Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


FGV Mungkin Tembusi Pasaran Afrika!

Posted: 17 Dec 2015 02:15 AM PSTDalam usaha meneroka peluang untuk mengembangkan FGV ke luar negara. Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV) sedang meneliti untuk melabur di Pasaran Afrika.

Presiden FGV yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV, Datuk Mohd. Emir Mavani Abdullah berkata, beliau sendiri akan ke Gabon untuk mengadakan pertemuan empat mata dengan kerajaan negara tersebut bagi mengadakan perbincangan dan menilai potensi pelaburan disana.

Menurutnya lagi, pasaran Afrika yang luas menjadi keutamaan FGV memasarkan produk-produk hilirannya. Jika diberi peluang FGV sedia melabur secara fizikal di Afrika Selatan.

FGV sudah mengerakan perbincangan dengan Kerajaan Gabon dan Olam International Ltd. (Olam) sedang diusahakan bagi kerjasama samaada di Bahagian huluan atau hiliran.

Ketika ini FGV sedang Giat mengadakan kerjasama dengan Olam, sebuah syarikat pertanian yang berpusat di Singapura, bagi melatih pekebun-pekebun sawit Gabon dalam usaha membantu negara Afrika itu membangunkan ladang sawitnya mengikut kaedah dan konsep yang digunapakai oleh Felda.

Datuk Mohd. Emir turut menambah bahawa perbincangan masih lagi diperingkat awal, jika berjaya kemungkinan FGV akan memulakan dengan pembangunan kilang penapisan sawit atau biodiesel.

Afrika merupakan tempat baru bagi FGV dan juga Felda untuk mengembangkan lagi pasaran mereka. Namun kajian terperinci harus dilaksanakan, takut jika tersalah langkah. Ia memberi kesan yang besar pada syarikat tempatan tersebut.

Skuad Sayang Wanita UMNO Begitu 'Energetik'

Posted: 17 Dec 2015 02:15 AM PSTBagi pengiat politik tanah air, tak kisah la dipihak Kerajaan atau Pembangkang, sudah tentu tahu bahawa Wanita UMNO merupakan tulang belakang parti UMNO yang sangat penting. Lebih-lebih lagi Jentera Skuad Sayang yang sememangnya cukup bersemangat dan penuh tanggungjawab dalam melaksanakan tugas.

Hal ini disebut oleh Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid, yang menyifatkan Skuad Sayang Pergerakan Wanita UMNO sebagai begitu 'energetik'.

Kenyataan Ahli Parlimen Kota Tinggi berkenaan merujuk kepada tindakan Skuad Sayang Wanita UMNO Malaysia yang sentiasa bersedia dalam menjalankan tugas bagi membantu melicinkan perjalanan Perhimpunan Agung UMNO. Anggota Skuad Sayang sentiasa setia bersatu memberi khidmat kepada parti bila-bila masa sahaja yang diperlukan.

Datuk Ehsan menyarankan kepimpinan Skuad Sayang mengembleng usaha untuk menghebahkan segala apa yang dilakukan di media sosial agar rakyat mengetahui peranan dan kepentingan skuad berkenaan.

Wanita UMNO diingatkan agar bersatu mengembeling usaha menangkis tohmahan, fitnah dan putar belit di media sosial bagi mempertahankan parti UMNO daripada serangan pembangkang.

Juga diperingatkan agar Skuad Sayang mengerakkan program bersama agensi-agensi Kerajaan seperti JASA, KEMAS, Seranta FELDA dan BTN dalam usaha mereka memberi bantuan dan khidmat kepada Rakyat.

Dalam majlis makan malam yang sama juga Datuk Ehsan melahirkan kegembiraan apabila mahasiswa di IPTA dan IPTS memberi respon yang positif terhadap semua usaha Kerajaan membantu Rakyat. Ini dapat dilihat apabila mereka mengupas setiap isu-isu semasa dengan fakta yang benar dan berjaya memenangi banyak tempat dalam pilihanraya universiti.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...