Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kedah Cadang Kurang GST dari 6% ke 3% - @MukhrizMahathir

Posted: 19 Aug 2015 04:23 PM PDT


Atas sebab rungutan Rakyat mengenai GST, maka Kedah mencadangkan agar kadar cukai ini dikurangkan dari 6 ke 3%. Jika tidak boleh, dicadangkan hasil cukai GST dikongsi bersama negeri2 khususnya yg miskin seperti Kedah.

YAB Dato Seri Hj Mukhriz Tun Dr Mahathir
Menteri Besar Negeri Kedah

Operasi Tegas (Grab Car) diteruskan

Posted: 19 Aug 2015 04:16 PM PDTNampaknya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) benar-benar tegas untuk membenteras grab car di Lembah Kelang.

Satu Ops Tegas (Grab Car dan Uber) telah diadakan oleh Penguatkuasaan SPAD sekitar Sunway, Times Square, Damansara, Kelana Jaya , Puchong, Bangsar dan Subang tempohari.

Sebanyak 12 buah kenderaan telah ditahan iaitu 4 Buah Perodua Myvi, sebuah Perodua Axia, sebuah Proton Preve, sebuah Toyota Camry, sebuah toyota Vios, sebuah Honda Jazz, Sebuah Honda City, sebuah Hyundai Elantra dan sebuah Chevrolet.

Semuanya ditahan kerana mengadakan perkhidmatan kenderaan Awam tanpa Lesen Pengendali (11 Grab Car dan 1 Uber).

Kesemua 12 buah kenderaan ini telah disita dan dibawa ketapak sitaan SPAD sebelum kes dibawa ke mahkamah.

Ada yang kata, kenapa SPAD perlu menganggu sumber mereka mencari rezeki?

Jika nak cari rezeki pun carilah dari sumber yang halal, bukan haram. Daftar dan ikut peraturan seperti mana perkhidmatan awam yang lain.

Kereta mewah mampu beli, nak daftar dan ikut peraturan tak mampu kah?

Gambar dibawah adalah diantara kereta yang ditahan,Keputusan FELDA Beli EHP Perlu diTeliti dan Rasional

Posted: 19 Aug 2015 04:15 PM PDTSebelum membuat sesuatu keputusan, diharap pihak Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV) perlu membuat keputusan rasional berkaitan pembelian PT Eagle High Plantation (EHP) di Indonesia agar hasilnya memberi pulangan yang menguntungkan.

Rancangan pembelian EHP telah dibentangkan oleh FGV, namun kini terpulang kepada pemegang saham untuk membuat keputusan yang mana dijangkakan keputusan bakal diketahui pada bulan ini (Ogos) selepas Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM).

Pada Jun lepas, FGV mengumumkan ia telah memeterai perjanjian induk dengan Rajawali Group untuk membeli kepentingan EHP pada harga US$ 680 juta dalam bentuk tunai dan saham.

Perjanjian ini telah menyaksikan Rajawali Group memiliki saham sebanyak 2.6 peratus asas saham FGV, dengan ini bermakna FGV akan mengambil alih antara 93 dan 95 peratus kepentingan dalam projek gula Rajawali Group dengan nilai AS$67 juta.

Kepentingan dalam EHP ini akan dipegang oleh FGV Kalimantan Sdn Bhd, sebuah unit dalam FGV, pelaburan yang jarang diterima ini memang amat berbaloi. Pastinya akan ada pihak yang tidak senang dengan potensi FGV, sudah tentu persepsi buruk terhadap FGV akan terus dimainkan.

Diwaktu seperti inilah peneroka perlu terus yakin dengan potensi pelaburan yang ada pada FGV, kerana diwaktu senang, peneroka turut merasa hasilnya, jadi apakah perlu mengurangkan kepercayaan diwaktu seperti ini?

Lagi Tentang Felda yang Perlu Anda Tahu

Posted: 19 Aug 2015 04:23 PM PDT


Bertuah betul jadi anak peneroka Felda ni. Awat la Mc dulu tak dilahirkan dalam keluarga peneroka. Pada yang bijak pandai, ada biasiswa khas untuk melanjutkan pelajaran. Pada yang agak kurang pandai pun tak dilupakan, Felda tetap membantu.

Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata matlamat Felda ialah memberi peluang kedua kepada generasi kedua Felda yang kurang cemerlang di bidang akademik bagi mendapat latihan untuk bersaing di pasaran kerja. 

"Setakat ini sebanyak 80 buah institut latihan kemahiran menjalin kerjasama dengan Felda dalam usaha menyediakan program latihan kemahiran itu. 

"Sejak 2005 seramai 35,000 orang generasi kedua Felda yang kurang cemerlang dalam bidang akademik telah mengikuti pelbagai program latihan yang disediakan, sekurang-kurangnya seorang satu kemahiran," katanya. 

Mohd Isa berkata setiap tahun Felda memperuntukkan RM50 juta untuk program latihan kemahiran kepada generasi kedua.

Pada anak peneroka yang dapat keputusan SPM kurang baik. Mc rasa tak perlu risau dengan peluang yang diberikan oleh Felda.

Sudahlah dapat lot saham, dapat durian runtuh, nak sambung belajar pun dibantu lagi? Tapi mengapa masih ada peneroka yang menyokong pembangkang?

Patutnya FELDA ni perlu dibanggakan, bukannya kata yang bukan-bukan.


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...