Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kilang Tauhu Kering, Jijik dan Kotor di TUTUP!

Posted: 29 Apr 2015 12:10 AM PDTTak serik-serik nampaknya pengilang pembuatan makanan ni. Dulu kita digemparkan dengan kilang bihun. Kali ni fucuk tauhu pulak.

Beberapa keping gambar keadaan sebuah kilang membuat fucuk tauhu tersebar di media sosial. Keadaan kilang itu yang amat daif dan kotor itu mengundang reaksi jijik orang ramai terutama peminat masakan berasaskan bahan itu.

Menurut sumber, kilang itu terletak di Kampung Melayu Subang, Shah Alam, telah menerima notis perintah tutup oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia sejak 8 sehingga 22 April 2015. Maksudnya, kilang itu mungkin telah beroperasi semula ketika ini sekiranya pemilik kilang berjaya mengatasi masalah kebersihan kilang pembuatan makanan itu.

Walaubagaimanapun, kesan penyebaran gambar itu secara langsung mendedahkan bahawa rakyat Malaysia terdedah dengan makanan yang tidak bersih dan tidak mustahil masih ada kilang seperti itu masih beroperasi tanpa dikesan oleh pihak berkuatkuasa.
Mazlan Aliman kembali meracuni 'Minda Orang Felda'? #PRKRompin

Posted: 29 Apr 2015 12:33 AM PDT


Pada peminat atau pengikut politik tanah air, anda tentu kenal dengan nama 'Mazlan Aliman'. Mazlan Aliman ni amat popular dikalangan masyarakat Felda tidak kira kecil, besar, tua atau muda. Malah beliau lebih popular dipanggil 'Produk rosak keluaran Felda'.

Kenapa dipanggil produk rosak?

Saudara Mazlan Aliman mula di kenali oleh ramai semasa Pilihanraya Kecil DUN Tenang. Sebelum ini, beliau hanya di kenali di Felda oleh peneroka dan mereka yang mempunyai kaitan dengan Felda sahaja. Beliau kononnya dikatakan seorang yang memperjuangkan keadilan untuk peneroka dan generasi Muda Felda. Namun hakikatnya, beliau adalah seorang 'opoturnis' yang hanya menggunakan isu Felda bagi membawa keuntungan kepada beliau.

Saya berkata begini kerana sekiranya beliau ikhlas, beliau akan memperjuangkan isu kebajikan dan ketidak-adilan penduduk Felda, tanpa mengira fahaman politik. Namun memandangkan beliau juga adalah Ahli Pas dan AJK Pas kawasan, perjuangannya hanya untuk kepentingan Pas dan Pakatan Rakyat sahaja.

Sebab itulah beliau tidak mengungkit kekejaman dan ketidakadilan yang berlaku di Kelantan (isu Ladang Rakyat), Selangor (penyalahgunaan wang rakyat) dan Kedah (ketidakadilan termasuklah kepada penyokong Pas sendiri). Ini adalah kerana, sekiranya disentuh maka larilah fokus atau tujuan asal beliau yang mahu membunuh nama Felda berkaitan dengan Kerajaan Persekutuan.

Kalau nak diikutkan dengan program dan aktiviti si Mazlan ini, beliau memanglah seorang yang sangat sibuk. Mengikut teman-teman rapat Mazlan, jadual beliau memang padat. Ada saja mesyuarat dan ceramah yang perlu beliau hadir pada setiap hari dan ianya boleh dikatakan ke seluruh negara. Lebih-lebih lagi pada musim pilihanraya.

Kini saya diberitahu, Mazlan dipanggil semula untuk membantu jentera PRK Rompin Pas yang semakin hilang arah dan taringnya.

Pas sebenarnya mengambil risiko. Sama ada membawa masuk Mazlan Aliman didalam kempen Pas ianya menjadi lebih bagus. Ataupun orang Felda di Rompin dah kenal sangat dengan Mazlan, hingga mereka tidak lagi mempercayainya setelah pelbagai kata dusta yang beliau buat pada kempen PRU ke 13 yang lepas.

Tapi rasanya orang Felda Keratong tak mudah ditipu dengan pengkhianat Felda ni.

Dengar ceramah boleh, tapi percaya jangan. Sebab dia sendiri pun masih berharap dengan Felda. Kalau tidak, dah lama dia cari kerja lain. Serupa orang gila talak si Mazlan ni sebenarnya.Peniaga Tamak, Sup RM150 Diserbu KPDNKK

Posted: 28 Apr 2015 08:13 PM PDTDisebabkan mendapat banyak laporan awam, akhirnya sepasukan pegawai KPDNKK menyerbu sebuah restoran yang dikatakan telah mengenakan harga semangkuk sup berharga RM150.

Apa kejadah mahal nak mampus sup tu??


Tuan punya kedai mengadap Pegawai KPDNKK


KPDNKK memeriksa lesen peniagaPegawai KPDNKK memeriksa bekas sup
Tindakan sebuah restoran di Jalan Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kota Bharu menjual sup kepala ikan siakap dengan harga tidak masuk akal mencecah RM130 hingga RM150 semangkuk telah diserbu pegawai penguatkuasa KPDNKK Kelantan hasil daripada aduan orang awam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 57, Anti Pencatutan kerana didakwa menaikkan harga. 

Tahniah diucapkan kepada KPDNKK diharap sentiasalah prihatin dan turun padang bagi memantau peniaga yang mengambil kesempatan terhadap penguna.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...