Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Dow Jones Balas Surat Peguam Najib - Pertahan Laporan WSJ tepat dan betul katanya..

Posted: 22 Jul 2015 05:35 AM PDT


Laporan dari The Malay Mail mengatakan Dow Jones & Company syarikat yang menerbitkan The Wall Street Journal sahkan pihak mereka telah membalas surat dari Peguam yang mewakili Najib semalam.

Dengan menyatakan, Syarikat tersebut berdiri teguh dibelakang laporan The Wall Street Journal pada 2 Julai dibawah tajuk " Malaysia Leader's Acconts Probed" dan "Scandal In Malaysia"

Laporan tersebut dipertahankan Dow Jones sebagai laporan tepat dan betul.

KUALA LUMPUR, July 22 — Dow Jones & Company, the publisher for The Wall Street Journal (WSJ), confirmed today it has responded to the request for clarification from lawyers representing Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and said that it will continue to stand by the accuracy of its reports. 
Without revealing details, a representative from Dow Jones said in an email to Malay Mail Online that the firm issued its response yesterday. 
"Yes we responded to the lawyers' letter yesterday and continue to stand by our reporting," the Dow Jones spokesman said. 
The firm was on July 8 given 14 days to respond to the lawyers' letter seeking confirmation from WSJ on whether its writers had accused Najib of misappropriation in its exposés on the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) scandal. 
The legal letter was sent in response to the exposés titled "Malaysia leader's accounts probed", published on July 2, and "Scandal in Malaysia", which cited sources within the team conducting investigations on 1MDB. 
It was alleged in the reports US$700 million (RM2.6 billion) from 1MDB had been funnelled into Najib's personal accounts via several channels including SRC International, Gandingan Mentari and Ihsan Perdana. 
In a brief statement immediately after receiving Najib's letter, Dow Jones said, "We stand behind our fair and accurate coverage of this evolving story." 
The 14-day deadline to respond to the letter expires today. 
Yesterday, a lawyer representing the prime minister claimed that Dow Jones' failure to respond to the letter would be tantamount to an admission of guilt by the firm. 
Wan Azmir Wan Majid of legal firm Hafarizam Wan & Aisha Mubarak told Berita Harian that once the deadline for the request for clarification expires, the prime minister can proceed with his legal suit against the newspaper. 
"If we do not receive any response by today, then Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has a few legal options, including suing or issuing a letter of demand to WSJ," he was quoted saying by the Malay language daily. 
"Dow Jones's refusal to respond in any way or even clarify their allegations can be construed as an admission of guilt," he added. 
The lawyer added, however, that it was still too early to predict the prime minister's next move ~ The Malay MailLester yang bankrap boleh keluar negara tapi Tony Pua dan Rafizi dihalang pula.. kenapa?

Posted: 22 Jul 2015 02:13 AM PDT


Pelik tapi benar.. yang sepatutnya tidak boleh keluar negara kerana bankrap boleh ke luar negara tapi yang tidak bankrap pula dihalang keluar..

Menurut Tony Pua beliau tidak dibenarkan meninggalkan negara ini selepas ditahan pegawai Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini.

Pegawai imigresen hanya memaklumkan mereka mendapat arahan "daripada pihak atasan"

Semakan oleh Malaysiakini di laman sesawang Jabatan Imigresen Malaysia juga menunjukkan Pua bukanlah satu-satunya ahli politik yang dihalang ke luar negara, sebaliknya nama Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli juga diletakkan pada status sama.

Laporan oleh Malaysiakini itu bacalah di SINI

Tapi yang bankrap dan sepatutnya tidak boleh keluar negara kerana Jabatan Insolvensi Malaysia tidak membenarkannya boleh pula ke luar negara..

Ni dari Jabatan Insolvensi Malaysia..

"Seorang bankrap sama sekali tidak dibenarkan meninggalkan negara kecuali beliau mendapat kebenaran bertulis daripada KPI ataupun Mahkamah yang membenarkannya."

Mamat yang nama Lester ni boleh pulak dengan mudah keluar negara bukannya sekali tetapi lebih dari sekali..

 Lester Melanyi mendakwa sebahagian besar dokumen mengenai 1MDB yang tersebar kepada umum sudah diubah suai bagi menyingkirkan Datuk Seri Najib Razak. 
Dia juga mendakwa bertemu bekas eksekutif PetroSaudi International (PSI) Xavier Andre Justo "dua atau tiga kali" di London antara 2012 dan 2013. 
Namun berdasarkan maklumat diperoleh, Lester diisytiharkan bankrap dan mengikut peraturan, seseorang yang berstatus begitu tidak boleh meninggalkan negara. 
Malaysiakini membangkitkan isu itu ketika berhubung dengan Lester melalui aplikasi WhatsApp.

Malaysiakini: Anda mendakwa bertemu Justo di London, anda diberi kebenaran Jabatan Insolvensi untuk meninggalkan negara dengan status anda yang bankrap? 
Lester Melanyi: Tolong buat semakan. 
Malaysiakini: Kami memperoleh maklumat daripada Jabatan Insolvensi.

