Anak Sungai Derhaka

Anak Sungai Derhaka


USAH Jadi Burung Unta Yang Sembunyi Kepala Dalam Pasir Kata Rafidah Kepada Sharizat Dan Ahmad Bashah..

Posted: 09 Feb 2016 07:30 AM PST


Mungkin beliau menganggap 'pemakan-pemakan dedak' dari kem Najib yang menyerangnya sehari dua yang lalu tak faham Bahasa Inggeris.. lalu posting yang ditulisnya dalam Bahasa Inggeris diulang siarnya dalam bahasa Malaysia pula..

Shahrizat Jumaat lalu telah menegur dan mengingatkan Rafidah bahawa semasa beliau memegang jawatan sebagai Ketua Wanita Umno, Rafidah sering mengingatkan akan kepentingan untuk setia kepada pemimpin-pemimpin parti dan negara.

Bagaimanapun Rafidah memberitahu Shahrizat bahawa kesetiaan hanya boleh diberikan kepada parti dan negara, dan tidak akan ditawarkan secara membabi buta kepada pemimpin yang tidak layak.. dia maksudkan Najib kot sebagai pemimpin yang tak layak tu..

"I CAN DIFFERENTIATE BETWEEN LOYALTY TO PARTY AND NATION.....AND "LOYALTY ( blind?) TO INDIVIDUALS...NO MATTER WHO. NO ONE should ASK for 'support' for leaders as INDIVIDUALS...Ask people to support the PARTY.

Semalam pulak MB Kedah yang baru dilantik dilaporkan meminta Rafidah berhenti mengeluarkan kenyataan yang dianggapnya sebagai meracuni minda rakyat mengenai UMNO.

Dalam ucapannya yang disiarkan oleh agensi berita nasional Bernama, Ahmad Bashah menegaskan bahawa krisis kepimpinan Kedah telah diselesaikan dan pelantikannya menggantikan Datuk Seri Mukhriz Mahathir untuk jawatan menteri besar itu telah dilakukan secara sah.

Oleh itu beliau berkata Rafidah perlu berhenti mempersoalkan isu ini kerana ianya telah "diselesaikan secara sah".

Rafidah hari ini menyiarkan semula posting dalam Facebook miliknya dalam Bahasa Malaysia..

Baca ni..

INILAH TERJEMAHAN POSTING FB SAYA TEMPOH HARI...YANG DIKATAKAN "meracuni fikiran rakyat" itu... BACALAH DENGAN HATI TERBUKA..

WOW...MACAM 2 DAH BERLAKU..
Kotak Pandora sekarang terbuka luas...
Siapa yang akan tahu apa yang akan keluar..
...perkara2 baru yang menakutkan ?
...apa cerita2 baru pula?

EPISOD BARU DAH MULA..

BETUL APA SAYA DAH KATAKAN...Ianya bukan kes mudah "buka dan tutup"..
Alaahai...
Drama sekarang mempunyai peserta2 antarabangsa..
Dari Malaysia..ke Amerika..ke Switzerland..dan sekarang Timur Tengah pula..
Mungkin ada penulis yang sedang memikirkan skrip yang sesuai untuk filem...terutama kalau ada lagi pendedahan dan kemajuan..

Alahaai...

Dan saya seorang warga negara yang merasa RISAU...saperti ramai yang lain..telah di sarankan untuk seolah2 berhenti bercakap..olih seorang penggeleng kepala..yang mendesak kita semua mesti "taat setia kapada pemimpin"...

Silalah terus menggeleng kepala...kerana saya akan terus bercakap..

UNTUK PENJELASAN...

SAYA ADALAH AHLI UMNO YANG SETIA...AHLI SELAMA 50 TAHUN..DAN AKAN MATI SEBAGAI AHLI UMNO.. SAYA WARGA MALAYSIA...JANGAN SESIAPA PERTIKAIKAN !

SAYA DAPAT BEZAKAN ANTARA TAAT SETIA KAPADA PARTI DAN NEGARA ...
DENGAN " Taat setia ( cara membuta tuli ?) ..KAPADA INDIVIDU2....TIDAK KIRA SIAPA....

