Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Malaysia Hadir Perhimpunan Agung Pertubuhan Maritim Antarabangsa

Posted: 26 Nov 2015 09:32 AM PSTDelegasi Malaysia di bawah pimpinan Dato' Sri Liow Tiong Lai, Menteri Pengangkutan akan hadir di Perhimpunan Agung Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) bagi Sesi ke-29 yang akan diadakan di London.

Perhimpunan Agung yang diadakan sekali setiap dua tahun ini akan turut dihadiri oleh menteri-menteri pengangkutan dan pegawai-pegawai kanan maritim dari Negara-negara Anggota IMO.

Sejak dari dulu lagi, hubungan melalui perairan merupakan laluan terpenting. Malaysia juga tidak terkecuali kerana Malaysia terletak di pusat Asia dan berada di tengah-tengah dua laluan perairan yang terpenting di dunia, iaitu Laut China Selatan dan Selat Melaka.

Sebagai sebuah negara maritim, perkapalan antarabangsa memainkan peranan yang penting kepada pembangunan dan pertumbuhan ekonomi Malaysia. Sebahagian besar perdagangan antarabangsa Malaysia dikendalikan merentasi lautan ke pelbagai destinasi di seluruh dunia.

IMO pula merupakan sebuah agensi khusus di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, iaitu pihak berkuasa yang menetapkan piawaian global bagi keselamatan, sekuriti dan prestasi alam sekitar bagi perkapalan antarabangsa.


Secara dasarnya, IMO bertanggungjawab untuk mewujudkan rangka kerja kawal selia yang bukan sahaja adil dan efektif bagi industri perkapalan, tetapi juga boleh diguna pakai secara universal.

Disebabkan itu, jika Malaysia mahu terus menjamin hubungan laluan laut. Malaysia perlu sentiasa mengambil berat malah aktif didalam IMO.

IMO kini terdiri daripada 171 Ahli dan tiga Ahli Bersekutu. Malaysia telah menganggotai IMO semenjak 1971 selain diberi penghormatan apabila dilantik sebagai Ahli Majlis IMO selama lima penggal berturut-turut dari penggal 2006 – 2007. Pemilihan 40 Ahli Majlis IMO bagi penggal 2016 – 2017 akan turut berlangsung semasa Perhimpunan Agung ini.

Jika diteliti sejarah Malaysia pun, kita memang negara yang terkenal kerana mempunyai perairan yang strategik. Jadi adalah wajib bagi Malaysia untuk terus aktif dalam IMO bagi menjamin keselamatan hubungan perairan kita.

Lagi Produk Anak Felda Bakal Keluar Negara

Posted: 25 Nov 2015 07:04 PM PST


FELDA memang terkenal dengan produk keluaran tempatan yang bermutu tinggi. Malah sebelum ini pun FELDA telah mengeksport banyak barangan keluarannya ke luar negara. Jenama-jenama FELDA sebelum ni seperti SAJI, ADELA, Tiara, Pelangi dan beberapa nama lagi. Telah memenuhi pasaran tempatan dan antarabangsa.

Kali ini ada satu lagi produk penghasilan dari Koperasi Majlis Belia Felda Malaysia Bhd, produk pencuci mesra alam yang diberi nama D'Belda. D'Belda mengunakan teknologi Biodegrasi.Koperasi Majlis Belia juga untuk tahun ini, mereka telah menghasilkan beras dan bahan cucian. Kesemua produk ini diberi penjenamaan D'Belda. Malah dikhabarkan Koperasi ada merancang dalam pengeluaran yang lain selepas ini.


Syabas diucapkan kepada Pengerusi Koperasi Majlis Belia Felda, Anuar Abd Manap atas inisatif ini. Mereka menghasilkan produk sendiri dan memasarkan kepada seluruh negara, malah ianya untuk pasaran antarabangsa. Sasaran untuk mengeksport produk cucian ini ke Asia Barat telah membuka mata bahawa agensi FELDA bukan lagi hanya berorientasikan Kelapa Sawit sahaja. Ia langkah terbaik untuk memajukan dan pembangunan usahawan FELDA. Apa tidaknya, sebulan sahaja mereka mampu menghasilkan 100,000 liter cucian D'Belda jika setahun 1.2 juta liter untuk kegunaan industri.

