Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


#Bajet2016 Kaum Cina Juga Tak Dilupakan

Posted: 24 Oct 2015 08:12 AM PDTDi dalam bajet 2016 yang dibentang oleh YAB PM Dato Sri Najib Razak semalam. Ianya merangkumi pelbagai perkara dan meliputi hampir keseluruhan infra dan bajet untuk kesejahteraan rakyat. Sudah tentu, ia juga melibatkan bajet kepada kaum cina.

Seharusnya kaum cina patut berterima kasih kepada YAB PM Dato Sri Najib Razak yang telah menyahut permintaan MCA melalui peruntukan sebanyak RM50 juta di bawah KOJADI untuk membantu usahawan PKS di golongan masyarakat Cina. Kalau tidak kerana MCA berterusan membela kaum cina, masakan perkara ini boleh berlaku.

Bajet ini termasuk dalam tambahan RM90 juta sebagai pinjaman mikro kredit kepada peniaga-peniaga kecil kaum Cina. Maknanya, kaum cina yang berpendapatan rendah, juga tidak pernah dilupakan malah dibantu untuk tingkatkan perniagaan mereka, sekaligus ekonomi masyarakat cina di kampung-kampung juga turut meningkat.

Usaha MCA bagi mentransformasikan dan menjenamakan semula Institut Kojadi kepada VTAR Institute juga turut menampakkan hasil apabila di dalam Bajet 2016, Perdana Menteri mengumumkan Kerajaan mensasarkan 60% daripada 1.5 juta pekerjaan baru adalah pekerja berkemahiran Pendidikan Teknikal, Vokasional dan Latihan (TVET) menjelang 2020. Sebanyak RM4.8 billion diperuntukan kepada 545 institusi.

Disebabkan bajet 2016 ini bersesuaian dengan situasi sekarang dan tidak melupakan kaum cina. Presiden MCA, DS Liow Tiong Lai mengucapkan terima kasih kepada YAB PM, sekalu wakil kaum cina didalam kerajaan. Penat dan lelah pemimpin MCA berjuang untuk kaum mereka, akhirnya didengar oleh pimpinan BN sekaligus menterjemahkan didalam bajet 2016.

Penulis harap, dengan peruntukan kerajaan yang tak pernah putus untuk membantu kaum cina ini, tidak dilupakan begitu saja. Siapa lagi agaknya yang boleh diharapkan untuk membantu kaum cina, jika bukan Kerajaan yang sedia ada sekarang.

Kalau nak diharapkan Dap atau parti lain, mereka hanya lebih pandai bercakap dari melaksanakan. Lebih baik menyokong parti yang tak pernah lokek untuk membantu, walaupun disedari sokongan kepada mereka merosot.

Kita harap, MCA akan dapat membuka mata kaum cina, untuk kembali menyokong Kerajaan yang memerintah sekarang.

#Bajet2016 SPAD Tekad Perbaiki Lagi Sistem Pengangkutan Darat di Malaysia!

Posted: 24 Oct 2015 05:36 AM PDTDidalam pembentangan Bajet 2016 semalam. YAB Perdana Menteri DS Najib Razak tidak lupa untuk memperuntukan kepada pembangunan sistem pengangkutan awam. Selain mengkemaskinikan sistem yang ada, bajet tersebut juga membolehkan belanjawan menyeluruh yang akan memacu pertumbuhan negara menuju ke arah wawasan 2020

Disebabkan itu Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) amatlah berbesar hati dengan komitmen berterusan Kerajaan bagi mentransformasikan sistem pengangkutan awam darat di Kuala Lumpur/ Lembah Klang dan seluruh negara.

Terutamanya peruntukan sebanyak RM67 juta bagi operasi bas di kawasan luar bandar dan RM1 billion bagi Bas Rapid Transit (BRT) di Kota Kinabalu, serta peruntukan RM1.5 billion bagi BRT laluan KL-Klang. Membolehkan SPAD merangka sistem pengangkutan dengan lebih baik lagi.

Sementara itu tidak dilupakan juga untuk, MRT 1 & 2, LRT3 dan juga Rel Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura akan meningkatkan saling hubungan jaringan rel Malaysia.

Dengan peruntukan yang signifikan bagi pembangunan sistem pengangkutan awam, terutamanya rel dan rangkaian bas, SPAD mampu meneruskan usaha di dalam membangunkan inisiatif-inisiatif utama sepertimana digariskan di dalam Rangka Kerja Nasional Pengangkutan Awam Darat (NLPTMP).

Walaupun sistem pengangkutan darat kita masih tidak setanding dengan negara maju. Namun kepimpinan negara tidak pernah lupa untuk sentiasa mencari jalan bagi mengemaskan lagi sistem tersebut.

Oleh yang demikian, sesungguhnya SPAD dilaman rasmi mereka, begitu teruja dengan peruntukan yang diberi dan amatlah berterima kasih kepada YAB PM.


Bajet 2016 begitu jelas membuktikan bahawa pengangkutan awam tetap menjadi agenda utama bagi pembangunan negara untuk merungkai produktiviti sosio ekonomi masyarakat.

Semoga segala yang dirancangkan berjaya demi kebaikan kita bersama.

Benarkah YDP Agong Gering?

Posted: 24 Oct 2015 03:45 AM PDT


Menteri Besar Kedah meminta semua pihak tidak mudah percaya kepada berita-berita yang tidak disahkan terlebih dahulu oleh pihak istana tentang keadaan kesihatan Yang di-Pertuan Agong.

Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, semua pihak perlu mengelak daripada menyebarkan khabar-khabar angin tentang Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang juga merupakan Sultan Kedah.

"Biarlah kenyataan datang secara rasmi daripada istana kalau ada sekalipun. Saya mohon kita jangan terlalu cepat percaya kepada berita-berita yang tidak disahkan terlebih dahulu oleh pihak istana," katanya kepada pemberita Jumaat.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan program SEHATI 2015 anjuran Unit Keusahawanan Sosial MaGIC (Malaysia Global Innovation and Creativity Centre) di Dewan Seri Mentaloon di sini.

Pihaknya menurut Menteri Besar sudah dimaklumkan secara tidak rasmi tentang keadaan kesihatan terkini Yang di-Pertuan Agong.

Mukhriz mengulas khabar-khabar angin yang tersebar secara meluas terutamanya di laman-laman media sosial sejak Khamis malam tentang keadaan terkini kesihatan baginda.

-- BERNAMA
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...