Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


MCA Teguh Bersama Sedia Hadapi PRU 14

Posted: 18 Dec 2015 09:15 PM PST


Pilihanraya Umum yang ke 14 kurang dari 700 hari saja lagi. Semua parti politik tak kiralah dari pihak Kerajaan atau pembangkang, sedang mengambil langkah untuk memperkukuhkan parti masing-masing.

MCA Malaysian Chinese Association, parti komponen BN yang mewakili kaum cina, kurang berkesan kempennya dalam PRU yang lepas. Belajar atas kekurangan tersebut, MCA mengambil langkah initiatif untuk membuat persiapan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke 14.

Berbekalkan kempen 'Stronger Together' atau 'Teguh Bersama', MCA di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pusat, telah memutuskan untuk menganjurkan satu siri aktiviti untuk sentiasa bertemu dengan Rakyat. Presiden MCA, Dato Sri Liow Tiong Lai berharap semua ahli MCA akan kekal 'Teguh Bersama' di dalam menghadapi PRU14 yang akan datang.

Kita tahu, kelebihan parti MCA dimata kaum cina ialah kebajikan dari servis yang mereka berikan. Disebabkan itu, MCA juga melahirkan iltizam untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk Rakyat.

Liow Tiong Lai telah melantik Dato Sri Ong Ka Chuan, Setiausaha Agung MCA, sebagai pengerusi baru Jawatankuasa Perhubungan MCA Pulau Pinang bagi menggantikan Datin Paduka Chew Mei Fun. Liow juga telah melantik Timbalan Presiden MCA, Dato Sri Dr Wee Ka Siong sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Pilihanraya bagi menghadapi PRU14.

Susunan jentera baru MCA ini tampak lebih kukuh dan kelihatan lebih bersedia. MCA perlu mencari jalan untuk kembali mengambil hati ahli mereka dan pengundi kaum cina yang kita sedia maklum sudah jauh hati dengan Barisan Nasional.

Sebenarnya, Kempen 'Teguh Bersama' yang dilakukan oleh MCA adalah kesinambungan kempen yang dilakukan sejak April 2014, sebagai satu langkah transformasi oleh parti berkenaan. Pimpinan MCA mahu semua ahli MCA di Malaysia teguh bersama mereka untuk meneruskan perjuangan legasi MCA didalam Kerajaan BN sebagai parti utama kaum cina di Malaysia.

MCA Sokong PDRM Cegah Fahaman ISIS

Posted: 18 Dec 2015 09:16 PM PSTAncaman Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) bukan perkara baru. Pelbagai seminar, penerangan telah dilakukan oleh pihak Kerajaan dan agensi untuk menyedarkan orang ramai mengenai ancaman kumpulan penganas ini.

ISIS bukanlah kumpulan pejuang agama seperti mana yang mereka nyatakan. Mereka hanya mengunakan nama Islam untuk menarik sokongan umat Islam yang lain sedangkan cara mereka dan perjuangan mereka tidak langsung berpandukan Islam yang sebenar.

Di Malaysia, baru-baru ini Parti Komponen Barisan Nasional (BN) MCA menyatakan sokongan secara terbuka terhadap pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dan menghargai usaha PDRM di dalam perjuangan menentang penyebaran ideologi militan di Malaysia terutama golongan ISIS.

Seminar Keselamatan Negara & Ancaman Militan IS telah dirasmikan oleh Presiden MCA, Datuk Sri Liow Tiong Lai, seminar telah dibuat di Wisma MCA.MCA tidak memandang ringan terhadap ancaman militan ISIS memandangkan ia boleh menggugat keselamatan negara. Dalam ucapan perasmian DS Liow berkata, jika 1% sahaja dari militan IS yang dianggarkan oleh pihak PDRM berjumlah 50,000 memilih untuk bertindak dengan menzahirkan perjuangan secara fizikal di Malaysia, pasti sekali negara akan berada didalam keadaan kucar kacir dan huru hara.

Menurut Liow lagi,

Bukan sahaja Malaysia saja menerima ancaman pelampau ini, negara seperti Perancis, Filipina dan beberapa negara lain turut menerima padahnya. Pendirian rasmi MCA menurut beliau adalah berkaitan militan ISIS tiada kaitan dengan Agama atau Bangsa.

Seperti yang penulis katakan, ISIS bukan perjuangkan agama Islam.

Oleh itu MCA amat berpuas hati dengan kerja kuat yang dilakukan oleh PDRM dalam mengekalkan keamanan negara dari ancaman pengganas.

Tahniah PDRM, teruskan usaha murni ini!


-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...