Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


#MCA Dalami ILMU Politik, Pentadbiran dan Ekonomi dengan Kerajaan China

Posted: 24 May 2015 06:11 AM PDT


Atas memenuhi jemputan Parti Kerajaan China, Presiden MCA Datuk Seri Liao Tiong Lai, mengetuai Jawatankuasa Pusat MCA Menteri dan menteri, dalam rangka lawatan rasmi 5 hari ke China dari 7 Mei hingga 12 Mei.

Slogan yang digunakan ialah, "pertukaran mesra dan kerjasama pragmatik" termasuk dalam bidang pelancongan. Matlamat utama adalah untuk pertukaran mesra antara kedua-belah pihak untuk mengukuhkan lagi hubungan kerjasama antara satu sama lain, meningkatkan pertukaran ekonomi dan perdagangan dua hala, meneroka peluang-peluang perniagaan yang sedia ada. Malah mengkaji lagi beberapa peluang yang berpotensi dan kerjasama pragmatik dalam pelbagai bidang.

Seramai 38 orang, ahli jawatankuasa pusat, bersedia sepenuhnya untuk perjumpaan kali ini, jadual yang  sangat ketat, kerana mereka menghabiskan sepenuhnya dengan melawat dan belajar lebih lanjut mengenai kerajaan China dalam pembaharuan politik, ekonomi, kebudayaan dan sosial, dan  turut belajar daripada pengalaman mereka.

Selain melawat Parti Komunis China dan unit-unit pentadbiran kerajaan. MCA juga ingin memahami misi dan pengalaman dalam bidang perbandaran luar bandar contoh sebenar, Panggezhuang, Daxing Daerah PEAR bawah bandar dan kampung, pengalaman dalam Kerajaan Pusat, kerajaan tempatan dan penduduk kampung di kawasan luar bandar di bawah usaha bersama, bagaimana untuk meletakkan belakang pembinaan desa baru dan pembangunan luar bandar untuk menjadi pencapaian terbesar di negara ini dalam mempromosikan eko-pelancongan.

Misi ke China tercapai antaranya,

Pertama, parti

Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengukuhkan persefahaman diantara kedua belah pihak, untuk bersama-sama menggalakkan pembangunan kerjasama dalam pelbagai bidang;

MCA secara rasmi menjemput pemimpin parti Komunis China menghadiri majlis perasmian sesi ke-62 Kongres Tengah pada 11 Oktober;

Kedua, Latihan ekskutif

MCA mendalami kerjasama antara China Pudong kader College, termasuk,

Menghantar pegawai untuk menghadiri kursus-kursus latihan;

Mengundang  pakar-pakar untuk diadakan kuliah mengenai isu-isu politik, ekonomi dan sosial;

Ketiga, pendidikan

Pendidikan tinggi

Melalui penyelarasan ketua institusi pengajian tinggi, MCA akan bekerjasama dengan institusi pengajian tinggi China.

Empat, ekonomi

Sokongan MCA, akan menggalakkan konsep "kejiranan" kerjasama ekonomi, termasuk yang berikut:

Kerjasama, Malaysia-China mempromosi perdagangan luar negera dan kerjasama ekonomi untuk memudahkan pelaksanaan "di sepanjang jalan" konsep kerjasama ekonomi.

MCA akan memberi tumpuan ekonomi dibeberapa tempat yang akan diadakan di China, dalam masa terdekat, anjuran bersama di Beijing, dialog perniagaan. Pelbagai pihak akan menghantar wakil delegasi untuk sertai.

Kelima, kemanusiaan

Dua hala pertukaran kemanusiaan dan lawatan;

Budaya dan kolej seni China biasiswa dan latihan intensif pendek.

Keenam pertukaran antara institusi pengajian

Pu Kolej dan Universiti Tunku Abdul Rahman menandatangani memorandum persefahaman mengenai kerjasama, meningkatkan pertukaran akademik, meningkatkan khidmat nasihat pakar, serta mendalami pertukaran hasil penyelidikan;

Tujuh, wanita

Susun delegasi MCA Wanita untuk melawat China;

Susunan "wanita dan khidmat masyarakat" latihan;

Kelapan, penerbangan dan pelabuhan

Dengan beberapa syarikat penerbangan China (Air China, China Eastern Airlines, syarikat penerbangan juneyao) konsensus, akan secara aktif mempromosikan Kuala Lumpur-Beijing, Kuala Lumpur, Shanghai, China dan tempat-tempat pelancongan seperti Langkawi, Sabah bagi membuka laluan penerbangan terus, untuk menggalakkan pelancongan dua hala dan mengukuhkan pembangunan ekonomi antara kedua-dua negara.

Juga dalam bidang ekonomi, memahami operasi pelabuhan Shanghai, untuk meningkatkan operasi pelabuhan di China.

