Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Video Kemeriahan Rumah Terbuka MB Kedah

Posted: 27 Jul 2015 02:00 AM PDTKemeriahan disekitar Majlis Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri YAB DS Mukhriz Mahathir kelmarin di Seri Mentaloon yang sempat dirakamkan.


Pengeluar Jamin Kereta Api Laju (ETS) Selamat!

Posted: 27 Jul 2015 01:03 AM PDT

Ramai yang tertanya, kenapa ada spekulasi yang mengatakan ETS ini masih belum lulus sepenuhnya. Ada pula yang kata ETS tidak capai tahap keselamatan antarabangsa.

Disebabkan banyak speskulasi, Menteri Pengangkutan cuba untuk menjelaskan keadaan yang sebenar. Untuk pengetahuan semua, Tren Elektrik atau Keretapi Laju (ETS) yang baharu masih diuji dan belum lagi digunakan, demikian kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Hanya dua gerabak ini masih belum mendapat lampu hijau daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). Ini kerana, SPAD masih menguji dua gerabak ini bersama pasukan teknikal Keretapi Tanah Melayu Berhad

(KTMB) sedang bekerjasama dan masih memerlukan sedikit pelarasan terhadap sistem keselamatan perlindungan automatik keretapi (ATP).

Dalam masa sama syarikat dari China, CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co Ltd (ZELC) memberitahu bahawa pihak mereka memberi jaminan keselamatan terhadap dua gerabak ETS tersebut dan mematuhi syarat-syarat keselamatan.

Namun yang demikian, ZELC juga sedia maklum bahawa kelulusan perlu diperolehi dan perlu mematuhi beberapa ujian sebelum ia beroperasi.

Ini termasuklah melibatkan keserasian 'trainset' dengan landasan keretapi yang dibina termasuk isyarat, pengurusan dan krew keretapi. ZELC mendapati bahawa masalah yang timbul bukanlah datang daripada trainset tetapi berpunca daripada kerosakan 'balise' iaitu alat isyarat balas.

Pembaca boleh rujuk kenyataan ZELC seperti dibawah :Jadi orang ramai tidak perlu risau akan keselamatan ETS yang telah beroperasi. Kerana ianya sudah diuji dan diluluskan oleh SPAD mengikut piawaian keselamatan antarabangsa. Hanya dua gerabak saja belum diluluskan.

Rasanya, penjelasan yang dibuat oleh Menteri Pengangkutan itu telah 'melegakan' ramai pihak yang risau akan keselamatan bila menaiki ETS.

Akan tetapi, sejak ETS beroperasi, tiket diantara Kuala Lumpur menuju ke utara tanah air, 'sold out' hingga 28hb Julai ini.

Ternyata pengangkutan baru ini mendapat sambutan hebat dan memudahkan rakyat untuk ulang alik ke kampung.

Siasatan MH17 Siap Oktober Ini

Posted: 27 Jul 2015 01:03 AM PDTRakyat Malaysia masih berharap dan terus menunggu laporan penuh siasatan tragedi MH17. Menteri yang bertanggung jawab ialah Menteri Pengangkutan, malah Datuk Seri Liow Tiong Lai telah mengumumkan bahawa Laporan Jawatankuasa Siasatan tragedi MH17 dijangka siap Oktober ini.

Berikutan dakwaan ramai pihak yang menyalahkan Syarikat Penerbangan MAS kerana menggunakan ruang udara bergolak Ukraine, Tiong Lai menjawab "penerbangan tersebut mendapat kelulusan trafik udara dan MAS telah mematuhi prosedur yang ditetapkan".

Bila laluan penerbangan itu dikatakan selamat, jadi tidak mungkin hanya MAS saja yang mengunakan jalan tersebut. Dikatakan pada waktu kejadian, bukan pesawat MH17 sahaja yang berada di udara, dihadapan MH17 ada sebuah pesawat, dan belakang pun ada sebuah lagi pesawat. Mengunakan laluan yang sama.

Tiong Lai mengesa agar orang ramai tidak menyebarkan khabar angin tentang tragedi dan siasatan itu, "Hormatilah keluarga mereka yang terkorban kerana dengan menyebarkan dakwaan yang tidak berasas itu, perasaan mereka akan lebih terluka" ujar Tiong Lai ketika ditemui di majlis rumah terbuka Aidikfitri di Seri Perdana, kediaman Rasmi Perdana Menteri tempohari.

Kerajaan mengetahui apa yang perlu dilakukan ketika ini, semua orang tahu kesemua 298 penumpang dan anak kapal maut yang mana majoriti penumpang rakyat Belanda. Jadi bersabarlah dan tunggu laporan siasatan selesai.

Tiada sebab pun Kerajaan hendek menyembunyikan laporan sebenar, kerana ia jelas bukan salah MAS atau Kerajaan. Siapa jangka penerbangan awam boleh ditembak tanpa sebab dan amaran. Sedangkan laluan tersebut dikatakan selamat untuk membuat penerbangan.

Lebih baik kita tunggu Oktober ini untuk ketahui cerita sebenar, tanpa menyebarkan khabar angin yang belum pasti kebenarannya.

