Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Lapor Pada Pihak Berkuasa Harga Tiket Naik! - SPAD

Posted: 21 May 2015 06:08 AM PDT


Untuk persediaan menghadapi musim perayaan yang semakin hampir Ketua Penguatkuasa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Datuk Che Hasni Che Ahmad memberi amaran kepada pengusaha bas ekspress agar tidak mengambil kesempatan menjual tiket bas dengan harga lebih mahal terutamanya pada musim-musim perayaan.

Walaupun sebelum ini PERBAWA iaitu persatuan pengusaha bas ada memohon SPAD mengkaji semula mengenai harga tiket bas. Namun sehingga sekarang belum ada kenyataan rasmi dari pihak SPAD, sama ada kekal atau naik.

Disebabkan itu, pihak SPAD menegaskan sekiranya ada pihak (pengusaha bas) yang didapati bersalah menaikkan harga tiket, para pengusaha Bas Ekspress akan dikenakan tindakan di bawah Seksyen 205 (1) Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 (Akta 715) yang mana hukuman maksimum sebanyak RM 50,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya jika disabitkan bersalah.

Perkara menaikan harga tiket sesukahati ini tidak boleh dibiarkan, jika dibiarkan ia akan menjadi melarat dan menyusahkan penguna yang lain.

Oleh itu jika pengguna menyedari bahawa ada pengusaha bas menaikan harga tiket, penguna boleh melaporkan sebarang kesalahan dengan menghubungi SPAD ditalian 1800- 88- SPAD (7723) atau melaporkan di twitter dengan mention @SPADchannel atau @AduanSPAD. Juga pengguna boleh membuat aduan di Facebook rasmi SPAD iaitu Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat - SPAD.

Sebagai penguna, kita boleh menjadi mata dan telinga pihak penguatkuasa SPAD dengan melaporkan berkenaan salahlaku berkaitan dengan pengangkutan awam. Jika teksi kita boleh mengunakan aplikasi 'MeterOn' dengan pengangkutan awam yang lain, penguna boleh mengunakan sosial media ataupun talian bebas tol yang tertera diatas tadi.

Cegahlah sebelum terlambat. Laporkan salahlaku mereka sebelum orang lain pula menjadi mangsa.


Kedah Bangun Kawasan Automotif Gurun dan KHTP

Posted: 21 May 2015 02:08 AM PDTKerajaan Kedah menyasarkan Kulim Hi-Tech Park (KHTP) dan kawasan industri automotif di Gurun dikembangkan berikutan kedua-duanya kini menjadi tumpuan utama pelabur, terutama pelabur asing.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata kedua-dua kawasan itu ketika ini menjadi daya tarikan kepada pelabur (untuk melabur) ke Kedah, dan usaha berterusan perlu dilakukan untuk meningkatkan lagi komitmen pelabur ke kawasan terbabit.

"Saya lihat setakat ini Kulim Hi-Tech Park menjadi tarikan utama hasil banyak promosi dilakukan di seluruh dunia. Di Gurun pula banyak industri automotif. Sasaran kita kembangkan dua tempat ini," katanya kepada pemberita pada akhir lawatan tiga hari ke Wilayah Mie di sini pada Selasa.

Mukhriz berkata selain itu, kerajaan negeri juga akan melaksanakan perancangan bagi mewujudkan Bandar Raya Getah, Taman Sains dan Teknologi Kedah serta Taman Teknologi Perubatan.

"Kita harap Jepun dapat bersama dalam program taman teknologi," katanya.

Mukhriz berkata dalam menarik pelabur ke Kedah, kerajaan negeri melaksanakan pelbagai langkah, termasuk membangunkan taman-taman industri di kawasan strategik yang memberi kelebihan kepada syarikat yang berminat.

"Jika di Bukit Kayu Hitam, ia bersebelahan Selatan Thailand. Jika di Kulim dan Sungai Petani ia dekat dengan (lokasi cadangan pembinaan) Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim dan tak jauh dari pelabuhan, dari landasan kereta api, lebuh raya.

"Itu kelebihan yang boleh kita tawarkan. Ini diharapkan boleh menjadi faktor untuk mereka (pelabur) melabur di Kedah," katanya. - MukhrizMahathirfc.com

Kedah Belajar Sistem Pengurusan Sisa Pepejal Di Jepun

Posted: 20 May 2015 09:15 PM PDT


Kerajaan negeri Kedah mahu mempelajari kaedah pelupusan bahan buangan dan kitar semula yang dilaksanakan di Jepun, terutama di Mie Prefecture yang terbukti berjaya dalam memelihara alam sekitar.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata sewaktu kunjungan beliau ke Pusat Kitar Semula Mie, yang menjalankan kerja-kerja pelupusan sampah bagi Mie Prefecture, di sini Isnin, beliau tertarik dengan teknologi yang digunakan.

