Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


ADUN PKR Menangis Dalam Sidang DUN Bila Luahan Demi Rakyat Di kawasannya Tidak Didengari

Posted: 19 Nov 2015 08:02 AM PST


Sebelum gagal mengawal perasaannya dan menangis, ADUN Penanti dari PKR, Dr. Hajjah Norlela Ariffin ini telah bertanya dengan Exco bagi Pembangunan Pelancongan Law Heng Kiang (Batu Lanchang-DAP) mengenai infrastruktur untuk projek inap desa di Penanti ketika ahli Exco itu menyampaikan ucapan penggulungannya.

"DAP dikatakan sebuah parti demokratik sosial yang prihatin... Saya bercakap selama sejam dan hanya Padang Kota mendengar masalah saya," katanya merujuk kepada Ahli Exco bagi Kerajaan Tempatan, Pengurusan Trafik dan Kawalan Banjir, Chow Kon Yeow.

Beliau mengadu, beliau menunggu ucapan penggulungan bagi jawapan terhadap masalah beliau bangkitkan dihadapi DUN Penanti yang termasuk kekurangan infrastruktur untuk jalan, kilang haram, kekurangan jeti sesuai untuk nelayan serta infrastruktur untuk program inap desa.

"Saya tidak mendapat jawapan untuk isu-isu yang membabitkan penduduk luar bandar. Saya tidak faham mengapa kerajaan negeri enggan faham atau mendengar," tambah beliau sebelum menangis.

Beliau juga mengingatkan Penanti terletak di dalam Permatang Pauh, kawasan yang dipertahankan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sepanjang hidupnya.

Lepas tu diapun menangis....

Ini videonya.. Ni pulak laporan dari The Malaysian Insider

Seorang wakil rakyat daripada PKR hari ini tidak dapat membendung kesedihan semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) apabila segala luahan yang dibawa untuk pembangunan rakyat di kawasannya tidakdidengari kerajaan DAP Pulau Pinang.

Dr Norlela Ariffin (PKR-Penanti) berkata beliau sedih kerana luahan dan persoalannya berhubung pembangunan penduduk kawasan Penanti diabaikan.

"Saya buang masa hampir sejam menunggu jawapan, setiap hari saya tunggu jawapan, tetapi tak jawab, saya buang masa sejam...Seberang Jaya tak jawab, Batu Lanchang tak jawab.

"Kawasan saya kawasan kampung yang terpinggir, saya bawa suara orang kampung...yang mendengar suara saya Padang Kota saja," luahnya sambil menangis.

Adun Seberang Jaya Dr Afif Bahardin daripada PKR adalah exco pertanian dan industri asas tani, pembangunan desa dan kesihatan manakala Adun Batu Lancang Danny Law Heng Kiang ialah exco pembangunan pelancongan dan Adun Padang Kota Chow Kon Yeow daripada DAP ialah exco kerajaan tempatan, pengurusan lalu lintas dan tebatan banjir.

Dr Norlela berkata apa yang lebih menyedihkan ialah apakah yang perlu diberitahu kepada orang kampung setiap kali beliau pulang bertemu rakyat di kawasannya.

"Apa yang saya nak cakap dengan orang kampung bila balik, tanya pasal sungai jeti pun tak jawab," katanya.

Rintihan beliau itu turut mendapat simpati daripada wakil rakyat Barisan Nasional, Roslan Saidin (Pinang Tunggal) yang menyatakan ia adalah realiti yang kini dilalui rakyat di bawah pemerintahan kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang.

Tindakan Dr Norlela itu menyebabkan Pengerusi Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Datuk Abdul Malik Kassim bangun dan dengan nada tegas menyatakan tuduhan Dr Norlela tidak adil kerana Ketua Menteri Lim Guan Eng ada menyebut terdapat peruntukan disalur kepada Permatang Pauh.

Dewan Undangan Negeri Penanti adalah di bawah Parlimen Permatang Pauh.

Mendengar jawapan Malik, Timbalan Ketua Menteri 1 Datuk Mohd Rashid Hasnon meminta Malik yang juga Adun Batu Maung itu bertenang.

Rashid berkata masalah yang dibangkitkan Dr Norlela perlu dibincang secara mendalam.Salleh Man Masih Sebahagian Pentadbiran Pulau Pinang, Sebab Pembangkang Itu PAS Bukan Dia.. Kata Dia..

Posted: 19 Nov 2015 07:04 AM PST


Dalam sistem demokrasi berparlimen, peranan wakil rakyat tidak hanya dalam Parlimen dan Kabinet, dari segi konteks politik kepartian, lazimnya peranan wakil rakyat dalam kedua-dua institusi politik ini dibayangi oleh kedudukannya dalam parti politik.

