Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Rani Kulop dakwa jerebu hilang berkat laporan polisnya?

Posted: 29 Oct 2015 12:07 AM PDT


Abdul Rani Kulop mendakwa jerebu teruk yang semakin pulih di negara ini hasil berkat laporan polis yang dibuatnya baru-baru ini.

Dalam laporan itu, Rani Kulop telah meminta rakyat Malaysia supaya berdoa agar jerebu di negara ini berkurangan dan pulih.

"Alhamdulilah, setelah ayah buat laporan polis tempoh hari yang meminta rakyat mendoakan supaya jerebu ini dapat dihindarkan….tengok Jerabu di Malaysia dah kurang… Ini berkat seruan ayah (Rani Kulop)," katanya di hadapan Ibu Pejabat Balai Polis Daerah Dang Wangi.

Rani Kulop yang juga Presiden Martabat Jalinan Muhibah Malaysia (MJMM) turut meminta agar kerajaan lebih tegas dalam menangani isu jerebu.

Katanya, masalah jerebu ini tidak akan selesai sampai bila-bila jika kerajaan tidak mengambil tindakan tegas.

"Ayah minta kerajaan ambil tindakan terhadap syarikat-syarikat yang membakar hutan di sana (Indonesia).

"Selagi tak ambil tindakan orang tak takut dan ia akan mendatangkan kemarahan kepada rakyat… Kita nak bakar sampah berlebihan pun tak sampai hati tapi di negara luar, mereka bebas membakar hutan," katanya lapor Free Malaysia Today


Dah 2 Tahun Diceroboh Kita Masih Memerhati?

Posted: 28 Oct 2015 08:55 PM PDT


Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan terus memantau kehadiran kapal pengawal pantai China yang berlabuh di kawasan perairan sekitar Gugusan Beting Patinggi Ali, kira-kira 84 batu nautika daripada pantai Miri.

Ketua Penguatkuasa APMM Wilayah Sarawak, Laksamana Pertama Ismaili Bujang Pit berkata berdasarkan nasihat Majlis Keselamatan Negara (MKN), pihaknya memantau situasi di sana bersama TLDM.

Isu ini dikedalikan oleh Jabatan Perdana Menteri, katanya kepada pemberita selepas pelancaran projek tukun tiruan oleh Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem di Semantan semalam.

"Perdana menteri kita sedang hal ini secara diplomatik dengan rakan sejawatannya dari China dan kami harap akan wujud satu penyelesaian," katanya sambil menambah China mungkin mempunyai beberapa tuntutan ke atas pulau itu.

"Sejak 2013, kami memantau kehadiran mereka di sana dan kapal TLDM dan APMM melihat mereka dan mereka juga melihat kami tanpa sebarang provokasi daripada kedua-dua pihak," katanya.

Kapal China itu berada di kawasan itu sejak dua tahun lepas dan dilaporkan banyak nelayan lautan dalam di Miri takut untuk pergi berhampiran kawasan itu.

Pada 2 Jun lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata Malaysia akan meneruskan bantahan diplomatik terhadap pencerobohan kapal pengawal pantai China di kawasan perairan negara sejak dua tahun lepas.

Beliau menegaskan kawasan itu adalah milik negara dan kerajaan akan melakukan apa jua untuk melindungi dan mempertahankan perairan negara di Laut China Selatan itu daripada pencerobohan kuasa asing atau nelayan asing tanpa lesen.

Sementara itu, Ismaili berkata APMM telah menulis kepada kerajaan pusat untuk memohon lebih banyak aset dihantar ke Sarawak memandangkan pihak berkuasa itu hanya mempunyai 11 bot peronda dan 500 anggota di negeri itu.

"Sekiranya jumlah ini dapat digandakan maka ia adalah lebih baik kerana kami menjaga sebuah kawasan yang amat luas," katanya sambil menambah terdapat 70 kes pencerobohan dan 12 kapal dirampas di perairan Sarawak tahun ini.


1MDB Jadikan Pemimpin UMNO Kelihatan Seperti Orang Bodoh Di Mata Rakyat - Ahli UMNO Kata..

Posted: 28 Oct 2015 05:30 PM PDT


Aku ingat tak ada Ahli UMNO yang sedar tentang kenyataan-kenyataan bodoh dan membangkitkan kemarahan rakyat yang dikeluarkan oleh Pemimpin UMNO.. rupa-rupanya ada..