"Pusat pelupusan sampahnya bersih, takde bau, air pun bersih, malah ada yang dijual (bahan yang boleh dikitar semula). Ia satu industri yang sangat menguntungkan.

Ini perlu Kedah pertimbangkan. Apa yang menarik sampah yang sampai di Mie bukan hanya dari Mie tetapi dari seluruh negara Jepun," katanya kepada pemberita selepas membuat kunjungan hormat ke atas Gabenor Mie Prefecture, Eikei Suzuki di pejabat gabenor itu di sini Isnin.

Mukhriz berkata beliau telah memohon kepada Suzuki supaya gabenor itu dapat menghantar pakar-pakar dari Mie ke Kedah bagi melihat cara pengurusan bahan buangan di sana dan memberi cadangan teknologi yang boleh digunakan untuk meningkatkan mutu pengurusan sisa pepejal di negeri itu.

"Kita mahu mencontohi apa yang digunakan di sini. Saya dimaklumkan (sewaktu pertemuan dengan Suzuki) bahawa memang sudah ada pelawat dan pegawai Malaysia datang ke sini untuk dilatih dalam soal pengurusan pepejal. Jadi kita harap dapat lakukan perkara yang sama," katanya.

Katanya beliau merasakan perlu dikaji keadaan pengurusan sisa pepejal di Kedah dan dikenal pasti teknologi yang boleh dipindahkan ke Kedah dahulu, sebelum pegawai-pegawai terlibat dilatih.

"Masalah (sampah) itu sama di mana-mana, tetapi menerusi pengurusan yang baik dan teknologi, cara (pengurusan sisa pepejal di Mie) dibuat begitu bersih," katanya.

Sementara itu dalam perjumpaannya dengan Mukhriz, Suzuki berkata pada masa lepas Mie Prefecture mengalami pencemaran air, udara dan tanah tetapi sekarang ia mampu mengatasi masalah berkenaan dan mempunyai penyelesaian untuknya.

"Pusat Kitar Semula Mie adalah salah sebuah yang terbaik dalam negara ini. Sebelum ini, kami menerima 27 pelatih dari Malaysia dan kami bersedia membantu Kedah dalam perkara ini," katanya.

Pusat Kitar Semula Mie diuruskan oleh Kumpulan Daiei Kankyo dan ditubuhkan pada 1980. Ia adalah sebuah daripada pusat kitar semula utama yang mengendalikan pelbagai sisa termasuk daripada sektor komersil.


Menteri Jawab Fitnah Terhadap KLIA2!

Posted: 20 May 2015 06:50 PM PDT


Saban hari pelbagai fitnah muncul dalam pelbagai segi, walaupun Kerajaan sudah cuba melakukan yang terbaik untuk terus membawa negara menjadi negara maju.

Penyebaran fitnah ini termasuklah kos pembinaan KLIA2 yang dikatakan terlalu tinggi dan membazir.

Benarkah tuduhan tersebut?

Fitnah dan tuduhan tersebut dijawab secara jelas oleh Datuk Seri Liow Tiong Lai,

Kata Menteri Pengangkutan, kenaikan kos berkenaan sebenarnya adalah kerana penukaran konsep reka bentuk untuk KLIA2 sepertimana yang dipersetujui kesemua pihak.

"Projek KLIA2 tidak pernah alami lebihan kos. Kos projek meningkat kerana skop tambahan dengan adanya konsep reka bentuk baru untuk KLIA2, atau keperluan khusus pihak berkepentingan, seperti syarikat penerbangan dan kerajaan."Apabila ada perubahan dari perancangan asal, sekiranya terdapat perubahan misalnya pertambahan skop kerja, atau kerja lebih masa, maka sudah tentu berlaku peningkatan dari segi kos dan juga memberi kesan kepada jadual yang dirancang.

Tambahan pula wujud perubahan setelah pihak syarikat penerbangan memohon tambahan kemudahan yang tiada di dalam kontrak asal.

Bukan semua pembinaan berjalan lancar sepertimana yang tertulis atas kertas seperti yang dirancang. Lebih-lebih lagi projek mega yang melibatkan pelbagai pihak dan macam-macam masalah pun boleh terjadi.

Patutnya kerja pembangkang, menegur Kerajaan dalam dasar atau perkara pentadbiran. Tapi kini kerja mereka dah berubah, mereka lebih suka memfitnah demi kepentingan politik mereka. Biar negara musnah, janji hasrat mereka tercapai.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...