INDIVIDU2 TIDAK PENTING..
LAGIPUN INDIVIDU2 AKAN MATI..
....SAPERTI SAYA JUGA AKAN MATI..
...INDIVIDU2 DATANG DAN PERGI..

TETAPI PARTI..DAN NEGARA ..TIDAK BOLIH DIKOMPROMI..

PARTI PERNAH DI BATALKAN PENDAFTARANNYA..DAN DI HARAMKAN ..DALAM TAHUN 1987...AKIBAT DARIPADA PEREBUTAN KUASA DAN JAWATAN.. Orang2 yang menggeleng kepala itu mungkin TELAH LUPA TITIK HITAM SEJARAH PARTI.

JANGANLAH SESIAPA MEMINTA untuk "diberi sokongan "kapada INDIVIDU2..MINTALAH SUPAYA DISOKONG PARTI...DAN NEGARA..

PARTI DAN NEGARA TIDAH WAJAR menjadi sasaran apa2 tindakan dan lakuan sesiapa jua di kedudukan kepimpinan...tidak kira DI PERINGKAT MANA...

Sudah terdapat retak2 dalam Parti.
...Dan keresahan berterusan dilalangan rakyat Malaysia...

....TOLONGLAH LIHAT REALITINYA...
...TOLONGLAH HENTIKAN MENGELAK DARI MENERIMA KEADAAN SEBENAR...
....TOLONGLAH JANGAN BERMAIN POLITIK BERPUAK2

DUNIA MELIHAT KAPADA PEMIMPIN2 KITA DAN MEMBUAT KESIMPULAN MASING2...

USAHLAH saperti burung unta yang menyembunyi kepala mereka dalam pasir..tetapi seluruh badan dapat lihat semua orang...

...TOLONGLAH DENGAR APA YANG BERLAKU DIAKAR UMBI...
.....TOLONGLAH BERHENTI MENDENGAR CERITA2 HALWA TELINGA...TERUTAMA DARI MEREKA YANG BERKEPENTINGAN...
...TOLONG SENTIASA INGAT BAHAWA...DUA ( ATAU TIGA , ATAU EMPAT, ATAU LIMA ) KESILAPAN ..TIDAK AKAN MENJADIKAN SATU YANG BETUL...

Tolonglah tidak mengelirukan lagi..

Kita SEMUA BERSAMA2 MERASAKAN KESAN2 DARI ISU2 YANG TELAH UJUD..

ITULAH SEBABNYA SAYA SAYA MENYATAKAN APA YANG SAYA FIKIRKAN...
PERKARA SAPERTI SEKARANG BELIM PERNAH BERLAKU...

SAYA SAYANG PADA UMNO..

SAYA SAYANG PADA MALAYSIA..

SAYA SENTIADA BERDOA SEMOGA YANG MAHA ESA MENYELAMATKAN NEGARA INI...DAN SUPAYA DAPAT DIWARISI SECARA TIDAK JEJAS....OLIH GENERASI2 AKAN DATANG..

( Fikirkanlah....adakah semua yang datang dari hati yang risau ini..adalah "meracuni fikiran rakyat?" Atau sebenarnya luahan sentimen yang sangat ingin melihat perpaduan dalam parti...dan kepimpinan yang tidak terus dibelenggu masaalah?)
Allah swt Maha Mengtahui..
YANG BENAR TETAP BENAR...

Tapi Kak Pidah kena tahu.. depa ni burung unta yang makan dedak.. pasai tu la setia membabi buta saja kat tuan dia yang dok tabur dedak tu..


PERKASA Turut Persoal Cadangan Pinda OSA Oleh Peguam Negara

Posted: 09 Feb 2016 06:32 AM PST


Pertubuhan pendesak Melayu PERKASA membangkitkan tentang keraguan mereka terhadap cadangan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk meminda Akta Rahsia Rasmi 1972.

Ketua Penerangan PERKASA, Hassan Basri Muhammad berkata usaha Apandi untuk meminda akta itu kini lebih menjurus kepada kebimbangan akan terdedahnya dokumen dan maklumat membabitkan salahlaku dan penyelewangan.