Di Parlimen, wakil rakyat bukan sahaja mewakili suara rakyat yang telah memilihnya, tetapi turut mewakili kepentingan parti politik yang disertainya.

Dalam parti politik pula, wakil rakyat mempunyai peranan dan tanggungjawab yang sangat besar, antaranya mengekalkan kepercayaan dan sokongan rakyat kepada parti berterusan, di samping meningkat kan prestasi parti dalam pilihan raya sehingga mampu membentuk kerajaan.

Berlainan pula halnya dalam kes Salleh Man ini..

Parti yang diwakili olehnya telah mengistiharkan Parti mereka iaitu PAS adalah Pembangkang di Pulau Pinang, tetapi Salleh Man ADUN PAS Permatang Pasir menegaskan dirinya adalah sebahagian dari pentadbiran Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Kerana katanya Setiausaha Agung PAS hanya menyebut parti bukannya Wakil Rakyat jadi Ia tak sama..

Maka jadilah dia sebagai wakil pembangkang yang memegang jawatan dalam pentadbiran Kerajaan Negeri dan menjadikan Kerajaan Pulau Pinang paling unik dalam Malaysia..

Unik laa.. wakil parti pembangkang memegang jawatan dalam pentadbiran kerajaan..

Pening aih aku!!.. menang dan jadi Wakil Rakyat kerana dicalonkan oleh parti.. bila parti dah buat keputusan untuk jadi pembangkang dia kata Wakil Rakyat dan parti tak sama pulak..

Wakil rakyat tunggal PAS dalam dewan perundangan Pulau Pinang menegaskan beliau masih sebahagian pentadbiran negeri walaupun setiausaha agung parti itu mengisytiharkan ia kini di pihak pembangkang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir Datuk Mohd Salleh Man berkata, beliau baru sahaja membaca berita mengenai kenyataan setiausaha agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan apabila pemberita menyerbu beliau di DUN Pulau Pinang bertanyakan hal itu.

Beliau berkata, Takiyuddin hanya mengumumkan parti itu kini pembangkang di Pulau Pinang tetapi tidak berkata apa-apa tentang wakil rakyatnya.

"Beliau tidak kata wakil rakyat pun sama. Beliau hanya menyebut parti. Ia tak sama," kata Salleh.

Ditekan pemberita untuk mendapatkan menjelaskan, beliau berkata, "Bagaimana pula dengan keadaan di Selangor?"

PAS tetap sebahagian daripada pentadbiran Selangor, bersama PKR dan DAP, walaupun dengan terkuburnya Pakatan Rakyat selepas PAS memutuskan hubungan dengan DAP terdahulu tahun ini.

Tiada seorang pun daripada exco negeri PAS di Selangor meletakkan jawatan.

Bagaimanapun, tidak seperti Pulau Pinang, kerajaan Selangor pimpinan PKR tidak mengumumkan ia sebuah kerajaan Pakatan Harapan.

Takiyuddin hari ini berkata, PAS kini sebuah parti pembangkang di Pulau Pinang selepas kira-kira 300 ahlinya yang memegang pelbagai jawatan di Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri itu dipecat baru-baru ini.

Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Mohd Rashid Hasnon berkata, kerajaan negeri menghantar surat penamatan kepada mereka kerana pentadbiran memerlukan orang yang boleh bekerjasama dan menyokong kerajaan negeri serta dasar-dasarnya.

Salleh menegaskan beliau masih anggota kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang, satu kenyataan yang dibuat Ketua Menteri Lim Guan Eng sendiri selepas Salleh mengesahkan sokongannya kepada pentadbiran DAP.

Salleh berkata, kedudukannya bergantung kepada speaker DUN.

"Saya memenangi kerusi itu atas semangat Pakatan Rakyat. Gabungan itu membentuk kerajaan negeri dan kini nama kerajaan negeri ditukar kepada Pakatan Harapan.

"Perubahan nama tidak menjadi isu kepada saya. Sebagai Adun pentadbiran ini, saya akan menyokong kerajaannya, tidak kira apa juga nama yang diberi.

"Kita perlu menghormati manifesto yang membawa kepada kemenangan kita dalam pilihan raya. Tidak perlu buat apa-apa andaian lagi." - The Malaysian Insider

Tapi rasanya kalau aku pening.. Salleh Man lagilah teruk peningnya..

Mana tak pening... empat jawatan kalau tak silap aku dipegangnya dalam GLC dan bukan GLC di negeri Pulau Pinang ini.. takkan nak lepas macam tu saja kot???


