Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Propaganda Inggeris Bodohkan Sejarah Melayu!

Posted: 24 Apr 2015 07:12 AM PDT


Disebalik hikayat Tuah dan Jebat yg sebenar

Cerita ini tiada kaitan dengan politik atau sesiapa saja. Cuma nak tegur apa yg sepatutnya.
Kisah Tuah dan Jebat memang benar wujud dua tokoh pendekar orang melayu tu. Cuma wataknya telah diubahsuai oleh Inggeris, supaya menjadi bacaan khayalan org melayu, dan tiada tokoh yg baik utk bangkit menentang penjajah.

Tuah seorang pendekar yg kuat, berkepimpinan dan taat setia. Tapi diselitkan hingga menjadi tokoh yg setia membuta-tuli malah sanggup mengadaikan bakal Isterinya kepada Sultan (beberapa-kali).
Mana maruah seorang pendekar melayu, jika Isteri diberikan pada orang?

Jebat ni hero kedua, setia pada kawan, berani dan mencabar kepimpinan yg menyalahgunakan kuasa. Tetapi endingnya dicemarkan dengan Jebat, melawan Sultan, menakhluki istana dan menjadi kaki perempuan (gundik) dan kaki minum.

Sebenarnya.. relevan Jebat melawan pemerintah yg kejam dan zalim. Tapi sengaja pencerita yg diupah oleh Inggeris membunuh watak Jebat dgn pengakhiran buruk.

Biar Melayu Tiada Tokoh!

Sama juga dgn watak Mat Jenin, seorang anak muda yg bercita-cita tinggi mahu berjaya. Namun akhirnya jatuh pokok kelapa dan meninggal dunia. Semua tokoh dan watak melayu sebelum merdeka, dimatikan atau diburukkan pengakhirannya, utk menunjukkan melayu tidak boleh berjaya.

Inilah propaganda Inggeris mem'bodoh'kan kaum melayu. Sedang sejarah sebenar kita telah ditipu dan disembunyikan.

Tahukah anda Kesultanan Melayu Siam Kedah wujud lebih lama dari keturunan Raja Thai sekarang? Malah Thailand itu sebenarnya Kedah yang telah dijajah dan diperlakukan penghapusan etnik pada sejarah kita.

MCA Kecam Blogger Seks Kerana Hina Islam!

Posted: 24 Apr 2015 05:27 AM PDT


Rupanya kemarahan rakyat Malaysia terhadap Alvin Tan blogger porno, tidak hanya pada umat Islam sahaja. Kaum cina sendiri pun menolak cara Alvin menghina agama lain dengan perbuatan yang tidak munasabah atau bahasa kasarnya 'gila'.

Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong telah mengutuk blogger seks kontroversi Alvin Tan sebagai gila kerana cuba mengapi-apikan sentimen perkauman di kalangan rakyat Malaysia dengan posting video yang paling 'panas' dan kontroversi di facebooknya.

si gila menghina azan

"Beliau tidak mempunyai fikiran yang waras dan sengaja melakukan perkara ini," kata Dr Wee pada pemberita semalam. Selepas beliau melancarkan Pameran Bahan Bangunan dan Teknologi Pembinaan Southern Malaysia.

Malah beliau menyatakan bahawa, ini bukanlah kali pertama penulis blog itu melakukan perkara (menghina agama Islam) seperti ini.

Sambil itu, Dr Wee turut menekankan bahawa menghormati budaya dan agama lain adalah amat penting dalam memastikan keharmonian di negara kita.

"Kita tidak patut buat perkara (hina agama) orang lain, sepertimana kita juga tak mahu orang lain lakukan perkara yang sama pada agama kita," kata beliau, sambil menambah bahawa video Tan benar-benar tidak boleh diterima akal.

HOT! Selangor Bakal Tukar Menteri Besar?

Posted: 24 Apr 2015 01:56 AM PDT


Dalam kesibukan menghadapi 2 pilihanraya kecil di Rompin dan Permatang Pauh awal bulan 5 ini. Nampaknya ada satu peristiwa bakal memberi cabaran besar pada Pakatan Rakyat yang semakin jelas kita lihat perpecahan antara mereka terutama didalam Pas.

Khabar angin sejak dua tiga hari lepas mengenai 5 adun PKR yang dikatakan akan keluar parti, dengan tujuan untuk menubuhkan kerajaan campuran antara Adun PKR, PAS dan Umno. Bagi membolehkan mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kembali menerajui kerajaan.

Walaupun pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad menolak khabar angin itu, namun ia tidak dapat menolak bahawa khabar angin itu yang dilihat bakal menghantui pemerintahan Azmin Ali dan pentadbiran DAP.

5 Adun PKR selangor ini, dikatakan berang dengan kepimpinan Azmin yang lebih memihak kepada Dap, Permusuhan Dap dengan Pas juga menjadi sebab dan agenda utama gerakan itu mahu menukar Menteri Besar dan membuat kerjasama dengan Umno Selangor.

Sebelum ini terdapat portal berita online melaporkan, Abdul Khalid dijangka kembali menerajui Selangor bagi mengantikan Azmin Ali.

Menurut sumber portal berkenaan, satu perjumpaan rahsia antara Abdul Khalid dan Abdul Hadi telah diadakan.

Mungkin khabar angin ini ada kaitan dengan perjumpaan tersebut. Siapa tahu kann?

Apapun kita tunggu dan lihat apa yang bakal terjadi di Selangor.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...