Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


Zahid Dedahkan Bukan Tok Arab Gila Yang Derma RM2.6 Billion Itu, Tapi Pemimpin Sebuah Kerajaan...

Posted: 09 Dec 2015 06:30 AM PST


Menarik ni.. Muhyiddin yang sebelum ini pun hanya tahu RM2.6 Billion masuk ke dalam akaun Najib setelah ianya di dedahkan oleh The Wall Street Journal, tapi Zahid Hamidi ni walaupun baru saja dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri mendakwa beliau tahu siapa penderma itu..

Kenapa agaknya Najib bagitahu kepada Zahid siapa penderma itu tetapi tidak menyatakan kepada Muhyiddin siapa penderma itu?

Ni transkrip dari satu video perbualan antara Muhyiddin dan Mukhriz suatu masa dulu..

Muhyiddin: I asked him (Najib) from whom? He did not mention siapa nama dia, from somewhere in the Middle East. 
Berapa banyak? Lepas tu dia ..(inaudible)... susah nak kiralah. Dia kata 'a lot', 'a lot'. Then saya kata kenapa masuk account you? ...(inaudible)... kenapa masuk account Najib Razak? Duit berapa? 700 million US dollar. Kalau kali tiga point something... 2.6 billion that goes into his personal account. 
Ini dia sebut. He admitted. So I said why did you put into your personal account? 
Video sila lihat di ( SINI )

Berikut adalah laporan mengenai pendedahan Zahid itu..

Ketika dijolok dengan kata-kata Dr Mahathir Tok Arab gila pun tak akan bagi sebanyak itu,Timbalan Perdana Menteri dalam satu interbiu dengan www.agendadaily.com dan www.bnbbc.my telah memperjelaskan lagi status penderma itu. 
Penderma RM2.6 billion itu,katanya bukanlah individu dalam ertikata seorang. Ia adalah pimpinan sebuah kerajaan. 
"Orang yang beri ini bukan individu. Tetapi saya tidak mahu menyebutkan (sebab penderma tidak mahu didedahkan). 
"Pimpinan kerajaan itu telah memberikan jumlah dana yang lebih besar dan banyak kepada negara Islam yang lain. 
"Kenapa perlu dipertikaikan keikhlasan itu? Dan negara itu tidak minta kontrak atau projek daripada kita. 
"Patutnya kita berterima kasih kerana negara itu tidak minta apa-apapun. 
Kebolehpercayaan kepada UMNO sebab UMNO boleh membawa Islam, kerana UMNO menentang mazhab-mazhab di luar Ahli Sunnah Wal Jamaah. Ini harus difahami dan kita harus menghargai. 
"Kita mempertikaikan seolah-olah kita boleh dan mampu untuk mencari (derma). Dahlah kita tak mencari, kita pertikaikan orang lain yang membuat. 
Zahid berkata sejak awal bila isu ini timbul pendiriannya konsisten yakin kepada Perdana Menteri. 
Katanya soal memperolehi dana politik ini dilakukan oleh semua parti politik. 
Beliau kesal kerana ada pihak terus pertikaikan sumbangan yang diterima itu. 
"Seharusnya kita membantu, bukan mempertikaikan. Sudahlah kita tidak membantu, kita mempertikaikan pula orang yang memperolehi dana berkenaan dan memberikan pengaighan untuk memperkuatkan parti,"katanya. 
Menurut Zahid sekalipun sudah diperjelaskan oleh Perdana Menteri tetapi oleh kerana ianya dipertikaikan maka persepsi itu terus membongkah dengan besar. 
"Apabila kebencian itu ditanamkan, maka sebarang realiti dan kebenaran itu tidak diterima lagi.Dan inilah permasalahan yang timbul,"katanya.. sebahagian laporan yang dipetik dari BNBBC

Hmmm... bukan individu tapi pemimpin sebuah Kerajaan pulakdah..

Mana pergi cerita pasal Najib dapat derma tu untuk kekang pengaruh ISIS tu?.. dah kantoi ke?

Tapi kenapa dalam satu rancangan yang disiarkan oleh TV3 yang videonya boleh dilihat di ( SINI ).. Najib tak sebutpun pemimpin sebuah kerajaan yang menderma itu.. tapi dia sebut penderma-penderma itu..

Penderma-penderma itu maksudnya ramailah yang menderma.. bukannya seorang..


Selepas Kena Boo Di Bukit Bintang, Puteri UMNO Tanya Apa Salah Kami?

Posted: 08 Dec 2015 10:00 PM PST


Di sebalik keseronokan datang ke Persidangan Agung UMNO ke-66, sekumpulan ahli Puteri UMNO terpaksa menanggung malu apabila di 'boo' oleh orang ramai ketika berjalan-jalan di sekitar pusat membeli-belah di kawasan Bukit Bintang malam tadi.

"Kami berlima pun terkejut apabila tiba-tiba ada sorakan boo daripada orang ramai yang melihat kami melitas di hadapan mereka yang sedang berkumpul di situ.

