Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Sempena Cuti Sekolah, Perjalanan ETS ditambah

Posted: 21 Sep 2015 10:31 PM PDTBila cuti sekolah dan bercampur dengan perayaan, selalunya orang kita akan mengunakan peluang tersebut untuk balik kampung atau bercuti bersama keluarga. Sudah pasti, dijalanan, terutamanya lebuhraya akan sesak dan penuh dengan kenderaan.

Atas alasan tersebut, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan mengadakan perkhidmatan Elektrik Train Service (ETS) tambahan bagi perjalanan pergi dan balik antara KL Sentral dan Padang Besar sempena cuti sekolah dan Aidiladha.

Diberitahu bahawa, ETS tambahan tersebut akan berlepas pada 11 pagi dari KL Sentral dan dijadualkan tiba di Padang Besar pada 4.35 petang.

Tren ETS tambahan dari Padang Besar pula akan berlepas pada 6 petang dan dijadual tiba di KL Sentral pada 11.45 malam.

Kedua-dua perjalanan tren itu akan dilaksanakan mulai 19, 22, 23, 25, 26 dan 27 September ini.

Kiranya nak balik kampung dan balik semula ke KL pun tak perlu memandu, hanya menaiki ETS saja la.

ETS tambahan berkenaan juga akan berhenti di stesen utama iaitu Tanjung Malim, Ipoh, Kuala Kangsar, Taiping, Bukit Mertajam, Butterworth, Sungai Petani, Alor Setar dan Arau.

Tiket perjalanan bagi tren ETS tambahan boleh dibeli mulai sekarang dan maklumat lanjut mengenai perkhidmatan itu boleh hubungi talian 1 300 88 5862.

Tak perlu nak bersesak atas highway lagi, tak perlu nak risau, sebab ETS dah memudahkan perjalanan untuk bercuti atau pulang ke kampung.

Dapatkan Lesen Memandu Dengan Mudah dan Murah! #myLESEN

Posted: 21 Sep 2015 05:12 PM PDTLesen memandu mahal dan susah, antara alasan yang sering digunakan oleh orang kita bila ditahan atau disaman oleh penguatkuasa. Disebabkan perkara tersebut, ramai dikalangan anak muda kini, gagal mendapatkan lesen dan memandu kenderaan tanpa lesen hingga ditangkap oleh penguatkuasa. Disebabkan perkara tersebut, Kementerian Pengangkutan telah melancarkan myLESEN, bagi mencegah perkara tersebut.


Apa sebenarnya myLESEN ni?

1 Rakyat 1 Lesen

Program ini sebenarnya memupuk dan mahu rakyat Malaysia mengambil lesen dengan kos yang lebih rendah dan cara yang lebih mudah. Meringankan beban kepada mereka yang berpendapatan rendah untuk mendapatkan lesen memandu.

Program yang mendapat kerjasama Kementerian Pengangkutan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) ini akan dibuka pendaftarannya bermula 15 Oktober 2015.

Jika sebelum ini, orang ramai diminta untuk mengeluarkan sejumlah RM350 hingga RM450 untuk mendapatkan lesen memandu kelas B2. Namun dengan pelancaran myLESEN ini, hanya RM299 sahaja diperlukan bagi mendapatkan lesen berkenaan!Selepas majlis pelancaran myLESEN yang disempurnakan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, beliau memberitahu bahawa kelonggaran turut diberikan kepada individu yang gagal dalam ujian bagi mendapatkan lesen ini.

"Kelonggaran ini diberikan kepada mereka yang gagal dalam ujian undang-undang lebih daripada dua kali. Dengan itu, ia akan dilakukan secara bertulis atau oral bertujuan membantu mereka sehingga lulus ujian tersebut.

"Tutorial juga diberikan kepada mereka supaya dapat memahami undang-undang jalanraya."


Untuk makluman pembaca, sebanyak 190 buah Institut Memandu di seluruh negara akan turut bekerjasama dengan Kementerian Pengangkutan di dalam program myLESEN ini.

Anda boleh menyemak senarai institut-institut di SINI

Program myLESEN ini sewajarnya direbut oleh individu berusia 16 tahun ke atas yang belum memiliki lesen B2.


Pada yang belum ada lesen, ayuh kita sertai program ini! Jangan lupa myLESEN!
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...