Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Video nyanyian 'Tak Seindah Wajah' oleh @MukhrizMahathir

Posted: 11 Oct 2015 11:12 PM PDTSekali lagi YAB DS Mukhriz mendeklamasi lagu "Tak Seindah Wajah" nyanyian asal Tan Sri SM Salim.

Mendalam maksud disebalik lirik lagu "Tak Seindah Wajah" ini untuk dihayati.

Lirik Lagu "Tak Seindah Wajah" ;

Kusangka aur di pinggir tebing
Kiranya tebu di pinggir bibir
Kusangka jujur pancaran batin
Rupanya palsu penghias zahir

Kukira hati jiwa nurani
Suci seindah wajah terbayang
Kukira puji seikhlas budi
Kulupa lidah tidak bertulang

Di manis gula semut binasa
Kail berduri bersalut umpan
Di manis kata insan terlena
Kerana budi hamba terkorban

Inikah dia lakonan hidup
Di pentas dunia insan berpura
Tipu dan daya pencapai maksud
Budi dan harta merangkum noda


MB Kedah Deklamasi Lagu "Tak Seindah Wajah"
Sekali lagi YAB DS Mukhriz mendeklamasi lagu "Tak Seindah Wajah" nyanyian asal Tan Sri SM Salim.Mendalam maksud disebalik lirik lagu "Tak Seindah Wajah" ini untuk dihayati.Lirik Lagu "Tak Seindah Wajah" ;Kusangka aur di pinggir tebingKiranya tebu di pinggir bibirKusangka jujur pancaran batinRupanya palsu penghias zahirKukira hati jiwa nuraniSuci seindah wajah terbayangKukira puji seikhlas budiKulupa lidah tidak bertulangDi manis gula semut binasaKail berduri bersalut umpanDi manis kata insan terlenaKerana budi hamba terkorbanInikah dia lakonan hidupDi pentas dunia insan berpuraTipu dan daya pencapai maksudBudi dan harta merangkum noda
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Sunday, October 11, 2015

Anjing Gila! Kedah Tunggu Nasihat Dari Jabatan Veterinar - DS Mukhriz

Posted: 11 Oct 2015 09:31 PM PDT


Kerajaan Negeri Kedah akan mendengar dan mendapat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) mengenai keputusan untuk memansuhkan Perintah Kawasan Jangkitan Penyakit Anjing dinegeri ini. 

Menurut Menteri Besar Kedah Dato Seri Haji Mukhriz Tun Dr Mahathir  keputusan untuk memansuhkan Perintah Kawasan Jangkitan Penyakit Anjing di negeri ini hanya akan dilakukan setelah mendapat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Keputusan itu adalah penting katanya, justeru apa jua tindakan pembatalan perlu mendapat nasihat daripada JPV dan tidak boleh diputuskan sewenang-wenangnya oleh pihak tidak berkaitan.

Ketika ditanya mengenai Keputusan dan tindakan kerajaan negeri Pulau Pinang yang memansuhkan Perintah Kawasan Jangkitan Penyakit Anjing Gila (Negeri Pulau Pinang) 2015 yang berkuatkuasa 15 Sept, selepas tiada kes gigitan anjing gila atau 'rabies' sejak bulan lepas.

Dato Seri Mukhriz berkata, setakat ini, pewartaan wabak anjing gila di Kedah masih berkuatkuasa.

Semalam, Jabatan Kesihatan Kedah mencatat 70 kejadian gigitan anjing sehingga 7 Okt lepas dengan dua daripadanya melibatkan anjing gila, tetapi tiada kes jangkitan rabies dalam kalangan manusia dilaporkan setakat ini.

Pengarahnya Datuk Dr Norhizan Ismail berkata kejadian itu membabitkan 70 anjing dengan tujuh kes berlaku di Kota Setar, Kuala Muda (21), Kulim (18), Kubang Pasu (10), Bandar Baharu (empat), Langkawi (empat), Baling (tiga), Yan (satu), Pendang (satu) dan Padang Terap (satu).


SIdang mendia dibuat selepas berlansung majlis Hari Sukan Negara Peringkat Negeri Kedah baru-baru ini di Universiti Utara Malaysia, UUM Sintok.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...