Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Mat Sabu sindir siapa pulak ni?

Posted: 08 Jun 2015 05:30 AM PDT


Setiap orang atau kumpulan yang ingin mempertahankan jawatan dalam PAS sama ada di Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat termasuk AJK Pusat berhak menonjolkan kerja dan prestasi mereka.

Mereka yang mempertahankan jawatan atau kedudukan cuba menonjolkan prestasi mereka sepanjang mereka memegang jawatan.

Mereka yang ingin mengambil alih atau menawarkan diri untuk berkhidmat dengan memegang jawatan akan menonjolkan idea baru dan mendedahkan kelemahan dan prestasi mereka yang sedang memegang jawatan.

Semua kerja-kerja itu adalah perkara atau perbuatan biasa dalam sesuatu organisasi atau parti.

Sekelompok pemimpin dan ahli PAS cuba mempertikaikan timbalan presiden PAS dan beberapa orang, antara mereka Salehuddin Ayob, Husam Musa, Mahfoz Omar, Dr Hatta Ramli, Suhaizan Kayat, Dr Mariah Mahmud, Hanifa Maidin, Khalid Samad dan beberapa orang lagi tidak menjunjung dan mempertahan kepimpinan ulama.

Bagi saya tuduhan itu adalah perkara biasa dan pihak yang kena tuduh cuba menjawab dengan berbagai cara.

Kemudian mereka di kumpul dalam kumpulan ('Jebon') dan antiulama.

Lebih jauh mereka juga dituduh lebih walak dan taat pemimpin-pemimpin dari parti lain sama ada PKR atau DAP.

Tuduhan mencurah-curah

Tuduhan-tuduhan itu dicurahkan melalui Majlis Multaqa, Nekad dan tuduhan tidak membela presiden ketika beliau diserang oleh DAP.

Saya menjadi sasaran utama kerana dituduh tidak membela presiden dalam krisis menteri besar Selangor dan hadapi DAP.

Kecam mengecam antara pimpinan PAS dan DAP hampir sudah tidak terkawal lagi. Tulisan dan pandangan pemimpin supaya PAS putus hubungan dengan DAP dan bersedia untuk 'bersendirian'.

Kemuncaknya, bila mursyidul am dalam ucapan perasmian Muktamar Dewan Ulama pada 3 Jun 2015 lalu menegaskan bahawa syarat tahalluf (kerjasama) dengan DAP telah rosak dan tamat.

Usul Muktamar Dewan Ulamak diluluskan pada hari yang sama telah mendapat sokongan 100 peratus dari perwakilan supaya PAS putuskan hubungan dengan DAP.

Lebih kurang 10.30 malam pada 4 Jun 2015 keputusan pemilihan muktamar di ketahui di mana Mohd Sabu, Salehuddin Ayub, Mahfuz Omar, Husam Musa, Hanifa Maidin, Dr Hatta, Dr Mariah dan lain-lain semuanya tewas.

Seminggu sebelum itu presiden telah memberi pandangan bahawa ahli PAS boleh pilih sama ada memilih mereka yang dilihat mewakili DAP atau yang pertahan dasar.

Mereka yang dilabelkan tunduk kepada DAP dan "Anwarinas" semua tewas belaka.

Pembina telah dinyahkan

Dalam muktamar pada 6 Jun 2015, usul untuk putus hubungan dengan DAP diterima tanpa bahas. Usul itu daripada kawasan Tumpat dan Dewan Ulama.

Bila usul itu diluluskan, ia menjadi gempar. Bagaimana kedudukan penjawat jawatan di Pulau Pinang yang paling terkesan?

Dan bagaimana pula kedudukan PAS dan anggotanya di Selangor-kerajaan negeri, exco, jawatan-jawatan berkaitan yang dianggarkan lebih dari 5,000 yang terlibat.

Dalam ucapan penggulungan pada 6 Jun 2015, saya mengambil keputusan meletak semua jawatan yang bersangkutan dengan kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP.

Sekarang saya dapat melihat – menggunakan, melabel, menuduh orang itu alat itu, suruhan itu ini, Anwarinas, agen DAP hanyalah alat untuk mencapai kedudukan.

Dah dapat kedudukan, cuba cari jalan untuk berbaik semula dengan DAP. Orang yang bersama membina Pakatan Rakyat dari awal telah dinyahkan.

Kedudukan jawatan paling kejar? Moga Allah SWT memberi petunjuk kepada kita semua.


MOHAMAD SABU
Bekas Timbalan Presiden PAS.
Patutlah Najib tak melawat Sabah..

Posted: 08 Jun 2015 02:19 AM PDT


Tun Dr Mahathir Mohamad menyindir bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terlalu sibuk untuk melawat Sabah yang dilanda gempa bumi.