"Persoalannya apakah pendedahan maklumat tentang masalah tender dan perniagaan yang tidak mengikut peraturan, salahlaku rasuah, isu penyelewengan, penipuan dan sebagainya itu merupakan isu keselamatan negara," katanya dalam kenyataan media.

NGO itu juga bimbang sekiranya rakyat bangkit dan memberontak untuk menzahirkan ketidakpuasan hati mereka.

"PERKASA melahirkan kebimbangan isu keselamatan yang lebih besar ialah apabila rakyat bangkit dan memberontak untuk menzahirkan ketidakpuasan hati apabila ada usaha menutup dan melindungi maklumat penyelewengan melalui pindaan Akta Rahsia Rasmi tersebut.

"Sepatutnya Peguam Negara lebih berusaha untuk mempertahankan maklumat dan sumber dalam usaha mewujudkan sebuah kerajaan yang bersih dan telus dibawah prinsip 'good governance' dan sekaligus menambahkan keyakinan rakyat," katanya.

Apandi Sabtu lalu merancang untuk meminda Akta Rahsia Rasmi 1972 bagi meningkatkan hukuman ke atas mereka yang membocorkan rahsia negara dengan hukuman penjara seumur hidup dan 10 sebatan rotan.

Hukuman sama juga dicadangkan terhadap wartawan yang tidak mendedahkan sumber maklumat mereka lapor Malaysiakini


Jangan Cakap Banyaktlah Apandi, Selesai Skandal 1MDB Dulu - Khairuddin

Posted: 08 Feb 2016 07:31 PM PST


Membocorkan maklumat kerajaan untuk kepentingan negara dan melawan rasuah tidak akan memudaratkan negara ini, kata bekas pemimpin Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Beliau mengulas rancangan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk meminda Akta Rahsia Rasmi (OSA) bagi menghukum mereka yang membocorkan rahsia kerajaan dengan hukuman penjara seumur hidup dan 10 sebatan.

Apandi berkata wartawan yang melindungi sumber maklumat juga tidak terlepas daripada hukuman tersebut.

"Kalau kebocoran maklumat kerajaan didedahkan untuk kepentingan bangsa, agama dan tanahair ke arah memerangi atau membasmi rasuah mahupun penyelewangan; apakah itu memudaratkan negara kita?," soal Khairuddin dalam kenyataan media.

Khairuddin berkata peguam negara sepatutnya bekerjasama dengan negara luar dan memberi tumpuan menangani dakwaan rasuah dalam kes 1MDB terlebih dahulu.

"Jangan cakap banyak sangatlah Tan Sri Apandi. Selesai isu skandal 1MDB, wang derma RM2.6 bilion serta dana SRC (International Sdn Bhd) berjumlah RM42 juta terlebih dulu bagi meyakinkan seluruh rakyat Malaysia," ujarnya.

Khairuddin sebelum ini membuat laporan polis dan SPRM ke atas Apandi dan meminta kedua-dua agensi itu menyiasat secara telus sama ada terdapat unsur salahguna kuasa dilakukan peguam negara.

'AG Patut ucap terima kasih'

Sementara itu Penyelaras Jingga13 Fariz Musa berkata Apandi harus berterima kasih kepada pemberi maklumat.

"Selaku peguam negara sepatutnya beliau mengucapkan terima kasih dan menyokong segala pendedahan serta memberikan perlindungan kepada pemberi maklumat , wartawan dan editor media agar keselamatan mereka terjamin.

"Beliau juga perlu menyiasat dan mendakwa mereka yang terlibat ke muka pengadilan," kata Fariz dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau seterusnya menasihatkan Apandi tidak menjadi 'balaci' Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan bertindak sebagai seorang penjawat awam yang mempunyai maruah dan integriti.

Rancangan Apandi untuk menyekat kebocoran rahsia kerajaan dibuat dua minggu selepas beliau membersihkan Najib daripada sebarang salah laku dalam isu derma RM2.6 bilion dan skandal SRC International Sdn Bhd ~ Malaysiakini-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...