Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Tipu NFC: Shamsubahrin dakwa dipenjara kerana konspirasi untuk selamatkan Sharizat?

Posted: 22 May 2015 03:15 AM PDT


Isnin lalu Astro Awani melaporkan seorang ahli perniagaan dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen selepas didapati bersalah terhadap lima pertuduhan menipu Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail melibatkan RM1.75 juta dan 17 pertuduhan pengubahan wang haram.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman penjara antara lima dan lapan tahun serta empat sebatan terhadap Shamsubahrin Ismail, 49, bagi lima pertuduhan menipu manakala penjara antara enam bulan dan lima tahun bagi 17 pertuduhan pengubahan wang haram mengikut Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA).

Dengan itu, Shamsubahrin hanya perlu menjalani hukuman penjara lapan tahun selepas mahkamah memerintahkan dia menjalani hukuman penjara itu secara serentak bermula hari ini.

Rozilah juga memerintahkan tertuduh membayar penalti RM611,895.94 bagi kesalahan di bawah AMLATFA iaitu sejumlah harta yang dilesapkannya.

Katanya, penalti itu yang berkuat kuasa hari ini perlu dijelaskan dalam tempoh tiga bulan dan jika gagal bayar tertuduh perlu menjalani hukuman penjara empat tahun.

Bagaimanapun Rozilah membenarkan permohonan peguam Hasnal Rezua Merican untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi dan menaikkan wang jaminan daripada RM300,000 kepada RM350,000 dengan seorang penjamin... laporan penuh sila baca di SINI

Hari ini dalam satu sidang media yang diadakan di pejabatnya Ahli perniagaan tersebut, Datuk Shamsubahrin Ismail menyifatkannya menjadi mangsa konspirasi untuk menyelamatkan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan keluarganya.

"Saya tidak boleh terima keputusan mahkamah berkenaan kerana beberapa sebab yang tidak diambil kira semasa perbicaraan dijalankan.  
"Saya ada bukti lengkap dan surat-surat terdahulu yang mengatakan ini konspirasi untuk menyelamatkan keluarga Ketua Wanita UMNO itu serta keluarganya," 

Berikut adalah laporan dari Free Malaysia Today

KUALA LUMPUR – Former National Feedlot Corporation (NFC) consultant Shamsubahrin Ismail today questioned the Ministry of Finance's (MOF) motives in requiring him to secure NFC's approval for his proposed takeover of NFC's cattle farming project. 
MOF is asking me to talk to former NFC chairman Mohamed Salleh Ismail first before going to the Ministry, he complained. 
"I do not understand why," he said. 
"I had expressed my clear intention to take over the project as well as absorb all the liabilities there." 
Pointing out that MOF had a golden share in NFC he asked why the Ministry could not decide on the matter itself. 
"Is there a conspiracy to protect Sharizat Jalil's family who are involved in NFC," the businessman questioned. 
He said that he had sent letters to the Deputy Prime Minister's office, the Agriculture Ministry, MOF and Negeri Sembilan's Menteri Besar office on Feb 26, expressing his intention to take over the project. 
"The DPM's office received the letter well. The office had stated in their written reply on March 13 that they had extended the suggestion to the Menteri Besar's office for further talks," he said. 
However, he said that he was baffled as to why MOF would refer him to Salleh. 
"This is a project with high potential, he said when asked why he was eager on taking over the debt ridden project, adding that Malaysians consume an estimated 20,000 head of cattle a month. 
"The numbers may rise in the month of Hari Raya Korban," he said. 
He said that he has a 300-acre piece of land in Pahang to carry out the project. 
For the first eight to ten years we will import cattle from abroad, he added, saying further that imports will stop after the tenth year as the cattle will be able breed on their own by then. 
Shamsubahrin, who was sentenced by the Kuala Lumpur Sessions Court on Monday on five counts of cheating Salleh, faces a five-year jail term and four strokes of rotan. 
He said he had appealed against the decision. 
"Even if the High Court upholds the verdict against me, I will still be able to run the project" he said, claiming that he has a team in place to implement the project. 

Dalam masa yang sama Astro Awani juga menyiarkan laporan yang sama.. tapi hanya seketika, laporan tersebut telah dipadamkan..


Kalau dicari laporan itu.. ini yang akan muncul di screen computer


Tapi masih boleh dibaca di SINI

Idiot! kata Tony Pua kepada Shahidan..

Posted: 22 May 2015 12:49 AM PDT


Pemimpin DAP mengkritik keras menteri Parlimen Datuk Seri Shahidan Kassim susulan kenyataannya bahawa undian di Parlimen tidak perlu didedah pada umum.

"Bahlul. Unsur asas demokrasilah untuk tahu bagaimana anggota Parlimen kamu mengundi di Parlimen!" kata Tony Pua.

Menulis di Facebook, anggota Parlimen Petaling Jaya Utara itu juga berkata beliau tidak pelik apabila speaker juga "naik angin" dengan menteri parlimen.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebelum ini berkata jawatan menteri Parlimen patut dimansuh kerana memberi gambaran badan itu dikawal pihak eksekutif.

Pandikar membangkitkan perkara itu selepas kontroversi 'peletakan jawatannya' kerana didakwa tidak puas hati dengan pelbagai perkara dalam isu berkaitan Parlimen.

Beliau menarik balik hasrat itu setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjanjikan transformasi.

Shahidan dalam jawatan bertulis Parlimen semalam berkata prosedur sedia ada dalam proses pengundian di Parlimen sudah memadai.