Demi mencapai hasrat untuk mengeksport produk ke luar negara, Koperasi telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Syarikat Microclear Sdn Bhd.Buat permulaan, Produk pencuci ini akan dipasarkan ke semua agensi seliaan Felda di seluruh negara. Selepas ini Koperasi turut merancang mengeksport produk ini ke Asia Barat dijangka lebih kurang dua tahun akan datang.

Mungkin selepas ini kita boleh mencuba, produk keluaran Koperasi Majlis Belia Felda, yang dikatakan mesra alam.

Pemandu Teksi Terbaik diberi Anugerah Khas!

Posted: 25 Nov 2015 03:04 PM PST


Selalu kita mendengar anugerah artis terbaik, anugerah untuk atlet sukan terbaik. Pernah dengar anugerah untuk pemandu teksi? Untuk mendidik, kadangkala pengikhtirafan itu penting.

Masih ingat kisah budak yang diculik dan dibawa pulang oleh seorang pemandu teksi? Atas kejujuran tersebut, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) telah mengikhtiraf beliau sebagai pemandu teksi yang terbaik dari seluruh negara.


Pemandu teksi itu bernama Hanizan Mohamed Radzi 42, beliaulah yang membawa pulang kanak-kanak yang diculik kepada keluarganya tempohari. Disebabkan itu beliau telah mendapat Anugerah Khas yang disampaikan sendiri oleh Pengerusi SPAD, Tan Sri Dr. Syed Hamid Albar.


Di majlis anugerah Simposium SPAD 2015 yang bertemakan "Journey Into The Future: Building People Centric Mobility".

Beberapa orang lagi pemandu teksi yang jujur dan bersikap baik juga telah diikhtiraf.

Abdul Wahid Tahir juga mendapat Anugerah Khas kerana kejujurannya memulangkan kembali telefon pintar i-phone 6 kepada pemiliknya, setelah penumpang itu tertinggal telefon tersebut didalam teksinya. Sikap mulia beliau itu melayakkan dirinya menerima Anugerah Khas ini.

Selain itu, Encik Tamil Nesan Shanmugam juga mendapat anugerah yang sama kerana beliau sanggup meminjamkan wang kepada pelanggannya yang tertinggal dompet di rumah. Sikap luar biasa mereka sewajarnya menjadi contoh dan tauladan yang baik kepada pemandu-pemandu teksi diluar sana.

Tak ramai pemandu teksi yang kita jumpa bersikap begini. Tapi inilah mereka, pemandu teksi terbaik.

Tentu kita tertanya-tanya bagaimana SPAD boleh tahu semua kejadian dan menilai kesemua pemandu teksi ni kan?

SPAD memberi anugerah kepada pemandu-pemandu teksi terbaik berdasarkan "point" yang dipungut melalui aplikasi "Meter On". Jadi pemandu teksi yang mengutip mata tertinggi hasil pujian pelanggan akan diangkat sebagai pemandu teksi terbaik.

Selain dari 3 pemandu teksi tadi, senarai nama dibawah ini juga adalah diantara pemandu teksi yang mendapat anugerah dari SPAD.

1- En. Yau Kok Wah
2- En. Mohd Hasfizal bin Ahmad
3- En. Abdul Razak bin Yusop
4- En. Muhamad Nadzrin bin Ibrahim
5- En. Khairul Amilin Mukti
6- En. Mohammad Faizal bin Mohd. Yusup
7- En. Muhammad Azroy bin Abdullah
9- Puan Anjalai A/P Poonusamy
10- Puan Azeela binti Yatiman.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...