Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


"Jamal itu sebenarnya hanya menangguk di air keruh saja.. " kata Ahli UMNO

Posted: 12 Sep 2015 07:26 AM PDT


Menyifatkan 'himpunan baju merah' pada 16 September ini tidak memberi sebarang faedah kepada masyarakat, khususnya kaum Melayu, pemimpin akar umbi Umno rata-rata mempersoalkan matlamat sebenar himpunan yang menggunakan nama Melayu itu.

Ahli Umno Kedah dan aktivis, Datuk Seri Zaienal Abidin Omar berkata, perhimpunan tersebut adalah sia-sia kerana tidak akan dapat mengubah nasib kaum Melayu dalam negara.

"Adakah selepas 16 September. Orang Melayu akan bertukar jadi pemain dan pemegang utama ekonomi negara?

"Adakah kaum Cina akan tunduk dan takut serta akan turut apa juga kemahuan Melayu? Tiada apa yang berubah kerana penoreh getah akan pulang menoreh pada 17 September dan seterusnya. Apa faedahnya?" soal Zaienal yang juga Pengerusi Persatuan Karyawan Malaysia kepada penganjur himpunan yang menyasarkan Padang Merbok.

Bagi Ahli Umno Cawangan Keliang, Hulu Selangor Moohamad Faizal Abdul Raub pula, perhimpunan yang menggunakan nama Melayu itu hanya memberikan imej buruk kepada kaum itu.

"Memang berhimpun hak rakyat Malaysia seperti mana Bersih 4, tetapi isunya di sini himpunan tersebut kononnya untuk mempertahankan maruah dan ketuanan Melayu. Kalau ikutkan situasi kini, Melayu Umnolah yang menjahanamkan bangsa sendiri," katanya kepada The Malaysian Insider.

Faizal turut menyifatkan Datuk Jamal Md Yunos sebagai dalang penganjur hanya mengambil kesempatan di atas keadaan Malaysia semasa krisis.

"Jamal itu sebenarnya hanya menangguk di air keruh saja. Dia cuba hendak eksploitasi situasi sekarang untuk naikkan imej dia yang dah buruk sehinggakan bahagian dia sendiri (Sungai Besar) suruh dia berundur," katanya merujuk kepada ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu.

Sementara itu, Ahli Umno Batu Pahat Ramlee Wahab menyifatkan perhimpunan tersebut hanya membuang masa kerana tidak bermotif jelas.

"Kami tidak akan turun rasanya kerana motif tidak jelas. Kalau sekadar hendak tunjuk lawan pada Bersih, terhadap baju kuning itu buang masa.

"Kita berkumpul beri sokongan perlu ada matlamat jelas untuk disampaikan kepada pucuk pimpinan dan bukannya politik murahan. Kita ada maruah dan kita ada arah."

Beliau juga melahirkan kebimbangan sekiranya perhimpunan tersebut diteruskan pada 16 September ini.

"Berkumpul ada tujuan (baik) bukan berkumpul nak pamer kekuatan, saya khuatir timbul keburukan apabila ada campur tangan pihak ketiga nak melaga-laga... itu bahaya," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) Pemuda Umno Bahagian Tenggara Asrul Esreen Mohd Salleh membidas tindakan Jamal kerana hanya mencari publisiti untuk dirinya.

"Datuk Jamal ingin mencari publisiti dan nak nampak hebat di kalangan ahli Umno. Kita marah dan mengutuk pada perhimpunan Bersih anjuran pembangkang dan kaum lain tetapi sebaliknya kita pulak terikut-ikut rentak mereka dengan berhimpun..untuk apa?"

Sebelum ini Pengerusi Gabungan NGO Melayu Malaysia, Jamal berkata pihaknya akan meneruskan acaranya pada 16 September ini meskipun sekiranya ia diisytiharkan haram oleh polis.

Ini kerana perhimpunan itu jelas matlamatnya untuk membangkitkan semangat Melayu dan akan dijalankan secara aman, tanpa niat untuk membuat sebarang rusuhan atau kekecohan.

Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak sebelum ini menafikan Umno menjadi penaja himpunan itu.

Bagaimanapun perdana menteri berkata, tidak akan menyekat ahli Umno daripada menyertai program itu tersebut selagi ianya diadakan secara aman.