Selepas 300 JKKK Dipecat, PAS Isytihar Jadi Pembangkang Di Pulau Pinang

Posted: 19 Nov 2015 04:30 AM PST


PAS hari ini mengisytiharkan parti itu sebagai pembangkang di Pulau Pinang. Langkah itu diambil susulan hampir 300 anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) daripada PAS dipecat di negeri itu.

Setiausaha agungnya Datuk Takiyuddin Hassan berkata langkah kerajaan Pakatan Harapan itu tidak memberikan manfaat kerana mungkin tiada pengganti bagi membolehkan kelangsungan perkhidmatan kepada rakyat.

Takiyuddin juga berkata tidak dapat dinafikan bahawa PAS bersama Pakatan Rakyat sebelum ini turut menyumbang ke arah kemenangan DAP di negeri itu walaupun hanya mempunyai sebuah kerusi dewan negeri.

Dengan apa yang berlaku sekarang, kata Takiyuddin, PAS akan bertindak sebagai pembangkang di negeri Pulau Mutiara itu.

Bercakap dalam sidang media di lobi parlimen, beliau menafikan akan menyertai Umno, sebuah lagi parti pembangkang di Pulau Pinang.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Rashid Hasnon semalam menjelaskan anggota PAS yang memegang jawatan dalam JKKK, yang baru-baru ini melepaskan jawatan, sebenarnya dipecat. 

Katanya, kekosongan itu akan digantikan dengan anggota parti serpihan PAS, Parti Amanah Negara (AMANAH), yang juga sekutu baru DAP dan PKR di peringkat kebangsaan.

Rashid berkata kerajaan negeri telah mulakan proses menamatkan perkhidmatan anggota PAS itu kerana mereka tidak dapat melaksanakan dasar-dasar kerajaan Pakatan Harapan di Pulau Pinang. 

Beliau berkata keputusan itu membabitkan 293 anggota JKKK. Setiap jawatankuasa mempunyai kira-kira 15 anggota lapor Malaysiakini


Oh! Patutlah Gaji Penasihat-penasihat Najib Lebih Tinggi Dari Gaji Najib..

Posted: 19 Nov 2015 12:54 AM PST


Antara pemimpin yang telah ditolak oleh rakyat tapi diambil oleh Najib sebagai Penasihatnya yang dilaporkan menerima gaji lebih tinggi dari Najib sendiri ialah Shahrizat, Noh Omar dan juga Samy Vellu..

Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil adalah Penasihat Khas Hal Ehwal Wanita bagi Najib dengan pendapatan melebihi RM27,000 sebulan.

Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan di Selangor yang entah apa kerjanya dan terbukti hanya menghabiskan beras saja iaitu Noh Omar juga dikatakan sama dengan gaji Sharizat tu..

Samy Vellu yang dilantik sebagai Duta Khas ke India dan Asia Selatan juga menerima RM27,000 sebulan..

Kenapa mereka dibayar gaji yang lebih tinggi dari gaji Najib.. ?.. Gaji Najib RM22,826 sebulan..

Kalau tanya aku.. aku nanti jawab sebab mereka tak boleh meminta derma dari Arab yang macam Najib buat tu.. he..he..

Hari ni Azalina menjawab persoalan itu..

Lapan Duta Khas dan Penasihat Perdana Menteri yang dilantik mempunyai pengalaman dan kepakaran untuk membantu kerajaan melaksanakan program yang ditanggungjawabkan. 
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, mereka dinilai berdasarkan kelayakan dan pengalaman. 
"Kerajaan hanya membayar gaji dan elaun mengikut kelayakan masing-masing berdasarkan kepakaran yang diberikan," katanya. 
Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulisnya menjawab pertanyaan Ahli Parlimen DAP-Kluang, Liew Chin Tong yang memohon penjelasan mengenai jumlah dan peranan Duta Khas dan Penasihat Perdana Menteri yang telah dilantik. 
Lapan orang tersebut adalah Penasihat agama kepada Perdana Menteri ; Datuk Seri Abdullah Md Zin , Penasihat khas Perdana Menteri mengenai Wilayah Ekonomi Koridor Utara Datuk Seri Zainal Abidin Osman dan Penasihat Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan kepada kerajaan ; Tan Sri Dr Rais Yatim. 
Duta Khas Perdana Menteri ke China ; Tan Sri Ong Ka Ting, Duta Khas Perdana Menteri ke Asia Timur ; Datuk Seri Tiong King Sing, Duta Khas ke India dan Asia Selatan dalam bidang Infrastruktur ; Datuk Seri S Samy Vellu. 
Penasihat Pembangunan Keusahawaan dan Ikhtisas Wanita ; Datuk Sri Shahrizat Abdul Jalil, dan Penasihat kepada Perdana Menteri ; Datuk Seri Shaziman Abu Mansor. 
Sementara itu mengulas mengenai keperluan anggota kabinet yang ramai di Malaysia berbanding negara-negara lain, Azalina menegaskan perlantikannya adalah di bawah prerogatif Perdana Menteri mengikut keperluan. 
"Ingin saya ingatkan di sini bahawa setiap menteri yang dilantik mempunyai portfolio serta bidang tugas masing-masing yang telah dikhususkan. 
"Melalui pengkhususan tersebut, menteri-menteri yang dilantik pastinya akan dapat menjalankan tanggungjawab mereka secara lebih fokus dan efisyen," katanya. 
Menurut Azalina, Jabatan Perdana Menteri (JPM) juga mempunyai 92 jabatan atau agensi di bawah JPM dengan 57 jabatan, 10 Badan Berkanun Persekutuan, 13 Syarikat, lima Agensi Pembangunan Koridor, lima Yayasan dan dua Pertubuhan Antarabangsa. 
Ahli Parlimen Pengerang itu berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Pas-Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang meminta penjelasan mengenai keperluan untuk anggota kabinet yang ramai berbanding negara-negara lain - Free Malaysia Today

