Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Siapa pulak tolong cat Pusat Khidmat ADUN Komtar pagi-pagi buta ni?

Posted: 20 Jun 2015 09:30 AM PDT


Pusat Khidmat Anggota Dewan Undangan Negeri Komtar, Teh Lai Heng di Jalan Talipon di sini disimbah dengan cat hitam dan dipercayai cuba dibakar awal pagi Sabtu.

Difahamkan ia merupakan kejadian kali kelima ke atas pejabat berkenaan yang sebelum ini pernah dijadikan Ibu Pejabat DAP Pulau Pinang.

Lai Heng ketika dihubungi berkata, beliau menyedari pusat khidmatnya disimbah cat ketika mahu membuka pejabat di rumah dua tingkat berkenaan kira-kira pukul 10 pagi.

Beliau berkata terdapat kesan cat hitam di hadapan pust itu dan beliau turut menjumpai satu botol plastik yang terdapat kesan terbakar di hadapan pejabatnya.

"Sebaik saya tiba pagi ini, jiran sebelah bangunan datang memaklumkan yang dia terdengar bunyi motosikal melalui kawasan pejabat saya kira-kira pukul 3.30 pagi.

"Bagaimanapun dia tidak mengesyaki apa-apa dan hanya menyedari pejabat saya disimbah cat pagi ini," katanya.

Beliau berkata pembantunya telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalatrash Wahid mengesahkan pihaknya menerima laporan itu dan siasatan sedang dijalankan lapor mStar

Wall Street Journal dakwa Najib guna dana 1MDB untuk biaya kempen pilihanraya..

Posted: 20 Jun 2015 08:00 AM PDT


Laporan Wall Street Journal (WSJ) hari ini mendakwa bahawa dana 1MDB telah digunakan untuk membiayai kempen Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Laporan itu mendakwa bahawa ia dilakukan dengan 1MDB membuat pembelian aset pada harga yang tinggi dari Genting Group pada 2012.

Genting kemudiannya didakwa membuat sumbangan kepada sebuah yayasan yang didakwa ada kaitan dengan Najib sebelum PRU13 dan dana itu telah digunakan untuk berkempen.

"1MDB pada Oktober 2012 memperolehi satu unit Genting yang memiliki 75 peratus kepentingan dalam loji janakuasa arang batu 720 megawatt berhampiran Kuala Lumpur," kata laporan itu.

WSJ mendakwa, pembelian 1MDB terhadap kepentingan Genting dalam aset kuasa itu adalah kira-kira lima kali ganda nilainya ketika itu.

Laporan itu mendakwanya "harganya yang bersamaan dengan kira-kira AS$740 juta pada masa itu, menjadi RM2.3 bilion.

"Beberapa bulan selepas jual-beli itu, satu unit Genting yang dikenali sebagai Genting Plantation Berhad membuat sumbangan kira-kira AS$10 juta kepada sebuah badan amal yang mempunyai kaitan dengan Najib, menurut jurucakap untuk Genting Plantation," dakwa laporan itu lagi.

WSJ mendakwa bahawa yayasan itu ialah Yayasan Rakyat 1Malaysia, yang menyenaraikan Najib sebagai pengerusinya di laman web yayasan tersebut.

Menurut laporan WSJ itu lagi, walaupun ditubuhkan untuk membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik melalui pendidikan dan sukan, namun badan kebajikan itu kemudiannya terlibat dengan perbelanjaan yang dilihat untuk membantu Najib mengekalkan kuasanya dalam pilihan raya umum Mei 2013 lapor Malaysiakini


Mat Sabu kata UMNO bantu ulama dalam PAS.. betul ke?

Posted: 20 Jun 2015 06:21 AM PDT


Kemenangan kumpulan ulama koservatif dalam barisan kepimpinan PAS dipengaruhi Umno, kata bekas timbalan presiden parti itu, Mohamad Sabu.

"Semua agensi media pro-Umno seperti Utusan Malaysia, TV3 dan Bernama memberi keutamaan laporan kepada golongan ulama menjelang pemilihan parti," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini di Butterworth.

Kata Mohamad yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, media Umno bertungkus lumus berkempen untuk kepimpinan barisan baru (ulama), manakala kumpulan profesional atau yang pro-Pakatan Rakyat tidak diendahkan.

"Ini jelas menunjukkan pusat strategi Umno terlibat secara aktif dalam pemilihan PAS," ujarnya.

Mohamad adalah seorang daripada 'korban' kumpulan ulama konservatif yang menguasai semua peringkat kepimpinan parti itu selepas PAS mengadakan muktamarnya dua minggu lalu.

Turut senasib dengan Mohamad ialah Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin, Khalid Samad (Shah Alam) dan Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar).

Meraka adalah antara pemimpin yang menggerakkan perjuangan PAS sejak 2008 tetapi ditenggelamkan oleh kumpulan ulama konservatif di Kuala Selangor awal bulan ini.

"Ini adalah barisan pemimpin yang aktif, terkenal dan sering dijemput untuk menghadiri ceramah, forum, malah menghadiri majlis dialog gereja, yang dianjurkan oleh orang bukan Islam atau Pakatan," katanya.


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...