Lester Melanyi: Saya tahu. Soalan pintar untuk memerangkap penipu. Anda semak bila saya di London dan bila saya diisytihar bankrap. 
Malaysiakini: Bila anda diisytihar bankrap? 
Lester Melanyi: Tak apalah, kawan... 
Semakan Malaysiakini mendedahkan Lester diisytihar bankrap pada Jun 2012.

Ha.. ha.. ha.. menarik bukan?.. kenapa agaknya?


Seorang lagi Pengarah dari firma berkaitan 1MDB ditahan reman..

Posted: 21 Jul 2015 09:30 PM PDT


Laporan The Wall Street Journal mengenai pemindahan wang berbilion ringgit ke dalam akaun bank milik Najib pada 2 Julai lalu dianggap sebagai satu fitnah jahat terhadap Najib oleh macai-macai.. apa pula anggapan mereka terhadap dua tangkapan ini?

Kedua-dua mereka adalah antara dari syarikat yang dinamakan oleh WSJ sebagai pihak yang bertanggungjawab terhadap transaksi tersebut..

Tangkapan pertama melibatkan individu dari SRC International Sdn Bhd dan tangkapan kedua pula dari Ihsan Perdana Sdn Bhd..

Semalam media melaporkan..

Seorang pengarah di syarikat pembinaan dan pembangunan hartanah, yang ditangkap pasukan petugas khas yang menyiasat dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), ditahan reman 4 hari oleh mahkamah majistret Putrajaya, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini. 
Satu kenyataan badan pencegah rasuah itu petang ini mengesahkan tangkapan pengarah berusia 39 tahun itu semalam. 
Peguam berkaitan Umno, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili lelaki itu, memberitahu The Star Online, anak guamnya itu kini ditahan reman selama 4 hari kerana "kepentingan negara". 
Sumber pihak berkuasa siasatan memberitahu The Malaysian Insider, syarikat lelaki itu ada berurusan dengan SRC International Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dikaitkan dengan 1MDB. 
Pengarah syarikat itu ditahan jam 1 tengah hari semalam di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di mana beliau sepatutnya menaiki penerbangan ke Taiwan. 
Dia ditahan pegawai Jabatan Imigresen sebelum diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan akan disiasat atas tuduhan rasuah. 

Hari ini pula seorang lagi dilaporkan telah ditahan semalam..

Pengarah urusan Ihsan Perdana Sdn Bhd, Datuk Dr Shamsul Anwar Sulaiman, hari ini ditahan reman berhubung siasatan ke atas syarikat pelaburan negara sarat hutang, 1Malaysia Development Bhd (1MDB). 
Shamsul ditangkap petang semalam di pusat membeli-belah The Curve di Mutiara Damansara, Petaling Jaya sebelum dibawa ke ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk disoalsiasat, di mana beliau kemudiannya ditahan. 
Polis pagi tadi mendapatkan perintah daripada Mahkamah Majistret Putrajaya meremannya selama 5 hari, menjadikannya orang kedua direman berhubung siasatan 1MDB. 
Ihsan Perdana merupakan syarikat yang mengendalikan program tanggungjawab korporat bagi pihak Yayasan 1MDB. 
The Wall Street Journal pada 2 Julai menamakan syarikat itu antara yang terlibat dalam pemindahan wang berbilion ringgit ke dalam akaun bank milik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. 
Pendakwa raya SPRM, Ahmad Sazilee Abdul Khairy berkata Shamsul, 54, ditahan di pusat membeli-belah The Curve semalam di bawah Seksyen 17a, Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. 
Sazilee berkata pihaknya memohon reman 7 hari tetapi majistret Eric Lau hanya membenarkan penahanan 5 hari sehingga Ahad ini. 
Sumber daripada SPRM memberitahu penahanan Shamsul berkait dengan penyiasatan tuduhan rasuah lapor The Malaysian Insider

Persoalannya sekarang ialah jika laporan yang disiarkan oleh WSJ disifatkan sebagai berniat jahat dan melampau oleh seorang Menteri dari UMNO..

.. Dan Pejabat Perdana Menteri pula menyifatkan laporan WSJ itu sebagai sabotaj politik untuk menjatuhkan seorang perdana menteri yang dipilih secara demokratik...

.. Manakala Najib pula berkata.. "Tuduhan Wall Street Journal merupakan satu niat jahat yang didokong dan disokong oleh pihak tertentu dalam negara yang bertujuan memaksa saya melepaskan jawatan Perdana Menteri dan Presiden UMNO,"

Adakah tindakan pasukan Petugas Khas 1MDB ini berniat jahat?


Tak jawab bukan bermakna WSJ mengaku bersalah...

Posted: 21 Jul 2015 07:30 PM PDT


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan barisan peguamnya seharusnya terus menyaman Wall Street Journal berhubung laporan mereka yang mendakwa sejumlah wang AS$700 juta (RM2.6 bilion) telah dimasukkan ke dalam akaun beliau.

