Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Ahli Parlimen Ponteng ... Oleh Maszlee Malik

Posted: 06 Dec 2015 08:30 AM PST


Media sosial milik rakyat Malaysia nampaknya sibuk dengan kehilangan dua wajah utama yang menjadi tumpuan menjelang berakhirnya sidang parlimen pada malam 3 Disember 2015, DS Najib Razak dan juga DS Hadi Awang.

DS Najib diselar kerana tidak hadir untuk menjawab persoalan derma 2.6b, manakala DS Hadi pula berkaitan Hudud private bill yang dijanjikan untuk dibentangkan sehingga membawa kepada runtuhnya Pakatan Rakyat (PR).

Mereka berdua tidak bersendirian di dalam kehilangan dari parlimen ketika diharapkan. Ramai lagi wajah-wajah ahli-ahli parlimen lain dan para menteri juga hilang ketika berlaku pengundian-pengundian penting ataupun perbahasan isu-isu yang melibatkan kepentingan rakyat teramai.

Sudah sampai waktunya rakyat Malaysia didedahkan dengan pencapaian ahli parlimen-ahli parlimen yang telah mereka lewat PRU. Sudah sampai waktunya para ahli parlimen diadili oleh para pengundi melalui pencapaian mereka di parlimen. Sudah sampai juga rakyat Malaysia dididik untuk memilih pemimpin berdasarkan kualiti, kompetensi, sikap bertanggungjawab dan juga pencapaianan mereka.

Logiknya, apabila rakyat teramai telah berikan undi kepada mereka untuk makan gaji, menikmati elaun dan juga menduduki kerusi parlimen sebagai wakil rakyat mereka di Dewan Rakyat di atas dasar kepercayaan untuk membawa suara rakyat, maka, mereka perlu bersikap bertanggungjawab terhadap amanah yang telah diberikan oleh para pengundi.

Maka, dicadangkan agar pihak parlimen, ataupun mana-mana parti politik, ataupun NGO untuk menyediakan portal 'ketelusan' dan laporan ahli parlimen. Paparkan kehadiran dan penyertaan di dalam setiap perbahasan semua ahli parlimen. Ianya akan menjadi panduan untuk rakyat menilai pencapaian dan komitmen wakil-wakil rakyat yang telah mereka pilih di dalam pilihanraya.

Maka, bagi sesiapa yang tidak ponteng, rajin terlibat di dalam perbahasan dan juga komited dengan tugas sebagai ahli parlimen, mereka berhak diundi semula. Sebaliknya jika mereka culas, ponteng ataupun sekadar menjadi tunggul di parlimen, biarlah para pengundi menilai mereka. Inisiatif seperti ini lebih menepati konsep amanah dan keadilan yang diangkat oleh Islam. Manakala di dalam ruang tatakelola (Good Governance) pula, ia termasuk di dalam ruang transparency (ketelusan) dan juga accountability (akauntabiliti)).

Waktunya sudah tiba untuk rakyat menjadi lebih matang di dalam membuat penilaian dan bukan sekadar ditipu dengan kehadiran di kenduri-kendara ataupun janji-janji manis lewat ceramah-ceramah politik, atau juga wang-wang dan derma-derma yang dihamburkan, mahupun ancaman syurga dan neraka. Biarlah setiap penilaian yang dibuat oleh rakyat disertai dengan bukti, ilmu dan juga sandaran kukuh.

Rakyat Malaysia berhak dihargai akal dan juga dhamir mereka. Selaras dengan era globalisasi, rakyat perlu dimatangkan dan disedarkan tentang kuasa sebenar mereka di dalam mencorakkan politik negara, dan bukan sekadar menjadi alat untuk para politikus mendapatkan kuasa dan kerusi. Ucapkan selamat tinggal kepada politik lama kepada politik baru!

Persoalannya, dengan lulusnya Rang Undang-undang Majlis Keselamatan Negara 2015, apakah ruang demokrasi dan politik baru masih ada di Malaysia ini?

Selepas Sabah, Nurul Izzah Dihalang Masuk Sarawak Pula..

Posted: 06 Dec 2015 06:30 AM PST


Entah apalah yang Barisan Nasional Sarawak takut dengan kehadiran Nurul Izzah ke bumi Sarawak ni.. sampai nak masuk pun mereka halang..

Nurul dihalang masuk ke Sabah hanya kerana beliau bergambar dengan anak pengganas Sulu, tapi Najib bergambar dengan Bapak segala pengganas dunia (BN atau Benyamin Netanyahu) tak apa..

Sebab Nurul bergambar dengan anak Kiram.. Pengganas Sulu yang suatu masa dulu hanya dilabel sebagai penceroboh oleh media tunggangan UMNO telah menukar gelaran penceroboh kepada pengganas..

Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Sabah, Datuk Lajim Ukin berkata menyifatkan isu gambar Nurul Izzah Anwar bersama Puteri Sulu, Jacel H Kiram tidak menjadi isu di Sabah.

