Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Kedah Terima Pelaburan RM3B Dari Qingdao Untuk Projek KIFT

Posted: 04 Nov 2015 10:15 PM PST


Projek Mega Terminal Perikanan Bersepadu Kedah (KIFT) di Kuala Kedah bakal terlaksana apabila menerima pelaburan berjumlah RM3b dari Qingdao, China.

Menteri Besar Kedah, Dato Seri Haji Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata, kerjasama Qingdao dan kedah ini melibatkan pendaratan ikan tuna daripada lautan Hindi untuk diproses di negeri Kedah sebelum dieksport ke China melalui pelabuhan Qindao.

"Projek ini merupakan pelaburan terbesar dari China ke Malaysia, khususnya Kedah". Katanya.

Menurut beliau lagi, projek ini melibatkan pelaburan sebanyak RM1 bilion di Kedah dan pelaburan untuk menyediakan 20 kapal laut dalam berjumlah RM2 bilion.

Qingdao mempunyai pusat pendaratan ikan terbesar dan mendapat sokongan begitu baik dari Kerajaan China. Kedah yakin dapat memafaatkan kepakaran itu.

Projek ini merupakan pemulaan untuk Kedah menerokai peluang-peluang yang mungkin wujud antara kedua pihak yang mempunyai banyak teknologi dan kepakaran dalam pelbagai bidang.

Tambahnya lagi, beliau mengharapkan kolaborasi dan persefahaman antara Kedah dan Qingdao dapat dipertingkatkan ke tahap yang boleh memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Beliau berucap semasa merasmikan seminar '21st Century Maritime Silk Road Kedah-Qingdao Bilateral Investment Oppotunities' di Grand Alora Alor Setar semalam.

Dalam majlis itu Dato Seri Mukhriz menyaksikan majlis menandatangani tiga memorandum persefahaman (MOU) antara Kedah dan Qingdao.

MoU melibatkan MoU Perdagangan Dua Hala dan Promosi Pelaburan Kerjasama antara Kedah Invest dan Biro Perdagangan Qingdao, MoU Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) dan Kerajaan Perbandaran Qingdao serta MoU Kumpulan Lu Haifeng dan Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) bagi projek KIFT.

Video Program Mesra Rakyat yang menarik! #HanyaDiKedah

Posted: 04 Nov 2015 06:34 PM PST#Video siri 1 kemeriahan Program Mesra Rakyat yang diadakan di Daerah Yan.

YAB Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir#MBMesraRakyat meluangkan masa bersarapan dan beramah mesra dengan penduduk Yan di sekitar Medan Selera Pekan Sungai Yan kelmarin.

Siri 1 - Program Mesra Rakyat Daerah Yan
#Video siri 1 kemeriahan Program Mesra Rakyat yang diadakan di Daerah Yan.YAB Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir #MBMesraRakyat meluangkan masa bersarapan dan beramah mesra dengan penduduk Yan di sekitar Medan Selera Pekan Sungai Yan kelmarin.#KedahSerataRata #HanyaDiKedah #PMR6Yan #DSMM
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Saturday, October 31, 2015

Video Siri 2
Siri 2 - Program Mesra Rakyat Daerah Yan
#Video siri 2 kemeriahan Program Mesra Rakyat yang diadakan di Daerah Yan.YAB Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir #MBMesraRakyat meluangkan masa beramah mesra dengan penduduk Yan di sekitar pekan hari Simpang Tiga Sungai Limau, Yan dalam Program Mesra Rakyat (PMR) siri ke 6 yang diadakan di daerah Yan,Terima Kasih penduduk Yan melayan kunjungan YAB MB Kita dengan cukup mesra..#KedahSerataRata #HanyaDiKedah #PMR6Yan #DSMM
Posted by Mukhriz Mahathir FC on Tuesday, November 3, 2015
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...