Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


#KitaLawan: Demo syok sendiri, Tak bertamaddun, Menyusahkan orang kata Macai

Posted: 07 Mar 2015 08:30 AM PST


Perhimpunan kemuncak #KitaLawan yang berlangsung di ibu negara petang tadi tidak ubah seperti himpunan 'syok sendiri' dan hanya menyusahkan orang ramai untuk bersantai pada hujung minggu.

Perhimpunan itu menyebabkan lalu lintas menghala ke ibu kota sesak teruk.

Rata-rata pengguna media sosial menyuarakan rasa tidak puas hati mereka yang terpaksa berhujung minggu dengan situasi yang tidak menyenangkan itu.

Seorang pengguna twitter dengan tanda nama ‏@cinta4malaysia berkata "Kurang sambutan #KitaLawan menunjukkan lebih ramai rakyat tolak himpunan #syoksendiri ini".

Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang dalam tweetnya @tankengliang berkata "There are 30 million Malaysians. Those few thousand at PKR #KitaLawan demo don't represent our country. Not even 0.01 percent. Stop causing chaos!"

(Terdapat 30 juta rakyat Malaysia. Beberapa ribu di demonstrasi PKR#KitaLawan tidak mewakili negara kita. Tidak sampai 0.01 peratus. Hentikan huru-hara!).

Pengguna twitter @hisyamnawi pula berkata "Demonstrasi jalanan seperti tak ada tamadun. Negara dah maju. Otak masih zaman batu #KitaLawan".

Pengguna @amirulruslan dalam twitnya berkata "What are people saying the #KitaLawan rally numbers are? 10k? In all honesty I'd say it's closer to 3k-5k - if even that" (Apa yang orang kata tentang bilangan yang hadir dalam perhimpunan #KitaLawan? 10k? Secara jujur saya kata ia hampir 3k-5k).

Bagi ‏@theasyrafzabani pula, beliau berkata "Daripada #KitaLawan entah siapa di Sogo tu, baik #KitaLawan kebebalan diri sendiri yang tak sudah-sudah menjadikan diri alat kepada parti politik".

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii berkata perhimpunan 'syok sendiri' yang diadakan oleh Parti Keadilan Rakyat itu tidak membawa apa-apa makna dan impak kepada kerajaan.

"Ini semua cerita dongeng mereka. Rakyat mahu ke hadapan dan rata-rata sudah fed-up (bosan) dengan permainan kepentingan PKR semata-mata," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Tinjauan Bernama mendapati kira-kira 3,000 penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim berarak di sekitar ibu kota di tiga kawasan iaitu Pasar Seni, Masjid Jamek dan Ibu Pejabat PAS di sini dan bertemu di kompleks membeli-belah Sogo bermula 3 petang tadi.

Kira-kira 3.45 petang ketiga-tiga kumpulan itu bertemu dan berkumpul di hadapan kompleks itu. Turut serta dalam perhimpunan tersebut Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

Perhimpunan itu bagi melahirkan sokongan kepada Anwar yang sedang menjalani hukuman penjara akibat kesalahan meliwat.

Anggota polis turut bertugas mengawal keadaan. Kumpulan itu kemudiannya mula bersurai 6.30 petang ini.

Pada 10 Feb lepas, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan Anwar dan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun dihadapinya bagi kesalahan meliwat Mohd Saiful Bukhari pada 26 Jun, 2008. - Bernama

#KitaLawan: 10,000 hadir dan berakhir di KLCC

Posted: 07 Mar 2015 06:59 AM PST


Pergerakan #KitaLawan oleh Pemuda PKR tetap diteruskan dengan perarakan mega di Kuala Lumpur petang ini bagi mendesak kebebasan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun pihak polis memberi amaran agar ia dibatalkan.

Anwar, pemimpin pembangkang, sedang menjalani hukuman penjara lima tahun selepas sabitan liwat terhadapnya dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari. Beliau sebelum ini tidak berjaya merayu terhadap sabitan itu di Mahkamah Rayuan.

Beliau dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pada 2008.

Pihak penganjur perhimpunan juga berkata demonstrasi itu turut bertujuan menggesa peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di atas kegagalannya menguruskan ekonomi dan isu-isu nasional lain.

Polis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menyertai protes jalanan hari ini yang akan bermula pada jam 3 petang dari tiga lokasi – Pasar Seni, Masjid Jamek dan ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut – sebelum berarak dan berkumpul di luar pusat membeli-belah Sogo di Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Polis berkata, perhimpunan tersebut boleh diteruskan dengan syarat ia diadakan di stadium tetapi penganjur #KitaLawan menolaknya dan memilih melakukannya di jalanan.

Polis juga mengisytiharkan perhimpunan itu sebagai haram, dengan alasan PKR tidak mengemukakan notis lebih awal bagi perhimpunan tersebut.

Peguam, bagaimanapun berkata Akta Perhimpunan Aman 2012 yang mengawal perhimpunan, tidak boleh digunakan untuk menjadikan perhimpunan itu sebagai perbuatan jenayah, berdasarkan keputusan penting Mahkamah Rayuan pada tahun lepas yang mengekalkan hak untuk perhimpunan aman.


Sila sambung bacaan anda di SINI
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...