"Kebetulan kami memakai baju kurung bersama tudung berwarna pink dan ada dua orang memakai baju T yang mempunyai lambang UMNO.

"Takut dan malu disorak begitu, kami cepat-cepat pergi dan pulang ke hotel," kata seorang yang hanya mahu dikenali sebagai Zalinah.

Jelasnya, dia sendiri hairan kenapa mereka disorak begitu sambil mengeluarkan kata-kata yang kurang enak didengar.

Seorang lagi ahli Puteri yang dikenali sebagai Sharifah memberitahu, kejadian tersebut disifatkan sangat memalukan dirinya dan rakan-rakan yang lain.

"Bukan setakat kena boo malah kami dihujani dengan pelbagai kata-kata yang kurang sopan yang ditujukan kepada kepimpinan parti.

"Nak jawab balik kami takut, jadi kami buat-buat tak dengar dan terus berlalu meninggalkan mereka," katanya.

Katanya, sepanjang berjalan pulang ke hotel yang kebetulan di kawasan itu juga, banyak mata yang memandang mereka seperti ada sesuatu yang tidak kena.

"Kalau dulu mungkin kami ada perasaan bangga kerana bergelar Puteri UMNO yang sering menjadi tumpuan tetapi kejadian semalam telah mengubah segalanya.

"Rasanya dah tak boleh nak pakai baju berlambangkan UMNO lagi sekarang ini kerana bimbang akan diboo lagi selain dikutuk orang ramai.

"Persoalannya kenapa jadi begini dan apa salah kami?" jelasnya. - MalaysiaGazette


Shafie Pula Bersuara Mengenai Derma RM2.6Billion Itu..

Posted: 08 Dec 2015 07:40 PM PST


Terbaik dari Shafie Afdal.. "Ia bukannya persoalan sama ada boleh diterima atau tidak, tetapi ia adalah persoaalan mengenai akauntabiliti".

Persoalannya disni ialah adakah 191 Ketua Bahagian UMNO yang mendengar auta Najib dalam taklimat tertutup mengenai isu derma RM2.6 Billion yang masuk ke dalam akaunnya itu faham apa maknanya AKAUNTABILITI itu?

Tentu tak faham apa maknanya akauntibiliti ni.. sebab itulah mereka memberikan respon positif terhadap auta Najib itu..

Akauntibiliti ini ialah sifat bertanggungjawab terhadap seseorang atau sesuatu dalam membuat keputusan atau tindakan serta bersedia memberikan penjelasan atau kewajaran yg diperlukan. 

Sekiranya Akaunbiliti tiada, maka bolehkah anda percaya kepada Najib dan terus menyokongnya?

Laporan berkaitan..

Presiden Umno Datuk Seri Najib Abdul Razak perlu membuktikan bahawa sumbangan RM2.6 bilion yang diterimanya, telah digunakan untuk Umno, kata Naib Presiden parti itu, Datuk Seri Shafie Apdal. 
"Beliau perlu membuktikannya. Berapa orang yang terima duit ini? Kalau untuk Umno, kenapa tak dibincangkan dalam Majlis Tertinggi Umno, apa kegunaan dan ke arah mana kita guna duit ini. 
"Mungkin cara dia menggunakannya. Dia beranggapan dia presiden, maka ia untuk kebaikan Umno," kata Shafie dalam satu temu bual di pejabatnya di Mont Kiara di Kuala Lumpur, semalam. 
Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada menerima RM2.6 bilion dari sumber asing itu, sesuatu yang boleh diterima. 
Katanya, ia bukannya persoalan sama ada boleh diterima atau tidak, tetapi ia adalah persoaalan mengenai akauntabiliti. 
Najib telah berkata RM2.6 bilion itu adalah sumbangan politik kepada Umno dan program tanggungjawab sosial korporat. 
Bagaimanapun, Shafie yakin bahawa RM2.6 bilion itu tidak ada dalam penyata akaun parti. 
"Jumlah itu tidak ada dalam penyata akaun (Umno). Memang tak bentang pun. 
"Ia tidak masuk ke dalam akaun Umno. Ia masuk dalam akaun beliau (Najib). Jadi, saya pasti ia tidak dalam akaun Umno," katanya. 
Shafie yang digugurkan sebagai menteri pembangunan luar bandar dan wilayah pada bulan Julai, berkata beliau juga telah membangkitkan perkara itu dalam kabinet. 
Bagaimanapun, katanya, beliau hanya diberitahu bahawa wang itu datang dari seorang "penderma Arab" dan setakat itu sahaja lapor Malaysiakini

Shafie pun dah kena kencing rupanya.. dulu Najib kata kat dia  wang itu datang dari seorang "penderma Arab" tapi semalam pulak dalam TV Najib kata wang itu datangnya dari penderma-penderma..

Maknanya bukan seorang penderma tapi ramai penderma.. lihat video tersebut di ( SINI )


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...