Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


1MDB: Pemuda MCA turut pertikai Najib, kaitkan Skandal 1MDB dengan "Skandal Watergate"

Posted: 10 Oct 2015 07:43 AM PDT


Walaupun berada dalam Parti yang dah tek berapa relevan lagi bagi masyarakat Cina.. sekurang-kurangnya mereka ini lebih berani dari Pemuda UMNO..

Berani juga mereka mempersoalkan beberapa perkara yang dipersoalkan rakyat kebanyakkan kecuali macai-macai..

Tak main angguk dan sokong saja walaupun penjelasan yang diberikan Najib mengenai isu derma RM2.6 Billion yang masuk ke dalam akaunnya menimbulkan lebih banyak persoalan..

Antara persoalan yang dibangkitan oleh wakil Pemuda MCA ialah..

- Mengapa Najib menukar peguam negara ketika siasatan 1MDB dibuat?
- Mengapa Najib melantik anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara menjadi menteri?
- Mengapa Najib saman orang lain dan bukan Dr Mahathir yang lantang mengkritik pelbagai isu?
- Adakah Najib setuju dengan kenyataan Mahathir?"

Ada Pemuda UMNO yang berani tanya Najib soalan yang wakil Pemuda MCA tu tanya?.. takkan berani punyalah..

Laporan berkaitan..

Kekalutan isu RM2.6 bilion yang membelenggu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi tumpuan utama kepada Perhimpunan Tahunan Pemuda MCA di Kuala Lumpur hari ini.

Salah seorang perwakilan berkata, jika perdana menteri tidak menyelesaikan isu berkenaan Malaysia mungkin menyaksikan berlaku "skandal Watergate" di negara ini.

Watergate adalah insiden yang memaksa Richard Nixon meletak jawatan sebagai Presiden AS pada Ogos 1974.

Seorang lagi perwakilan berkata kepimpinan MCA perlu meletak jawatan daripada kabinet jika Najib didapati melakukan sebarang salah laku.

Wakil dari Kepong, Tan Hock Guan berkata rakyat kini keliru apabila perdana menteri mengeluarkan kenyataan saling bercanggah berhubung wang RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun persendiriannya.

Memetik kata-kata "kejujuran adalah dasar terbaik" Hock Guan menggesa Najib membuat penjelasan mengenai isu berkenaan atau mungkin berdepan nasib seperti Nixon.

"Dalam kes 1MDB, berhubung pemindahan dana RM2.6 bilion ke akaun persendirian, kenyataan dibuat bertukar ganti berkali-kali.

"Ini mengingatkan kita kepada skandal Watergate," katanya.

Terkubur dalam perangkap sendiri

Dalam skandal itu, kata Hock Guan, Nixon gagal memberi penjelasan mengenai isu yang ditimbulkan sehingga ia menyebabkan presiden ke-37 AS itu terpaksa meletak jawatan.

"Nixon tidak berkata benar, tidak membuat penjelasan, malah secara konsisten campur yangan dalam siasatan dibuat. Maka masalah menjadi semakin besar.

"Dia akhirnya terkubur dalam perangkap yang dibuatnya sendiri," katanya.

Nixon berundur daripada jawatannya ekoran tekanan daripada pelbagai pihak selepas akhbar Washington Post mendedahkan tokoh politik Republikan itu mengintip talian telefon di ibu pejabat parti Demokrat.

Sementara itu wakil dari Pendang, Kedah, Tan Chee Tong turut membangkitkan persoalan kepada Najib sambil mendesak penjelasan memuaskan dibuat.

"Mengapa anda menukar peguam negara ketika siasatan 1MDB dibuat? Mengapa anda melantik anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara menjadi menteri?

"Mengapa anda menyaman orang lain dan bukan (Tun) Dr Mahathir yang lantang mengkritik pelbagai isu? Adakah anda setuju dengan kenyataan Mahathir?" katanya.

Sesetengah orang, kata Chee Tong, tidak berani berbalah dengan Najib kerana takut kedudukan dalam kerajaan terancam.

