Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Majlis Meraikan Bakal Haji Petugas Kumpulan FELDA

Posted: 21 Aug 2015 09:40 AM PDT


Tempohari berlangsung Majlis Meraikan Bakal Haji dan Hajah Petugas Kumpulan FELDA 2015 di Ballroom Menara Felda, Platinum Park, Jalan Stonor.

Majlis meraikan bakal Haji ini dirasmikan oleh Pengerusi Kumpulan FELDA, YB Tan Sri Datuk Sri Utama Hj Mohd Isa Bin Dato Hj Abdul Samad diiringi oleh Pengarah Besar FELDA, Ybhg Datuk Hanapi Suhada.

Bakal Haji juga diberi sedikit buah tangan untuk bekalan mereka menunaikan ibadah tersebut. Selain itu, YB TS Isa juga turut memberi sedikit pesanan pada bakal Haji dalam ucapan beliau.

Majlis disusuli dengan ceramah agama oleh YBHG Ustaz Dato Hj Nizam Kamaruzzaman (Penceramah Bebas).

Gambar dimajlis tersebut.
Pemandu Lori Ingkar Peraturan diambil tindakan

Posted: 20 Aug 2015 06:06 PM PDTBanyak aduan mengenai kenderaan berat termasuk lori memandu secara melulu hingga membahayakan penguna lalulintas yang lain.

Disebabkan iitu, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengesan 25 lori yang melanggar undang-undang menerusi operasi bersepadu di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Pandan Lebuh Raya Penyuraian Timur (EDL), tempohari.

Pengarah Penguatkuasaannya Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata operasi bermula 6.30 pagi hingga 2 petang itu melibatkan 52 pegawai dan anggota SPAD, Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Projek Lebuhraya Utara Selatan (Plus) serta Jabatan Alam Sekitar Johor.

"Kesemua lori masing-masing membawa pelbagai muatan termasuk pasir, tanah, tanah liat dan batu.

"Antara kesalahan yang dikesan mengikut Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010 itu adalah membawa lebih muatan, muatan melebihi panel sisi serta ingkar arahan timbang," katanya lagi.

Che Hasni berkata pihak SPAD merekodkan keterangan daripada kesemua pemandu lori yang terlibat sebelum tindakan kompaun atau mahkamah dikenakan terhadap syarikat kenderaan tersebut.

Beliau berkata operasi berkenaan turut melibatkan 13 kenderaan pacuan empat roda milik SPAD, PTG dan Plus yang digunakan untuk meninjau lori yang melalui kawasan lebuh raya berkenaan sebelum diarah ke lokasi R&R berkenaan untuk pemeriksaan.

"Operasi bersepadu merupakan usaha SPAD bersama pelbagai agensi penguatkuasa lain bagi mengesan pengusaha lori yang masih gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan," kata beliau.

Sudah tentu operasi seperti ini akan sentiasa dijalankan demi keselamatan penguna lain. Mengikut kata beliau, tahun ini sudah dua kali operasi ini dijalankan.

Kita berharap, SPAD terus melakukan operasi kerana ia dapat mencegah kenderaan seperti lori lebih berhati-hati dan mengikut peraturan lalulintas.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...