Kedah Ke KL

Kedah Ke KL


Apakah Sumbangan McDonald's Malaysia Pada Masyarakat?

Posted: 27 Feb 2016 09:58 PM PST


Tabung Charities Ronald McDonald House (RMHC)

Pernahkah anda terlihat tabung seperti di atas ini dikaunter-kaunter McDonald's? Untuk pengetahuan anda ini adalah tabung kebajikan sumbangan ikhlas masyarakat untuk tujuan Charities Ronald McDonald House (RMHC).

Tabung Kebajikan ini kelihatan biasa-biasa saja, sebenanrnya ramai lagi masyarakat Malaysia yang prihatin dengan usaha yang dilakukan McDonald's. Buktinya pada tahun 2015 sahaja, jumlah kutipan tabung tersebut berjumlah RM 813,440. Banyak tuu..

Hasil sumbangan tersebut telah disaluran kepada RMHC dan inisiatif bantuan Banjir dan bencana alam. Contohnya seperti gempa bumi Sabah, bantuan ini perlu dihebohkan supaya lebih ramai akan buka mata mereka tentang usaha-usaha murni McDonald's kepada masyarakat.


Bantuan mangsa banjir Pantai Timur

Bantuan mangsa banjir Pantai Timur

Tahukah anda bahawa McDonald's sebenarnya telah terlibat secara langsung dalam usaha membantu mangsa banjir besar yang melanda pantai timur pada awal tahun lalu, sejumlah RM 425,000 telah disalurkan untuk membantu mangsa banjir di sana, sumbangan yang disalurkan McDonald's ini adalah dari kutipan RMHC pada bulan Jan dan Feb 2015.

Dana yang dikeluarkan ini bertujuan untuk membina semula 34 sekolah dan keperluan (membina laluan pejalan kaki baru, surau dan juga peralatan sekolah lain) yang rosak akibat banjir, lokasi bantuan ini meliputi daerah Kuala Kerai, Manik Urai dan Dabong di Kelantan, dan Kemaman, Dungun dan Kuala Terengganu di Terengganu.

McDonald's Malaysia juga menyumbangkan sebanyak RM100,000 kepada Bantuan Bencana Alam Sabah, atas keprihatinan mereka membela mangsa yang terlibat dengan gempa bumi di Sabah.


Tabung RM 100,000 Gempa Bumi Sabah

Semua sumbangan ini diperolehi melalui jualan air sejuk beku dan tabung derma disetiap francais McDonald's diseluruh Malaysia, apakah ini kita mahu mengatakan McDonald's harus diboikot?

McDonald's juga tak lupa akan melakukan kebajikan keatas umat Islam di Malaysia.


Moreh di Masjid pada Bulan Ramadhan

Setiap seminggu sekali, sebanyak 265 buah restoran McDonald's telah menyediakan hidangan moreh selepas sembahyang terawikh pada bulan Ramadhan, pemberian juadah ini sebagai salah satu cara McDonald's menyumbang semula kepada masyarakat. Program ini merupakan kali kedua dianjurkan McDonald's

Bantuan baju raya dan berbuka puasa bersama kanak-kanak sekolah

Dalam usaha memberikan senyuman buat kanak-kanak menjelang hari raya, McDonald's telah memilih pelajar dari sekolah-sekolah terpilih untuk membeli pakaian Hari Raya Aidil Fitri dan berbuka puasa bersama di restoran McDonald's, semua ini dilakukan bagi memberikan sedikit kegembiraan buat anak-anak yang dipilih.


Membeli pakaian raya untuk kanak-kanak terpilih


Penulis dulu pun tak jangka bahawa McDonald's ni banyak melakukan kerja amal dan kebajikan pada kita. Tapi bila membuat sikit kajian dan belek laman web rasmi mereka, rupanya banyak, cuma tak digembar gemburkan media.

Rasanya mereka yang dok BOIKOT McDonald's pun tak pernah buat kebajikan macam mana McDonald's Malaysia buat. Adalah satu kerugian jika kita percaya dengan niat jahat yang mahu melihat syarikat milik anak tempatan ini ditutup.

Bak kata orang, jika tak mampu nak bantu, janganlah menipu atau memfitnah orang yang mampu untuk membantu. Betul tau?

Penoreh Getah Terus Tunjuk Perasaan Di Baling

Posted: 27 Feb 2016 07:44 PM PST


Nasib Penoreh Getah di kawasan utara semakin terhimpit apabila harga getah terus menjunam sehingga menjejas pendapatan Penoreh.

Sebelum ini beberapa siri tunjuk perasaan, mahu kerajaan membantu mereka terutama mencari jalan untuk menaikan harga getah dan membantu mengurangkan beban kehidupan mereka.

Sewaktu kerajaan negeri Kedah di bawah pentadbiran Dato Seri Mukhriz, beliau mengambil inisiatif dengan membantu penoreh getah dari segi makanan asas seperti beras dan keperluan dapur yang lain.

Siang tadi di Pekan Baru Baling Kedah, penoreh getah terus berhimpun merayu kepada kerajaan agar membantu mereka yang terhimpit. Ada dari mereka terpaksa memberhentikan sekolah anak-anak atas kesempitan hidup.

Beban GST juga menambah beban kehidupan mereka. Penoreh getah kesal terhadap Kerajaan yang sehingga kini gagal memperjuangkan nasib Pengusaha dan Penoreh Getah .-------------------------------------------------------------------------------

Jom berjuang bersama rakan bloggers di Facebook!

Tunjukkan sokongan anda! Sila Like.

No comments:

Post a Comment

Marilah rakyat Malaysia, berikan pendapat anda supaya anda boleh meluahkan apa yang anda fikirkan kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...