Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kerjasama FGV dan ECN Belanda Hasilkan Pelet Bermutu Tinggi #FELDA

Posted: 19 May 2015 06:27 AM PDTWalaupun ditekan dengan pelbagai isu politik dan fitnah. Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) tetap meneruskan usaha mencari sesuatu yang baru.

Kali ini FGV meneruskan kerjasama dengan Pusat Penyelidikan Tenaga Belanda (ECN) untuk menghasilkan pelet bahan api berkualiti tinggi.

Anak syarikat pengeluar minyak sawit mentah (MSM) terbesar di dunia itu, FGV Applied Technologies (FGVAT), telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan ECN dalam program penyelidikan dan pembangunan (R&D) bagi tempoh 18 bulan untuk menggunakan teknologi TORWASH ECN.

Menurut Ketua R&D dan Kelompok Perkhidmatan Agri FGV, S Palaniappan, teknologi tersebut mengubah tandan buah kosong sebagai bahan api pelet yang berkualiti tinggi.

Kerana tandan buah yang kosong sebelum ini hanya dibuang atau dibakar begitu saja. Bila ianya boleh diproses menjadi pelet. Ia menjadi salah satu sumber pendapatan baru bagi pihak FGV.

"Bahkan teknologi yang sama juga boleh digunakan bersama dalam loji tenaga arang batu.

"Semua hasil kajian dan Harta Intelek (IP) yang dihasilkan menerusi program itu akan menjadi hak milik bersama," katanya.

Beliau berkata, sebuah kilang perintis TORWASH akan dibina di kilang Pusat Teknologi Biomas (MBTC) berdekatan dengan Kompleks Penyelidikan PPTR FGV di Tekam, Pahang.

Menurutnya, teknologi itu dijangka menjana kira-kira RM10 juta bagi setiap kilang dalam tempoh setahun.

Pada yang tidak mengetahui apa itu 'pelet'. Pelet sebenarnya bahan bakar yang boleh menghasilkan letrik dan permintaan terhadapnya amatlah tinggi. Kebanyakan pelet yang terhasil akan dieksport ke Jepun, Korea, China, Jerman dan beberapa negara eropah, malah ianya bernilai jutaan ringgit jika dapat dihasilkan mengikut kualiti yang diminta oleh pasaran antarabangsa.

Rogol Tapi Bebas Hukuman, Wanita MCA Ambil Tindakan

Posted: 19 May 2015 12:18 AM PDT


KECOH jadinya apabila Mahkamah Rayuan Kuching, Sarawak baru-baru ini memutuskan seorang tertuduh kes rogol bawah umur, Bunya Jalong dibebaskan atas alasan tiada bukti berlaku penetrasi zakar.

Tertuduh, 60 tahun dibebaskan daripada hukuman asalnya selepas mahkamah rayuan mendapati empat sabitan kes rogolnya 'tidak kukuh', Khamis minggu lalu. Berikutan itu, ramai yang mempertikaikan keputusan tersebut yang membuktikan undang-undang sivil kini tidak mampu membela mangsa. Menurut rekod siasatan, Bunya didapati bersalah merogol gadis berusia 14 tahun pada Mei, Jun, Julai dan Ogos 2011 di sebuah hotel di Sibu.

Jenayah seksual yang dilakukan tertuduh mengakibatkan mangsa mengandung dan melahirkan anak di Hospital Sibu pada 5 Februari 2012. Bunya bagaimanapun dibebaskan oleh mahkamah rayuan atas alasan dia hanya memasukkan jarinya yang berlumur air mani ke dalam faraj mangsa dan bukan melalui penetrasi zakar. Ini kerana undang-undang sivil di Malaysia menyatakan penetrasi jari dan benda asing tidak dianggap rogol meskipun ujian DNA membuktikan anak yang dilahirkan mangsa adalah darah daging Bunya.

Disebabkan itu Wanita MCA akan memohon bagi semakan kehakiman berhubung kes rogol ini apabila pesalah dalam kes dibebaskan walaupun mengaku bersalah melakukan jenayah itu. Ketua Wanita MCA, Datuk Heng Seai Kie berkata beliau dan pasukannya akan berjumpa Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail minggu depan berhubung keputusan kes itu, yang beliau sifatkan sebagai amat mengejutkan dan mungkin menetapkan kes contoh (precedent case) yang amat teruk pada masa depan.

Wanita MCA akan mendesak bagi semakan kehakiman daripada Peguam Negara. Wanita MCA berpendapat penjelasan yang sahih perlu diberikan bagi justifikasi keputusan itu kerana keadilan bukan sahaja perlu dilaksanakan tetapi juga mesti dilihat telah dilaksanakan. Datuk Heng berkata pada sidang medianya di Wisma MCA tempohari.Dalam perkembangan berkaitan, Heng berkata pergerakan itu telah menubuhkan Jawatankuasa Semakan Undang-Undang untuk mengkaji undang-undang dan peraturan yang tidak memihak kepada wanita, remaja perempuan dan kanak-kanak. Menurut Datuk Heng, antara aspek yang akan dikaji adalah penjagaan dan kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan wanita warga Malaysia yang berkahwin dengan warga asing.

Bagi tujuan ini, Wanita MCA berharap untuk mengadakan perbincangan dengan NGO (badan bukan kerajaan) dan kumpulan wanita. Datuk Heng berkata Seksyen 375 Kanun Keseksaan juga perlu dipinda untuk memberikan definisi lebih luas tentang rogol.

Mukhriz Mempelawa Pelabur China Datang ke Kedah

Posted: 18 May 2015 09:13 PM PDT


Kerajaan Kedah komited sepenuhnya dalam usaha memupuk persekitaran pelaburan yang mesra, terbuka dan berkualiti bagi menggalakkan pelaburan asing ke Kedah.