"Saya percaya MCA dan Pemuda MCA tidak akan kekal dalam kerajaan jika kebenaran diketahui (dan Najib didapati bersalah," katanya lapor MalaysiakiniGara-gara desak Najib letak jawatan, konsert Soo Wincci berdepan masaalah..

Posted: 10 Oct 2015 05:05 AM PDT


Soo Wincci akan tetap mengadakan Konsert Inwinccible pada penghujung bulan ini walaupun penaja menarik diri di saat-saat akhir dan menyebabkan penganjur berdepan masalah kewangan.

Perkara itu disahkan pengurus peyanyi berkenaan, Siew Yee hari ini.

Menurut Siew, punca utama penganjur membatalkan tajaan konsert Soo adalah disebabkan klip video dimuat naik artis itu pada bulan lalu yang menggesa Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

"Ada beberapa penaja yang menarik diri kerana apa yang dimuat naik oleh Soo. Tajaan itu sepatutnya menampung kos yang perlu digunakan untuk persiapan konsert," katanya.

Akhir Ogos lalu Soo memuat naik mesej video kepada kepada seluruh rakyat Malaysia - termasuk perdana menteri.

Mesej Soo itu menyatakan hasratnya melihat Najib berundur daripada jawatannya dan memberi ruang untuk kebebasan rakyat Malaysia.

Klip sepanjang kira-kira lapan minit itu dibuat bagi menunjukkan sokongannya kepada himpunan BERSIH 4 yang diadakan pada 29 dan 30 Ogos.

Dalam rakaman itu juga, Soo menyatakan dia sanggup mengambil risiko ke atas tindakannya itu termasuk disenaraihitamkan.

Janji tempuh dugaan bersama

Selebriti berusia 29 tahun itu adalah artis kelahiran Malaysia tetapi kini meluaskan kariernya di Taiwan.

Selain menyanyi dan menjadi model Soo dikenali sebagai pencipta lagu. Dia adalah pemenang pertandingan ratu cantik dan mewakili Malaysia dalam Miss World 2008.

Menurut Siew, walaupun semua tiket konsert habis dijual nanti, penganjur tetap menanggung kerugian besar akibat tiada tajaan.

Katanya nilai kerugian itu dianggar sebanyak RM100,000.

"Ia disebabkan bajet produksi yang tinggi, seperti sewaan lokasi dan kepakaran teknikal. Dengan penaja menarik diri, kerugiaan yang ditanggung dijangka dua atau tiga kali ganda," katanya.

Konsert Inwinccible berkenaan sebenarnya adalah yang julung kali diadakan Soo. Ia akan berlangsung pada 31 Oktober ini di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, Siew mengakui banyak perkara yang dipelajari daripada insiden berkenaan.

"Dalam hal sebegini, akan berlaku kerugian tetapi di samping itu kita peroleh sesuatu di sebaliknya.

"Kami menerima banyak email dan panggilan daripada pihak tertentu yang memberitahu akan membantu kami menempuh dugaan ini," katanya.

Siew juga berterima kasih kepada segelintir pihak yang masih menyokong perjuangan Soo.

"Kami sejujurnya berterima kasih dengan pihak yang berkenaan dan akan melakukan yang terbaik untuk membalas jasa mereka.

"Orang ramai diharap hadir menyaksikan sendiri konsert itu yang akan dijalankan seperti biasa bahkan Soo berjanji memberikan persembahan yang terbaik," katanya lapor Malaysiakini


Malaysia bukan negara 'pariah', Salleh Keruak kata..

Posted: 09 Oct 2015 10:24 PM PDT


Mungkin pandai mengampu atau membodek bukannya berwawasan serta cerdik, telah dijadikan kriteria utama oleh Najib untuk memilih individu bagi dijadikan Menteri atau Timbalan Menteri dalam kabinetnya.

Selain Ahmad Maslan yang amat hebat dalam mengampu dan membodek Najib, Salleh Keruak juga kebelakangan ini memperlihatkan kehebatannya..

