Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


FGV Ceburi Bidang Plastik Mesra Alam

Posted: 25 Dec 2015 07:18 AM PSTKetua Pengawai Eksekutif FGV, Datuk Mohd Emir Mavani tengah
Selepas majlis menandatangani MOU bersama Newlight Technologies dan Innogas Technologies kelmarinSatu demi satu percubaan dari Felda Global Venture (FGV) untuk menceburi bidang baru bagi mengembangkan lagi perniagaan mereka.

Baru-baru ini FGV, bakal menghasilkan plastik mesra alam daripada sisa biojisim minyak sawit. Projek ini kami umpakan sebagai "Projek mengubah sisa buangaan kepada emas berharga."

Projek penghasilan plastik mesra alam ini terhasil apabila FGV berjaya memeterai perjanjian persefahaman (MOU) dengan Newlight Technologies LLC serta Innogas Technologies Sdn Bhd yang berpengkalan di California. Syarikat Innogas Technologies merupakan sebuah syarikat yang mahir menghasilkan bahan-bahan termoplastik yang diperbuat daripada gas rumah hijau.

FGV sentiasa mencari inovasi terkini untuk mengurus sisa kelapa sawit mereka dengan berkesan..penghasilan projek ini akan menunjukkan kepekaan FGV terhadap projek kempen terhadap kelestralian alam sekitar dengan pengurangan pelepasan karbon..

FGV mensasarkan sebanyak 10 buah kilang untuk dibina bagi tujuan ini dalam tempoh 5 tahun akan datang...kilang pertama akan dibuat pada suku keempat tahun depan dan dijangka siap selepas 14 bulan..

Dengan adanya projek ini, ia mampu menggunakan semula sisa bio daripada kilang minyak sawit FGV kepada penghasilan plastik mesra alam, teknologi daripada negara luar ini amat dinantikan FGV bagi meningkatkan aliran pendapatan syarikat dan menjayakan kempen lestari alam sekitar.

Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Mohd Emir Mavani berkata,

"MOU tersebut akan membawa teknologi kos efektif yang pertama di dunia bagi menghasilkan pslastik mesra alam dengan memproses 100 peratus sisa bio daripada kilang sawit FGV"

Jelas usaha ini telah meningkatkan jaringan rangkaian usahasama FGV bagi penghasilan produk plastik mesra alam dimata dunia..selain dapat meningkatkan produk pengeluaran minyak, sisa bio yang sebelum ini tiada kegunaan, kini mampu menghasilkan produk barangan yang lebih berfaedah kepada alam dan masyarakat.

Diskaun pada penguna dan pelajar untuk menaiki ERL dan KTMB

Posted: 24 Dec 2015 08:24 PM PST


Pembangkang sebenarnya tidak suka kepada diskaun Pengangkutan Awam yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini. Bagi pembangkang, mereka tidak mahu rakyat berterima kasih pada Kerajaan atas bantuan tersebut. Kalau boleh mereka mahu rakyat terus rasa marah dan benci kepada kerajaan.

Apabila rasa marah ini memuncak, mudah kerja mereka untuk menabur fitnah dan sekaligus mengurangkan sokongan rakyat kepada kerajaan.
Inilah cara yang mereka amalkan sejak dahulu lagi, iaitu menanam rasa benci rakyat kepada kerajaan.

Baru-baru ini, Kerajaan ada mengumumkan pemberian diskaun untuk perkhidmatan Express Rail Link (ERL) dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). Untuk mengurangkan beban pada mereka yang mengunakan laluan tersebut untuk pergi ke kerja setiap hari dan juga pelajar.

Antara diskaun yang diumumkan ialah:

1- pelajar yang mengunakan kad Siswa 1 Malaysia mendapat diskaun 30 peratus untuk perkhidmatan ERL Transit. Warga emas dan OKU juga mendapat diskaun yang sama.

2- Bagi Pengguna awam sektor Putrajaya ERL juga telah bersetuju mengurangkan kenaikan harga pas bulanan.

3- KTMB pula memberi diskaun 50 peratus kepada pelajar berusia tujuh hingga 18 tahun termasuk pelajar universiti dengan menunjukan kad pelajar.

FGV Masih Pertimbang Beli EHP

Posted: 25 Dec 2015 07:18 AM PSTPelbagai khabar angin disebarkan, pada hakikatnya, Felda Global Ventures Holdings Bhd. (FGV), masih lagi dalam pertimbangan. FGV menjelaskan bahawa proses usaha wajar bagi pembelian kepentingan dalam PT Eagle High Plantations (EHP) masih lagi berjalan dan belum dimuktamadkan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Mohd. Emir Mavani Abdullah berkata, berdasarkan kepada keadaan pasaran yang tidak menentu, FGV sedang mengambil langkah tambahan untuk memastikan perjanjian tersebut dapat membawa nilai kepada pemegang saham khususnya dan komuniti yang lebih besar daripada pihak berkepentingan.

"Seperti yang kita umumkan sebelum ini, kami telah memulakan proses usaha wajar kita dengan pihak bebas dan proses itu belum lagi dimuktamadkan.

"Jadi, adalah sesuatu yang tidak membantu apabila membuat spekulasi berkenaan hasil proses usaha wajar yang komprehensif atau faktor-faktor yang boleh memberi kesan kepada keputusan perniagaan," katanya dalam ke­nyataan beliau lagi.

Semua ini berpunca dari sebuah akhbar yang melaporkan perkara tersebut. Laporan  yang memetik sumber perbankan berkata, Bank Negara Malaysia tidak meluluskan permintaan syarikat berkenaan untuk mem­bayar 23 peratus daripada depo­sit berjumlah AS$174.5 juta (RM780.87 juta) sebagai sebahagian daripada perjanjian awal yang diumumkan Jun lalu berikutan beberapa sebab.

Pada Jun lalu, FGV menandatangani perjanjian dengan Rajawali Group bagi membolehkan FGV memiliki 37 peratus saham dalam EHP dengan nilai AS$680 juta (RM2.55 bilion) dalam bentuk dana tunai dan saham.

Melalui perjanjian tersebut juga, anak syarikat Felda Holdings Berhad itu akan mengambil alih kira-kira 95 peratus kepentingan dalam perladangan gula Rajawali Group dengan nilai AS$67 juta (RM252.5 juta) secara tunai dan saham.

Jelas Mohd. Emir, pihaknya menyedari transaksi tersebut mendapat perhatian banyak pihak terutama dalam kalangan komuniti pelaburan termasuk pembuat dasar.

"Mereka me­nunjukkan kepada kami komitmen tadbir urus yang tinggi dan ke­telusan bagi memastikan semua pihak yang mengikuti perkembangan terkini bergerak selaras de­ngan keperluan undang-undang," ujarnya.
-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...