Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kerosakan Penstabil Punca Nahas Helikopter Terhempas - Liow Tiong Lai

Posted: 17 May 2015 05:46 AM PDT


Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai  mendedahkan laporan awal mengenai siasatan nahas helikopter Eurocopter Dauphin 9M-IGB yang menghadapi masalah pada roda pendaratan kiri helikopter yang terbenam di tanah lembap, ketika mendarat menyebabkan kerosakan teruk pada penstabil sebelah kiri tersebut.

Siasatan juga mendedahkan terdapat kesan kebocoran cecair hidraulik berlebihan kira-kira 10 meter di lokasi pendaratan terakhir sebelum kemalangan berlaku.  Maklumat berkenaan diperoleh daripada hasil siasatan dan pemeriksaan pada kawasan pendaratan terakhir di padang bola sepak, Sekolah Kebangsaan Ladang Kota Bahagia, Rompin sebelum kemalangan berlaku.

Mengikut Datuk Seri Liow,

"Roda pendaratan kiri helikopter terbenam kira-kira 20 inci ke dalam tanah yang menyebabkan helikopter condong kira-kira 13 darjah ke kiri.

"Keadaan memungkinkan bahagian ekor bawah fenestron penstabil mendatar sebelah kiri dan sirip menegak disyaki mengalami kerosakan.

"Terdapat juga kesan kebocoran berlebihan pada lubang roda pendaratan kiri serta di atas rumput kira-kira 10 meter ke hadapan tempat pendaratan apabila juruterbang menaikkan semula helikopter untuk terbang," sambung beliau.

Hasil rakaman audio diperolehi juga mendedahkan juruterbang helikopter itu menyatakan kekhuatiran tentang kebocoran cecair hidraulik berkenaan.

"Setelah menurunkan seorang penumpang di lokasi tersebut, 9M-IGB telah berlepas pada jam 4.25 petang. Pada masa itu dari rekod audio diperolehi kita dapat tahu bahawa juruterbang berasa khuatir tentang kebocoran cecair hidraulik. Kita juga tahu bahawa antara 4.31 petang hingga 4.52 petang juruterbang tidak membuat sebarang panggilan kecemasan," kata Liow lagi.

Beliau berkata demikian dalam sidang media berhubung laporan awal nahas helikopter yang mengorbankan bekas ahli parlimen Rompin Tan Sri Jamaluddin Jarjis dan lima individu lain.

Tambah Liow, menurut fakta yang diperoleh, sebuah lagi helikopter yang berada berdekatan telah membuat panggilan radio dan menyatakan bahawa helikopter 9M-IGB telah membuat penurunan curam sebelum terhempas.

Dalam pada itu, Biro Siasatan Kemalangan Udara akan meneruskan penyiasatan bagi menentukan punca penurunan curam serta faktor-faktor lain yang menyumbang kepada nahas helikopter berkenaan, malah beliau sebagai menteri pengangkutan akan sentiasa mengikuti perkembangan terbaru siasatan nahas yang melibatkan antara individu penting dalam negara.

UMNO Kedah Sokong Usaha YAB PM Selesai Kemelut 1MDB - Mohd Rawi

Posted: 17 May 2015 02:06 AM PDT


Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah hari ini menyatakan sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan usahanya untuk menyelesaikan kemelut berkenaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ketua Penerangannya Datuk Mohd Rawi Abdul Hamid berkata perkara itu disuarakan UMNO Kedah pada mesyuarat itu, yang disifatkan sebagai "perjumpaan mesra", dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin hari ini.

"Kita (UMNO Kedah) beri sokongan kepada Perdana Menteri, seperti sebagaimana Perdana Menteri selalu kata supaya memberi beliau masa untuk menyelesaikan perkara (1MDB) termasuk meminta Jabatan Audit Negara menjalankan audit.

"Kita tidak hendak memberi tekanan kerana kalau lebih tekanan, ia lebih kepada terpengaruh dengan desakan pembangkang," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu di sini.

Turut hadir Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir.

Mohd Rawi yang juga exco kerajaan negeri berkata, mesyuarat itu turut menyentuh kritikan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Najib.

Beliau berkata UMNO Kedah menyayangi Dr Mahathir, yang berasal dari negeri ini, dan Najib yang juga Presiden Umno.

"Kita (Umno Kedah) sayang kedua-duanya, satu adalah Perdana Menteri dan satu lagi bekas Perdana Menteri kita. Kasih sayang kita tidak berbelah-bahagi," katanya.

Mohd Rawi berkata pada mesyuarat itu, Mukhriz meminta sokongan Muhyiddin berhubung cadangan kerajaan negeri Kedah untuk membina Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang dianggarkan bernilai RM1.6 bilion.

Menurutnya Timbalan Perdana Menteri mahu mengadakan perbincangan lanjut mengenai perkara itu.

Muhyiddin turut bertanya mengenai persiapan UMNO Kedah bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang dan usahanya menarik pengundi baharu selain mendapatkan maklum balas berhubung pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

"Nasihat beliau supaya Barisan Nasional (BN) kekal memerintah Kedah, kita dan kerajaan negeri mesti mengenal pasti masalah rakyat dan menangani permasalahan seperti perumahan dan isu-isu lain," kata Mohd Rawi. - BERNAMA

TPM Muhyiddin Mengumumkan berita gembira buat guru

Posted: 16 May 2015 11:18 PM PDTTan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tiga berita gembira bersempena Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pertama, Akta Yayasan Guru Tun Hussein Onn (Akta 763) telah diluluskan Parlimen dan diwartakan.

Melalui yayasan itu katanya, guru-guru akan dibantu mendapatkan pembiayaan untuk melanjutkan pengajian. Ini termasuk mereka yang tidak layak mendapat biasiswa kerajaan kerana melebihi had umur.

Yayasan tersebut juga akan menjaga kebajikan guru dengan memberi keutamaan kepada guru yang memerlukan bantuan kecemasan, bencana alam, khairat kematian dan bantuan peralatan sokongan selepas rawatan.

Mengumumkan khabar gembira kedua, Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan berkata, kerajaan bersetuju menyeragamkan had umur pegawai awam bagi mengikuti ijazah sarjana dan ijazah sarjana doktor falsafah (Phd) dari 43 tahun kepada 45 tahun.

Selain itu katanya, kerajaan bersetuju menambah baik elaun pengetua dan guru besar sedia ada.

"Elaun sedia ada yang berkuatkuasa sejak 2000 bakal dinaikkan daripada RM150 kepada RM300 sebulan bagi 2,405 pengetua sekolah menengah. Manakala untuk 7,757 guru besar sekolah rendah pula, elaun sedia ada mereka turut dinaikkan kepada RM200 sebulan berbanding RM100 sebelum ini. Kenaikan itu berkuatkuasa 1 Julai ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan majlis tersebut di Dewan Wawasan, Jitra.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...