Kesimpulannya, delegasi lawatan 38 AJK MCA ke China ini mencapai matlamat mendalami semua bidang, malah ianya menguat memudahkan pertukaran dua hala, pertukaran ekonomi dan perdagangan, supaya pada tahun 2017, jumlah dagangan Malaysia boleh mencecah ke AS $160 billion, dan MCA juga akan secara aktif menggalakkan pelaksanaan awal visa dalam Kabinet.

Peraduan 'Wefie' dari #FELDA Travel Untuk Anda

Posted: 23 May 2015 11:11 PM PDT


Satu peraduan 'masakini' yang dianjurkan oleh Felda Travel ialah, Wefie dan menang! Kalau sorang dipanggil 'Selfie' jika berkumpulan jadinya 'wefie'?

Jika anda suka mengambil gambar secara berkumpulan, maka anda tentu suka dengan Peraduan baru kami. Sertai "Peraduan Felda Travel WeFie" hantar foto kumpulan anda dan anda boleh menang, menang, menang !!


Antara hadiah mingguan, pemenang bertuah akan berjaya memenangi baucer tunai bernilai RM58 ke Felda Residence Hot Springs, Sungkai, Perak.

Cuma ambil gambar berkumpulan dan mesej kepada FB admin Felda Travel. Jika mengunakan Instagram dan Twitter, upload dan masukkan ketiga-tiga hashtag ini di dalam ruang komen, #FeldaTravelWefieContest #FeldaTravel #FeldaResidence

Mudah bukan? Ambil gambar dan menang!

Seperti dibawah,PERADUAN WEFIE FELDA TRAVEL

Hadiah utama: Suite di Felda Residence Kuala Terengganu bernilai RM540.

Hadiah Minggu 2: Baucer tunai untuk Felda Residence Tanjung Leman, Mersing, Johor bernilai RM58

Cara-cara untuk menyertai peraduan ini:

Langkah 1: Like page Felda Travel.

Langkah 2: Ambil gambar wefie (di mana jurugambarnya turut berada di dalam gambar berkumpulan itu).

Langkah 3: Facebook: Hantar PM kepada kami. Instagram & Twitter: Upload dan masukkan ketiga-tiga hashtag ini di dalam ruang komen: #FeldaTravelWefieContest #FeldaTravel #FeldaResidence

Langkah 4: Semua gambar yang diterima akan dimasukkan ke dalam Album dalam masa 24 jam.

Langkah 5: Peserta mesti tag rakan-rakan yang berada dalam gambar tersebut.

Tarikh peraduan untuk Minggu 2: 23 – 29 Mei 2015

Untuk terma & syarat yang lain: http://bit.ly/FeldaTravelFacebookContest


Bukan susah pun 'Wefie' saja la..


Tarikh peraduan, dan pengumuman pemenang boleh lihat dibawah,

Harap Kerajaan Pusat Beri Pertimbang Serius Keatas Airport Kulim - @MukhrizMahathir

Posted: 23 May 2015 09:11 PM PDT


Oleh Aril Farhan 

Jerlun, 23 Mei : Kerajaan Kedah berterima kasih kepada Kerajaan Persekutuan kerana telah meluluskan pembinaan dua buah hospital daerah di Baling dan Pendang serta kelulusan pembinaan Maktab Rendah Sains Mara di Sik dalam Rancangan Malaysia Ke 11 (RMK-11) baru-baru ini.

Dalam pada itu, Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir berkata Kedah amat berharap Kerajaan Persekutuan akan memberi pertimbangan serius terhadap permohonan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim ( KXP) yang dijangka memberi impak positif kepada wilayah utara secara keseluruhan.


Beliau berkata selepas merasmikan majlis temuduga kerjaya dan latihan kemahiran di Wisma Umno Jerlun semalam.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim atau KXP

Walaupun Negeri Kedah sudah mempunyai dua lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, namun pembinaan lapangan terbang ketiga ini dilihat amat penting untuk memainkan peranan sebagai pintu masuk dan keluar aktiviti perdagangan wilayah utara. Ini dikuatkan lagi dengan justifikasi yang diterima ramai.

Kesesakan trafik di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang diakui akan menjadi lebih kritikal dalam masa beberapa tahun lagi. Ini disokong lagi dengan hujah bahawa Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang bakal mengalami pertumbuhan semakin pesat dalam masa tiga tahun akan datang dalam hal pengendalian penumpang. Maka ianya semakin kurang mampu untuk memainkan peranan sebagai lapangan terbang bagi pengangkutan kargo. Peranan inilah yang akan diambilalih oleh KXP.

