Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


9 Kereta Paling Jimat Minyak Pasaran Malaysia

Posted: 20 Mar 2015 06:09 AM PDTPenjimatan minyak kini dianggap sebagai salah satu faktor utama oleh pengguna untuk membeli kereta. Bagi memenuhi kehendak pengguna, syarikat-syarikat pengeluar kereta telah mengeluarkan beberapa jenis kereta yang tergolong dalam kategori efisyen dalam pembakaran minyak.

Disini, kami kompilkan beberapa kereta yang mempunyai kadar pembakaran minyak yang efisyen supaya dapat menjadi rujukan bagi mereka yang ingin membeli kereta baharu pada harga dibawah RM100,000.1. Perodua Axia

21.6 Km/L

100KM = RM 8.80


Selain dinobatkan kereta termurah di Malaysia, Perodua Axia juga terus menyelamatkan dompet pemiliknya dengan menawarkan penggunaan minyak yang efisyen. Dengan enjin berkapasiti 1.0cc, kereta keluaran perodua ini boleh bergerak sejauh 21.6 km bagi setiap liter minyak bagi transmisi manual. Bagi transmisi auto pula, setiap liter minyak membolehkan kereta ini bergerak sejauh 20.6 km.


2. Mitsubishi Mirage

21 Km/L

100KM = RM 9.10


Kereta kompak keluaran Mitsubishi ini dilihat sebagai saingan kepada kereta popular keluaran Perodua, MyVi. Dengan berbekalkan enjin 1.2 DOHC, kereta ini boleh bergerak sejauh 21 Km bagi setiap liter minyak. Selain dari penjimatan minyak, kereta ini juga turut dicipta untuk keselesaan.3. Mitsubishi Attrage

21 Km/L

100KM = RM 9.10

Attrage adalah satu lagi kereta keluaran Mitsubishi yang dicipta untuk penjimatan minyak. Attrage turut menggunakan enjin berkapasiti 1.2cc, menyerupai adik beradiknya, Mirage. Selain dari penjimatan minyak, kereta ini juga turut menawarkan ciri-ciri lain seperti keyless operation system.
4. Hyundai i10

18.9 Km/L

100KM = RM 10.10

Kereta keluaran Hyundai ini menggunakan enjin yang berkapasiti 1.0cc yang boleh menggerakkan kereta sejauh 18.9 km bagi setiap liter.
5. Honda City 2014

17 Km/L

100KM = RM 11.20

Biarpun dilengkapkan dengan enjin 1.5cc, kereta keluaran Honda ini mempunyai kuasa penjimatan minyak yang boleh dikatakan menakjubkan. Kereta ini boleh digerakkan sejauh 17 Km bagi setiap liter minyak anda.
6. Myvi 1.3

17 Km/L

100KM = RM 11.20

Kereta yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia ini bukan sahaja mempunyai reka bentuk yang menarik, tetapi turut juga menawarkan penjimatan minyak. Tetapi jika dibandingkan dengan Honda City, kereta ini mempunyai enjin yang lebih rendah iaitu 1.3cc sahaja. Sama seperti Honda City, seliter minyak boleh menggerakkan kereta ini sejauh 17Km.
7. Peugeot 208

16 Km/L

100KM = RM 11.90

Didatangkan dengan enjin 1.6cc, kereta ini dijual pada harga RM83,480. Dengan kekuatan enjin tersebut, kereta ini boleh digerakkan sejauh 16 km bagi setiap liter minyak. Bagaimanapun, kekurangan kereta ini adalah tangki minyaknya cuma boleh menerima 50 liter minyak sahaja.
8. Volkswagen Polo Sedan

15.4 Km/L

100KM = RM 12.30

Kereta keluaran Volkswagen ini didatangkan bersama enjin 1.6cc dan ia boleh mencapai kelajuan tertinggi sehingga 183 Km/jam. Kereta ini menggunakan 6.5L minyak bagi 100km perjalanan. Ini bermakna anda akan menghabiskan RM 12.50 untuk minyak bagi perjalanan sejauh 100km.
9. Proton Iriz

14.5 Km/L

100KM = RM 13.20


Tergolong dalam golongan kereta kompak, Iriz adalah kereta kompak pertama yang dikeluarkan oleh Proton. Kereta yang dilengkapi dengan enjin 1.6cc ini menggunakan seliter minyak bagi perjalanan sejauh 14.5km.

sumber MukhrizMahathirfc.com

Kelantan Mampu Laksana Hudud Tanpa Izin Persekutuan

Posted: 20 Mar 2015 01:18 AM PDT


Sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan mengejutkan ramai pihak, apabila usul yang dibuat oleh Menteri Besar Kelantan untuk melaksanakan hudud negeri, disokong oleh semua 44 orang Adun, tidak kiralah dari Pas, Pkr atau UMNO.

Semalam pula DUN Kelantan sebulat suara terus meluluskan, rang undang-undang pindaan ke atas Kanun Jenayah Syariah II. Selepas rang undang-undang itu diluluskan, pindaan perlu dibuat di peringkat Parlimen untuk membolehkannya
dilaksanakan.

Walau bagaimanapun, cabaran untuk membawa usul ini ke parlimen dijangka mendapat bantahan hebat dari pihak yang menentang hudud.

Jika dilihat pada atas kertas, gabungan ahli parlimen UMNO dan Pas akan mendapat majoriti mudah. Namun segalanya boleh berlaku, kerana tidak semua ahli parlimen beragama Islam mahukan hudud dilaksanakan di Malaysia.

Malah ketika ini Melayu PKR telah mengeluarkan kenyataan kesal mengenai kelulusan usul tersebut di Kelantan, malah mereka menyalahkan Pas kerana membelakangi perjanjian persefahaman dalam Pakatan Rakyat.

Andaikata hudud ini tidak diterima ketika usul di parlimen, apakah Kelantan mampu melaksanakannya tanpa restu dari Persekutuan?

Dalam konteks Perlembagaan Persekutuan yang ada pada hari ini, Hudud hanya boleh di laksanakan OLEH KERAJAAN MANA-MANA NEGERI dan bukannya oleh Kerajaan Persekutuan. Hujah saya ini adalah berdasarkan kepada Senarai 2 (Senarai Negeri) Jadual ke-9 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa:-

" 9. Kuasa Negeri untuk mengadakan kesalahan-kesalahan mengenai apa-apa perkara yang termasuk dalam senarai negeri atau yang diselenggara di bawah undang-undang negeri, bukti mengenai undang-undang Negeri dan mengenai perkara-perkara yang di lakukan di bawahnya dan bukti mengenai apa-apa perkara bagi maksud undang-undang
Negeri"

ISLAM adalah bidangkuasa negeri yang di ketuai oleh Sultan. Maka Perkara 9,Senarai 2 Jadual ke-9 berkenaan MEMBERIKAN KUASA YANG SELUAS-LUASNYA KEPADA DEWAN UNDANGAN NEGERI untuk meluluskan undang-undang hudud untuk di amalkan di negeri tersebut untuk orang Islam sahaja.

Jadi tanpa persetujuan dari parlimen pun kemungkinan besar Hudud di Kelantan mampu dilaksanakan. Jadi tak salah kita mulakan dari Kelantan, jika terbukti ianya mampu mencegah jenayah, apa salah negeri lain, atau negara Malaysia juga
turut mengunakan undang-undang hudud sebagai Kanun Jenayah Syariah di Malaysia?

Betulkan penulis jika cadangan ini salah..

MyKmu
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...