Semalam Tun Mahathir menulis dalam Blognya "Di mata dunia, Malaysia sudah menjadi negara paria, negara yang sesiapa sahaja boleh diheret dan disoal siasat oleh polis, ditahan dan didakwa melalui undang-undang yang disalah guna dalam negara ini,"

Mahathir membangkitkan penahanan bekas pemimpin akar umbi Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan terbaru peguamnya Matthias Chang bawah Sosma.

Mereka dikaitkan dengan dakwaan cuba mensabotaj negara ini selepas Khairuddin membuat laporan berkaitan isu 1MDB di luar negara, termasuk biro siasatan persekutuan (FBI) Amerika Syarikat.

Jawab Salleh Keruak hari ini..  "Tuduhan itu tidak berasas sama sekali. Apa pun yang kita lakukan adalah mengikut peraturan sedia ada.

"Apabila seseorang itu ditahan mengikut undang-undang Sosma sudah tentulah ada asasnya dan kita tidak sesuka hati mengambil tindakan apabila kita asas-asas kukuh,"

Yang Mahathir persoalkan ialah kenapa Khairuddin dan Mathias ditahan di bawah SOSMA kerana membuat laporan terhadap 1MDB yang diilhamkan oleh Najib itu..

Tapi Salleh jawab mereka berdua itu ditahan atas asas-asas yang kukuh.. tapi apa asasnya?

Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau ringkasnya SOSMA, diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 17 April, 2012, diberikan perkenan Diraja pada 18 Jun 2012, dan diwartakan pada 22 Jun 2012.

SOSMA ialah sebuah akta "bagi menyediakan langkah-langkah khas berkaitan kesalahan keselamatan bertujuan mengekalkan ketenteraman awam dan keselamatan dan bagi hal-hal berkait".

Soalnya disini.. apa kaitannya sebuah syarikat yang namanya 1MDB dengan keselamatan negara?

Laporan berkaitan..

Dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Malaysia dilihat dunia sebagai sebuah negara "pariah" kerana sesiapa sahaja boleh ditangkap, disoal siasat dan ditahan adalah tidak berasas.

Ini kerana, menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Salleh Said Keruak, segala tindakan diambil kerajaan bukan dibuat sesuka hati.

"Tuduhan itu tidak berasas sama sekali. Apa pun yang kita lakukan adalah mengikut peraturan sedia ada.

"Apabila seseorang itu ditahan mengikut undang-undang Sosma sudah tentulah ada asasnya dan kita tidak sesuka hati mengambil tindakan apabila kita asas-asas kukuh," kata bekas Ketua Menteri Sabah itu kepada pemberita di Putrajaya sebentar tadi.

Dr Mahathir yang juga bekas perdana menteri keempat semalam meneruskan serangan terhadap Datuk Seri Najib Razak apabila menulis dalam blog dengan mendakwa Malaysia kini dilihat oleh dunia sebagai sebuah negara "pariah" apabila sesiapa sahaja boleh ditangkap, disoal siasat dan ditahan serta didakwa dengan menyalahgunakan undang- undang negara.

Kenyataan tersebut ditulis Dr Mahathir susulan penahanan bekas pemimpin Umno, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya, Matthias Chang mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) kerana membuat laporan antarabangsa mengenai syarikat sarat hutang 1MDB.

Dalam tulisan terbarunya bertajuk 1MDB Cleared, Dr Mahathir membidas penahanan itu sambil berkata ia bertujuan mewujudkan ketakutan kepada rakyat apabila tindakan melaporkan salah laku kerajaan dan pegawainya dianggap mengancam keselamatan negara.

Mengulas lanjut, Salleh berkata semasa pentadbiran Mahathir, bekas perdana menteri itu juga menegaskan adalah menjadi tanggungjawab kerajaan menjaga keselamatan negara.

Justeru, tegas Ahli Parlimen Kota Belud itu sebarang penahanan bukan bermotifkan politik semata-mata seperti mana yang didakwa oleh Dr Mahathir.

"Kita harus membuat penyiasatan kepada mana-mana pihak yang bertujuan mengganggu-gugat kestabilan politik negara, itu yang paling penting, kerana penekanan kita adalah keamanan Malaysia" tegas Salleh.-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...