Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kompleks BRT Sistem Membudayakan Teknologi Hijau

Posted: 04 Jul 2015 12:40 AM PDT


Pada 1 Julai yang lepas, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (S.P.A.D) YBhg Tan Sri Dato Seri Dr. Syed Hamid Albar telah mengadakan lawatan ke kompleks BRT yang terletak di Sunway .

YBhg Tan Sri telah disambut oleh Pengerusi Prasarana YBhg Tan Sri Adam Ismail. Turut sama mengiringi beliau ialah En Azmi Abdul Aziz Pengarah Urusan Kumpulan.

Lawatan ini merangkumi lawatan ke pejabat kawalan bas, dan selepas sesi penerangan pengerusi S.P.A.D ini telah dibawa menaiki BRT.

Lawatan ini berakhir di Stesen USJ 7 dimana stesen ini merupakan gabungan antara BRT dan sambungan LRT untuk laluan Kelana Jaya.Pada yang belum tahu mengenai sistem Bas Rapid Transit Laluan Sunway (BRT-Laluan Sunway), Ia merupakan pengangkutan awam pertama di negara ini yang membudayakan teknologi hijau.

Lebih membanggakan BRT-Laluan Sunway disifatkan sebagai lembaran baharu dalam sistem pengangkutan awam negara kerana menggunakan bas elektrik sehingga diiktiraf oleh Malaysia Book of Records.

BRT-Laluan Sunway merupakan sistem pengangkutan terbaharu yang menggunakan teknologi pintar dalam usaha mengurangkan kesesakan lalu lintas, disamping mengurangkan pelepasan gas karbon.

BRT-Laluan Sunway menghubungkan tujuh stesen iaitu Sunway-Setia Jaya, Mentari, Sunway Lagoon, SunMed, SunU-Monash, South Quay dan USJ7.

Orang ramai boleh menggunakan perkhidmatan BRT-Laluan Sunway secara percuma selama selama dua bulan bermula Selasa.

Sistem BRT-Laluan Sunway yang dibangunkan Kumpulan Prasarana dan Kumpulan Sunway itu akan memberi perkhidmatan kepada 500,000 penduduk di sekitar Bandar Sunway dan Subang Jaya yang mampu mencapai 2,400 penumpang setiap jam.

Sebanyak 15 bas akan digunakan bagi perkhidmatan BRT-Laluan Sunway.

Selaras dengan perkembangan jalur lebar, bas-bas berkenaan turut dilengkapi perkhidmatan Wifi secara percuma untuk kemudahan penumpang.

Ternyata ini adalah usaha yang bagus diantara LRT dan BRT, sudah tentu penguna akan lebih mudah dalam mengatur perjalanan bila kedua-duanya berdekatan dan keselamatan juga lebih terjamin.

Dibawah ialah antara gambar menarik sewaktu lawatan beliau di sana.Video Menarik Mukhriz Tinjau Bazar Raya

Posted: 03 Jul 2015 11:35 PM PDT


Video disekitar YAB MB kita turun meninjau Bazar Raya depan Bangunan Tunku, Alor Setar.

Dalam tinjaun yang dilakukan, YAB ada memberi sedikit cenderahati kepada peniaga sambil meluangkan masa untuk mengetahui keadaan peniaga disana, setelah menerima laporan bahawa ada sedikit masalah berkenaan sewa tapak dikawasan tersebut.


Video disekitar YAB MB kita turun meninjau Bazar Raya depan Bangunan Tunku, Alor Setar.Dalam tinjaun yang dilakukan,...
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Friday, July 3, 2015
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...