Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Terbukti Harakah FITNAH Felda!

Posted: 20 Sep 2015 11:13 PM PDT


Kalau dah fitnah tu, memang takkan lepas dari undang-undang. Nampaknya mereka yang cuba memfitnah Felda telah pun mendapat balasan. Fitnah kononnya Felda mempunyai hubungan perniagaan dengan Israel merupakan fitnah yang amat berat.

Fitnah tersebut diterbitkan melalui lidah rasmi Pas akhbar Harakah.

Pagi tadi di Mahkamah Persekutuan Malaysia, Putrajaya, kesemua Yang Arif Hakim dengan sebulat suara menolak 'Permohonan Kebenaran Untuk Merayu' daripada Datuk Mustafa Ali dan lima defendan yang lain dengan kos RM10,000 dibayar kepada FELDA. Ini bermakna tiada lagi rayuan boleh dibuat di peringkat Mahkamah Persekutuan.

Panel tiga hakim berkenaan sebulat suara menolak rayuan Mustafa dan lima defendan lain iaitu ketua pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman, editor Taufek Yahya, penulis artikel Mohd Arif Atan, pencetak Harakah Angkatan Edaran Ent Sdn Bhd dan bekas Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Oleh itu Felda telah menang kes saman ini dan keputusan Mahkamah Tinggi dikekalkan di mana kesemua defendan perlu membayar gantirugi RM100,000 kerana memfitnah Felda. Sehingga kini, sebahagian bayaran telah pun dibuat oleh kesemua defendan tersebut.

Felda telah memfailkan saman pada 07/01/2013, terhadap keenam-enam mereka berhubung artikel bertajuk "2,000 Himpun Bantah Felda Jual Minyak ke Israel" dan "BN Jangan Tipu Rakyat" bertarikh 27/11/2012, yang disiarkan dalam Suara Keadilan.

Sebelum ini Felda juga pernah menang saman fitnah keatas Wan Azizah dan PKR dan dua yang lain berhubung penerbitan dua artikel fitnah dalam akhbar PKR 'Suara Keadilan'.

Ini berikutan pengakuan liabiliti bagi kedua-dua artikel fitnah oleh defendan, iaitu Dr Wan Azizah, Senator Dr Syed Husin Ali, yang ketika itu Naib Presiden PKR, dan penulis artikel tersebut, Rusnizam Mahat.

Artikel itu masing-masing bertajuk 'Felda Bankrap', yang diterbitkan pada 22 Jun 2010, dan 'Kontroversi' serta 'Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu', yang diterbitkan bagi edisi 29 Jun 2010.

Dalam keputusannya, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Wira Kamaludin Md Said berkata mahkamah terikat dengan keputusan Mahkamah Rayuan bahawa Felda, sebagai sebuah badan berkanun, mempunyai hak untuk memulakan prosiding undang-undang.

Beliau berkata hanya Parlimen, dan bukan mahkamah, boleh mengambil hak daripada Felda untuk menyaman, seperti yang diperuntukkan mengikut Seksyen 15 (1) Akta Kemajuan Tanah 1956.

Indonesia Harus Segera Hentikan Pembakaran Terbuka!

Posted: 20 Sep 2015 09:01 PM PDTDisebabkan keadaan jerebu sudah mencapai ke tahap yang membimbangkan, sekolah-sekolah dibeberapa negeri telah diarahkan tutup untuk sementara kerana bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kawasan masing-masing berada pada paras yang membimbangkan.

Bukan kali pertama Malaysia menerima tempias jerebu dari Indonesia. Boleh dikatakan hampir setiap tahun perkara yang sama berulang-kali berlaku.

Atas perkara tersebut, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai mendesak pihak kerajaan Indonesia supaya menyelesaikan kegiatan pembakaran terbuka di negara itu dengan kadar segera.

Liow yang juga Menteri di Kementerian Pengangkutan sudah mengarahkan Jabatan Laut dan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) agar mengeluarkan amaran jerebu kepada pesawat dan kapal-kapal.

Malah katanya lagi, segala operasi melibatkan pesawat dan kapal perlu dihentikan jika jarak penglihatan kurang daripada 600 meter (pesawat) dan satu batu nautika (kapal/bot) akibat jerebu.

Sememangnya pengangkutan diudara dan laut menerima kesan paling besar bila berlakunya jerebu. Arahan mengeluarkan amaran oleh sememangnya tepat pada waktu kerana ia boleh mengelakan kemalangan atau perkara buruk berlaku.

Orang ramai juga dinasihatkan agar kurang membuat aktiviti luar dan memakai topeng jerebu. Kerana jika terlalu terdedah pada jerebu, ianya akan memudaratkan kesihatan.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...