Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Kenapa Harga Barang Naik? Ini Jawapan Najib..

Posted: 18 Dec 2015 06:30 AM PST


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan nilai ringgit dan harga minyak mentah adalah dua faktor mengakibatkan sesetengah harga barang dan perkhidmatan naik ketika ini. 

Penjelasan itu dibuat oleh Najib melalui ucapan terbaru yang dimuat naik di laman web NajibRazak.com.

"Pertama sekali, adalah faktor luar yang memberi tekanan terhadap ekonomi negara.

"Apabila harga minyak mentah dunia turun, maka pendapatan Kerajaan berkurangan. Dalam konteks ini, dijangka lebih daripada RM30 bilion pada tahun hadapan," kata beliau.

Keadaan itu tambahnya, menyukarkan kerajaan melakukan campur tangan seperti menambah subsidi.
Kesan daripada berkurangnya pendapatan negara itu pula mendorong pelabur menjual Ringgit untuk melabur di negara yang tidak terkesan dengan kejatuhan harga minyak.

"Kesannya, nilai Ringgit kita menguncup menyebabkan harga barangan import menjadi lebih mahal," ujar Najib.

Pada masa sama, Perdana Menteri turut menyelar pihak yang cuba mengelirukan masyarakat tentang punca sebenar kenaikan harga barang dan kejatuhan Ringgit.

"Mereka cuba menyalahkan kerajaan semata-mata, walhal Kerajaan sedang berusaha dengan gigih mencari jalan bagi mengawal harga barang yang naik akibat faktor luaran," katanya.

Tambah Najib, kerajaan juga telah mengumumkan diskaun-diskaun khas pengangkutan awam baru-baru ini dan Kerajaan juga sedang meneliti langkah-langkah lain yang untuk menangani peningkatan kos sara hidup rakyat lapor AstroAwani


Hmmm.. tak mengaku jugak yang dia dah gagal sebagai Menteri Kewangan..


Protes ‘Panas’ Ali Tinju - Hampir 20,000 Peserta Hadir

Posted: 18 Dec 2015 04:22 AM PST


Demonstrasi 'Gerakan Merah' yang didakwa "panas" seperti yang berlaku di Plaza Low Yat, Julai lalu akan berulang di Kompleks Kota Raya pada petang ini tidak menjadi kenyataan seperti yang dirancang.

Sebaliknya, hanya kira-kira 20 orang daripada gerakan tersebut yang hadir.

Pihak penganjur kemudiannya mengantikan protes itu dengan sesi sidang media dengan puluhan anggota polis serta media yang berada di kawasan berkenaan.

Pemimpin gerakan itu yang juga adalah Presiden Veteran Tentera Melayu, Mohd Ali Baharom menyalahkan pihak media kerana didakwa memperbesarkan isu pihaknya ingin mengadakan "lawatan" ke kompleks membeli-belah tersebut.

"Bukan nak buat rusuhan. Itu salah. Saya sangkal sekerasnya. Kami tak pernah buat rusuhan dan nyalakan api perkauman dan kami perjuang nasib rakyat yang kecewa yang kena tipu," katanya.

Selain itu, ditanya mengenai kenyataannya sebelum ini yang mengatakan kemungkinan perhimpunan petang ini "panas" seperti di Low Yat, Ali atau dikenali sebagai Ali Tinju berkata:

"Panas? Mana ada panas? Yang panas bila media keliling sekarang ini. Itu yang panas," katanya.

Bela rakyat, bukan gaduh

Ali berkata, kehadirannya pada petang ini hanyalah untuk menegakkan keadilan kepada pengguna yang tertindas oleh peniaga.

Katanya, gerakannya itu akan membela semua pengguna yang tertindas tanpa mengira kaum.

"Saya sebenarnya datang nak berjalan-jalan. Tak terfikir pun nak ke kedai tersebut sebab saya tahu tribunal pengguna dah ambil tindakan.

"Tak ada perkauman. Tak ada pergaduhan. Saya datang nak bela nasib rakyat bukan untuk pergaduhan," katanya lagi.

Sementara itu, Ali juga meminta supaya orang ramai memboikot Kompleks Kota Raya berikutan kejadian melibatkan pelanggan yang dikurung kerana enggan membeli telefon bimbit.

Kursus hormati pengguna

Malah, beliau juga mencadangkan supaya semua peniaga dihantar kursus oleh pihak kerajaan supaya lebih menghormati pengguna.

"Saya minta kerajaan panggil semua peniaga untuk pergi kursus. Supaya mereka tahu bagaimana nak hormat pengguna. Jangan fikir orang hang meniaga ini sudah kaya.

"Saya beri amaran, jika berulang lagi, kami orang Melayu akan bangun dan tentang sekerasnya peniaga Cina dalam Malaysia. Tetapi bukan semua (peniaga Cina), segelintir sahaja yang suka tipu dan belit fakta. Ini salah disisi undang-undang negara," katanya.

Sebelum sidang media itu, tinjauan Malaysiakini mendapati rata-rata kedai di dalam kompleks membeli-belah itu tutup.

Ketika ditanya mengapa kedai di kawasan itu tutup, salah seorang peniaga yang enggan namanya disiar berkata, ia dilakukan kerana mereka "takut".

"Kita tutup sebab baju merah sudah datang," kata lelaki itu ringkas.

Dua hari lalu, Utusan Malaysia melaporkan seorang lelaki 'dikurung' di sebuah bilik kecil selama empat jam oleh beberapa lelaki tidak dikenali akibat tidak mahu meneruskan pembelian telefon bimbit.

Lelaki tersebut dilaporkan tertarik dengan tawaran membeli sebanyak empat telefon bimbit pada harga RM200 setiap satu tetapi kemudiannya diminta membayar RM10,000.

Tribunal Pengguna

Semalam, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Alias Ahmad dalam satu kenyataan berkata kes itu dibawa ke Tribunal Pengguna Kuala Lumpur pada 24 November lalu.

Pada keputusannya Selasa lalu, tribunal itu mengarahkan seorang peniaga telefon bimbit untuk memulangkan kembali RM5,000 kepada pengadu.

Katanya, selepas keputusan itu, pengadu bersama wakil Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pergi ke kedai berkenaan untuk membuat tuntutan.

"Peniaga mengembalikan RM5,000 manakala pengadu memulangkan semula empat telefon bimbit," kata Alias lapor Malaysiakini


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...