"Dia tentu sangat sibuk, perdana menteri ada banyak acara hendak kena hadir," Mahathir dipetik sebagai berkata.

Dalam lawatannya ke Kota Kinabalu semalam, Mahathir diminta mengulas tentang kegagalan Najib hadir ke Sabah selepas bencana alam menimpa negeri itu pada Jumaat.

Najib pada Sabtu melawat Arab Saudi dan mengerjakan umrah bersama isterinya Rosmah Mansor.

Mereka dijadual pulang ke tanah air pada hari ini. Sin Chew Daily juga melaporkan Mahathir ditanya sama ada beliau betremu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga berada di Sabah semalam.

Mahathir menjawab beliau tidak tahu perkara itu dan tiada rancangan bertemu pemimpin nombor dua itu. Gempa bumi itu dilapor mengorbankan 18 nyawa.

Sebelum ini Najib mendapat kritikan hampir sama apabila berada di Hawaii, Amerika Syarikat ketika banjir besar melanda pantai timur.

Kemarahan lebih meluak-luak apabila akhbar antarabangsa mendedahkan beliau terlibat bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama.


Akhirnya FGV dikeluarkan dari senarai KLCI..

Posted: 07 Jun 2015 05:30 PM PDT

Pada 18 Mei lalu The Edge Financial Daily telah melaporkan beberapa penganalisa mengatakan saham FGV berkemungkinan di keluarkan dari senarai indeks komposit KLCI berikutan penurunan nilai saham FGV hampir dua pertiga dari nilai pasaran sejak IPO dikeluarkan pada Jun 2012.

Akhirnya ianya menjadi kenyataan pada 4 June lalu bilamana Bursa Malaysia mengumumkan syarikat perladangan Felda Global Ventures FGV telah dikeluarkan dari senarai indeks komposit bursa tempatan.

FGV bakal digantikan dengan syarikat pengendali pelabuhan Westports Holdings Berhad.

Baca nih..

KUALA LUMPUR (June 4): Westports Holdings Bhd ( Financial Dashboard) will replace Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) ( Financial Dashboard) in the list of 30 FBM KLCI constituent stocks come June 22.

In a joint statement today, Bursa Malaysia Bhd ( Financial Dashboard) and FTSE Russell said the FBM KLCI reserve list that comprises the five highest ranking non-constituents of the index by market capitalisation, are IJM Corp Bhd ( Financial Dashboard), YTL Power International Bhd ( Financial Dashboard), Gamuda Bhd ( Financial Dashboard), Malaysia Airports Holdings Bhd ( Financial Dashboard) and Hap Seng Consolidated Bhd ( Financial Dashboard).

The reserve list will be used in the event that one or more constituents are deleted from the benchmark index in accordance with the index ground rules during the period up to the next semi-annual review on Dec 3, 2015.

The Edge Financial Daily had on May 18, quoting analysts, reported that FGV (fundamental: 1.15; valuation: 1.4) is likely to be removed from the list as the stock has shed almost two-thirds of its market value since its June 2012 initial public offering (IPO).

FGV was selected an index constituent in December 2012 at a time when its market capitalisation stood at some RM19 billion. Its market capitalisation was RM7.1 billion.

Meanwhile, Bursa and FTSE Russell also announced that seven new constituents will be added to FTSE Bursa Malaysia Mid 70 Index. They are FGV, Sunway Real Estate Investment Trust ( Financial Dashboard), Press Metal Bhd ( Financial Dashboard), Eco World Development Group Bhd ( Financial Dashboard), Karex Bhd ( Financial Dashboard), Pharmaniaga Bhd ( Financial Dashboard) and Hume Industries Bhd.

Two new constituents, namely IOI Properties Group Bhd ( Financial Dashboard) and Bumi Armada Bhd ( Financial Dashboard), will also be added to FTSE Bursa Malaysia Hijrah Shariah Index.

FGV's counter closed up one sen or 0.51% at RM1.96 apiece today, compared with its IPO price of RM4.55 per share.

Westports, on the other hand, saw its share price moving on an uptrend since mid-2014. It has risen 28.86% year-to-date to close at RM4.42 apiece today. Its market cap stands at RM14.7 billion ~ The Edge

 Nasiblah Makcik dan Pakcik Peneroka tu.. dulu bila ada yang nasihat tak mahu dengar.. percaya sangat dengan Najib tu..

Sekarang.. kalau jual saham tu kan dah rugi... tapi tak apa Menteri dah kata lagi dua tahun naiklah harga saham tu... lagi dua tahun pulak Menteri lain pula akan ulang ayat yang sama..

Meloponglah Pakcik Makcik.. yang kayanya Iso Samad tu...

Video sila lihat di SINI


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...