Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kapten Pasukan T-Team Meninggal dalam perlawanan!

Posted: 13 Jun 2015 08:45 AM PDT

Rebah ketika perlawanan persahabatan menentang kelantan di stadium sultan muhammad, kota bharu mlm ini dan meninggal dunia di hospital jam 10.05 mlm tadiVideo Menarik MB Kedah 'Walkabout' Pasar Karat Kampung Berjaya

Posted: 13 Jun 2015 06:12 AM PDT


Meriah bila Dato Seri Hj Mukhriz turun padang bersama rakyat di Pasar Karat Kampung Berjaya semalam. Tak percaya? Tengok video bawah ni.


Mai tengok video suasana meriah masa MB Kita buat kejutan berkunjung ke Pasar Karat di Kampung Berjaya, Alor...
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Friday, June 12, 2015

Ops Parasit Cegah 'Ulat Tiket' Pra Ramadhan

Posted: 13 Jun 2015 12:35 AM PDT


Bila masuk musim cuti sekolah atau perayaan, sudah tentu stesen bas akan menjadi tempat tumpuan untuk mereka yang hendak pulang ke kampung. Disinilah mereka yang dipanggil 'Ulat Tiket' beraksi. Ulat ini umpama ejen tiket bas haram, yang kononnya niat untuk membantu.

Tapi ada banyak kes yang melibatkan ulat tiket menipu pelanggan. Jadi untuk mengelakan perkara yang tidak baik berlaku, pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat SPAD telah mengadakan operasi khas.

Operasi yang diberi nama, OPS KHAS (PARASIT) pada 11 Jun yang lepas, di Sekitar Terminal Pudu Sentral.

Dalam operasi tersebut, seramai 7 orang ulat tiket telah ditahan, 6 lelaki dan seorang wanita. Mereka ditangkap setelah dikenalpasti bahawa melakukan perkara demikian di Terminal Pudu Sentral.

Boleh lihat gambar dibawah,

Semua tahanan telah dihantar ke Lokap IPD Dan Wangi untuk tahanan sementara dan akan di tuduh di Mahkamah Jln Duta pada keesokkan harinya. Mahkamah telah menjatuhkan hukuman, denda sebanyak RM2,800.00 - RM4,500.00 telah dikenakan kepada mereka. 2 dari pada pesalah telah dihantar ke penjara kerana tidak mampu membayar denda.

Hukuman yang dikenakan bukan untuk menzalimi mereka. Ia hanya untuk mencegah perbuatan yang dilarang supaya rakyat Malaysia mengikut undang-undang. Walaupun kesalahan ini nampak kecil, namun ia sebenarnya banyak memberi kesan pada pelanggan yang pernah ditipu kerana ia melibatkan ramai pihak.

Jadi tindakan SPAD ini adalah tepat dan sangatlah digalakan.

FGV Bukan Terkeluar dari Bursa Saham - Datuk Ehsan

Posted: 13 Jun 2015 12:35 AM PDT


Riuh rendah mengenai saham FGV terkeluar dari Bursa Saham. Ada yang mengaitkan bahawa faktor kejatuhan saham tersebut menjadi punca ianya terkeluar. Rasanya, dari kita terus bertanda tanya dan membuat spekulasi yang tidak sepatutnya. Lebih baik kita soal Datuk Noor Ehsan salah seorang Ahli Ahli Lembaga Pengarah FELDA.

YB. Datuk Noor Ehsanuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Tinggi, menafikan bahawa Saham milik Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) disingkirkan terus dari senarai Bursa Saham. Beliau menjelaskan dakwaan tersebut adalah tidak berasas daripada pihak tidak bertanggungjawab.

Ehsanuddin menerangkan,

"FGV hanya terkeluar daripada senarai top 30 Indeks Komposit. Ia merupakan lumrah dan perkara biasa bagi pemegang saham. FGV masih dalam pasaran utama bursa dan sahamnya akan diniagakan setiap hari seperti biasa. FGV akan berniaga seperti biasa cuma pasaran terkumpul tidak sebesar dahulu. Adalah tidak mustahil dalam beberapa bulan ini FGV boleh masuk semula top 30"

Datuk Ehsanuddin memberi respon tersebut ketika ditemubual selepas mempengerusi mesyuarat ke-12 Jawatankuasa Pencari Fakta (AIFOCOM) Antara Parlimen ASEAN (AIPA) bagi memerangi ancaman Dadah di Kuala Lumpur, selasa lalu.

Menurut Ehsanuddin lagi, terdapat 800 hingga 1000 syarikat yang tersenarai dalam bursa turut alami perkara yang sama. Cuma FGV ini mendapat liputan, atas kerana ianya berkaitan dengan Felda.

"Ada syarikat yang berada pada kedudukan nombor 300 tetapi perniagaan tetap berjalan seperti biasa. FGV walaupun keuntungannya pada penggal kedua, jatuh berbanding penggal pertama, ia masih mencatat keuntungan" sambung beliau lagi.


Penulis nak terangkan sikit mengenai FGV ni. Sejak 2014, harga minyak sawit mentah (MSM) dunia telah turun secara drastik dan menyebabkan syarikat-syarikat berasaskan komoditi berkenaan terjejas. ini dijelaskan sendiri oleh Datuk Ehsanuddin yang menurutnya IOI Plantations rugi RM 188 juta, Sarawak Plantation turun sebanyak 98 peratus manakal Genting Plantation turun 48 peratus, senarai tersebut catat penurunan kerana penurunan harga kelapa sawit.

Semua syarikat pun terasa dan terkena, bukan hanya FGV sahaja.

Lagi satu, FGV ni hanya terkeluar dari senarai utama 30, bukan terkeluar langsung dari BSKL. Kiranya macam Liga Kedua. Bila prestasinya meningkat balik, FGV akan masuk balik kedalam senarai 30 utama.

Berniaga ni biasalah, ada untung rugi, tambahan pulak pasaran saham ni sangat berkait rapat dengan persepsi sekitar. Sekarang banyak orang dok buat cerita buruk tentang FGV, sudah tentu ia akan terus turun.

Marilah kita berdoa agar saham FGV stabil dan kembali seperti dulu.

Mukhriz 'Turun Padang' di Pasar Karat Kampung Berjaya

Posted: 12 Jun 2015 09:44 PM PDT


Awal pagi tadi, Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Haji Mukhriz Tun Dr Mahathir meluangkan masa melawat Pasar Karat di Mergong Alor Setar yang terkenal dengan jualan pelbagai barangan lama dan antik. 

Belau tiba tepat jam 9.00 pagi dan bersarapan bersama orang ramai yang datang ke sana. Luahan dan pandangan rakyat dapat di dengar secara terus oleh Dato Seri Mukhriz. 

Orang ramai juga mengambil peluang untuk bertemu dan bersembang dengan Menteri Besar Kedah secara dekat. Peluang untuk mengambil gambar bersama tidak dilepaskan oleh mereka. 

Ternyata rata-rata orang ramai terkejut dengan kehadiran beliau, cara dan pendekatan yang di buat oleh Dato' Seri Mukhriz amat disenangi rakyat dan tanpa protokol. 

Beliau melayan setiap orang yang mahu mengambil gambar termasuk sudi mengambil sendiri gambar dengan berselfie dengan mereka. 


Beliau meluangkan masa selama dua jam dan pulang sekitar jam 11.00 pagi. 

Ramai rakyat meminta beliau teruskan dan luangkan masa bertemu sendiri rakyat seperti ini. Sebelum ini Dato Seri Mukhriz seringkali berkunjung secara spontan ke pasar-pasar pagi dan malam dan bersarapan dimana saja.-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...