Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Persekutuan Tolong Jangan Tolak Projek Ikonik Kedah!

Posted: 28 May 2015 12:12 AM PDT


Dalam sidang media yang diadakan di Wisma Darul Aman selepas mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri semalam, YAB Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir menjawab dakwaan sesetengah pihak kononnya 6 projek Ikonik Kedah gagal kerana tidak dimasukkan didalam RMK 11.

Untuk pengetahuan pihak berkenaan, sewaktu pembentangan 6 projek utama ikonik Kedah di Sidang Dun. MB mengatakan, beliau tak pernah mendakwaan semua projek ini bergantung kepada RMK 11 (Kerajaan Persekutuan).

Beliau menambah lagi,

"Sekiranya Kerajaan Persekutuan ada masalah kewangan, sila jangan menolak cadangan kami. Kerana kita ada opsyen yang lain boleh kita pilih. Kerajaan Kedah tidaklah bergantung harap Kerajaan Persekutuan menanggung sepenuhnya, walaupun Kedah sangat mengalukan bantuan dari Kerajaan Pusat, termasuk didalam RMK 11".

Tegas beliau dalam kenyataan semalam.

HOT! Tak Masuk RMK 11 Tak Bermakna Projek Tak Laksana! - @MukhrizMahathir

Posted: 27 May 2015 09:02 PM PDT


Dalam sidang media selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Kedah petang semalam, YAB MB Kedah, Dato Seri Hj Mukhriz Mahathir menerangkan bahawa 6 projek ikonik Kedah itu bukan projek yang semestinya dilaksanakan bawah RMK 11 (Rancangan Malaysia Ke 11). Ada juga dibawah NCER (Wilayah Ekonomi Koridor Utara) dan ada juga yang boleh dijayakan dengan mengunakan opsyen lain.

"Malahan kita perlu tahu, RMK merupakan satu perancangan 5 tahun dan setiap tahun ada bajetnya tersendiri. Malahan tidak semua projek diumumkan dalam RMK 11" kata beliau.

"Contohnya projek Rapid Pengerang, yang menelan belanja puluhan billion, juga tidak termasuk dalam RMK 10, tetapi ianya tetap dilaksanakan di Kota Tinggi, Johor" sambung beliau lagi.

Projek yang tak diumumkan bukan bermakna tidak mendapat perhatian kerajaan pusat. Cuma ianya mengikut keperluan semasa.

Menurut MB lagi, Projek Bandar Teknologi Getah dan Taman Teknologi Sains, mendapat dikhabarkan mendapat bajet secara langsung dari Kerajaan Persekutuan dibawah NCER dan Kerajaan Kedah menyokong hasrat Persekutuan untuk membantu dalam projek tersebut.

MB juga menolak dakwaan sesetengah pihak, kononnya Kerajaan Persekutuan menolak dan tidak bersetuju dengan projek ikonik negeri Kedah. Kerana perbincangan demi perbincangan masih dilakukan, untuk memastikan bahawa segalanya berjalan lancar.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...