Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Pengundi Rompin boleh terima GST?.. Itu kenyataan Menteri Bodoh kata Calon BN Rompin

Posted: 04 May 2015 06:30 AM PDT


Calon Barisan Nasional (BN) di kawasan Pilihan Raya Kecil (PRK) Rompin Datuk Hasan Arifin, hari ini mengatakan Datuk Seri Hasan Malek mengeluarkan kenyataan "bodoh" apabila mengatakan pengundi di kawasan Parlimen berkenaan menyokong cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

GST menjadi isu kempen yang digunakan PAS dalam percubaan mereka untuk merampas kerusi tradisi BN itu yang sebelum ini dipegang Tan Sri Jamaluddin Jarjis selama enam penggal.

"Bila dia buat kenyataan? Itu kenyataan menteri bodoh," kata Hasan, kepada pemberita, sejurus selesai program Majlis Perasmian Pecah Tanah Dewan Semai Bakti, di Felda Keratong 4, Pahang.

Hasan yang merupakan menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan dalam satu program di kawasan Parlimen itu bersama peniaga bazar Ramadhan semalam berkata, beliau percaya pengundi-pengundi di kawasan Parlimen Rompin menerima baik pelaksanaan GST dan menyuarakan keyakinan BN akan memenangi PRK Rompin yang dijadualkan esok.

Hasan berkata, khabar-khabar angin yang didengarinya sebelum turun ke peringkat akar umbi turut meragukannya, namun selepas beberapa siri tinjauan ke kawasan Parlimen Rompin, khabar angin tersebut katanya jelas tidak benar dan sekadar fitnah.

"Pada peringkat awal, saya meragui juga, macam-macam cerita, tetapi bila kita turun ke bawah, cerita itu direka-reka supaya rakyat risau.

"Tapi bila kita terangkan cara kita, cara 'orang kampung', mereka terima GST, dan yakin cukai ini memudahkan mereka berurusniaga dan memberi impak hitung panjang kepada negara," katanya selepas berucap merasmikan Majlis Penyerahan Surat Tawaran Skim Bazar Ramadhan (SBR) 2015 di Rompin, semalam.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin, yang turut hadir dalam program hari ini bersama calon BN itu bagaimanapun berpendapat, kenyataan yang dikeluarkan Hasan bukan ukuran sokongan pengundi kepada BN di Rompin.

"Dia (GST) salah satu daripada banyak isu dan masalah, saya tak kira Hasan cakap ini ukuran. Insya Allah kita menang, saya tidak mahu ghairah buat tafsiran sebegitu," kata Muhyiddin kepada pemberita.

"Itu bukan tafsiran yang tepat, ada hal dan faktor lain, jangan kita terjemah dengan hal sebegitu."

Beliau berkata, tindakan yang lebih penting untuk dilakukan BN adalah mendapatkan maklum balas daripada kesan pelaksanaan GST kepada rakyat.

"Pentingnya di sini kita dapat maklum balas, tentang kesan sampingan rakyat.

"Saya fikir saya boleh cakap ramai yang tak bersetuju, saya faham, rasa marah, tetapi jangan marahkan 'nyamuk kelambu dibakar', maksud saya tadi," katanya.

"Jadi ini faktor kita hadapi, saya tak fikir ia jadi ukuran penerimaan, kerana ada penolakan.

"Kalau macam itu jika ditanya di sana, di Permatang Pauh mungkin jawapan lain, jadi saya tak boleh buat kiraan munasabah," kata Muhyiddin, merujuk kepada PRK Permatang Pauh yang dijadualkan berlangsung 2 hari selepas Rompin.

Dalam kenyataannya, Hasan berkata, rakyat kini mulai menerima GST selepas penjelasan diberikan akibat kekeliruan di peringkat awal.

"Rakyat boleh menerima GST sekarang, memang pada peringkat awal orang timbul kekeliruan, sebab itu pada awalnya orang kelam kabut.

"Maknanya, sama juga, sebelum GST atau selepas GST, kecuali ada beberapa perkara seperti servis caj.

"Betul atau tidak kita tunggu 5 Mei nanti," katanya, ketika ditanya, sama ada GST akan memberikan kesan dalam PRK Rompin nanti lapor The Malaysian Insider

Nak faham GST undilah Calon BN kata MB Pahang?

Posted: 03 May 2015 07:52 PM PDT


Apa punya bodoh saranan MB Pahang ni.. saranannya ialah kalau nak faham tentang GST pengundi-pengundi di Parlimen Rompin diminta mengundi Calon BN..

Sebabnya Calon itu akan menjelaskan yang kononnya dikatakan salah faham tentang GST itu..

Faham atau tidak apa itu GST.. dari mula perlaksanaannya hingga ke hari ini telah terbukti ianya membebankan rakyat kebanyakkan kerana kebanyakkan barangan keperluan meningkat harganya lebih dari 6% kadar GST yang dikenakan itu..

Asasnya kuasa beli kita rakyat marhaen ini telah berkurangan sebanyak lebih dari 6%  atau secara mudah untuk memahaminya potonglah 6 hingga 10% pendapatan bulanan kita..

Biarpun sebelum ini ada Menteri yang berkata GST hanya dikenakan terhadap golongan kaya terbukti ianya hanyalah satu cubaan untuk memperbodohkan rakyat kini..

Golongan kaya langsung tak terkesan tapi golongan miskin dan sederhana mula merasakan kesannya.. (macai tak rasa.. sebab mereka dikecualikan dari GST).

Jadi.. pengundi wajar memberikan kemenangan kepada PAS di Rompin dan PKR di Permatang Pauh untuk menunjukkan kepada Kerajaan bahawa rakyat menolak GST..

Tak perlu untuk mengundi BN hanya kerana mahu memahami GST kerana faham atau tidak GST sememangnya membebankan rakyat.. macai tak termasuk..

Laporan berkaitan..

Jika pengundi Rompin memilih Datuk Hasan Arifin sebagai anggota parlimen, calon BN itu boleh menjelaskan salah faham mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) kerana BN adalah kerajaan yang memerintah, kata Menteri Besar Pahang Datuk Adnan Yaakob.

Bercakap kepada pemberita di Rompin hari ini, beliau berkata ramai pengundi salah faham mengenai cukai yang baru dilaksanakan itu namun penjelasan yang cukup boleh memahamkan mereka.

"GST akan menjadi isu (dalam pilihan raya kecil) dan memberi kesan bagaimanapun, Insya-Allah, pengundi akan memilih BN," katanya.

Pilihan raya kecil parlimen Rompin pada Selasa ini menyaksikan Hasan berdepan cabaran Ketua Pemuda PAS Pahang Nazri Ahmad.

Sebelum itu dalam ucapannya, Adnan yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahang berkata berdasarkan trek rekod menunjukkan Hasan adalah pilihan untuk pengundi Rompin.

"Sebagai pemimpin veteran yang pernah menjadi ADUN, exco kerajaan negeri, timbalan menteri besar, pengalaman Hasan boleh dilihat oleh semua rakyat. Beliau akan berada di Parlimen.

"Jika Perdana Meteri Datuk Seri Najib membuat rombakan kabinet, mungkin Hasan akan menjadi menteri. Ini sesuatu yang perlu kita fikirkan juga," katanya yang diiringi tepukan hadirin lapor Malaysiakini
br />

-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...