Isu Star Cruises: Fitnah Guan Eng Terhadap MOT Terjawab

Posted: 27 Jul 2015 01:58 AM PDT


Agak kurang ajar tuduhan terbaru, Guan Eng terhadap Kementerian Pengangkutan di bawah seliaan Menterinya, DS Liow Tiong Lai dan Timbalannya, Datuk Abdul Aziz Kaprawi. Dikatakan kononnya kementerian berkenaan telah mensabotaj Kerajaan negeri Pulau Pinang, apabila sebuah syarikat 'cruise' yang terkenal, Star Cruise telah menutup pejabatnya di sana, dengan memindahkan pejabat syarikat berkenaan ke Xiamen, China. Boleh rujuk di sini.

Kenyataan dan tuduhan terhadap Kementerian itu, adalah berniat jahat dan biadap! Untuk pengetahuan Guan Eng, Kementerian Pengangkutan tidak ada kuasa untuk memaksa mana-mana syarikat pengangkutan untuk menutup perniagaan mereka di Malaysia selagi mana tidak melanggar undang-undang Malaysia.

Bagaimana Kerajaan boleh masuk campur didalam urusan tadbir syarikat luar? Apakah ada notis yang dikeluarkan oleh MOT hingga menyebabkan Star Cruise keluar dari Pulau Pinang? Bagaimana Guan Eng boleh menuduh sebegitu rupa tanpa bukti kukuh?

Apa yang cuba disembunyikan oleh Guan Eng adalah, Star Cruise masih mempunyai pelayaran ke Pulau Pinang. Walaupun mereka tidak lagi menetap disana.

Oleh itu, adalah satu pembohongan yang nyata sekiranya Ketua Menteri Pulau Pinang itu menuduh Kementerian Pengangkutan cuba mensabotaj industri perlancongan Pulau Pinang.

Kalau nak sabotaj, baik tak bagi singgah langsung. Itu baru benar-benar sabotaj.Kenyataan Media Menjawab Tuduhan Guan Eng,

Bagi menjawab tuduhan terbabit, Kementerian Pengangkutan telah mengeluarkan satu kenyataan, bagi menjawab tuduhan Lim Guan Eng yang menuduh kementerian terbabit bertindak mensabotaj industri pelancongan Pulau Pinang berhubung status penamatan Star Cruises.

1. Merujuk kepada satu laporan berita baru-baru, pengendali kapal pelancongan telah menyatakan dengan jelas bahawa keputusan untuk memindahkan kapal pelancongan mereka ke pelabuhan asal di Xiamen, China adalah keputusan perniagaan semata-mata dan mereka juga sedang mengkaji untuk melayari perairan Asia Pasifik.

2. Keputusan ini adalah sebahagian daripada usaha syarikat untuk mengoptimumkan kapasiti armada dan memenuhi permintaan bermusim pasaran.

3. Oleh itu, jelas dakwaan bahawa kekurangan insentif daripada Kementerian Pengangkutan serta mempersalahkan sepenuhnya adalah tidak berasas.

4. Sebenarnya, MOT telah mengecualikan kapal persiaran dari polisi "cabotage" di mana kapal persiaran tidak dikehendaki untuk memohon lesen perkapalan tempatan ketika berulang-alik antara dua atau lebih pelabuhan di Malaysia.

5. Ini merupakan satu lagi usaha yang jelas oleh Kementerian bagi menggalakkan pelancongan pelayaran.

6. Apa yang perlu ditekankan adalah hakikatnya bahawa Swettenham Pier Cruise Terminal (SPCT) memang perlu dinaik taraf.

7. Meletakkan dua buah kapal pelayaran yang besar pada waktu yang serentak di SPCT yang dermaganya berkeluasan 400 meter adalah sukar memandangkan kekangan keluasan ruang dan ini telah memberi kesan secara tidak langsung di pelabuhan SPCT.

8. Bagi menampung lebih banyak kapal dan kapal yang lebih besar, keperluan untuk memperbesarkan pelabuhan tersebut perlu dilakukan dengan kadar segera.

9. Walau bagaimanapun, sekatan dari segi keluasan tanah adalah punca halangan.

10. Sejak tahun 2010, apabila SPCT mula beroperasi, Kementerian Pengangkutan dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang telah memohon untuk hak milik tanah dikeluarkan bagi meluaskan terminal pelayaran.

11. Keengganan Kerajaan Negeri untuk mengeluarkan geran tanah telah menghalang usaha kami bagi meningkat dan menaik taraf kemudahan yang selaras dengan wawasan kami di mana ia bukan sahaja bagi mengekalkan syarikat kapal persiaran sediada tetapi juga untuk menarik syarikat lain menjadikan Pulau Pinang sebagai pangkalan mereka dan juga pelabuhan persinggahan.

12. Kementerian berminat untuk membangunkan terminal, bagaimanapun, jelas sekali ia bukanlah usaha di satu pihak sahaja, dan kami perlukan kerjasama dari pihak Kerajaan Negeri juga.

13. Oleh itu, tuduhan-tuduhan yang tidak berasas terhadap Kementerian adalah benar-benar tidak bertanggungjawab.

14. Kementerian ingin menggesa semua pihak untuk mendapatkan penjelasan sebelum membuat sebarang kenyataan, dan di dalam kes ini, dengan jelas sengaja mewujudkan kekeliruan di kalangan orang ramai dan juga pelabur.


Jelas kenyataan yang dikeluarkan oleh MOT itu menunjukkan bahawa Kerajaan negeri Pulau Pinang yang mempunyai masalah dan tidak bekerjasama dengan pihak Star Cruises terbabit. Jadi tak salah jika mereka meninggalkan Pulau Pinang bagi mencari lokasi baru yang lebih selesa dan luas untuk mereka beroperasi,
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...