ini telah dikeluarkan dari Facebook.

Gambar budak Melayu selamatkan anjing palsu

Posted: 15 Oct 2014 09:52 AM PDT


Rupa-rupanya kisah bergambar kononnya ada seorang budak Melayu/Islam berhati mulia dan berwatak wira menyelamatkan seekor anjing dari lemas semasa berlakunya banjir adalah palsu dan tipu belaka.

Gambar yang cuba diputar itu sebenarnya adalah seorang budak Filipino berlaku di Filipina sekitar bulan Ogos 2013 ...

Demi pencerahan dan kebenaran diperturunkan artikel berkenaan.


We're not going to be able to get this image out of our minds for a while.
Heavy rains lashed the Philippines last month. According to the Atlantic, the rain was compounded by Tropical Storm Trami, resulting in some of the Philippines' heaviest rains on record.
And then this photo happened.

 boy saving dog
A boy carries his dog whilst wading in floodwaters brought by the monsoon rain, intensified by tropical storm Trami, in Paranaque city, metro Manila August 20, 2013. Heavy rains continue to batter the Philippine capital and nearby provinces, causing government offices, schools and some businesses to suspend work, and sending residents to flee their homes.

http://omakkau.blogspot.com/ 

Kedutaan Jepun nafi Shinzo Abe peluk Islam seperti tersebar di media sosial

Posted: 15 Oct 2014 09:25 AM PDT


Kuala Lumpur: Kedutaan Jepun di sini menafikan bahawa Perdana Menteri, Shinzo Abe, sudah memeluk Islam dan menukar nama beliau kepada Asif Khan.
Pegawai kanan kedutaan, Takashi Yokoyama yang dihubungi malam tadi berkata, perkara itu tidak benar.
"Berita yang tersebar itu tidak benar dan tidak berlaku. Ia hanya khabar angin. Jika benar kami pasti mengetahuinya lebih awal. Perdana Menteri Shinzo Abe tidak memeluk Islam," katanya.
Khabar angin yang mengatakan Abe memeluk Islam tersebar luas di media sosial semalam dan mencetuskan pelbagai spekulasi.
- Berita Harian

Cukai Keuntungan Modal (CGT): Mat Rodi vs Datuk Ahmad Maslan

Posted: 15 Oct 2014 08:43 AM PDT


Pandangan Mat Rodi mengenai Cukai Keuntungan Modal (CGT) dilihat sedikit berbeza dengan Datuk Ahmad Maslan. Mat Rodi dilihat cuba menyalahkan kerajaan kerana menolak mentah-mentah cadangan memperkenalkan CGT oleh Pakatan Rakyat hanya kerana isu politik.

Sebenarnya kerajaan tidak menolak mentah-mentah cadangan tersebut dan kerajaan juga faham apa itu CGT. Datuk Ahmad Maslan menyatakan kita tidak menolak CGT yang diamalkan oleh negara-negara maju tetapi berpendapat belum tiba masanya diperkenal di Malaysia. 

Malah Datuk Ahmad Maslan berpendapat apabila Malaysia telah menjadi negara maju, CGT juga boleh dilaksanakan.

Isu masa pelaksanaan dan apa yang lebih utama dilaksanakan sentiasa menjadi perdebatan antara kita dalam semua perkara. Ini kerana kita melihat priority sesuatu perkara dari sudut yang berbeza berbanding kerajaan. Kadang-kadang kita perlu akui, kerajaan melihat lebih luas berbanding kita.

Sungguhpun demikian, kerajaan juga perlu sentiasa peka dengan situasi semasa agar tidak dilihat seperti melindungi orang kaya dan menekan golongan pertengahan. 


Tulisan Mat Rodi

Nampaknya cadangan memperkenalkan Cukai Keuntungan Modal (CGT) langsung ditolak mentah-mentah. Mungkin inilah akibatnya jika cadangan tersebut datang daripada Pakatan Rakyat.

Sungguh malang bagi negara yang begitu kuat berpolitik ini sehinggakan sebarang cadangan dinilai dari sudut kecenderungan politik seseorang dan bukannya kerana kebaikan negara.