Menteri Besar Kedah, Dato Seri' Haji Mukhriz Tun Mahathir berkata, Kerajaan Kedah mempelawa para pelabur China meneroka peluang pelaburan di Kedah berikutan usaha kerajaan negeri untuk terus menyediakan persekitaran kondusif bagi pelabur asing.

Kerajaan negeri telah memulakan enam projek pemangkin, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim dan Bandaraya Getah Kedah bagi menjadikan negeri itu maju dan berpendapatan tinggi pada masa depan.


"Kita merancang untuk memiliki sebuah lapangan terbang antarabangsa di Kedah dengan dua landasan iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim atau KXP. Buat permulaan, kita merancang menjadikan KXP sebagai hab kargo untuk industri, bukan sahaja di wilayah utara Semenanjung Malaysia tetapi juga bagi menampung keperluan di Selatan Thailand," katanya.

Satu lagi hab utama yang sedang dimajukan di Kedah adalah Bandaraya Getah Kedah yang terletak sempadan Malaysia-Thailand, yang bertujuan memastikan kegiatan hiliran dan huluan komoditi dapat berkembang seiringan.

"Saya percaya sektor swasta di Malaysia bersedia menerima, malah mengalu-alukan para pelabur China untuk melabur di Kedah (sebagai rakan)," katanya.

Mukhriz berkata, Kedah yang berusaha muncul sebagai pusat pelaburan bertaraf dunia, turut mengutamakan aspek menyediakan infrastruktur terbaik dan perkhidmatan yang khusus dan melengkapi lokasi geografinya yang ideal untuk semua pelabur. katanya dalam kunjungannya ke bandar Qiandao, Ahad.

"Pada 2013, negeri Kedah berjaya menarik pelaburan bernilai lebih US$776 juta (RM2.5 bilion). Angka itu adalah lima kali lebih tinggi daripada yang dicatatkan pada 2012.

"Tahun lepas, kita memperolehi pelaburan (daripada sektor perusahaan) bernilai US$1.25 bilion (RM4.5 bilion),".

Pengusaha Bas Minta #SPAD Kaji Semula Tambang Bas

Posted: 18 May 2015 07:06 PM PDT


SPAD pada bulan Mac yang lepas, melalui Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar telah mengumumkan kenaikan harga tambang bas ekspress untuk perjalanan diseluruh negara, sekitar RM 4.60 hingga RM 11, namun akibat dari desakan orang ramai, terpaksa SPAD menangguhkan kenaikkan tersebut hingga kesatu tarikh yang lain.

Disebabkan penangguhan tersebut Persatuan Pengusaha Bas Ekspres Melayu Semenanjung Malaysia (PEMBAWA) telah menghantar memorandum (bulan lepas) dengan tujuan mahu SPAD mengkaji semula tambang bas untuk dinaikkan bagi mengelakan kos kepada pengusaha bas.

PEMBAWA juga meminta kerajaan memuktamadkan pelaksanaan kenaikan tambang bas sebelum Ramadan. Yang Dipertua PEMBAWA, Tajudin Mohd Yunus telah menghantar memorandum berkaitan hal berkenaan kepada Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan untuk diperhalusi kerana bimbang ada syarikat bas yang terpaksa gulung tikar jika keadaan itu berlanjutan.

Selaku sebuah Suruhanjaya yang bertanggungjawab dalam perihal pengangkutan awam, SPAD perlu meneliti dan mengkaji kandungan memorandum yang dikemukakan PEMBAWA untuk mencari penyelesaian terbaik bagi pengguna dan pengusaha bas.

Tidak berguna jika keputusan SPAD boleh membuatkan pengusaha bas mengalami kerugian, dan akhirnya menyebabkan syarikat bas tutup. Jika ini berlaku, bermakna SPAD tidak memainkan peranannya sebagai Suruhanjaya dengan baik. Sebagai penguatkuasa yang bertanggung jawab, seharusnya SPAD perlu mengambil kira semua aspek, bukan hanya pada penguna.

Jika perlu dinaikan tambang bagi mengurangkan bebanan kos pengusaha bas, SPAD perlu bertindak, walaupun keputusan yang bakal dibuat SPAD ini (tidak popular) tetapi ia perlu bagi mengimbangkan antara pengusaha dan penguna.

Sudah pasti, setiap keputusan akan memberi kesan kepada penguna atau pengusaha.

Malah Menteri di Jabaran Perdana Menteri, Nancy Shukri (gambar sebelah) juga bersuara, pihaknya akan memberikan pandangan terhadap isu dibangkitkan persatuan ini.


Nancy dalam satu kenyataan berkata "Segala isu akan mendapat pertimbangan yang sewajarnya beserta dengan cadangan bagi jalan penyelesaian terbaik kepada pengguna dan pengendali. Kami ingin menyatakan SPAD sentiasa peka terhadap segala permasalahan yang dibangkitkan oleh pengendali bas ekspres,"

SPAD perlu meneliti setiap keputusan yang bakal dibuat ibarat "menghela rambut dalam tepung-rambut jangan putus, tepung jangan terserak"...Isu ini perlu dilihat dari dua pihak..nanti bila penetapan harga tambang sudah dibuat, jangan terburu-buru menyalahkan kerajaan kerana menaikkan tambang sedangkan ianya permintaan daripada Persatuan Pengusaha Bas Ekspres Melayu Semenanjung Malaysia (PEMBAWA). Terang beliau lagi bila diminta mengulas mengenai isu 'PEMBAWA' yang mahu menaikkan tambang bas.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...