Berkaliber?.. berkaliber kot mana tah....


'Polis Jahat' Songlap Lebih Dari RM1.5Juta Dari Bukit Aman

Posted: 18 Nov 2015 09:30 PM PST


Lebih daripada RM1.5 juta dana untuk kerja-kerja pembaikan dan baik pulih bangunan Ibu Pejabat Polis di Bukit Aman, telah hilang melalui pengeluaran penipuan.

Sumber-sumber memberitahu The Sun bahawa wang tersebut telah disalur keluar melalui beberapa dozen transaksi menggunakan dokumen-dokumen yang dipalsukan beserta tandatangan palsu dua Pengarah Polis dan seorang Jurutera Awam di Jabatan Kerja Raya (JKR).

Wang itu bertujuan untuk pelbagai pembaikan dan penggantian pintu kebakaran dan sistem penyaman udara di menara ke dua blok pejabat lama polis persekutuan.

Seterusnya bacalah kat bawah ni..

KUALA LUMPUR: More than RM1.5 million meant for repair and refurbishment works at the federal police headquarters building at Bukit Aman, has gone missing through fraudulent disbursements. 
Sources told theSun that the money was siphoned out in several dozen transactions through the use of doctored papers carrying forged signatures of two police directors and a civil engineer of the Public Works Department (PWD). 
The money was meant for various repairs and replacement of fire doors and air conditioning systems at Tower 2 – the old office block of the federal police. 
It is learnt that discrepancies were uncovered several months ago during an internal audit carried out by the Home Ministry at the police logistics department which, under a re-branding exercise for greater efficiency and service delivery, was renamed the Strategic Sources and Technology Department (Start) in December last year. 
The ministry's auditors discovered that refurbishment projects – including two major contracts costing about RM500,000 to replace fire-resistant doors and upgrading the building's air conditioning systems – stated in documents they examined at Bukit Aman, were never fulfilled although payments were recorded as disbursed to individuals who allegedly posed as contractors undertaking the job. 
The findings were raised with police top brass who immediately ordered an internal investigation. 
The task of probing the discrepancies found at the police logistics department has been assigned to the federal police Integrity and Standard Compliance Department (JIPS), a new department formed last year to counter corruption and crooked practices within the force. 
Sources said a special task force from JIPS learnt that apart from the forged signatures of the police directors and PWD engineer, duplicated rubber stamps of the officials were also used to "authenticate" fake documents and hoodwink the Treasury into releasing payments. 
The team found that more than RM1 million of taxpayer's money for about three dozen non-existent tenders supposedly for the repair of Tower 2 and supply of miscellaneous goods last year, went out in staggered payments to unknown individuals. 
Months after perusing documents and interviewing several dozen police personnel, the probe team lodged a police report on Friday. 
Federal police Commercial Crimes Investigations Department (CCID) deputy director DCP Datuk Hamza Taib, who confirmed a report was lodged by members of the special task force, said an investigation is underway. 
He said based on early findings, it is believed that police personnel were in cahoots with third parties to pull off the fraud. 
"It has been just days since our investigations began. We are doing our ground work which requires a detailed study of the relevant documents," he told theSun. 
"When we are done with that, we will start picking up those involved and leave no stone unturned. We cannot disclose details of the case now as investigations are ongoing," said Hamza - The Sun Daily-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...