Apapun ada beberapa yang masih perlu diperjelaskan terutama menjawab pandangan 'pakar cukai' dari beberapa bank yang dipetik di akhbar baru-baru ini.

1. CGT bukanlah pengganti kepada GST. Keduanya diperlukan. Jangan jadikan perbincangan CGT kepada CGT vs GST. Ia ibarat MRT vs AirAsia. Keduanya pengangkutan tetapi berbeza objektif.

2. Objektif CGT adalah untuk mengurangkan jurang pendapatan. Lebihan kekayaan sesuatu pihak dicukai dan digunakan untuk membantu pihak yang kurang bernasib baik.

3. Memang betul jika keadaan ekonomi negara tidak bagus, hasil CGT juga terhad. Sebab itu GST diperlukan.

4. CGT hanya dikenakan jika terdapat 'realised gains' atau keuntungan terlaksana. Ini bukan menghukum mereka yang telah kaya sebaliknya jika yang kaya itu bertambah kaya barulah tertakluk kepada cukai CGT.

5. Sebenarnya CGT tidak hanya tertakluk kepada individu kaya semata-mata. Sebagai contoh, urus niaga mega korporat. Contohnya seperti penjualan Loji janakuas Elektrik Genting Sanyen kepada 1MDB. Jika CGT 5% dikenakan terhadap transaksi bernilai RM1.9 billion ini, ia akan memberikan RM95 juta pendapatan kepada kerajaan.

5. CGT boleh diberikan perlepasan untuk beberapa jenis pelaburan misalnya Amanah Saham Bumiputera atau simpanan KWSP.

6. Pendapat yang mengatakan pelabur akan lari ke Singapura atau Hong Kong jika CGT akan dilaksanakan kurang tepat. Negara tersebut memang syurga cukai. Tanpa CGT di Malaysia pun sudah berduyun-duyun orang kaya berhijrah ke sana. Contohnya seperti Robert Kuok di Hong Kong dan rakan kongsi Facebook Eduardo di Singapura. Tuntasnya- kita tidak akan boleh menjadi tax-haven seperti mereka.

7. Pernahkah kita terfikir mengapa di sebalik cukai korporat di Malaysia yang begitu tinggi, tetapi masih ramai pelabur yang datang? Sudah tentu ia berkaitan dengan faktor lain seperti kos menjalankan perniagaan yang murah, iklim politik yang stabil, dsbg.

8. Untuk menjelaskan mengapa sistem cukai kita perlu dirombak, sila rujuk gambar tersebut. (Abaikan kira-kira di bahagian pendapatan bersih kerana berlaku sedikit salah kira. Tetapi secara keseluruhannya- masih betul.)

9. Saya tidaklah begitu pakar di dalam hal cukai. Jika ada pembaca yang mahu pemahaman yang lebih lanjut, boleh cari sifu cukai @Saladin_MY di Twitter. Beliau boleh terangkan lebih lanjut dari aspek teknikal.

10. Ini tulisan terakhir mengenai cukai.

MatRodi
Mohd Fakhruradzi Bin Tajuddin
Calon Ahli Parlimen Belia (Selangor)
SGR063 PERMATA lapor polis berhubung FITNAH artikel portal Pembangkang

Posted: 15 Oct 2014 05:14 AM PDTPERMATA, sebuah agensi kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri, hari ini membuat laporan polis berhubung artikel dalam sebuah portal yang didakwa menjejaskan imej dan kredibiliti agensi itu.
    
Menurut PERMATA, laporan itu dibuat seorang pegawainya di Balai Polis Presint 7 di Putrajaya hari ini.
    
Agensi itu mendakwa artikel bertajuk 'Subsidi dipotong demi Permata Rosmah RM711 juta' yang dimuat naik portal itu pada Ahad lepas, telah memburukkan nama baik pegawai PERMATA yang bertanggungjawab menguruskan peruntukan agensi itu.
    
Selain itu, PERMATA mendakwa ia juga memburukkan nama penaung program PERMATA yang juga isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.
    
Agensi itu berharap polis melakukan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak bertanggungjawab memuat naik artikel itu.

- Bernama
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...