Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Idris Jusoh sahkan Nazri Aziz bohong.. Najib beri kata dua kepada Kabinet katanya

Posted: 02 Jun 2015 01:00 AM PDT


Semalam Menteri Kanan Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz dilapor telah menafikan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak telah memberi kata dua kepada anggota kabinet berhubung isu 1MDB.

Beliau berkata suasana mesyuarat kabinet itu juga tidak tegang, Perdana Menteri hanya memberitahu mereka tentang perlunya mereka bersama dan apa juga keputusan mestilah dalam satu suara.

 Perdana menteri, katanya, menegaskan sekiranya ada menteri yang tidak selesa dengan isu 1MDB, mereka boleh menghantar surat (peletakan jawatan) dan beliau memahaminya.

Tapi hari ini.. Datuk Seri Idris Jusoh mengesahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi kata dua kepada anggota Kabinet yang tidak bersamanya dalam usaha memulihkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) supaya meletak jawatan.

Hmm.. bohong tak habis-habis pemimpin UMNO ni.. bilalah nak insaf agaknya?

Laporan berkaitan...

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Idris Jusoh mengesahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi kata dua kepada anggota Kabinet yang tidak bersamanya dalam usaha memulihkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) supaya meletak jawatan.

Menteri Pendidikan II itu berkata, Najib memberi kata dua itu dalam Mesyuarat Kabinet pada Jumaat lalu, seperti yang telah dilaporkan media.

Idris berkata, beliau telah menyatakan sokongan terhadap Najib bagi memulihkan 1MDB yang dikecam hebat ekoran masalah aliran tunai yang dihadapi syarikat pelaburan milik negara.

"Saya hadir pada mesyuarat kabinet itu. Sebagai ahli Kabinet kita akur dengan keputusan yang dibuat," katanya ringkas selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Tahun 2015, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada Selasa.

Sebelum ini, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Najib menyatakan pendirian tegasnya itu sebaik sahaja Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah selesai membentangkan pelan hala tuju 1MDB kepada semua anggota Kabinet.

Akhbar itu yang memetik sumber berkata, Najib telah meminta mana-mana anggota Kabinet yang tidak bersama dengan beliau dalam isu 1MDB supaya meletak jawatan tetapi tiada seorang pun Menteri Kabinet yang menyatakan tidak bersamanya.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sebelum ini lantang mengkritik 1MDB tidak hadir mesyuarat itu kerana berada di luar negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga tidak hadir lapor Free Malaysia Today


Obama beri amaran kepada Putrajaya, berhati-hati dalam penghakiman Anwar (Video Inside)

Posted: 01 Jun 2015 09:34 PM PDT


Dalam perjumpaannya dengan sekumpulan pemimpin muda dari Young Southeast Asian Leaders Initiative (YSEALI) di White House, Obama telah ditanya mengenai kes bekas Timbalan Perdana Menteri Ibrahim, yang telah dipenjarakan atas tuduhan liwat.

"Malaysia mempunyai sejarah demokrasi yang perlu dipelihara," kata Obama.

"Adalah penting bahawa jika seorang pemimpin pembangkang yang terkenal telah didakwa dengan jenayah, proses bagaimana beliau dihakimi dan bagaimana ia terbuka dan bagaimana jelas keterangan itu, iaitu semua tertakluk kepada penelitian."

"Apa yang anda tidak mahu ialah keadaan di mana kesahihan proses itu dipersoalkan, yang mempunyai kesan buruk kepada demokrasi secara keseluruhannya."

Bacalah..


Obama's warning to Malaysia: Be careful when prosecuting Anwar

WAHSINGTON, June 2 — US President Barack Obama yesterday warned Malaysia must be careful that the high profile prosecution of opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim does not have a "chilling effect" on democracy.

Hosting a group of young leaders from the Association of Southeast Asian Nations countries at the White House, Obama was asked about the case of former deputy prime minister Ibrahim, who was jailed on much-criticised sodomy charges.

"Malaysia has a history of democracy that has to be preserved," Obama said.

"It is important that if an opposition leader who is well known has been charged with a crime, that that processof how that is adjudicated and how open it is and how clear the evidence is, that is all subject to scrutiny."

"What you don't want is a situation in which the legitimacy of the process is questioned, that has an adverse impact on democracy as a whole."


Anwar was jailed in February for five years on charges that he sodomised a former male aide, a case he says was fabricated by the government.

The prison term threatens to permanently end the 68-year-old's political career.

Obama said everyone should be "making sure that there is not a chilling effect on potential opposition"

"You have to respect the rights of even those people who you disagree most with, because otherwise there is no way a democracy can flourish over the longterm." — AFP


Malaysia tak akan capai Wawasan 2020, kata Dr Mahathir

Posted: 01 Jun 2015 05:11 PM PDT


Malaysia tidak akan berjaya mencapai Wawasan 2020 dan menjadi negara maju dalam masa lima tahun akan datang kerana ia tidak mempunyai kepimpinan yang diperlukan dan tidak meletakkan keutamaan pada tempatnya, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata, sebuah negara maju memerlukan produktiviti yang tinggi, tetapi Malaysia hanya menumpukan kepada usaha menjadi negara berpendapatan tinggi dan dengan pendapatan per kapita yang tinggi.

"Kita tak akan capai sepenuhnya bentuk pembangunan yang melayakkan kita menjadi negara maju pada 2020," kata Dr Mahathir pada satu forum bertajuk "Kepimpinan dalam lonjakan terakhir menuju Wawasan 2020" anjuran Kelab Koresponden Asing Malaysia di Kuala Lumpur malam tadi.

Beliau berkata, pendapatan per kapita merupakan kaedah "artificial" (buatan) untuk mengukur pembangunan, kerana ia tidak memberikan gambaran yang adil mengenai kekayaan rakyat Malaysia.

"Contohnya, jika ada sekumpulan 1,000 orang, dan salah seorang daripada mereka ialah jutawan, manakala yang lain tiada pendapatan, pendapatan per kapita mereka akan menjadi RM1,000. Ini sangat mengelirukan."

Beliau berkata, walaupun sekiranya negara ini memperoleh status berpendapatan tinggi, ia tidak akan maju jika kos sara hidup kekal tinggi kerana rakyat Malaysia akan mempunyai kuasa beli yang rendah.

Katanya, kerajaan sepatutnya memberi tumpuan kepada memperbaiki pendidikan, meningkatkan produktiviti dan gaji, sambil memastikan kos yang rendah.

"Pemimpin memainkan peranan yang amat besar juga. Jika pemimpin tidak memahami dan tidak mampu menyelesaikan masalah yang didepani negara, maka diragui kemajuan boleh dicapai.

"Seorang pemimpin menjadi pemimpin kerana dia mempunyai lebih banyak idea daripada pengikutnya," kata Dr Mahathir.

Beliau berkata, pemimpin yang baik akan berusaha mengekalkan keamanan dan kestabilan, dan tidak akan teragak-agak menyekat kebebasan rakyat untuk mencapai matlamat ini.

"Memang bagus menjadi bebas. Tetapi seorang pemimpin perlu mengambil berat tentang pembangunan negara dan bersedia menjadi tidak popular bagi memastikan negara kekal stabil dan aman supaya semua orang boleh menikmati kehidupan yang baik.

"Jika seorang pemimpin tidak tahu bagaimana mengendalikan perkara ini, sudah tentu negara tidak mencapai keamanan. Tiada keamanan: tiada pembangunan".

Pada 21 Mei, Najib mengumumkan Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) sebagai pusingan terakhir dalam usaha mencapai status negara maju menjelang 2020 lapor The Malaysian Insider


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...