Nak salahkan pemimpin-pemimpin UMNO itu seratus peratus pun tak boleh juga, sebab setahu aku dalam UMNO tu pemimpin dipilih bukannya dilantik..

Dipilih oleh Ahli UMNO dari peringkat akar umbi.. jadi kalau yang diangkat sebagai Pemimpin oleh mereka itu dianggap bodoh maka yang memilih pemimpin itu tentulah lebih bodoh kannn?

Dalam satu forum di Akademi Kepimpinan Kapten Hussein selasa lalu, bekas exco Pemuda UMNO Hulu Selangor Moohamad Faizal Abdul Raub berkata beliau tidak sabar untuk melindungi reputasi Umno sebagai sebuah parti yang berdiri untuk kebenaran kononnya, tapi cara isu 1MDB dikendalikan telah merosakkan imej Umno.

"Rakyat boleh melihat bagaimana pemimpin-pemimpin Umno mengendalikan isu 1MDB itu dan ianya sangat teruk," katanya.

"Kenyataan mereka berubah-ubah dan berbelit-belit sedangkan bukti terhadap 1MDB jelas. Oleh itu, pemimpin UMNO kelihatan seperti orang bodoh di mata rakyat. "

Sebelum peletakan jawatannya, Faizal adalah Timbalan Pengerusi dan Ketua Pemuda UMNO Cawangan Keliang, Beliau juga merupakan ahli exco Pemuda UMNO Hulu Selangor.

"Saya berharap ahli-ahli Umno tidak mengikuti pemimpin-pemimpin mereka secara membuta tuli dan menutup mata mereka terhadap kesalahan yang mereka lakukan," katanya.

Beliau mendakwa bahawa pemimpin-pemimpin Umno tidak menegur cara Najib mengendalikan isu skandal 1MDB kerana mereka takut kehilangan jawatan mereka dan keuntungan yang mereka perolehi dengan menunjukkan kesetiaan.

Beliau berkata beliau bersetuju dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bahawa Najib terlalu proaktif dalam mendiamkan pengkritik skandal 1MDB.

"Dia akan menghukum sesiapa sahaja yang menimbulkan persoalan tentang skandal 1MDB," katanya.

"Barangsiapa yang berbuat demikian akan dianggap sebagai pengkhianat kepada parti. Mereka akan dianggap berdosa.

"Tindakan akan diambil terhadap mereka yang menyentuh isu 1MDB, termasuk menembak mereka daripada jawatan mereka serta mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka."

Ini laporannya...

PETALING JAYA: An Umno grassroots leader who quit all his executive positions last July called today for courage among party members, saying they must stand up against their leaders' wrongdoings.

Speaking to FMT, Moohamad Faizal Abdul Raub said he was anxious to protect Umno's reputation as a party that stands for truth, pointing out that the way the 1MDB issue was being handled was ruining Umno's image.

"The rakyat can see how Umno leaders are handling the issue and it's bad," he said. "They're twisting and turning their statements while the evidence against 1MDB is clear. As a result, Umno leaders look like fools in the eyes of the rakyat."

Before his resignation, Faizal was the deputy chairman and youth chief of Umno's Keliang branch. He was also an exco member in Hulu Selangor Umno Youth.

"I hope Umno members don't follow their leaders blindly and close their eyes to the wrong that they do," he said.

He alleged that Umno leaders weren't speaking up against Prime Minister Najib Razak's handling of the 1MDB scandal because they feared losing their titles and the gains they could make by appearing loyal.

He said he agreed with Penang Chief Minister Lim Guan Eng that Najib had been proactive in silencing critics of the 1MDB scandal.

"He will punish anyone that raises question about the 1MDB scandal," he said. "Whoever does so will be considered a traitor to the party. They will be considered sinners.

"Action will be taken against those who touch the 1MDB issue, including firing them from their posts as well as taking legal action against them."

Faizal said that the best thing for Najib to do was to resign from his post as 1MDB's advisory chairman and "not interfere with investigations" into the company's affairs.

Asked whether he would follow in the footsteps of Saifuddin Abdullah and defect from Umno, he said, "Never! I still trust Umno and I'm confident that there are still leaders with spirit in Umno and who hold on to the foundations of the party's struggle." - Free Malaysia Today
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...