Sebaliknya ia hanya menjadi isu besar kerana ia sengaja dimainkan Umno dan BN sebagai senjata untuk menyerang pembangkang.

Menurut Nurul Izzah Akta Imigresen 1959/63 bertujuan menyekat penghijrahan beramai-ramai orang Semenanjung ke Sarawak dan Sabah dan bukan anggota parlimen untuk menjalankan tugas kepada rakyat..

Katanya lagi "Seksyen 67 Akta Imigresen juga tidak boleh menyekat sesiapa untuk memasuki Sabah dan Sarawak untuk tujuan aktiviti politik.

Berikut adalah kenyataan media darinya..

Saya hadir di Sarawak selaku solidariti bersama pimpinan tempatan Keadilan menjelang pilihanraya negeri Sarawak.

Saya hadir di Sarawak selaku solidariti dengan bakal calon-calon tempatan KEADILAN menjelang PRN Sarawak.

Saya hadir di Sarawak meneruskan agenda menabur bakti menerusi projek mini Parti Keadilan Rakyat #Changemakers #DemiSarawak menyalur lampu jalan, elektrik dan jua air bersih secara kecil-kecilan di kawasan pedalaman Sarawak.

Malangnya hari ini , saya dihalang masuk ke Sarawak menerusi notis penolakan masuk di bawah Seksyen 65 (1) (a) Akta Imigresen 1959/63 Jelas, Akta Imigressen 1959/1963 jelas hanya menyekat penghijrahan beramai-ramai orang Semenanjung ke Sarawak dan Sabah dan bukan kepada ahli parlimen yang diberi hak untuk menjalankan tugas kepada rakyat.

Seksyen 67 Akta Imigresen juga tidak boleh menyekat sesiapa untuk memasuki sabah dan sarawak untuk tujuan aktiviti politik.

Tindakan ini walau di bawah bidang kuasa negeri bertentangan dengan hak sah saya berpolitik selaku anggota dewan rakyat Tindakan ini merupakan salah guna kuasa pihak berkuasa negeri yang seharusnya menumpukan agenda keselamatan warga Sarawak daripada anasir pengganas, penjenayah dari luar dan dari dalam negeri – bukannya ahli parlimen, wakil sah badan perundangan dalam aktiviti politik dan berpersatuan yang sah!

InshaaAllah saya akan kembali ke bumi bertuah Sarawak dan menumpukan segala usaha terhadap merancakkan lagi kebajikan anak-anak Sarawak menerusi pimpinan YB Baru Bian serta wakil wakil dewan undangan negeri serta pimpinan lainnya.

Buat teman-teman semua – semarakkan bumi Sarawak dengan laungan keadilan! Khusus bila masa Sarawak digunapakai untuk meneruskan hayat Barisan Nasional yang tercalar buruk akibat Perdana Menteri dan akaun peribadinya!

NURUL IZZAH ANWAR
AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI
NAIB PRESIDEN DAN PENGARAH PILIHANRAYAShafie Jatuh Ke Laut Setelah Jeti Roboh..

Posted: 06 Dec 2015 05:27 AM PST


Bekas menteri kemajuan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Shafie Apdal ditimba malang apabila jatuh ke laut dalam sebuah lawatan di sebuah pulau Jumaat lalu.

Seorang pengguna maya memuat naik gambar seputar insiden itu di Facebook semalam.

"Jeti yang dinaiki Datuk Shafee Apdal roboh dan menyebabkan dia jatuh ke laut ketika program lawatan ke Pulau Selakan," tulis seorang pengguna yang menggunakan nama "Tun Razak".

Beliau juga memuat naik beberapa keping gambar sekitar insiden itu, antaranya sebelum dan selepas kejadian di perkampungan air di Semporna – yang terkenal dengan keindahan lautannya.

Ia antaranya memaparkan rombongan Shafie berjalan di titian kayu dan gambar beliau diambil dengan sebuah sampan ketika kejadian.

Berdasarkan gambar, naib presiden Umno itu dalam lawatan itu memakai seluar hitam, kemeja cerah berlengah panjang serta bersongkok dan berkasut hitam.

Pembantu Shafie ketika dihubungi mengesahkan insiden itu tetapi berkata tiada sebarang kecederaan dialami.

Malah, katanya, Shafie akan hadir seperti biasa dalam majlis Tan Sri Muhyiddin Yassin dan penyokongnya di Kuala Lumpur esok.

"Tak ada cedera apa-apa. Esok dia datang Kelab Sultan Sulaiman," katanya yang enggan namanya disebut.

Shafie dan Muhyiddin sama-sama digugurkan daripada kabinet Datuk Seri Najib Razak selepas lantang mengkritik isu 1MDB, syarikat cetusan ilham perdana menteri yang sarat hutang lapor Malaysiakini


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...