Peguam berpengalaman, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman berkata, Wall Street Journal dilihat tidak akan memberi maklum balas kepada surat meminta penjelasan (letter of clarification) yang dihantar oleh barisan peguam Najib pada 8 Julai lalu.

Beliau berpendapat, Wall Street Journal mungkin merasakan tiada keperluan untuk membalas surat berkenaan kerana bagi mereka semuanya sudah jelas di dalam artikel berkenaan.

"Saya tidak rasa Wall Street Journal akan memberi maklum balas kepada surat yang dihantar oleh peguam-peguam Perdana Menteri kerana surat tersebut hanya berkehendakan penjelasan daripada penerbitan berkenaan. Ia bukan letter of demand cuma letter of clarification.

"Tiada apa yang perlu dijelaskan lagi kerana semuanya sudah ditulis di dalam laporan tersebut maka Najib perlu meneruskan dengan tindakan menyaman kerana telah membuat fitnah serta membawa kerosakan kepada imej beliau sebagai Perdana Menteri," katanya ketika dihubungi.

Memetik laporan Berita Harian, Peguam Wan Azmir Wan Majid yang mewakili firma guaman Hafarizam Wan & Aisha Mubarak, firma berkenaan masih belum menerima sebarang maklum balas daripada penerbit Wall Street Journal dan Dow Jones biarpun tarikh akhir untuk berbuat demikian tamat hari ini.

Tambah beliau, sikap berdiam diri penerbitan tersebut memberi gambaran mereka sudah mengaku bersalah. Bagaimanapun menurut Abdul Aziz, itu tidak semestinya berlaku.

"Berdiam diri dan tidak memberi maklum balas kepada letter of clarification bukan bermakna mereka sudah mengaku bersalah. Seperti yang saya katakan tadi, surat yang dihantar oleh peguam Najib adalah letter of clarification bukan letter of demand.

"Sekiranya penerbitan berkenaan tidak nampak keperluan untuk memberi penjelasan kerana bagi mereka laporan tersebut sudah jelas, maka mereka tidak akan menjawab," ujar beliau lagi.

Tambah Abdul Aziz, disebabkan Wall Street Journal dan Dow Jones berpangkalan di Amerika Syarikat, Najib dan barisan peguamnya perlu meneruskan prosedur perundangan mengikut sistem negara berkenaan. - MalaysiaGazette


Laporan 1MDB The Edge Financial Daily sama dengan laporan audit?

Posted: 21 Jul 2015 05:30 PM PDT


Laporan The Edge Financial Daily yang bertajuk 'Bagaimana Jho Low dan Petro Saudi menipu Malaysia sebanyak AS$1.83 bilion tunai dan AS$400 juta menerusi keuntungan kertas dengan bantuan daripada eksekutif-eksekutif 1MDB dipercayai diperolehi daripada hasil siasatan awal Jabatan Audit Negara.

Difahamkan laporan akhbar berbahasa Inggeris itu 'sama' dengan Laporan Interim Jabatan Audit Negara yang diserahkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada 9 Julai lalu.

Atas alasan itu, dipercayai The Edge Financial Daily meletakkan nota daripada penerbit akhbar berkenaan yang mengatakan laporan berita itu adalah benar dan mungkin merupakan yang terakhir.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Amrin Buang telah menyerahkan dan membentang laporan berhubung akaun-akaun 1MDB kepada PAC manakala laporan penuh dijangka dikeluarkan menjelang akhir tahun ini.

Setakat hari ini, MalaysiaGazette difahamkan laporan interim setebal 72 muka surat dengan lampiran lebih 300 salinan itu hanya diserahkan kepada 13 anggota ahli PAC dan mereka dilarang sama sekali mendedahkan dengan apa cara sekali pun butiran siasatan Ketua Audit Negara sehingga ia dibentangkan di Parlimen nanti.

Difahamkan Kementerian Kewangan juga belum menerima salinan laporan interim berkenaan. Namun laporan awal Jabatan Audit Negara itu dipercayai telah diberi taklimat kepada Menteri Kewangan pada hari yang sama.

Bagi memastikan laporan itu tidak mudah dibocorkan, setiap helaian laporan itu ditanda dengan 'watermark' nombor keahlian anggota PAC.

Sebelum ini, MalaysiaGazette juga difahamkan akhbar The Star juga menyiarkan artikel 'sama' diambil daripada laporan interim.

Artikel bertarikh 11 Julai terbitan akhbar The Star itu memetik seorang penyiasat yang mendakwa hampir RM13 bilion aset milik 1MDB sukar dicairkan.

Pada Mac lalu, Ketua Audit Negara telah diarahkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan audit dan siasatan terhadap firma pelaburan milik Kementerian Kewangan yang didakwa dibelanggu hutang sebanyak RM41.8 bilion.

Ketua Audit Negara kemudian diarah menyerahkan laporan berkenaan kepada PAC selaku badan berkecuali yang dianggotai oleh ahli-ahli parlimen kerajaan dan pembangkang. - MalaysiaGazette


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...