Kenyataan itu dikeluarkan ketika umum menuntut ketelusan bagaimana anggota parlimen mengundi berhubung satu-satu rang undang-undang kontroversi dan usul yang dibentangkan di Parlimen. 

Dalam jawapan bertulisnya, Shahidan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, berkata keputusan pengundi belah bahagian cukup sekadar diedar kepada anggota parlimen dan tidak perlu dipapar di Internet lapor Malaysiakini


Berapa kali nak janji Hospital-hospital ni Najib?

Posted: 21 May 2015 11:00 PM PDT


Hospital adalah beberapa perkara yang telah dijanjikan oleh Najib dalam pembentangan Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11) semalam..

Ianya dijanjikan kerana bagi Najib "Kesejahteraan rakyat adalah segala-galanya. Apa ertinya kemajuan tanpa sentosa dan bahagia mendatangi kehidupan." Berikut adalah petikan ucapan pembentangan Najib yang menyentuh isu pembinaan Hospital itu..

Tuan Yang Dipertua, 
Kesejahteraan rakyat adalah segala-galanya. Apa ertinya kemajuan tanpa sentosa dan bahagia mendatangi kehidupan. 
Oleh itu, di bawah RMK-11 ini, tahap kesihatan rakyat dan kualiti penjagaan kesihatan akan terus dipertingkatkan. Ke arah itu, antara inisiatifnya, bilangan katil di kedua-dua hospital awam dan swasta akan ditingkatkan sebanyak 25 peratus kepada 73 ribu katil pada tahun 2020. 
Sasaran ini akan dicapai antaranya, menerusi pembinaan 6 hospital baru di Kemaman, Bentong, Baling, Pendang, Pasir Gudang dan Maran. Manakala, 2 buah hospital di Sabah iaitu Hospital Tawau dan Hospital Kota Marudu serta Hospital Miri di Sarawak akan dinaiktaraf. Selain pembinaan hospital baru, Kerajaan juga sedang giat menyiapkan hospital di Sri Aman, Sarawak. 
Di samping itu, bagi menambahbaik akses kepada penjagaan kesihatan terutamanya di kawasan luar bandar, sebanyak 165 buah Klinik 1Malaysia akan dibina dengan kos sebanyak 33 juta ringgit... sepenuhnya bacalah kat SINI

Aku kurang pasti siapa yang mengarang teks ucapan pembentangan Najib mengenai Hospital itu.. kerana dari enam buah Hospital itu.. ada Hospital yang telah dilaporkan bakal dimulakan pada June 2012 yang lalu..

Berikut adalah laporan dari Utusan mengenai pembinaan Hospital itu..

MARAN 16 Jun - Kerja-kerja awal pembinaan Hospital Maran bakal dimulakan tidak lama lagi sekali gus memberi kelegaan kepada puluhan ribu penduduk yang telah lama mengharapkan kemudahan kesihatan tersebut dapat dibina berdekatan bandar ini. 
Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Mutalib berkata, hospital yang bakal dibina di tapak seluas 10 hektar itu dapat mengurangkan beban penduduk yang sebelum ini terpaksa ke Hospital Bandar Tun Abdul Razak Jengka atau Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh untuk mendapatkan rawatan. 
''Projek pembinaan hospital baru di Maran itu bernilai kira-kira RM65 juta yang diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) dan tender bagi projek tersebut akan dikeluarkan pihak berkuasa tidak lama lagi. 
''Apabila kontraktor dilantik, maka kerja-kerja awal membersih tapak akan dilakukan segera manakala kerja pembinaan bangunan menyusul selepas itu," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan dengan kira-kira 500 pekebun kecil daerah Maran di sini baru-baru ini. 

Tambahnya lagi..

"Kerajaan hanya berjanji jika projek tersebut boleh ditunaikan berbanding pembangkang yang berani berjanji sedangkan janji mereka bohong kerana tidak mampu ditunaikan," 

Kah..kah..kah.. Hospital Maran ni sebelum ini tersenarai untuk dibina di dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) tetapi atas beberapa masalah teknikal ia dimasukkan dalam pembangunan projek RMK-10.. sekarang masuk dalam projek RMK11 pulak..

Mengenai Hospital Pendang pula.. baca apa yang BERNAMA laporkan pada tahun 2010 di bawah ini..

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Projek pembinaan Hospital Pendang di Kedah yang tertangguh sejak tahun 2006 hanya menunggu kelulusan Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri untuk diteruskan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Selasa. 
Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, projek hospital itu dengan kemudahan 76 katil, telah dipohon semula untuk dimasukkan ke dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) dan sekiranya diluluskan projek ini akan dimulakan pada suku kedua tahun depan. 
"Semasa kajian separuh penggal RMK-9 (Rancangan Malaysia Kesembilan), oleh kerana peruntukan kementerian telah dikurangkan, beberapa projek besar termasuk projek ini terpaksa ditangguhkan. 
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Dr Mohd Hayati Othman (PAS-Pendang) pada persidangan Dewan Rakyat di sini. 
Dr Mohd Hayati ingin tahu status pembinaan hospital tersebut seperti yang dijanjikan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam ucapan Bajet 2006 dan punca kelewatan dan perancangan bagi tapak tanah tersebut.

Sama jugak dengan Hospital Maran tu.. janji dari RMK9.. tangguh ke RMK10.. lepas tu tangguh lagi ke RMK11.. ha..ha..ha...


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...