Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Akademi Golf FELDA! Dari Anak Peneroka ke Padang Golf !

Posted: 07 Oct 2015 08:18 AM PDT


Pada anak FELDA yang mempunyai bakat, mahu atau nak mencuba untuk menjadi seorang pemain golf. Ini ada berita baik untuk anda.

FELDA melalui Yayasan FELDA akan mencungkil dan menggilap bakat pemain golf melalui Akademik Golf FELDA (AGF) bagi mengetengahkan pemain terutamanya dari generasi kedua dan ketiga warisan FELDA.

Kenyataan ini dikeluarkan sendiri oleh Pengerusi FELDA Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, beliau memberitahu bahawa, AGF sudah mengadakan pemilihan sejak Oktober tahun lalu, di enam wilayah FELDA bagi mencari bakat muda dalam kalangan anak dan cucu peneroka.

"Hasil penjelajahan ini, seramai 62 peserta terpilih termasuk 10 pemain wanita menyertai AGF Januari lalu yang dilaksanakan di dua tempat iaitu di A'Famosa Golf Resort Melaka dan Taiping Golf Resort, Perak.

"Hasrat FELDA melahirkan pemain golf profesional dan ahli sukan berlatar belakang pendidikan cemerlang dari generasi baru," katanya pada sidang media selepas penyampaian hadiah Pertandingan Golf Petunjuk Prestasi Utama (KPI) antara 40 pelajar AGF di Kelab Golf Port Dickson tempohari.

Akedemi juga turut melantik Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS) untuk mengurus dan melatih pelajar serta ditawarkan pengajian Diploma Pengurusan Perniagaan dengan kos ditanggung FELDA.

Bukan saja boleh menjadi pemain golf, dapat belajar pula secara percuma. Untung siapa jadi anak FELDA ni. Itu pun masih ada yang tak sudah-sudah nak sabotaj FELDA dengan pelbagai cerita yang kurang baik.

Sudah Daftar Mengundi ka bro dan sis?

Posted: 07 Oct 2015 03:12 AM PDTAssalammualaikum.. Salam Kedah Aman Makmur, Salam Kedah serata-rata.

Hello bro dan sis..

Sudahkah anda daftar sebagai pengundi?

Sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang mempunyai warganegara sah. Umur 21 tahun merupakan tarikh umur matang untuk anda menentukan siapa yang layak memerintah negara kita yang tercinta ini.

Daftar sebagai pemilih!

Walaupun dilihat satu undi itu nampak kecil tapi sebenarnya itulah kuasa terbesar yang ada pada diri anda untuk menentukan siapa pemimpin dan wakil rakyat di kawasan anda, sekaligus menentukan pimpinan tertinggi negara.

Undi itu hak anda, oleh itu daftarlah.

Hanya satu undi ia boleh mengubah segala-galanya.
Lokasi daftar mengundi:

Ibu Pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia ATAU Pejabat-pejabat Pilihan Raya Negeri ATAU Semua Pejabat Pos Berkomputer di seluruh negara; Unit bergerak Suruhanjaya; DAN Tempat-tempat lain yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya sebagai Pusat Pendaftaran.

INGAT jangan sia-siakan hak anda!

Kerajaan Tidak Abaikan Kaum Cina Luar Bandar

Posted: 07 Oct 2015 02:10 AM PDT


Sebagai Kerajaan yang memerintah, kebajikan dan kepentingan rakyat harus diutamakan. Walaupun adakalanya rakyat menentang apa yang mahu kita lakukan, tapi jika ianya bersifat baik dan dasar yang harus, lama kelamaan, rakyat akan faham.

Begitu juga dengan peranan MCA dalam Kerajaan. Sebagai parti yang mewakili kaum cina, MCA sentiasa cuba mencari jalan yang terbaik untuk membantu kaum cina.

Baru-baru ini Timbalan Presiden MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong mengumumkan bahawa sejumlah RM32 Juta telah diluluskan kerajaan bagi membangunkan projek infrastruktur fizikal di 607 kampung baru Cina di seluruh negara tahun ini.

Dana ini ianya bertujuan meningkatkan keupayaan masyarakat Cina luar bandar. Dr Wee selaku individu yang mewakili kerajaan, bertanggungjawab terhadap pembangunan masyarakat Cina dalam hal ehwal kampung baru serta industri kecil dan sederhana.

Kita sedar, sokongan kaum cina terhadap Kerajaan juga berkurangan. Namun itu tidak bermakna Kerajaan perlu mengabaikan mereka.

Datuk Wee bergambar bersama 70 Pegawai Kemajuan Perkampungan (PKP) dan Pegawai Bahagian Kampung Baru (BKB) di Menara Usahawan

Seharusnya masyarakat Cina membuka mata usaha yang dilakukan MCA ini. Kerana ianya lebih bermanfaat berbanding DAP yang hanya tahu berpolitik, tapi tiada tindakan dan hasil yang memberangsangkan.

"Sehingga kini 264 projek fizikal atau 53 peratus daripadanya sudah siap dan ia melibatkan peruntukan berjumlah RM18.4 juta. Projek yang bakal dilaksanakam perlu mendapat maklum balas dari penduduk agar ia betul-betul memanfaatkan penduduk kampung" kata Datuk Dr Wee Ka Siong.

"Sehingga kini, kerajaan telah memperuntukkan RM16,951 juta kepada 469 penduduk Kampung Baru Cina untuk menjalankan aktiviti perniagaan kecil-kecilan, skim PKBC yang berbentuk pusingan sebanyak RM100 juta itu disediakan dan dilaksanakan melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) bagi membantu penduduk Kampung Baru Cina, khususnya bagi mereka yang memerlukan bantuan kewangan dalam membiayai perniagaan kecil" jelas beliau lagi.

Bantuan yang lebih kurang sama juga telah diberikan oleh kerajaan kepada kaum-kaum yang lain. Ternyata, usaha MCA dan Dr Wee ini sangat bermakna kepada kaum cina diluarbandar. Moga mereka sedar, bahawa kerajaan tidak pernah mengabaikan mereka, dan sentiasa mahu melakukan terbaik bagi rakyatnya.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...