‘Perhimpunan baju merah’ jadikan Melayu bahan ketawa, kata Bekas Menteri

Posted: 11 Sep 2015 05:30 PM PDT


Matlamat "perhimpunan baju merah" pada 16 September ini adalah kebudak-budakan dan hanya akan menjadikan orang Melayu sebagai bahan ketawa, kata bekas menteri Umno Datuk Zaid Ibrahim hari ini.

Menulis dalam blognya, Zaid berkata perhimpunan itu seharusnya menjadikan desakan kepada peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib sebagai keutamaan jika ia benar-benar mahu menebus maruah bangsa Melayu.

Tetapi sebaliknya, perhimpunan itu hanya berhasrat memberi amaran kepada orang Cina supaya tidak bersikap kurang ajar berikutan perhimpunan Bersih 4 dan bertujuan menunjukkan kekuatan orang Melayu dengan berkumpul dan menjerit di jalanan, tulisnya.

"Kedua-dua alasan untuk perhimpunan baju merah ini kebudak-budakan dan keanak-anakan serta hanya akan membuat orang Melayu menjadi bahan ketawa masyarakat," tulisnya di bawah entri bertajuk "Perhimpunan Baju Merah".

Beliau berkata, jika mereka melemparkan kutukan, mengeluarkan kata-kata kesat dan mengugut kaum Cina, mereka hanya akan menunjukkan kepada dunia betapa ceteknya pemikiran mereka.

Bekas menteri undang-undang itu mencadangkan supaya penganjur perhimpunan sebaliknya memberi tumpuan kepada 5 tuntutan tertentu yang akan menarik sokongan masyarakat Melayu yang lebih besar dan juga kaum lain.

"Permintaan pertama sepatutnya mendesak Najib untuk berundur. Tiada apa yang akan menebus maruah Melayu selain daripada meminta PM untuk meletak jawatan. Biarkan timbalannya mengambil alih.

"Jika ini dilakukan, rakyat Malaysia akan mengingati kumpulan baju merah ini sebagai pejuang yang mempertahankan maruah dan integriti Melayu," kata Zaid.

Beliau berkata, peserta perhimpunan juga perlu menuntut supaya Putrajaya menarik balik larangan ke luar negara yang dikenakan ke atas pelajar Melayu yang gagal membayar pinjaman mereka.

Mereka perlu menuntut kerajaan menyelesaikan perkara itu melalui tindakan undang-undang, bukan dengan mengenakan sekatan perjalanan, kata Zaid.

Beliau berkata larangan itu memalukan kerana ramai dalam senarai hitam itu mengelak membayar hutang kerana tidak mampu berbuat demikian.

Matlamat ke-3 yang sepatutnya diperjuangkan ialah menuntut supaya peratusan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dikurangkan bagi menurunkan harga barang, kata Zaid.

"Sukar untuk mempertahankan maruah dan kehormatan anda apabila harga bahan makanan di luar kemampuan dan anda tidak mampu memenuhi semua keperluan anak-anak."

Katanya, mereka perlu menggesa kerajaan supaya bersiap sedia dengan musim tengkujuh yang bakal tiba tidak lama lagi berikutan kurangnya persediaan menghadapi bencana banjir pada tahun lepas "memalukan orang Melayu".

Mereka juga mesti menuntut kerajaan menyelesaikan pembinaan semula rumah yang terjejas akibat banjir seperti yang dijanjikan, memandangkan penduduk di kawasan itu bakal mengalami gelombang baharu banjir dalam tempoh 3 bulan lagi.

"Akhir sekali, peserta perhimpunan baju merah mesti menggesa kerajaan menyediakan kereta api berkelajuan tinggi dari pantai timur ke barat daripada membuang berbilion ringgit untuk membina keretapi berkenaan ke Singapura.

"Perhimpunan baju merah" atau Himpunan Maruah Melayu itu dikatakan diadakan oleh kumpulan hak Melayu bagi menentang perhimpunan Bersih 4 bulan lepas, yang antara lain mendesak peletakan jawatan Najib berhubung dakwaan skandal kewangan.

Perhimpunan ini juga diadakan untuk menyatakan kemarahan terhadap peserta Bersih 4 yang memijak gambar Najib dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Penyokong merancang untuk berkumpul di Jalan Bukit Bintang dan berarak ke Padang Merbok, selama 12 jam bemula tengah hari 16 September iaitu Hari Malaysia.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, beliau menghormati hak untuk berhimpun seperti yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan, tetapi menambah isu keselamatan dan ketenteraman awam perlu diambil kira ~ The Malaysian Insider


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...