Keperluan membina lapangan terbang antarabangsa yang mempunyai dua landasan bagi memudahkan pergerakan ketibaan dan pelepasan serta kemudahan kawalan trafik tidak dapat dipertingkatkan di mana-mana lapangan terbang berdekatan. Maka sekali lagi, fakta ini menjadi justifikasi utama kebolehwujudan KXP. Kebanyakan penerbangan tambang murah sentiasa memberi penekanan kepada operasi pantas apabila tiba di sesuatu destinasi. Justeru, dua landasan berkembar yang dirancang untuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim dapat menarik syarikat tambang murah dengan serta-merta, malah diharap akan ada syarikat penerbangan tambang murah domestik dan antarabangsa yang akan menjadikan KXP sebagai hub operasi bagi rantau ini. - MukhrizMahathirfc.com

Parti Pas Semakin Mengarut? - Mat Taib

Posted: 23 May 2015 08:12 PM PDT


Nampaknya perkembangan terbaru dalam PAS semakin menarik. Hari demi hari ramai golongan profesional semakin meninggalkan PAS.

Terbaru Muhammad Taib, bekas Menteri Besar Selangor, menyatakan rasa kecewanya kepada PAS, Muhammad berkata, parti itu seolah-olah tak pedulikan lagi bukan Islam di negara ini.

Dalam forum Mencari Pemimpin Baru Malaysia di Petaling Jaya semalam, Muhammad berkata, pemimpin PAS ketika ini mengabaikan pendekatan pernah diambil bekas mursyidul am mereka, allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Kta Muhammad, Nik Aziz menunjukkan rasa kasih dan hormat kepada semua pihak tanpa mengambil kira agama dan suku bangsa mereka.

"Kita mahukan seorang tokoh alim seperti allahyarham Nik Aziz sebagai pemimpin. Semua orang suka dia. Orang Buddha suka, Hindu suka. Sekarang ni lain. Kini kita nampak tak lagi nampak macam tu," katanya.

Sebelum ini, kata Muhammad lagi, beliau sangat berminat dengan PAS.

"Sekarang dah tak minat sangat dah," katanya.

Dah cabut awal

Beliau yang berkhidmat sebagai Menteri Besar Selangor antara Ogos 1986 hingga April 1997 berkata, faktor itu menjadi antara pendorong anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Tamrin Ghafar (gambar, kiri) meninggalkan PAS tahun lalu.

"Sahabat saya Thamrin dah cabut lari awal-awal. Dia (Tamrin) kata (PAS sekarang) mengarut. Tapi saya bertahan lagi.

"Tengok bulan enam (Jun) ni macam mana," kata beliau merujuk kepada muktamar tahunan PAS yang dijadual diadakan di Kuala Selangor.

Muktamar kali ini membabitkan pemilihan semua peringkat pimpinan, termasuk presiden.

Ia dianggap antara yang paling sengit dalam sejarah kerana melibatkan dua kumpulan utama, iaitu golongan yang digelar proulama dan sederhana.

Operasi Jalan Genting Cegah Kemalangan Maut #SPAD

Posted: 23 May 2015 06:08 PM PDT


Sempena cuti sekolah ini, masih ingatkah kita kepada tragedi bas Genting Highland yang kemalangan dan membabitkan ramai nyawa. Bukan sekali ianya berlaku, malah sering kali kita mendengar kejadian berkenaan, lebih-lebih lagi bila cuti sekolah.

Disebabkan tidak mahu perkara sama berulang kembali. Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Polis dan Puspakom, melakukan operasi yang mengambil masa selama 2 hari keatas pengangkutan awam berkenaan. Terdapat banyak juga kesalahan, namun ia membabitkan kesalahan permit luput dan dokumentasi.

Tentang kesalahan membabitkan kondisi serta fizikal badan bas pula, ianya hampir sempurna dan tidak banyak cacat cela. Pemeriksaan terhadap tayar dan brek kenderaan bas tampak, ramai yang mengikut syarat dan keperluan setanding kemampuan bas tersebut.

Dalam operasi khas di jalan ke Genting tersebut, SPAD dan pihak penguatkuasa tidak hanya menjadikan bas turun naik Genting sebagai sasaran, kenderaan lain seperti lori juga telah ditahan oleh penguasa SPAD dan Polis Trafik. Malah mendapati mereka lebih banyak kesalahan berbanding bas.


Antara kesalahan lori yang sering dilakukan ialah, lampu belakang yang tidak berfungsi, cermin retak, tayar tiada bunga dan ada juga lori yang tayarnya sudah berlubang dan ini membahayakan kenderaan tersebut serta pemandu lain dijalan raya.

Dalam operasi bersepadu diantara 3 agensi itu, 759 saman telah dikeluarkan kepada bas, lori dan lain lain kenderaan.

Dalam operasi tersebut juga, pihak penguatkuasa telah menahan 11 orang kerana positif syabu dan ganja.

Ternyata, operasi bersepadu seperti ini harus diteruskan bagi membendung kejadian dan kemalangan yang tidak di ingini berlaku akibat kerosakan kenderaan, salahlaku penguna dan juga kecuaian dari pemandu akibat dadah.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...