Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Jamal nak salahkan Cina.. tapi..

Posted: 24 Sep 2015 08:30 AM PDT


Perhimpunan 'Baju Merah' minggu lepas kecoh apabila sekumpulan penunjuk perasaan cuba merempuh benteng di Jalan Petaling sehingga memaksa pihak polis menggunakan tembakan meriam air bagi mengawal keadaan.

Jalan Petaling atau Chinatown sebelum itu diisytiharkan sebagai kawasan larangan oleh pihak berkuasa, dan banyak perniagaan ditutup hari itu kerana khuatir berlaku kejadian tidak diingini.

Jamal sebelum ini berkata, peserta perhimpunan kecewa dengan "imuniti" yang dinikmati peniaga di Jalan Petaling, dengan tiada tindakan diambil terhadap mereka walaupun menjalankan perniagaan haram.

Beliau juga menuduh mereka menjual produk tiruan dan video lucah. Beliau turut mencadangkan supaya peniaga Melayu dibenarkan menjalankan perniagaan di Jalan Petaling dan bukannya membiarkan kawasan itu terus dimonopoli kaum Cina.

Jamal berkata dia pernah memohon untuk mendapatkan tempat menjalankan perniagaan di kawasan itu 10 tahun lalu tetapi ditolak.

Oleh itu Jamal menuntut supaya kawasan perniagaan itu dibuka kepada orang Melayu..

Itu sebahagian dari apa yang dilaporkan oleh The Malaysian Insider beberapa hari yang lalu..

Apa yang jelas ialah Jamal telah meluahkan bahawa beliau pernah memohon untuk mendapatkan tempat bagi menjalankan perniagaan di situ tapi telah ditolak..

Lalu terus dia bagi tahu 1Malaysia yang kononnya kawasan itu telah dimonopoli oleh kaum Cina tapi dinafikan oleh Pengerusi Penjaja di kawasan tersebut.

Katanya peniaga Melayu dan India turut menjalankan perniagaan di sana, kebanyakannya menjalankan menjual makanan dan minuman serta surat khabar.

Nasib baik juga Pengerusi Penjaja itu tidak mendedahkan cerita sebenar tentang bagaimana kawasan perniagaan itu boleh dimonopoli oleh peniaga berbangsa Cina..

Malangnya.. muncul pula Zaharin Mohd Yasin dari UMNO Cawangan manatah.. mendedahkan cerita sebenar sambil menasihati si Jamal tu..


Kah.. kah.. kah.. si Jamal tu dah menyerbu membabi buta rupanya..


Insiden rempuhan Mina: 453 jemaah haji terkorban, 719 cedera

Posted: 24 Sep 2015 06:03 AM PDT


Angka kematian dalam insiden rempuhan manusia ketika mengerjakan haji tahun ini telah meningkat ke 453 orang, lapor Jabatan Pertahanan Awam Saudi di akaun rasmi Twitter agensi itu.

Dalam laporan itu turut memberitahu, jumlah umat Islam yang cedera di Mina adalah 719 orang.

Buat masa ini, warga Astro AWANI masih cuba mendapatkan pengesahan dari Tabung Haji dan mana-mana agensi berkaitan untuk mengetahui jika ada warga Malaysia yang terlibat dalam rempuhan itu.

Lebih 220 ambulans dan 4,000 anggota penyelamat dikejarkan ke tempat lontaran itu bagi membantu mereka yang cedera.

Jabatan Pertahanan Saudi dalam satu tweet melaporkan pasukannya telah berada di situ untuk menenangkan dan mengasingkan jemaah haji kepada beberapa kumpulan untuk ke laluan alternatif.

Dua minggu lalu seramai 110 orang terkorban di Masjidil Haram, Mekah selepas sebuah kren tumbang dan menimpa sebilangan besar jemaah haji di situ.

Kejadian dipercayai berlaku ketika hujan lebat dan ribut pasir kira-kira 4.30 petang, waktu tempatan sejurus umat Islam selesai menunaikan solat Asar.

Kren tersebut tumbang berhampiran pintu As Salam dan menimpa bangunan Sa'ie. Sebahagian daripada rangka kren tersebut juga jatuh di bangunan Sa'ie, yang berdekatan Mataf.


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...